Βενιζέλος για Τσίπρα: Η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες

«Το άρθρο του κ. Τσίπρα γράφτηκε γιατί ο συγγραφέας του θεώρησε ότι υπάρχει ένα ακροατήριο έτοιμο να δει την αξιακά ασπόνδυλη πολιτική ως πραγματισμό», λέει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βενιζέλος για Τσίπρα: Η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες

«Την ημέρα της επετείου της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας δεν αποπειράθηκε να ταυτιστεί ο ίδιος με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά να υποβαθμίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου ως ιστορικό μέγεθος στο επίπεδο του δικού του κυνισμού», σχολιάζει ο Εύαγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο πρόσφατο άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Και η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες», είναι ο τίτλος του άρθρο του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Καθημερινή της Κυριακής.

Το άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου :

Και η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες

Την ημέρα της επετείου της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας δεν αποπειράθηκε να ταυτιστεί ο ίδιος με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά να υποβαθμίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου ως ιστορικό μέγεθος στο επίπεδο του δικού του κυνισμού.

Το άρθρο του κ. Τσίπρα γράφτηκε γιατί ο συγγραφέας του θεώρησε ότι υπάρχει ένα ακροατήριο έτοιμο να δει την αξιακά ασπόνδυλη πολιτική ως πραγματισμό. Πρόθυμο να εκλάβει την ιστορική τυμβωρυχία ως ένδειξη μετακίνησης από τον ανεύθυνο ριζοσπαστισμό στη συνετή σοσιαλδημοκρατία. Διατεθειμένο να θεωρήσει τον ώμο τυχοδιωκτισμό ως πολιτική δεξιοτεχνία. Το αγαπημένο του επιχείρημα είναι άλλωστε ότι ξαναψηφίστηκε, μαζί μάλιστα με τον εταίρο του, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, παρότι έγιναν όσα έγιναν από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το χειρότερο όμως είναι η αδυναμία του να κατανοήσει τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα ιστορικά συμφραζόμενα μέσα στα οποία έδρασε, σε διάφορες περιόδους, ο Ανδρέας Παπανδρέου και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα το 2015, όταν πυροδοτήθηκε η δευτερογενής κρίση που ζούμε έκτοτε. Κατά μείζονα λόγο ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να αντιληφθεί τη βαθύτερη ιστορική μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν θα αναφερθώ εδώ σε επιμέρους ζητήματα και στην εξέλιξη της συγκυρίας, εσωτερικής και διεθνούς, κατά τη δεκαετία του 1980 ούτε στην ύστερη πρωθυπουργική του θητεία το 1993-1995. Θα αναφερθώ στη μεγάλη εικόνα που συγκροτείται εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου συνδιαμόρφωσε τα τρία θεμελιώδη συναινετικά κεκτημένα της μεταπολίτευσης: Ένα ευρύτατης αποδοχής και νομιμοποίησης Σύνταγμα, ένα σταθερό και ευρύτατης αποδοχής πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής ασφάλειας και διαχείρισης των μεγάλων εθνικών θεμάτων και το ευρωπαϊκό πρόταγμα της χώρας.

Το Σύνταγμα του 1975 - έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή - ψηφίζεται με την αντιπολίτευση να έχει αποχωρήσει από τη διαδικασία. Η συγκρουσιακή αναθεώρηση του 1985-86 οδηγεί δέκα χρόνια αργότερα, με πρωτοβουλία της τελευταίας κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, στην έναρξη μιας συναινετικής αναθεωρητικής διαδικασίας. Αυτή ολοκληρώνεται το 2001, επί ημερών Κώστα Σημίτη, παράγοντας, για πρώτη φορά στην ελληνική συνταγματική ιστορία, ένα Σύνταγμα που, παρά τα επιμέρους προβλήματα του, είναι το Σύνταγμα όλου του έθνους. Το Σύνταγμα που ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής με τη σύμπραξη όχι μόνο των δυο τότε μεγάλων κομμάτων αλλά σε πολλά σημεία και των μικρότερων σχηματισμών της εποχής.

Παρά τις φαινομενικές οξύνσεις της πρώτης φάσης της μεταπολίτευσης ( 1974-1977) και παρά τις εσωτερικές εντάσεις που προκάλεσε την περίοδο 1990-93 το ζήτημα της πΓΔΜ, ο Ανδρέας Παπανδρέου συμπράττει με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη διαμόρφωση μιας ενιαίας και σταθερής εθνικής στρατηγικής αντίληψης για τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας που εξακολουθεί, παρά την ύπαρξη κάποιων παροδικών μετατοπίσεων, να ισχύει, βεβαίως σε ένα πολύ πιο πολύπλοκο και απαιτητικό διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον. Παρότι η κρατούσα στην κοινή γνώμη αντίληψη θεωρεί ότι στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας εκδηλώθηκαν πολλές κομματικές ή ακόμη και μικροκομματικές προσεγγίσεις, η συνολική εικόνα της μεταπολιτευτικής περιόδου είναι τελείως διαφορετική, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να έχει τη δική του καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωσή της.

Η ανύψωση της Ευρωπαϊκής επιλογής που προώθησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το 1975 σε καθολική και ανεπίστρεπτη εθνική επιλογή συντελείται με την άμεση υιοθέτησή της ήδη από την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 και συνεχίζεται με την ανάδειξη του στόχου της ένταξης στην ΟΝΕ από την τελευταία κυβέρνησή του το 1993, ως αφετηρία της προσπάθειας που ολοκληρώθηκε το 2001 από την κυβέρνηση Σημίτη.

Πάνω στο ιστορικό αυτό υπόστρωμα οικοδομείται η δύσκολη επιλογή της αντιμετώπισης της κρίσης με παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη την πέτρινη περίοδο 2010-2015, πριν η Ελλάδα εισέλθει στη δοκιμασία που προκάλεσε εν ψυχρώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά.

Αυτή τη μεγάλη εικόνα είναι που αδυνατεί να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας ο οποίος έχει την ακατάσχετη ροπή να μας θυμίζει σχεδόν καθημερινά τα όρια της απομίμησης. Και η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΚΥΝΗΓΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 14:34

Τσίπρας: "Θέατρο του παραλόγου" η απαγόρευση του κυνηγιού

"Επιτρέπεται το μότο κρος στην Πάρνηθα, αλλά όχι το κυνήγι" είπε ο Α. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με κυνηγούς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για θέατρο παραλόγου.

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΒΑΡΚΕΣ 21 Ιαν 2021 | 11:15

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για την "Τάση Κουφοντίνα": Αποστάσεις από το κείμενο των "15" χωρίς να τους αδειάζουν

Πως προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν τις εντυπώσεις από το κείμενο για τον Κουφοντίνα.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Ιαν 2021 | 23:53

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Μπάιντεν-Χάρις: Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην αμερικανική πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι αναγεννάται η ελπίδα για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η περιφερειακή ειρήνη.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 2012 20 Ιαν 2021 | 15:37

Οταν ο Μητσοτάκης "κάρφωσε" τον Τσίπρα για τους Αγανακτισμένους, τις κρεμάλες και την απόπειρα εισβολής στη Βουλή

Κόντρα στη Βουλή ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για την απόπειρα των Αγανακτισμένων να εισβάλουν στη Βουλή

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 20 Ιαν 2021 | 12:28

Τσίπρας στη Βουλή για την επέκταση στα 12 μίλια: Ηταν στρατηγική επιλογή ΣΥΡΙΖΑ και την λοιδωρούσατε

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ 20 Ιαν 2021 | 11:58

Καταπέλτης ο Καλογρίτσας κατά Νίκου Παππά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel- Αυτός ήταν ο οργανωτής

Καταπέλτης για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά ήταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Ιαν 2021 | 17:22

Τσίπρας στους πρυτάνεις ΑΕΙ: Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων

Στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

«ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΙ» 18 Ιαν 2021 | 15:22

Άνοιγμα αγοράς: Τέσσερις προτάσεις από τον Αλ. Τσίπρα - "Αλλιώς τα λουκέτα την επόμενη φορά θα είναι οριστικά"

Την ανάγκη το άνοιγμα της αγοράς να μην αποτελέσει "δικαιολογία" για τη μη λήψη μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση τονίζει o Αλέξης Τσίπρας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ