Βενιζέλος: Η κυβέρνηση είναι ένα είδος «θεσμικού Τιραμόλα»

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βενιζέλος: Η κυβέρνηση είναι ένα είδος «θεσμικού Τιραμόλα»

«Κάθε ημέρα που περνάει με την πολιτική αυτή κατάσταση, είναι κακή για την οικονομία, η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και βαθιά, τρώμε πολύτιμο εθνικό χρόνο», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας εφ΄ όλης της ύλης στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης για τις αναταράξεις στο Χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «αν πράγματι στέλνει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να κάνει ξανά πολιτικές παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, αν στέλνει συνεχώς το μήνυμα ότι μπορεί να στραφεί πάλι στον δήθεν ριζοσπαστικό αριστερό εθνικολαϊκιστικό λόγο για να φύγει από το πλαίσιο που η ίδια συμφώνησε με τους εταίρους και η ίδια διαμόρφωσε με τους εταίρους, δηλαδή το αντιαναπτυξιακό πλαίσιο της υπερφορολόγησης, των υπερπλεονασμάτων και της αναδιανομής μετά στην πραγματικότητα της μιζέριας, γιατί καθηλώνεται η ελληνική οικονομία, ναι, τότε βεβαίως υπάρχει αντίδραση».

Παρατήρησε πως όταν ήταν σε λειτουργία το πρόγραμμα, το τρίτο μνημόνιο, και όταν υπήρχαν λεφτά διαθέσιμα για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση και θωράκιση των τραπεζών, η κυβέρνηση ήταν στραμμένη σε επικοινωνιακά και επιπόλαια τεχνάσματα και δεν έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει τη στιγμή που μπορούσε να τα κάνει.

«Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η χρηματιστηριακή τους αξία, μειώνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Άρα δεν είναι ένας κεραυνός εν αιθρία, άλλωστε κι εγώ έχω αναφερθεί πάρα πολλές φορές στο γεγονός ότι υπάρχουν εκκρεμότητες. Πρέπει να γίνουν πολύ πιο γενναίες, γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την μη εξυπηρετούμενη έκθεση. Βεβαίως, πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία και σε όλη την ελληνική οικονομία, πως χωρίς πραγματική εθνική αποταμίευση και χωρίς πραγματική πιστωτική επέκταση, δηλαδή αν δεν υπάρχουν νέες καταθέσεις κι αν δεν υπάρχουν νέα δάνεια που χρηματοδοτούν επενδυτικές πρωτοβουλίες, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, δεν θα φύγουμε από τον φαύλο κύκλο. Δυστυχώς η κυβέρνηση επένδυσε όλα τα λεφτά της, για να το πω έτσι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική για την προσπάθεια διασύνδεσης της οικονομικής πολιτικής με τα εθνικά θέματα και ειδικότερα με τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ την κατηγόρησε για «ελαστικότητα», ιδεολογικά και αξιακά. «Η κυβέρνηση αυτή έχει απεριόριστη ελαστικότητα, δεν είναι κυβέρνηση, είναι ένα είδος θεσμικού Τιραμόλα που λέγαμε όταν ήμασταν παιδιά, είναι λάστιχο, δεν έχει καμία αξία, δεν έχει προβλήματα συνειδησιακά, ιδεολογικά, αξιακά, είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα. Με την ίδια άνεση που παίρνει τον κ. Κουβέλη και τον κάνει υπουργό, παίρνει την κ. Παπακώστα και την κάνει υπουργό. Με την ίδια άνεση με την οποία πηγαίνει στην κηδεία του Κάστρο, με την ίδια άνεση έχει προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο Τραμπ. Με την ίδια άνεση που πηγαίνει στη Μόσχα για να βρει δάνειο το 2015, με την ίδια άνεση καταγγέλλει τη Μόσχα και δημιουργεί μεγάλη διπλωματική κρίση. Με την ίδια άνεση με την οποία συνυπάρχει σε αυτή την «αιμομικτική» σχέση πλέον με τον κ. Καμμένο, με την ίδια άνεση λέει, δεν πειράζει, είμαστε Κεντροαριστερά και θα συνυπάρξουμε, γιατί είμαστε οι προοδευτικές δυνάμεις και είμαστε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες. Δεν υπάρχει φραγμός. Μία κυβέρνηση η οποία είναι τόσο κυνική, που έχει ως μόνο σκοπό την παραμονή στην εξουσία, τη νομή της εξουσίας, τη διαμόρφωση πελατειακών σχέσεων, τη διαμόρφωση δικτύων εξουσίας, μπορεί να κάνει τα πάντα».

Για την γραμμή που ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμμερίστηκε τη θέση της Φώφης Γεννηματά υποστηρίζοντας ότι «ο κεντρώος, προοδευτικός, κεντροαριστερός χώρος πρέπει να διεκδικεί την προγραμματική διεύθυνση της χώρας, πρέπει να προτείνει αυτό που πρέπει να εφαρμοστεί ως εθνική στρατηγική». «Πολιτική αυτονομία -στην οποία πιστεύω απόλυτα- σημαίνει προγραμματική διεύθυνση και ηγεμονία, αλλά αυτό χρειάζεται ψήφους, χρειάζεται ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία. Πρέπει να δίνεις καθαρές απαντήσεις και η πρώτη καθαρή απάντηση, όπως έχει πει και η κ. Γεννηματά πολλές φορές, είναι στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη, όπως έχει πει, φράση με την οποία συμφωνώ απολύτως, αλλά ακυβέρνητη όχι έναντι παντός τιμήματος, διότι έχουμε το κριτήριο. Το κριτήριο είναι η δική μας προγραμματική πρόταση, η οποία όμως πρέπει να είναι υπεύθυνη, κοστολογημένη, ρεαλιστική, προοδευτική, εφαρμόσιμη και ικανή να πείσει τους εταίρους.», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ηττημένος στρατηγικά, θα κληθεί να μας πει: συμφωνεί με την προγραμματική πρόταση; Θέλει να βάλει πλάτη; Ας έρθει. Δεν θέλει; Θα μείνει απ΄ έξω, δεν μπορεί να παρεμποδίσει τις εξελίξεις. Αυτή είναι η γραμμή, αυτή είναι η θέση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει μία αυτοδύναμη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξουν προοδευτικοί άνθρωποι, άνθρωποι της Κεντροαριστεράς, οι οποίοι λένε, εμείς θέλουμε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να φύγει αυτό το καθεστώς και, άρα, θα κάνουμε τα πάντα να έχουμε μία καθαρή λύση. Καθαρή λύση δεν σημαίνει λύση αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας, καθαρή λύση δεν σημαίνει συντριβή των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού κέντρου και, επίσης, καθαρή λύση δεν σημαίνει ότι αφήνουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράττουν, όπως συνέπραξαν, διότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκλεγεί με ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας».

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 06 Νοε 2020 | 14:16
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 02 Νοε 2020 | 19:20

Βενιζέλος - 200 χρόνια από το 1821: Είναι άδικο για την Ελλάδα να αρνείται τη θέση της στην ιστορία

Η Ελλάδα λειτούργησε ως εργαστήριο, στο οποίο δοκιμάστηκαν ή διαμορφώθηκαν νέες καταστάσεις και νέοι θεσμοί, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

01 Νοε 2020 | 18:35

Βενιζέλος : Έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα τα μέτρα για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

"Με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, η πυκνότητα των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου οκταπλάσια της Αττικής" επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος.

31 Οκτ 2020 | 13:19

Βενιζέλος για την επίθεση στον πρύτανη: Χυδαία προσβολή της δημοκρατίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας

"Όσοι πιστεύουν ότι η συμβίωση με τη βία είναι μέθοδος επιβίωσης μέσα στο Πανεπιστήμιο κάνουν ιστορικό λάθος" δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΑΝ 30 Οκτ 2020 | 12:21

Κύκλος Ιδεών Ε. Βενιζέλου: Τριήμερο διαδικτυακό συνέδριο "Εργαστήριον η Ελλάς"

Ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου διοργανώνει διεθνές τριήμερο συνέδριο για την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία του 1821, στις 2-4 Νοεμβρίου 2020.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 29 Οκτ 2020 | 13:38

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποχαιρετά συγκινημένος τον φίλο του Πέτρο Κουναλάκη

Τι έγραψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος για τον θάνατο του Πέτρου Κουναλάκη

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 26 Νοε 2020 | 19:45

Δένδιας στο Bloomberg: "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δείξουν στην Τουρκία τα όριά της"

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί ως παίκτης που γίνεται αποδεκτός στην περιοχή", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ 26 Νοε 2020 | 18:47

"Τηλεκπαίδευση" για τον Μητσοτάκη με μαθητές δημοτικού: Τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν - Λίγη υπομονή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις για τα σχολεία, τις εκδρομές, την άθληση και τα εμβόλια - Η πρόταση της μαθήτριας που θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ 26 Νοε 2020 | 17:45

Συμφωνίες με Εμιράτα: Σε "συνθήκες εθνικής ομοψυχίας" η ενημέρωση Δένδια στα κόμματα

Με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

ΤΗΣ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΜΗΝΥΣΗ 26 Νοε 2020 | 17:12

"Τις μολότοφ τις ρίχνουν κουκουλοφόροι αστυνομικοί"- Η απίστευτη καταγγελία βουλευτίνας του ΜεΡΑ25

Βουλευτίνα του ΜεΡΑ25 υποστήριξε ότι τις μολότοφ στις διαδηλώσεις τις ρίχνουν οι αστυνομικοί…

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 26 Νοε 2020 | 15:25

Τηλεφωνική επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Δένδια - Τσαβούσογλου με φόντο νέες προκλήσεις από τον Ακάρ

Ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 26 Νοε 2020 | 14:53

Η Ρένα Δούρου αποχαιρετά (λυρικά) τον Μαραντόνα- "Τα γδαρμένα γόνατα της εφηβείας μας"

Η πρώην Περιφερειάρχης έγραψε για τον Μαραντόνα ένα λυρικό ποίημα

"Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ" 26 Νοε 2020 | 13:57

Ηλιόπουλος: Σκληρή ιδεοληψία της κυβέρνησης να μη στηρίζει το ΕΣΥ

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο όλοι οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι θα έρθει και ότι πιθανώς θα ήταν σφοδρότερο από το πρώτο".