Follow us

Βενιζέλος: Η απειλή χρήσης πυρηνικών από την Ρωσία, προκαλεί τη Δύση

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο η απειλή για πυρηνικά από τη Ρωσία προκαλεί τη Δύση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι η απειλή χρήσης πυρηνικων όπλων από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν προκαλεί την Δύση. Παράλληλα, χαρακτήρισε "ασύμμετρο" τον πόλεμο στην Ουκρανία αφού οι Ρώσοι διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αντίθετα, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, όλος ο δυτικός κόσμος, όλος ο πολιτισμένος κόσμος λαμβάνει ορισμένα πολιτικά και οικονομικά αντίμετρα, τις λεγόμενες κυρώσεις –σκληρές, πρωτοφανούς σκληρότητος ίσως– από χθες.

Ως προς την αλλαγή στάσης απο τον καγκελάριο Σόλτς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε ότι "αποτίναξε το ιστορικό σύμπλεγμα ενοχής και αμηχανίας που έχει λόγω της ναζιστικής θηριωδίας, διότι, ας μη γελιόμαστε, διατηρείται στην οικουμενική μνήμη ένα είδος συλλογικής ευθύνης της Γερμανίας για το ζήτημα αυτό".

Διαβάστε Επίσης

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Χ. Μιχαηλίδης: Ο κ Βενιζέλος έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο Βήμα της Κυριακής, με τίτλο "Ένας ασύμμετρος πόλεμος που μας αφορά". Δεν μπορώ να μην αρχίσω ρωτώντας τον τι σημαίνει "ασύμμετρος πόλεμος". Γιατί είναι "ασύμμετρος" αυτός ο πόλεμος.

Ευ. Βενιζέλος: Ο πόλεμος είναι ασύμμετρος γιατί η μία πλευρά, η ρωσική πλευρά υπό τον κ. Πούτιν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η άλλη πλευρά δεν είναι η Ουκρανία, είναι όλος ο δυτικός κόσμος, όλος ο πολιτισμένος κόσμος και αυτός δεν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις, λαμβάνει ορισμένα πολιτικά και οικονομικά αντίμετρα, τις λεγόμενες κυρώσεις –σκληρές, πρωτοφανούς σκληρότητος ίσως– από χθες, αλλά πάντως πρόκειται για αντιδράσεις οικονομικές και πολιτικές.

Ενώ, όπως αντιλαμβάνεσθε, από την άλλη μεριά έχουμε φθάσει σε ακραίο σημείο, δηλαδή στην απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, η οποία δεν διατυπώθηκε χθες για πρώτη φορά, διατυπώθηκε ήδη από το αρχικό διάγγελμα-ποταμό του Προέδρου Πούτιν, με το οποίο έθεσε ζήτημα πυρηνικής απειλής από την Ουκρανία, εν δυνάμει, εις βάρος της Ρωσίας, ενώ είναι γνωστό ότι η Ουκρανία έχει παραδώσει τα πυρηνικά της όπλα από το 1994, με τη Συμφωνία της Βουδαπέστης, δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και δεν είναι εύκολο φυσικά να κατασκευάσει μία χώρα, με τις οικονομικές και τεχνολογικές δυνατότητες της Ουκρανίας, πυρηνικά όπλα. Άρα η ασυμμετρία υπάρχει σε όλα τα επίπεδα.

Βεβαίως, από τη μία μεριά έχεις τον αυταρχισμό ο οποίος λαμβάνει αποφάσεις με πολύ μεγάλη ευκολία, από την άλλη μεριά έχεις πάντα δημοκρατικές διαδικασίες, αμφιβολίες, δισταγμούς, οι οποίοι ξεπερνιούνται, υπάρχει μία εντυπωσιακή ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, αλλά δεν παύει να είναι μία δύσκολη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Χ. Μιχαηλίδης: Ο κ. Πούτιν επικαλέσθηκε, δικαιολογώντας την απόφασή του να θέσει σε επιφυλακή, όπως είπε, τον πυρηνικό του εξοπλισμό, την επίθεση, λέει, που δέχεται συντονισμένα από τη Δύση.

Ευ. Βενιζέλος: Η επίθεση είναι λεκτική, επίθεση πολιτική. Δηλαδή είναι δυνατόν να δέχεσαι μία "επίθεση", δηλαδή μία αντίδραση στον πόλεμο που εσύ προκαλείς, διπλωματικού, πολιτικού, οικονομικού χαρακτήρα και αυτό να το εξισώνεις με πυρηνική απειλή και να αντιτάσσεις πυρηνικά όπλα, δηλαδή τον εφιάλτη;

Χ. Μιχαηλίδης: Αναφέρεται στον εξοπλισμό που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα κάνει στη…

Ευ. Βενιζέλος: Μα ο εξοπλισμός είναι συμβατικός, δεν είναι πυρηνικός. Ακόμα και εάν γίνουν όλα όσα υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ουκρανία, πρόκειται για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα εξελιχθεί και το οποίο είναι σε κάθε περίπτωση συμβατικό. Η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι μία ακραία κίνηση η οποία νομίζω ότι προκαλεί τον δυτικό κόσμο, προκαλεί όλο το σύστημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει αδρανοποιηθεί επειδή η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος και έχει δικαίωμα veto, και βεβαίως δημιουργεί ένα κλίμα ζοφερό το οποίο δεν διευκολύνει το διάλογο. Διότι περιμένουμε σήμερα το πρωί να ξεκινήσουν αυτές οι συζητήσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας –εάν ξεκινήσουν, θα δούμε– για να διαπραγματευθεί ποιος; Από τη μία μεριά η Ρωσία που επιτίθεται και από την άλλη η Ουκρανία που αμύνεται, η Ρωσία που έχει θέσει ως θέμα την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την "αποναζιστικοποίηση", δηλαδή την πολιτική αλλαγή, την κατάργηση της κυριαρχίας της, της ανεξαρτησίας της, την υπαγωγή, δηλαδή την κατοχή, στην πραγματικότητα τη μετατροπή σε προτεκτοράτο ρωσικό, της Ουκρανίας. Από την άλλη μεριά θα διαπραγματευθεί η Ουκρανία, στην κατάσταση που είναι, στο όνομα του Δυτικού κόσμου ο οποίος απειλείται με χρήση πυρηνικών όπλων;

Εάν δεν γίνει κάποια στιγμή η σωστή διαπραγμάτευση, δηλαδή η διαπραγμάτευση Δύσης και Ρωσίας, αντιλαμβάνεσθε ότι αυτή η φάση στην οποία βρισκόμαστε δεν θα ξεπερασθεί. Γιατί τώρα βρισκόμαστε πια, ούτως ή άλλως, σε νέα περίοδο στη διεθνή Ιστορία και αρχίζουμε και μετράμε τις επιμέρους φάσεις αυτής της νέας περιόδου, η οποία είναι πυκνή και είναι και συγκλονιστική.

Διαβάστε Επίσης

Χ. Μιχαηλίδης: Επειδή γράψατε στο άρθρο σας ότι αυτό που συμβαίνει και βιώνουμε τώρα δεν είναι, και δεν ήταν, κεραυνός εν αιθρία, βοηθήστε με, σας παρακαλώ, να καταλάβω πού στήριξε ο Πούτιν την απόφασή του να επιτεθεί στην Ουκρανία;

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Πούτιν λέει ότι, εν πάση περιπτώσει, "νιώθω απειλούμενος διότι με έχετε υποτιμήσει μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, δεν με έχετε αφήσει να αναπνεύσω, είμαι αυτή τη στιγμή υπό την πίεση των δυτικών οπλικών συστημάτων". Η αλήθεια είναι ότι το 2008 ο Πρόεδρος Πούτιν παρενέβη στη Γεωργία, βοήθησε ώστε να αυτονομηθούν η Αμπχαζία και η Οσετία. Διεξήχθη ένας πόλεμος στη Γεωργία που στην πραγματικότητα απέτρεψε την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο συμβαίνει στην Υπερδνειστερία, την οποία δεν έχω αναφέρει στο άρθρο μου αλλά είναι ένα μεγάλο μέρος της Μολδαβίας, η οποία υποτίθεται είναι ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ. Το 2014 είχαμε την προσάρτηση της Κριμαίας με έναν τρόπο ο οποίος παραβιάζει, προφανώς, το Διεθνές Δίκαιο. Στη συνέχεια είχαμε την αυτονόμηση των περιοχών του Ντονμπάς, των δύο επαρχιών, τις οποίες αναγνώρισε τώρα επισήμως ο κ. Πούτιν με το διάταγμα που υπέγραψε κατ’ εντολήν της Δούμας.

Άρα, έχουμε μία σειρά από κινήσεις οι οποίες είχαν ως αφορμή, στην πραγματικότητα, την εσωτερική πολιτική αντίδραση στην Ουκρανία και την αλλαγή κυβέρνησης, με την αποχώρηση του κ. Γιανουκόβιτς, και την εκλογή νέου Προέδρου στην Ουκρανία.

Χ. Μιχαηλίδης: Μιλάμε με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, πρώην Υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας επίσης. Ένα από τα πρόσωπα που αναδεικνύονται σε αυτή την πολεμική κρίση, ας την πω έτσι, είναι ο Καγκελάριος Σολτς της Γερμανίας. Μπορείτε να μας σχολιάσετε τις κινήσεις που έκανε και την απόφαση που έλαβε;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι ένα άλλο ιστορικό γεγονός. Πιστεύω ότι χθες ο Καγκελάριος Σολτς με αυτά που είπε στην Ομοσπονδιακή Βουλή αποτίναξε το ιστορικό σύμπλεγμα ενοχής και αμηχανίας που έχει η Γερμανία λόγω της ναζιστικής θηριωδίας, διότι, ας μη γελιόμαστε, διατηρείται στην οικουμενική μνήμη ένα είδος συλλογικής ευθύνης της Γερμανίας για το ζήτημα αυτό.

Χ. Μιχαηλίδης: Βεβαίως.

Ευ. Βενιζέλος: Και για αυτό η Γερμανία είναι περιορισμένη στις διεθνοπολιτικές της δραστηριότητες, ως στρατιωτική δύναμη είναι επίσης περιορισμένη. Χθες ο κ. Σολτς ανέλαβε πρωτοβουλίες οι οποίες κοστίζουν σε χρήμα και οι οποίες αναδεικνύουν τη Γερμανία ως μία ηγετική δύναμη προφανώς στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως της δίνουν ένα ρόλο σε πολιτικό και ενδεχομένως και σε στρατιωτικό επίπεδο, πάντα στο πλαίσιο της Δύσης, πάντα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική αλλαγή, διότι η Γερμανία ήταν πάντα διφορούμενης ή αμφισβητούμενης "δυτικότητας", νιώθει πολύ κοντά στη Ρωσία, είναι γεωγραφικά πολύ κοντά, η εξάρτησή της η ενεργειακή είναι τεράστια. Όλο το προηγούμενο διάστημα το μεγάλο θέμα ήταν εάν θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος αγωγός φυσικό αερίου, ο Nord Stream 2, που είναι μία πολύ μεγάλη επένδυση ας το πούμε έτσι, και που επιτείνει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τώρα, ούτε ζήτημα Nord Stream 2 θέτει, ούτε δισταγμούς έχει, μπαίνει μπροστά σε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα και σε μία αλυσίδα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που νομίζω ότι μπορεί να έχουν ένα πραγματικό οικονομικό, κοινωνικό και, εν τέλει, πολιτικό αποτέλεσμα. Γιατί η εξωτερική πολιτική είναι συνάρτηση και της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης. Αλλιώς ασκεί εξωτερική πολιτική ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, αλλιώς ένα αυταρχικό σύστημα και αλλιώς ένα ολοκληρωτικό σύστημα. Νομίζω ότι ο Καγκελάριος Σολτς χθες άλλαξε σελίδα στην Ιστορία της γερμανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Χ. Μιχαηλίδης: Ναι, και χειροκροτήθηκε, από ό,τι μας είπε ο ανταποκριτής μας, ο κ. Παππάς, από όλη την πτέρυγα της Bundestag.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, δηλαδή και από την αντιπολίτευση, από το CDU/CSU, από τον κ. Μερτς –τον καινούριο αρχηγό– ο οποίος είναι σκληρός, βέβαια, στα εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η καθαρή στάση της Γερμανίας, η οποία βεβαίως έμεινε πιστή στον άξονα Παρισίων-Βερολίνου ως προς το εξοπλιστικό πρόγραμμα, γιατί τα μεγάλα σχέδια τα θεωρεί Γερμανογαλλικά. Αυτό δείχνει, από την άλλη μεριά, ότι λειτουργεί το Διευθυντήριο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι τα μεγάλα κράτη παίζουν ρόλο, τα μεσαία και μικρότερα κράτη αποδέχονται καταστάσεις, αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι το θεσμικό έλλειμμα που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χ. Μιχαηλίδης: Σχετικά με αυτά που συζητάμε για την ενέργεια και κυρίως για το φυσικό αέριο, ο κ. Σολτς ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην ανάγκη πια ταχύτατης ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πιστεύετε ότι κι εμείς πρέπει να κατευθυνθούμε, στο μέτρο που μπορούμε εμείς σαν χώρα, και προς αυτή την κατεύθυνση;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι αυτονόητο, ούτως ή άλλως το κάνουμε, αλλά πρέπει να γίνει με πολύ γρηγορότερο ρυθμό.

Χ. Μιχαηλίδης: Όχι απολύτως. Ας πούμε για τις ανεμογεννήτριες ακόμα γίνεται πόλεμος για το που θα μπουν.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, γιατί υπάρχουν αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά υπάρχουν και οι δυνατότητες για θαλάσσια πλέον μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα και φυσικά πρέπει κι εμείς να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Η άλλη λύση είναι το δίκτυο των μικρών πυρηνικών που θα εφαρμοστεί σε άλλες χώρες που δεν έχουν ενδοιασμούς για πυρηνικά προγράμματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δίπλα μας η Βουλγαρία έχει τέτοιο πρόγραμμα, φυσικά η Γαλλία η οποία είναι έτοιμη να πουλήσει και στην Πολωνία.

Χ. Μιχαηλίδης: Και ο Σολτς θα ενεργοποιήσει το δικό του πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο είχε αρχίσει και το σταμάτησαν, αλλά δήλωσε ότι…

Ευ. Βενιζέλος: Είχε πει, η απόφαση της κας. Μέρκελ ότι σταματούν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, σταδιακά το σταματούν, ότι απεξαρτώνται από τα πυρηνικά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τώρα πια βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο παράδοξο, ενώ έχουμε την εισβολή στην Ουκρανία, οι ροές φυσικού αερίου από τον αγωγό που διέρχεται από την Ουκρανία, τον Yamal, και μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, έχουν αυξηθεί, έχουν αυξηθεί περίπου κατά 30% κατά μέσο όρο.

Άρα αυτό δείχνει ότι υπάρχει ζήτηση και υπάρχει εξάρτηση, διότι από επάνω γίνονται μάχες και από τον αγωγό περνά φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Για να είμαστε και ρεαλιστές, ο αποκλεισμός από το Swift και το πάγωμα διαθεσίμων της Κεντρικής Ρωσικής Τράπεζας και εμπορικών τραπεζών στη Δύση μειώνει βεβαίως τα συναλλαγματικά αποθέματα και δημιουργεί μία τεράστια πίεση γιατί δεν μετέχει η Ρωσία στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό τραπεζών, το 30% των ρωσικών τραπεζών, που δεν υπάγονται στην κύρωση αυτή και αυτό ενδεχομένως συνδέεται με τις πληρωμές για το φυσικό αέριο.

Άρα η εξάρτηση υπάρχει και τώρα, τη στιγμή της μεγάλης κρίσης, γιατί φυσικά παίρνουμε φυσικό αέριο, εμείς οι ίδιοι στην Ελλάδα έχουμε περίπου το 45% του φυσικού μας αερίου από τη Ρωσία, πέρα από το υγροποιημένο μέσω Ρεβυθούσας το οποίο και αυτό είναι σημαντικό, ή πέραν αυτού παίρνουμε από τον TAP που και αυτός είναι αγωγός του Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή μίας πολύ φιλικής προς τη Ρωσία χώρας. Οι διελεύσεις δε, για να μην ξεχνιόμαστε, των αγωγών αυτών γίνονται μέσω Τουρκίας η οποία παίζει όπως πάντα, λόγω γεωγραφικής θέσης, πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο και για τους στρατιωτικούς ισχυρισμούς και για τα Στενά , αλλά και για την ενέργεια.

Διαβάστε Επίσης

Χ. Μιχαηλίδης: Τώρα που αναφερθήκαμε και ήρθαμε λοιπόν στην Τουρκία, να μιλήσουμε λίγο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καταρχάς πώς αυτές και εάν, σε ποιο βαθμό επίσης, θα επηρεαστούν από όσα συμβαίνουν τώρα στο Ουκρανικό;

Ευ. Βενιζέλος: Όλα επηρεάζονται, κ. Μιχαηλίδη, όταν αλλάζουν οι διεθνείς συσχετισμοί, όταν πηγαίνουμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, μάλιστα ψυχρό-θερμό, συγνώμη για την αντίφαση, αλλά περί αυτού πρόκειται τώρα, είναι μία θερμή φάση ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Έχουμε ένα διεθνή συσχετισμό, μάλιστα αλλού είχαμε στραμμένη την προσοχή μας, στην Κίνα, και το στρατηγικό, εάν θέλετε, σχέδιο θα ήταν η Ρωσία στη σύγκρουση Δύσης-Κίνας να έχει μία ουδέτερη ή φιλοδυτική στάση και αλλού άνοιξε το μέτωπο αυτό. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε και την προσοχή και την αυτοσυγκράτηση με την οποία η Κίνα παρακολουθεί αυτά όλα τα συμβαίνοντα στον Ευρωπαϊκό και Ευρωασιατικό χώρο, στον Ευρωπαϊκό κυρίως , γιατί η Ουκρανία είναι Ευρωπαϊκή χώρα.

Τα Ελληνοτουρκικά, όπως έχω πει εδώ και αρκετό καιρό, φοβούμαι ότι θα αποκτήσουν παρακολουθηματικό χαρακτήρα, δηλαδή όταν έχεις τέτοια αλλαγή του πλαισίου αναφοράς, των συμφραζομένων, ενδέχεται οι συσχετισμοί του ευρυτέρου ορίζοντα, του υψηλοτέρου επιπέδου να επηρεάζουν καθοριστικά αυτό που συμβαίνει στα Ελληνοτουρκικά ή αυτό που συμβαίνει στο Κυπριακό. Αλλά δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί, διότι αυτά τα έχουμε ζήσει και τη μακρά περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ενταχθήκαμε στο ΝΑΤΟ ταυτοχρόνως με την Τουρκία το 1952 για να ανακόπτεται η Ρωσία σε σχέση με τη Μεσόγειο, αυτό ήταν το όραμα και του επαναστατημένου έθνους σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως το είχε διατυπώσει ο Μαυροκορδάτος το 1820. Λοιπόν, δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Η Τουρκία δεν είναι Ρωσία, παρόλα τα προβλήματά της δεν έχει ούτε τη δύναμη, ούτε τα περιθώρια να κάνει τίποτα. Είναι μία χώρα που διεκδικεί περιφερειακό ρόλο, δεν είναι πυρηνική δύναμη, δεν είναι μια μεγάλη αυτοκρατορία. Ήταν παλιά η οθωμανική αυτοκρατορία, έχει παρακμάσει εδώ και πολύ καιρό, και η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία. Μιλάμε για δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και μιλάμε για μία Ελλάδα η οποία έχει πανίσχυρους θώρακες και τον Ευρωπαϊκό και το ΝΑΤΟϊκο και την Ελληνοαμερική στρατηγική σχέση. Αντιθέτως, εγώ πρότεινα στο άρθρο μου αυτό στο "Βήμα" να υπάρξει επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, όχι για τα διμερή βέβαια, δεν είναι η στιγμή τώρα για να πούμε οτιδήποτε, αυτά ακολουθούν το δρόμο τους με αργό ρυθμό. Έγιναν οι ερευνητικές επαφές την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε ο γύρος που ήταν προγραμματισμένος στην Αθήνα, χωρίς τίποτα το εντυπωσιακό.

Χ. Μιχαηλίδης: Ο 64ος.

Ευ. Βενιζέλος: Να μιλήσουμε για την Ουκρανία, για τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, για να μην έχουμε μεταφορά εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Βλέπετε πώς περιμένουν όλοι να δουν τον τρόπο εφαρμογής της Συνθήκης του Μοντρέ από την Τουρκία σε σχέση με τα Στενά. Όταν η Τουρκία επικαλείται και εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μοντρέ, την οποία θεωρεί τόσο σημαντικό στοιχείο στα χέρια της, ο έλεγχος των Στενών , πώς είναι δυνατόν να αμφισβητεί κανείς τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη του Μοντρέ είναι στην πραγματικότητα ένα δίδυμο με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Χ. Μιχαηλίδης: Έχει, για εμένα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η πρόταση, δηλαδή να υπάρξει μία τέτοια επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και με ενδιαφέρει με την έννοια του ότι καθώς προετοιμαζόμασταν για την επέμβαση του Πούτιν στην Ουκρανία και το βλέπαμε να έρχεται, μαθαίναμε ότι είχαν καταβληθεί και κάποιες διπλωματικές προσπάθειες. Να αφήσουμε ένα παράθυρο ανοικτό με το Κρεμλίνο ότι, εντάξει, εμείς εκ των πραγμάτων θα πρέπει να συμφωνούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχουμε σχέσεις με εσάς και θέλουμε να μας βοηθήσετε στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά ήταν αστειότητες, πρόκειται για διπλωματική αστειότητα η πρόταση. Εν μέσω κρίσης τέτοιας, να αναλάβει πρωτοβουλία η Ρωσία για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, που τη διατύπωσε δυστυχώς ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Έλληνας, είναι μία διπλωματική αστειότητα, δηλαδή δείχνει παντελή έλλειψη αίσθησης του χρόνου και των συνθηκών. Ευτυχώς δεν δόθηκε συνέχεια, νομίζω ότι έγινε αντιληπτό ότι ήταν παντελώς άσχετο με τη στιγμή και με το συσχετισμό δυνάμεων. Η Ελλάδα είναι μία δυτική χώρα, όσες φορές κλονίζεται, σε σχέση με τον δυτικό εαυτό της, υφίσταται μεγάλες ζημίες.

Ζήσαμε και την περιπέτεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν κάποιοι περίμεναν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός διεθνούς οικονομικού συστήματος, να βρουν λύση με δάνειο από τη Ρωσία. Και η Κύπρος πήγε και αναζήτησε δάνειο στη Μόσχα πριν υποστεί τη βλάβη, το κούρεμα των καταθέσεων, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έψαχνε τις πρώτες εβδομάδες στη Μόσχα να βρει λύση, ακόμα και βοήθεια για να τυπώσει τις νέες δραχμές. Λοιπόν, αυτός είναι ένας αταβισμός φιλορωσικός, ανιστόρητος, που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, δεν έχει καμία βάση, ούτε καν θρησκευτική βάση, δεν υπάρχει καμία αναγωγή, ούτε στην Ορθοδοξία, ούτε στην ιστορία για όλα αυτά.

Η Ελλάδα γεννήθηκε επειδή το έθνος αγωνίστηκε, αλλά στη συνέχεια, επειδή οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής και ιδίως η Μεγάλη Βρετανία και συμπληρωματικά η Γαλλία, απεδέχθησαν τη σημασία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Η Ελλάδα μεγάλωσε επί Ελευθερίου Βενιζέλου, λόγω της συνεργασίας με τις Μεγάλες Δυνάμεις και ιδίως με τη Μεγάλη Βρετανία της εποχής και ήμασταν στη σωστή μεριά όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Και τώρα πρέπει να είμαστε στη σωστή μεριά, όλα τα άλλα είναι ιστορικά φληναφήματα και ψευδαισθήσεις που μόνο ζημία έχουν κάνει στην πορεία της χώρας.

Χ. Μιχαηλίδης: Το να είσαι στη σωστή μεριά, σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει ταυτόχρονα να διατηρείς και κάποιες καλές σχέσεις;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανέστατα, αλλά οι άλλοι δεν θέλουν καλές σχέσεις; Η Γερμανία που έχει τόση μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, δεν θέλει καλές σχέσεις; Όσοι έχουν ένα εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο είναι θετικό υπέρ αυτών, δεν θέλουν καλές σχέσεις; Εμείς νομίζουμε ότι θα κρύψουμε ότι είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ ή θα κρύψουμε ότι έχουμε μία πολύ σημαντική εταιρική, στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρέχουμε διευκολύνσεις στρατιωτικές; Κανείς δεν είναι αφελής, όλα τα ξέρουν. Κοιτούν τις επισκέψεις αυτές με έναν τρόπο, ο οποίος είναι, θα έλεγα, μάλλον ειρωνικός.

Ο Πρόεδρος Μακρόν και ο Καγκελάριος Σολτς βίωσαν το αδιέξοδο των επαφών με τον Πρόεδρο Πούτιν και νομίζω ότι τώρα κατάλαβε και ο κ. Σολτς και πήρε αυτήν τη μεγάλη πρωτοβουλία για να καλύψει και τις εντυπώσεις της αμηχανίας της προηγούμενης φάσης. Ο Πρόεδρος Μακρόν πίστευε ότι θα οργανώσει τη συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν ενώ οι Αμερικάνοι τουλάχιστον έλεγαν "επίκειται η εισβολή" και οι Ευρωπαίοι ήταν διστακτικοί. Ακόμα και εμείς ήμασταν διστακτικοί, λέγαμε υπερβάλλουν οι αμερικανικές υπηρεσίες και ο Αμερικανός Πρόεδρος. Είχε δίκιο όμως, έγινε η εισβολή, γίνεται η εισβολή, η μεγάλη εισβολή.

Χ. Μιχαηλίδης: Αυτό αναδεικνύει, καθώς σας ακούω τώρα, και το θέμα της δυσκαμψίας της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αργοπορία λήψεως αποφάσεων…

Ευ. Βενιζέλος: Πάλι καλά, τώρα υπήρξε ταχύτητα.

Χ. Μιχαηλίδης: Τώρα πιστεύετε ότι ίσως ο Putin μας κάνει καλό;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Ο Πούτιν ανασυγκροτεί τη Δύση ως στρατηγική οντότητα, γιατί αυτό είχε κλονιστεί και με τη μονομερή απόφαση του Μπάιντεν για άμεση αποχώρηση από το Αφγανιστάν και με τη μεταφορά του ενδιαφέροντος προς το λεγόμενο Ινδοειρηνικό ωκεανό και με τη συμφωνία AUKUS με την Αυστραλία, αλλά βλέπετε ότι ξαφνικά τα πράγματα γύρισαν πάλι στο Ευρωπαϊκό μέτωπο, στην Ουκρανία, γύρισαν στις σχέσεις με τη Ρωσία, άρα το πρόβλημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας είναι πάντα ένα πρόβλημα Ευρωατλαντικό.

Πάρτε το απλό παράδειγμα, όταν υπάρχει δήλωση του Πούτιν ότι διατάσσει να είναι σε ειδική πολεμική ετοιμότητα τα πυρηνικά του όπλα, ποιος έχει πυρηνικά όπλα στη Δύση; Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, του οποίου τα όπλα, όπως και τα αμερικάνικα τα πυρηνικά, είναι εντός ΝΑΤΟ. Τα γαλλικά είναι εθνικά, δεν είναι εντεταγμένα στη ΝΑΤΟϊκή πυρηνική συνεργασία, γιατί όταν απεχώρησε ο de Gaulle από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και επανήλθε, δεν επανήλθε στον πυρηνικό σχεδιασμό. Εν πάση περιπτώσει, ουσιαστικά είναι και αυτά εντός δυτικού σχεδιασμού, αλλά τυπικά δεν ανήκουν στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.

Χ. Μιχαηλίδης: Καθώς μιλάμε τώρα, σκέφτομαι ότι την Πέμπτη που ξεκινήσαμε την εκπομπή, θα είχαμε καλεσμένη στην πρώτη ώρα, στην αρχή-αρχή, τη συνάδελφό μου τη Δήμητρα Κρουστάλλη και θα συζητούσαμε για την αποκάλυψη που έκανε μέσω της μαγνητοφωνημένης συνομιλίας του Βγενόπουλου με μία κυρία και εξέθετε και την κα. Βασιλική Θάνου. Αναρωτιέμαι πόσα πράματα έχουν μείνει εκτός πλαισίου επικαιρότητας. Για παράδειγμα, κανείς δεν μιλά για την επιδημία τώρα, για την πανδημία.

Ευ. Βενιζέλος: Και κανείς δεν φορά και μάσκα. Χθες, σε όλες τις σκηνές στα σύνορα με την Πολωνία, με τη Ρουμανία, εκεί που έχουμε τη ροή προσφύγων από την Ουκρανία, αυτούς τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται και που θίγονται στον πυρήνα των δικαιωμάτων τους, ελάχιστοι φορούσαν μάσκα, διότι όταν έχεις να σώσεις τη ζωή σου, τη ζωή του παιδιού σου, δεν δίνεις σημασία στον κορωνοϊό, αλλά αυτός υπάρχει, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα αυτό, αντιθέτως.

Χ. Μιχαηλίδης: Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω, κλείνοντας τη συζήτηση, να πείτε δύο κουβέντες για μία γυναίκα η οποία έφυγε από τη ζωή, την Μαριέττα Γιαννάκου, την οποία τη γνωρίζατε και αφήνει πράγματι δεν συνηθίζω τα στερεότυπα, αλλά αφήνει ένα κενό σημαντικό στο πολιτικό μας το πεδίο.

Ευ. Βενιζέλος: Η Μαριέττα Γιαννάκου που είχα τη μεγάλη τιμή να την έχω φίλη, συνάδελφο και συνομιλήτρια σε άπειρες συζητήσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια, ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, μία προσωπικότητα ισχυρή, μετριοπαθής όμως, ανοικτή στο διάλογο, στις νέες ιδέες, παρακολουθούσε με πολύ μεγάλο βάθος όλες τις εξελίξεις τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές, είχε άποψη για όσα συμβαίνουν στον κόσμο, στην Ευρώπη, είχε άποψη για τις προτεραιότητες της χώρας, ήταν μία ολοκληρωμένη βαρύνουσα πολιτική προσωπικότητα.

Χ. Μιχαηλίδης: Πώς ήρθατε κοντά οι δύο σας, πού;

Ευ. Βενιζέλος: Με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια. Άντεξε δυσανάλογα μεγάλες δοκιμασίες στην προσωπική της ζωή, στην υγεία της, ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα, αλλά έμεινε όρθια και έφυγε πολύ νωρίς βέβαια άδικα, πάντα ο θάνατος είναι άδικος, έχει ένα στοιχείο αδικίας. Το 1990 ο Ανδρέας Παπανδρέου μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό μετά το σχηματισμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και μετά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις, ένιωσε μία δυσφορία, μία δύσπνοια, άρχισε να νοσηλεύεται ξανά στο Γενικό Κρατικό όπου ο αείμνηστος Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής και θυμάμαι ότι ήμουν έξω από το δωμάτιο του Ανδρέα όταν ήρθε η Μαριέττα Γιαννάκου, ως νέα Υπουργός Υγείας, να ενδιαφερθεί επισήμως για την υγεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκεί γνωριστήκαμε από κοντά για πρώτη φορά και συνεχίσαμε επί 30 χρόνια αυτή τη σχέση φιλίας, θέλω να πιστεύω αλληλοεκτίμησης και την αποχαιρετώ με πολύ μεγάλη θλίψη και με όλη μου την αγάπη, και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου και στην κόρη της και στην αδελφή της. Μάλιστα πρέπει να πω ότι στο δωμάτιο του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν τότε ο αείμνηστος Καθηγητής Στεφανής, ο οποίος ήταν και Καθηγητής της στην Ψυχιατρική.

Χ. Μιχαηλίδης: Πολλούς αείμνηστους έχουμε, κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Θυμάμαι και τις συζητήσεις για το πώς έκανε την επιλογή να στραφεί στην Ψυχιατρική ως ειδικότητα η αείμνηστη Μαριέττα, η οποία μας άφησε και προχωρά τώρα στο δρόμο της Ιστορίας.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου στην Αθήνα και όλα όσα θα ζήσουμε σε αυτήν

Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, για ένα ολόκληρο βράδυ, οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης γεμίζουν μουσική, χαμόγελα και κίνηση.

ΝΕΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 19 Δεκ 2025 | 20:15

"Υπάρχει πρόοδος, αλλά έχουμε δρόμο": Όσα δήλωσε ο Ρούμπιο για το ειρηνευτικό σχέδιο Ρωσίας - Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξήγησε πως η χώρα του δεν θέλει να επιβάλλει στη Ρωσία ή στην Ουκρανία το οτιδήποτε

ΕΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 19 Δεκ 2025 | 19:12

Δημοσιογράφος πήγε στη συνέντευξη Τύπου του Πούτιν για να κάνει πρόταση γάμου - Πώς αντέδρασε ο Ρώσος πρόεδρος [βίντεο]

Ρώσος δημοσιογράφος έκανε πρόταση γάμου σε απευθείας μετάδοση, κατά την ετήσια συνέντευξη του Βλαντιμίρ Πούτιν

ΣΤΗ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ 19 Δεκ 2025 | 19:12

Ρωσικό drone συνετρίβη στην Τουρκία - Έρευνα προανήγγειλε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ρωσικής προέλευσης μη επανδρωμένο αεροσκάφος

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ 19 Δεκ 2025 | 17:42

Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με τον Πούτιν εάν αποτύχουν οι προσπάθειες των ΗΠΑ

Ο Μακρόν μίλησε μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία με δάνειο 90 δισεκατομμυρίων ευρώ

ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ 19 Δεκ 2025 | 16:55

"Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς, να ξεκινήσουμε να πίνουμε;" - Τα σαρκαστικά SMS Ρώσων πολιτών στη συνέντευξη Πούτιν

"Μήπως οι εκλογές είναι παραμύθι;" - Τι μηνύματα έστελναν απλοί Ρώσοι πολίτες κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξη Τύπου του Πούτιν

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΙΕΒΟ 19 Δεκ 2025 | 16:36

Στη... Μεσόγειο ο πόλεμος: H Ουκρανία χτύπησε πετρελαιοφόρο του ρωσικού "σκιώδους στόλου" νότια της Κρήτης

"Η Ρωσία χρησιμοποιούσε αυτό το πετρελαιοφόρο για να παρακάμπτει τις κυρώσεις" και να χρηματοδοτεί "τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας", λέει το Κίεβο

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ 19 Δεκ 2025 | 12:13

Ανάλυση Politico: Τι σημαίνει για την ΕΕ το δάνειο των 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Πώς "κέρδισαν" οι Βέλγοι

Το παρασκήνιο της Συνόδου που κράτησε 16 ώρες και κατέληξε σε συμβιβασμό - Τι σηματοδοτεί για το μέλλον της ΕΕ.

ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 19 Δεκ 2025 | 11:57

Πούτιν: Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ουκρανίας και των Δυτικών για τον τερματισμό του πολέμου

"Το μόνο πράγμα που θέλω να πω είναι αυτό που λέω πάντα: είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση ειρηνικά", τόνισε ο Πούτιν

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ 19 Δεκ 2025 | 09:16

Ρωσία: Σήμερα η μαραθώνια ετήσια συνέντευξη Τύπου του Πούτιν - Περισσότερες από δύο... εκατομμύρια οι ερωτήσεις

Αυτή η ετήσια συνέντευξη Τύπου αποτελεί μια ευκαιρία για τον Ρώσο πρόεδρο να ακούσει τα παράπονα των πολιτών από τις διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ 18 Δεκ 2025 | 17:24

Μάχη στη Σύνοδο Κορυφής για τα παγωμένα assets της Ρωσίας και το δάνειο στην Ουκρανία: Παρασκήνια και στρατόπεδα

Κρίσιμη Σύνοδος στις Βρυξέλλες - Γιατί το Βέλγιο αντιστέκεται στη λύση με τα "παγωμένα" ρωσικά assets για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 18 Δεκ 2025 | 12:16

"Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο": Η προειδοποίηση Τουσκ για την απειλή που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από τη Ρωσία

"Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει επιτέλους να σταθούν ύψος των προκλήσεων", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 17 Δεκ 2025 | 21:51

Guardian: Βέλγοι πολιτικοί και οικονομικά στελέχη εκφοβίζονται από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η εκστρατεία εναντίον τους ενορχηστρώνεται από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών GRU της Ρωσίας

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ 17 Δεκ 2025 | 21:14

Ζελένσκι προς Ευρωπαίους: Χρησιμοποιήστε τα ρωσικά κεφάλαια για να θέσετε τέλος στις πολεμικές ορέξεις του Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους εταίρους να λάβουν απόφαση σχετικά με τη χρήση των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 17 Δεκ 2025 | 14:43

Πούτιν: Υστερία και ψέματα όσα λένε οι Ευρωπαίοι για πόλεμο - Οι στόχοι μας "αναμφίβολα θα επιτευχθούν"

Ο Πούτιν τόνισε ότι εάν το Κίεβο και η Δύση εγκαταλείψουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ρωσία θα καταλάβει δια της βίας τα εδάφη που διεκδικεί στην Ουκρανία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 17 Δεκ 2025 | 13:21

Το μυστικό ραντεβού Μητσοτάκη - Βενιζέλου στο σπίτι επιχειρηματία - Η αποκάλυψη του Γιώργου Παπαχρήστου

Όπως γράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος στη στήλη του στα ΝΕΑ, το μυστικό ραντεβού είχε θέμα την προεδρία της Δημοκρατίας.

17 Δεκ 2025 | 12:42

Bloomberg: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία αν ο Πούτιν παραμείνει αδιάλλακτος - Η αντίδραση της Μόσχας

Τα νέα μέτρα μπορεί να ανακοινωθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ, ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΙΝΗΤΡΙΑ 16 Δεκ 2025 | 22:37
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 16 Δεκ 2025 | 17:51

Θρίλερ στη Μόσχα: Μυστηριώδης θάνατος αντιπροσώπου σερβικής εταιρίας εμπορίας όπλων

Οι σερβικές υπηρεσίες ασφαλείας ενημέρωσαν άμεσα τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ζητήθηκε από τις ρωσικές αρχές το πόρισμα για τον θάνατό του

ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Δεκ 2025 | 17:32

Αρχή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος: "Πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων της Jetoil και άλλων 4 εταιρειών καυσίμων

Η ενέργεια της ανεξάρτητης Αρχής εντάσσεται στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΜΜΕ 16 Δεκ 2025 | 16:18

Ρωσία: Και επισήμως "ανεπιθύμητη" η Deutsche Welle

Εκτός της Deutsche Welle έτσι κατηγοριοποιούνται και άλλοι οργανισμοί με ξένη χρηματοδότηση

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 16 Δεκ 2025 | 11:46

Αιφνιδιαστικό "λουκέτο" στα βενζινάδικα της Cetracore - Jetoil λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία - Η ανακοίνωση

Η εταιρεία ενημέρωσε τους συνεργάτες της για προσωρινή αναστολή των εργασιών της σε όλα τα επίπεδα από τα λογιστικά μέχρι την παράδοση καυσίμων.

ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ "ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ" 15 Δεκ 2025 | 22:46

Ουκρανικό: "Αγκάθι" οι παραχωρήσεις εδαφών στη Ρωσία για τον Ζελένσκι - Αισιόδοξος ο Τραμπ για λύση

Η Ουκρανία προτίθεται να εγκαταλείψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ 15 Δεκ 2025 | 20:14

Η στιγμή που οι Ουκρανοί χτυπούν ρωσικό υποβρύχιο τύπου Kilo στο Νοβοροσίσκ [βίντεο]

Είναι ένα από τα υποβρύχια που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων "Καλίμπρ" κατά της Ουκρανία

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ 15 Δεκ 2025 | 19:08

Ουκρανικό: Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Ζελένσκι να δώσει στη Ρωσία Ντονέτσκ και Λουχάνσκ - Στο Κίεβο το "μπαλάκι"

Μίνι ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για το Ουκρανικό θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας 15/12 στο Βερολίνο

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΙΛΙΑ 15 Δεκ 2025 | 17:54

Βρετανία: Η νέα αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6 προειδοποιεί για "αυξανόμενη ρωσική απειλή"

Σύμφωνα με την Μπλέιζ Μετρεουέλι, η απειλή της Ρωσίας βασίζεται στην "επιθετικότητα, στον επεκτατισμό και τον αναθεωρητισμό"

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 15 Δεκ 2025 | 12:36

Βενιζέλος: Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι συνεργασίας - Το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτη δύναμη στην κεντροαριστερά

Η χώρα είναι μη διακυβερνήσιμη γιατί δεν υπάρχει το κοινωνικό συμβόλαιο, δεν υπάρχουν συναινέσεις,

ΚΡΕΜΛΙΝΟ 14 Δεκ 2025 | 13:43

Πεσκόφ: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ και μερικών Ευρωπαίων ηγετών

BINTEO 13 Δεκ 2025 | 21:44

Επίθεση από ρωσικά drone σε τουρκικό πλοίο: Έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα

Τουρκικό πλοίο που έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα δέχθηκε επίθεση από ρωσικά drone

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 13 Δεκ 2025 | 17:03

Bloomberg: Ο "δούρειος ίππος" υπέρ της Ρωσίας που βλέπει η Ευρώπη στο σχέδιο Τραμπ

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το εδαφικό βρίσκεται στο επίκεντρο των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ 13 Δεκ 2025 | 16:40

Μερτς: Δεν ζούμε σε πόλεμο αλλά, αν πέσει η Ουκρανία η ΕΕ θα μπει στο στόχαστρο της Ρωσίας

Για τεκτονική μετατόπιση των πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας μίλησε ο καγκελάριος της Γερμανίας Μερτς.

ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ 12 Δεκ 2025 | 21:44

The Atlantic: Οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία το πράσινο φως να χτυπήσει τον "σκιώδη στόλο" του Πούτιν

Η SBU (ουκρανική μυστική υπηρεσία πληροφοριών) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα, με τη Μόσχα να χαρακτηρίζει το περιστατικό "πειρατεία"

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 12 Δεκ 2025 | 21:13

Επ' αόριστον πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αποφάσισαν οι χώρες της ΕΕ

Το επ’ αόριστον πάγωμα των κεφαλαίων αναμένεται επίσης ότι θα πείσει το Βέλγιο, που μέχρι τώρα εξέφραζε αντιρρήσεις, να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ

ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ 12 Δεκ 2025 | 18:35

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν: Εκεχειρία για Ενέργεια και λιμάνια στην Ουκρανία πρότεινε ο Τούρκος πρόεδρος

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκε και το θέμα της δέσμευσης των ρωσικών κεφαλαίων από την ΕΕ

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 Δεκ 2025 | 10:50

ΕΡΤ: Σε αίθουσα Γιώργου Παπαστεφάνου μετονομάζεται η ταινιοθήκη της ραδιοφωνίας στο Ραδιομέγαρο

Έναν δικό της άνθρωπο, τον Γιώργο Παπαστεφάνου, τίμησε η ΕΡΤ με αφορμή τη δωρεά του συνόλου της δισκογραφικής του συλλογής και βιβλιοθήκης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΣΟΚ 12 Δεκ 2025 | 09:23

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η εκλογή Πιερρακάκη ως επικεφαλής του Eurogroup αποτελεί εθνική και προσωπική επιτυχία

Η εκλογή Πιερρακάκη στη θέση του Προέδρου του Eurogroup, "σημαίνει οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη δηλώνουν έτοιμοι να μελετήσουν τα μαθήματα που διδάσκει η ελληνική κρίση"

ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 11 Δεκ 2025 | 16:45

Ανησυχητική προειδοποίηση Ρούτε: Είμαστε ο επόμενος στόχος της Ρωσίας - Ετοιμοι για πόλεμο μεγάλης κλίμακας

"Ο χρόνος είναι με το μέρος μας" τόνισε ο Μαρκ Ρούτε επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ 11 Δεκ 2025 | 09:46

WSJ: Το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία προβλέπει αποκατάσταση της ροής ρωσικής ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη

Οι αμερικανικές εταιρείες προβλέπεται να επενδύσουν σε στρατηγικής σημασίας τομείς στη Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 10 Δεκ 2025 | 22:47

Αγωνία για την Ουκρανία: Αναθεωρημένο ειρηνευτικό σχέδιο έστειλε το Κίεβο - Γιατί δεν μπορεί να κάνει εκλογές ο Ζελένσκι

Ανησυχία επικρατεί στην Ουκρανία για τις επιπτώσεις που προκαλεί το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο - "Κάρφωσε" ξανά τον Ζελένσκι ο Τραμπ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 10 Δεκ 2025 | 14:54

Ρωσία: Οι δηλώσεις Τραμπ για την Ουκρανία "συνάδουν" με το όραμα της Μόσχας

Το Κρεμλίνο χαιρετίζει τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ που υποστήριξε, σε συνέντευξή του ότι η Ρωσία "είχε πάντα" το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία

ΕΡΜΗΝΕΙΑ 10 Δεκ 2025 | 13:25

Τι δουλειά είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη σύναξη των "παλαιοκαραμανλικών" - Πώς συνδέεται με την κυβερνησιμότητα

Τι δουλειά είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε αυτή τη σύναξη, μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Λαζόπουλο, τον Καμμένο, τον Αντώναρο, τον Πολύδωρα και τη Θάνου;

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" 10 Δεκ 2025 | 11:32

Γιατί ειδικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου - Περισσότερο από την παρέμβαση Καραμανλή

Η παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση της εφημερίδας "Δημοκρατία" που ενόχλησε την κυβέρνηση, περισσότερο από την ομιλία Καραμανλή.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 09 Δεκ 2025 | 22:30

FT: Προθεσμία Τραμπ "λίγων ημερών" στην Ουκρανία να απαντήσει στην ειρηνευτική συμφωνία

Νωρίτερα, λίγο πριν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταθέσει τη δική του ειρηνευτική πρόταση 20 σημείων στον Λευκό Οίκο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ 09 Δεκ 2025 | 21:42

Έριξε "βόμβα" ο Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος για εκλογές μέσα στις επόμενες 60-90 ημέρες

Η Ουκρανία είναι έτοιμη για εκεχειρία, σε περίπτωση που συμφωνήσει η Ρωσία, τόνισε επίσης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 09 Δεκ 2025 | 16:11

Έπεσε το τελευταίο Antonov: Το αεροσκάφος συνετρίβη βορειοανατολικά της Μόσχας - Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες

Μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov A-22 κατέπεσε στη Ρωσία με 7 επιβαίνοντες, μέλη του πληρώματος - Επιβεβαιώθηκε ότι όλοι τους είναι νεκροί

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ 09 Δεκ 2025 | 15:33

Βενιζέλος και Καραμανλής "συντονισμένοι" εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη: Η κοινή εμφάνιση που έκανε αίσθηση

Στο κοινό της εκδήλωσης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο Νίκος Δένδιας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 09 Δεκ 2025 | 08:36

Οι αιχμές του Ευάγγελου Βενιζέλου για "μονοπρόσωπη εξουσία χωρίς θεσμούς αντιρρόπησης", υποκλοπές και ΟΠΕΚΕΠΕ

"Η χώρα δεν μπορεί να πορευθεί με ασύμμετρο πολιτικό σύστημα" τόνισε αναφερόμενος στον θεσμό της Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 08 Δεκ 2025 | 23:00

Politico: Αυτός είναι ο λογαριασμός για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας - Τι θα πληρώσουν Ελλάδα και ΕΕ

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεισφέρουν εγγυήσεις στο πακέτο των 210 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" 08 Δεκ 2025 | 22:21

Καραμανλής: "Πλήγμα στην ποιότητα της δημοκρατίας η υποβάθμιση του ρόλου της Βουλής" - Τι είπε για Βενιζέλο

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε παρουσία του Ευ. Βενιζέλου, του Α. Σαμαρά, αλλά και του Ν. Δένδια σε εκδήλωση για τα 15 χρόνια κυκλοφορίας της εφημερίδας "Δημοκρατία"

SOCIAL MEDIA 08 Δεκ 2025 | 08:44

Σάλος στη Ρωσία με 36χρονη μητέρα: Εβαλε τον γιο της σε σακούλα και τραβούσε τον αέρα - "Μαμά" φώναζε [βίντεο]

Οι τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες ζήτησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο στις συνθήκες ζωής της οικογένειας.

ΤΟΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ 08 Δεκ 2025 | 06:55

Απογοητευμένος ο Τραμπ με τον Ζελένσκι: "Δεν έχει διαβάσει ακόμα την ειρηνευτική πρόταση"

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσάπτοντάς του πως "δεν έχει διαβάσει" την πρόταση με σκοπό να συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ 07 Δεκ 2025 | 19:14

Πώς τα βρίσκουν Τραμπ και Πούτιν: "Η νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τη ρωσική άποψη"

"Οι προσαρμογές που βλέπουμε αντιστοιχούν από πολλές απόψεις στο όραμά μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 07 Δεκ 2025 | 17:23

Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: "Πιο διεφθαρμένη από την Ρωσία - Οι ΗΠΑ δεν είναι ο ηλίθιος με τις επιταγές"

Ο Τραμπ Τζούνιορ επιτέθηκε στην πολιτική της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι οι "διεφθαρμένοι" πλούσιοι Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα

ΠΡΟΚΛΗΣΗ 06 Δεκ 2025 | 16:45

Μπαράζ ρωσικών πυραύλων και drones στην Ουκρανία - Την ώρα των διπλωματικών επαφών στη Φλόριντα

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σε διάφορες περιοχές, ενώ αναφέρθηκαν ζημιές

ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 05 Δεκ 2025 | 17:28

CNBC: Οι τελευταίες απειλές του Πούτιν για την Ουκρανία δείχνουν πόσο μακριά είμαστε από ειρηνευτική συμφωνία

Η κατάληψη και η επίσημη προσάρτηση του Ντονμπάς θα επέτρεπε στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ 04 Δεκ 2025 | 15:42

Politico: Πώς το Βέλγιο έγινε το πολυτιμότερο asset της Ρωσίας

Οι ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να επιδιώκουν να καταλήξουν σε τελικό σχέδιο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης στην Ουκρανία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ 04 Δεκ 2025 | 14:22

Δεν... αλλάζει ο Πούτιν: "Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πάρουμε το Ντονμπάς" - Το μήνυμα του Ρώσου προέδρου

Ο Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει στις εδαφικές του διεκδικήσεις - Το έκανε σαφές, για ακόμη μία φορά, με τις σημερινές δηλώσεις του.

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ 03 Δεκ 2025 | 23:14

Γουίτκοφ και Κούσνερ ενημέρωσαν τον Τραμπ για τις συνομιλίες τους με τον Πούτιν - Τα επόμενα βήματα

"Ουδείς συμβιβασμός" υπήρξε χθες όσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα των τομέων της επικράτειας της Ουκρανίας τους οποίους έχει καταλάβει ο στρατός της Ρωσίας

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 03 Δεκ 2025 | 20:35

Politico: Η ΕΕ "ξεπαγώνει" ρωσικά κεφάλαια για δάνειο 165 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

Τα 25 δισ. ευρώ προέρχονται από δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς εντός της ΕΕ

ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 03 Δεκ 2025 | 18:28

Απάντηση Ρούτε σε Πούτιν: "Θα προστατεύσουμε τους λαούς μας - Δεν πρόκειται να πάμε πουθενά"

Σχετικά με την Ουκρανία, ο Ρούτε είπε, ότι "όλοι θέλουμε να σταματήσει η αιματοχυσία", εκθειάζοντας τον Τραμπ για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 03 Δεκ 2025 | 17:41

ΕΡΤ: Πώς θα δοθούν τα μπόνους των 6,5 εκατ. ευρώ - Αφορούν 1.798 εργαζόμενους

Το ποσό του μπόνους στο προσωπικό της ΕΡΤ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% των ετήσιων αποδοχών

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ 03 Δεκ 2025 | 13:02

Προειδοποίηση Ρούτε: "Αντιμετωπίζουμε πραγματικούς κινδύνους - Η Ρωσία προετοιμάζεται για σύγκρουση"

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι "απερίσκεπτες και επικίνδυνες"

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ 03 Δεκ 2025 | 12:18

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τέλος στις εισαγωγές ρωσικού αερίου έως το 2027

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα μπορούν να επικαλεσθούν περίπτωση "ανωτέρας βίας" για να δικαιολογήσουν νομίμως τις διακοπές των προμηθειών.

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ 03 Δεκ 2025 | 11:09

Ξεχωριστά προγράμματα από την ΕΡΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η ΕΡΤ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, παρουσιάζει ξεχωριστά προγράμματα, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στις ψηφιακές πλατφόρμες.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ 03 Δεκ 2025 | 07:10

Δεν τα βρήκαν Ρωσία και ΗΠΑ για την Ουκρανία - Χωρίς συμφωνία για τις εδαφικές διαφορές

"Ουδείς συμβιβασμός" υπήρξε χθες όσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα των τομέων της επικράτειας της Ουκρανίας τους οποίους έχει καταλάβει ο στρατός της Ρωσίας.

ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 02 Δεκ 2025 | 23:55

Ουκρανικό: 5 ώρες κράτησε η συνάντηση Πούτιν με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Οι "κόκκινες γραμμές" της Ρωσίας

Μαραθώνιες οι συνομιλίες στο Κρεμλίνο για έναν πιθανό τρόπο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία - Το εδαφικό το μεγάλο "αγκάθι"

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ 02 Δεκ 2025 | 19:28

Μόσχα: Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Πούτιν με Γουίτκοφ και Κούσνερ στο Κρεμλίνο

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι με τις ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο 20 σημείων

ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ 02 Δεκ 2025 | 18:53

Η αντίδραση Ζελένσκι μετά τις απειλές Πούτιν: Κανείς δεν μπορεί να λέει ψέματα σε ολόκληρο τον κόσμο για πάντα

"Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια εγκληματική και απρόκλητη πράξη επιθετικότητας που ζητά δικαιοσύνη", σημείωσε ο Ζελένσκι

ΤΟ ΠΛΟΙΟ MIDVOLGA-2 02 Δεκ 2025 | 18:43

Επίθεση σε δεξαμενόπλοιο με ρωσική σημαία ανοιχτά της Τουρκίας - Το Κίεβο αρνείται κάθε εμπλοκή

Η τουρκική ναυτιλιακή αρχή ανέφερε ότι το πλοίο έπλεε από τη Ρωσία προς τη Γεωργία, ενώ η Tribeca δήλωσε ότι κατευθυνόταν προς τη Μερσίνη

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 02 Δεκ 2025 | 17:27

Απειλές Πούτιν: Εάν η Ευρώπη θέλει πόλεμο, η Ρωσία είναι έτοιμη - Οι απαιτήσεις τους δεν είναι αποδεκτές

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ειρηνική ατζέντα και ότι είναι με το μέρος του πολέμου

Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ 02 Δεκ 2025 | 17:03

Εξελίξεις στο Ουκρανικό: Ζελένσκι και ΗΠΑ συμφώνησαν σε σχέδιο ειρήνης 20 σημείων για το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι ζήτησε ένα σχέδιο ειρήνης που να είναι "ανοιχτό, δίκαιο και αμερόληπτο" και να μην συζητείται "πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας"

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 02 Δεκ 2025 | 14:18

Πούτιν - Γουίτκοφ: Σε λίγες ώρες η κρίσιμη συνάντηση - Ρώσοι και Ουκρανοί δίνουν σκληρές μάχες στο ανατολικό μέτωπο

"Η διπλωματία με μεγάφωνο δεν είναι χρήσιμη" λέει το Κρεμλίνο που δεν αποκαλύπτει τις ρωσικές κόκκινες γραμμές ενόψει της κρίσιμης συνάντησης Πούτιν - Γουίτκοφ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΛΕΒΙΤ 01 Δεκ 2025 | 23:48

"Πολύ αισιόδοξος" ο Λευκός Οίκος για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία

"Η κυβέρνηση είναι πολύ αισιόδοξη", σημείωσε η Λέβιτ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες που έγιναν χθες με την ουκρανική αντιπροσωπεία ήταν "πολύ θετικές"

"ΔΥΣΚΟΛΕΣ" ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 01 Δεκ 2025 | 18:29

FT: Στο τραπέζι του ΝΑΤΟ πιο επιθετική αντιμετώπιση των ρωσικών drones και του υβριδικού πολέμου

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα έχει κατηγορηθεί ότι ενορχήστρωσε υβριδικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 01 Δεκ 2025 | 16:30
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 30 Νοε 2025 | 23:05
ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 30 Νοε 2025 | 19:08

Ευάγ. Βενιζέλος: "Στα εθνικά θέματα, τα διλήμματα πρέπει να τίθενται με τρόπο σοβαρό, όχι φοβικό"

"Χειριζόμαστε ελληνοτουρκικά, κυπριακό, με αίσθηση μακρού ιστορικού χρόνου. Θεωρούμε ότι ο χρόνος περνάει και αυτό είναι υπέρ ημών, το οποίο δεν είναι ακριβές"

ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΡΩΣΙΑ 29 Νοε 2025 | 22:16

Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας

Ο εναέριος χώρος της Μολδαβίας έκλεισε προσωρινά για περίπου μία ώρα και 10 λεπτά λόγω εισβολής μη επανδρωμένων αεροσκαφών

ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ 29 Νοε 2025 | 21:40

Μεταβαίνει στις ΗΠΑ η διαπραγματευτική ομάδα της Ουκρανίας - Και ο γαμπρός Τραμπ στις κρίσιμες συνομιλίες

Αλλεπάλληλα ρωσικά πλήγματα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 29 Νοε 2025 | 14:16

Δύο πετρελαιοφόρα του σκιώδους ρωσικού στόλου δέχθηκαν επίθεση από ουκρανικά θαλάσσια drones [βίντεο]

Τα δύο πετρελαιοφόρα υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις λόγω μεταφοράς πετρελαίου από ρωσικά λιμάνια.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 28 Νοε 2025 | 16:25

Telegraph: Έτοιμος να αναγνωρίσει κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη ως ρωσικά ο Τραμπ

"Ας κάνουν ό,τι θέλουν οι Ευρωπαίοι, δεν μας ενδιαφέρει", λένε οι Αμερικανοί, σύμφωνα με πηγή της Telegraph - Ανησυχία στην ΕΕ

«ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ» 28 Νοε 2025 | 12:53

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ξεκινάει εκπομπή στην ΕΡΤ: Ολες οι πληροφορίες για το πρωτοποριακό project

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για τη νέα, πρωτοποριακή εκπομπή της ΕΡΤ, την οποία θα παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

1.200 ΣΕΛΙΔΕΣ 27 Νοε 2025 | 23:48

Wall Street Journal: Το μυστικό σχέδιο της Γερμανίας για την περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία

Αποκάλυψη Wall Street Journal - Τι περιλαμβάνει σχέδιο 1.200 σελίδων που έχουν καταρτίσει Γερμανοί αξιωματικοί για την περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 26 Νοε 2025 | 09:45

Αποκάλυψη Reuters: Το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία είναι βασισμένο σε ρωσικό non paper

Σύμφωνα με το Reuters, oι Ρώσοι μοιράστηκαν το έγγραφο με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους στα μέσα Οκτωβρίου, μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ζελένσκι.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 26 Νοε 2025 | 07:17

Τραμπ: Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Γουίτκοφ-Πούτιν στη Μόσχα - Καμία αυστηρή προθεσμία για ειρηνευτική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει τελική προθεσμία για την Ουκρανία και τη Ρωσία να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία.

ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ 25 Νοε 2025 | 23:35

Politico: Το Κρεμλίνο εξαπατά Ουκρανούς να προδώσουν τη χώρα τους - "Ολα ξεκίνησαν από μια αγγελία"

Συνήθως, οι Ρώσοι υπόσχονται διαφορετικά ποσά στους νεοσύλλεκτους στην Ουκρανία, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της αποστολής

ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΝ ΓΟΥΙΤΚΟΦ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ 25 Νοε 2025 | 22:53

Τραμπ: Θα συναντηθώ με Ζελένσκι και Πούτιν όταν η συμφωνία είναι οριστική - Δεν θα ξεκινούσε ο πόλεμος αν ήμουν πρόεδρος

"Υπάρχουν μόνο λίγα σημεία διαφωνίας που απομένουν", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Στρατού Νταν Ντρίσκολ θα συναντηθεί με την ουκρανική πλευρά

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΤΑΡΜΕΡ 25 Νοε 2025 | 21:07

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: "Τα συμφέροντα της Ουκρανίας είναι τα συμφέροντά μας"

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως χρειάζεται μια ισχυρή διατλαντική συνεργασία επειδή αυτή φέρνει αποτελέσματα

ΓΙΟΧΑΝ ΒΑΝΤΕΦΟΥΛ 25 Νοε 2025 | 20:32

Προειδοποιεί ο Γερμανός ΥΠΕΞ: H Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ ως το 2029

Κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τακτικές "υβριδικού πολέμου" εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΩΝΙΑ 25 Νοε 2025 | 20:01

Τραμπ από τον Λευκό Οίκο: "Πλησιάζουμε πολύ κοντά σε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία"

Κλίμα αισιοδοξίας για ειρήνη στην Ουκρανία - Ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει με μια συμφωνία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ

ΟΧΙ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΕΣ 25 Νοε 2025 | 18:06

Λευκός Οίκος: Τεράστια πρόοδος για μια συμφωνία στο Ουκρανικό - Απομένουν "ευαίσθητες" λεπτομέρειες

"Την τελευταία εβδομάδα οι ΗΠΑ έχουν κάνει τεράστια πρόοδο προς μία ειρηνευτική συμφωνία"

ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ 25 Νοε 2025 | 15:51

Λαβρόφ: Το σχέδιο για την Ουκρανία να αντανακλά "το πνεύμα και το γράμμα" της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν

Αν η τροποποιημένη εκδοχή δεν αντανακλά αυτά που συζήτησαν Πούτιν και Τραμπ, η Ρωσία θα έχει μια πολύ διαφορετική θεώρηση, σημείωσε ο Λαβρόφ.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 25 Νοε 2025 | 12:43

Ουκρανία: Η Μόσχα απορρίπτει την ευρωπαϊκή αντιπρόταση, ενώ ο Ζελένσκι αναμένει συνάντηση με τον Τραμπ

Η Μόσχα δεν δείχνει θετική διάθεση - Η ευρωπαϊκή αντιπρόταση δεν είναι εποικοδομητική λέει το Κρεμλίνο - Ο Ζελένσκι προσδοκά συνάντηση με τον Τραμπ τις επόμενες μέρες.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ 25 Νοε 2025 | 08:17

Νέα ρωσική επιδρομή στο Κίεβο: Τουλάχιστον δύο νεκροί σε χτυπήματα κατά πολυκατοικιών [βίντεο]

Δύο νεκροί και έξι τραυματίες σε δύο περιοχές, από την επίθεση.

ΣΧΕΔΙΟ 19 ΣΗΜΕΙΩΝ 25 Νοε 2025 | 06:43

Πρώτη αντίδραση Ζελένσκι μετά τη Γενεύη: Θα συζητήσω τις λεπτομέρειες με τον Τραμπ -Δύσκολο να καταλήξουμε σε τελικό κείμενο

Σε ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο 19 σημείων συμφώνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία στη Γενεύη.

ΑΠΟ ΤΗΝ "ΙΘΑΚΗ" 24 Νοε 2025 | 23:57

Πώς ο Πούτιν άδειασε τον Τσίπρα: Σαν να τα πετάω σε σκουπιδοτενεκέ, αν δώσω λεφτά στην Ελλάδα - Καλύτερα σε ορφανοτροφείο

Όταν έγινε σαφές ότι ρωσική βοήθεια δεν θα υπήρχε, Πούτιν και Τσίπρας μίλησαν για την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρεται στην "Ιθάκη"

ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ "ΚΡΕΜΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ" 24 Νοε 2025 | 22:22

Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία: Από το παρ’ ολίγον ναυάγιο στη Γενεύη, στο νέο σχέδιο 19 σημείων

Η συνάντηση ήταν μια "έντονη", αλλά "παραγωγική" προσπάθεια, η οποία οδήγησε σε ένα πλήρως αναθεωρημένο προσχέδιο που άφησε και τις δύο πλευρές με θετικό αίσθημα

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 24 Νοε 2025 | 18:43

FT: Νέο σχέδιο 19 σημείων ΗΠΑ - Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου - "Τα χαλάνε" σε εδαφικό και ΝΑΤΟ

Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι εταίροι του υποστηρίζουν ότι η υπάρχουσα πρώτη γραμμή πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για τις εδαφικές συζητήσεις

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 24 Νοε 2025 | 18:36

"Δεν κάνει για τη Ρωσία": Το Κρεμλίνο απορρίπτει την αντιπρόταση των Ευρωπαίων για την Ουκρανία

"Το ευρωπαϊκό σχέδιο, με την πρώτη ματιά… είναι εντελώς μη εποικοδομητικό και δεν λειτουργεί για εμάς" δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Μόσχα ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ