Βενιζέλος: «O Τσίπρας πήγε στην Ιθάκη, αλλά η Πηνελόπη δεν ήταν εκεί»

"O κ. Τσίπρας πήγε στην Ιθάκη πολύ αργά, γιατί θα μπορούσαμε τον Φεβρουάριο του 2015 να έχουμε βγεί από το δεύτερο Μνημόνιο"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βενιζέλος: «O Τσίπρας πήγε στην Ιθάκη, αλλά η Πηνελόπη δεν ήταν εκεί»

"Νέο ξεκίνημα μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον διαμορφωθούν νέες πολιτικές συνθήκες, τέτοιες που θα επιτρέψουν στην κοινωνία να υιοθετήσει το πρόταγμα μιας κανονικής ευρωπαϊκής, ανταγωνιστικής χώρας, που αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, βγαίνει από τη μιζέρια της στασιμοχρεοκοπίας και δίνει ξανά ευκαιρίες στους ανθρώπους της και ιδίως στους νέους" αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφ. "Τα Νέα", ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "ο κ. Τσίπρας πήγε στην Ιθάκη, αλλά η Πηνελόπη δεν ήταν εκεί", σημειώνοντας ότι "ο κ. Τσίπρας πήγε στην Ιθάκη πολύ αργά, γιατί θα μπορούσαμε τον Φεβρουάριο του 2015 να έχουμε βγεί από το δεύτερο Μνημόνιο" και επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πρόκληση -λόγω των χειρισμών της- "τεράστιας βλάβης" στη χώρα.

Προσθέτει, ότι "από την άλλη μεριά, (ο κ. Τσίπρας) πήγε στην Ιθάκη πολύ νωρίς, χωρίς να υπάρχει καμία πραγματική μεταβολή και με τη χώρα στην γκρίζα περιοχή του τέταρτου Μνημονίου".

Επισημαίνει ότι "η Ελλάδα έχει βρεθεί εκτός δανειακού πλαισίου, αλλά και εκτός αγορών, με μόνο το cash buffer, σε μια πολύ κακή συγκυρία με επίκεντρο αφενός την Ιταλία και αφετέρου την Τουρκία. Η πολιτική αντίληψη που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας στην Ιθάκη είναι η συνταγή της στασιμοχρεοκοπίας και της καθήλωσης στο καθαρτήριο του "μέσα-έξω" απο την κρίση. Όλα συνεπώς εξαρτώνται από τις πολιτικές επιλογές της κοινωνίας".

Επικρίνει την κυβέρνηση ότι "γλείφουν εκεί που έφτυναν, δηλαδή στο PSI/OSI του 2012, αλλά δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις δεσμεύσεις και τα κεκτημένα του 2012", και σημειώνει ότι επειδή το 2012 "μειώθηκε κατά 60% το ποσό των τόκων που καταβάλλεται ετησίως για την εξυπηρέτηση του χρέους", επιτρέπεται τώρα "ο σχηματισμός πρωτογενών πλεονασμάτων".

"Η μακροχρόνια όμως δέσμευση σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πριν κάν αποφασισθούν οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που επηρεάζουν το μέγεθος του χρέους, με παράλληλη αποδοχή της πρόβλεψης για πολύ μικρό μέσο ποσοστό πραγματικής μεγέθυνσης της τάξης του 1% του ΑΕΠ, συνιστά εγκλωβισμό της χώρας" αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να μην οδηγηθεί η Ελλάδα σε νέο αίτημα bailout, αλλά διατηρείται ανοιχτή η εκκρεμότητα της βιωσιμότητας του χρέους που "οδηγεί στο αίτημα για νέα δέσμη μέτρων σχετικών με το χρέος και αυτά παραπέμπονται από τους εταίρους στο 2032".

Προσθέτει ότι η "μυθολογική αντιστοιχία" αυτής της κατάστασης "δεν είναι η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη, αλλά η λερναία ύδρα στον βαλτότοπο της Λέρνης στην Αργολίδα".

Κληθείς να σχολιάσει την θετική στάση των ευρωπαίων εταίρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ "ως τον πιο εύκολο και βολικό συνομιλητή της τρόϊκας, των ευρωπαϊκών θεσμών και των κυβερνήσεων των μεγάλων κρατών-μελών από τον Ιούλιο του 2015", και προσθέτει ότι στις Βρυξέλλες, λόγω της στάσης της κυβέρνησης, "δεν γίνεται αντιληπτή η διπλή γλώσσα της", ενώ "αρκεί να διαβάσουν την δήλωση της Ιθάκης για να δουν τις πραγματικές πεποιθήσεις του κ. Τσίπρα".

Αναφέρει επιπλέον ότι "το αφήγημα του success story" δεν το υιοθετεί "κανένας σοβαρός αναλυτής ούτε και η αγορά".

Ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη κάνει λόγο για "απροκάλυπτη μισαλλοδοξία του εθνικολαϊκισμού", προσθέτοντας ότι η δική του αντίληψη για το τι είναι προοδευτικό "δεν έχει καμία σχέση με τις αντιλήψεις και τις πρακτικές της οντότητας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ" και τονίζοντας ότι "το πρώτο ζητούμενο είναι η αλλαγή πολιτικών συσχετισμών και η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ".

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, εκτιμά ότι στην προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση "θα κινηθεί χωρίς όρους και χωρίς όρια με βασικό εργαλείο κάποιους διαύλους επιρροής στη Δικαιοσύνη και τα γνωστά απολύτως ελεγχόμενα από αυτήν μέσα ενημέρωσης", τονίζει την αναγκαιότητα "δημοκρατικής επαγρύπνησης" και εκφράζει την βεβαιότητα ότι "η δημοκρατική παράταξη θα δώσει τον τόνο της υπεύθυνης και μαχητικής αντιμετώπισης των προκλήσεων".

φωτο EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 06 Νοε 2020 | 14:16
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 02 Νοε 2020 | 19:20

Βενιζέλος - 200 χρόνια από το 1821: Είναι άδικο για την Ελλάδα να αρνείται τη θέση της στην ιστορία

Η Ελλάδα λειτούργησε ως εργαστήριο, στο οποίο δοκιμάστηκαν ή διαμορφώθηκαν νέες καταστάσεις και νέοι θεσμοί, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

01 Νοε 2020 | 18:35

Βενιζέλος : Έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα τα μέτρα για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

"Με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, η πυκνότητα των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου οκταπλάσια της Αττικής" επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος.

31 Οκτ 2020 | 15:18

"Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη...": Η καθηλωτική απαγγελία του Σον Κόνερι στο ποίημα του Καβάφη

Με την καθηλωτική φωνή του, ο κορυφαίος ηθοποιός Σον Κόνερι, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, απαγγέλλει την Ιθάκη του Κ. Καβάφη.

31 Οκτ 2020 | 13:19

Βενιζέλος για την επίθεση στον πρύτανη: Χυδαία προσβολή της δημοκρατίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας

"Όσοι πιστεύουν ότι η συμβίωση με τη βία είναι μέθοδος επιβίωσης μέσα στο Πανεπιστήμιο κάνουν ιστορικό λάθος" δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΑΝ 30 Οκτ 2020 | 12:21

Κύκλος Ιδεών Ε. Βενιζέλου: Τριήμερο διαδικτυακό συνέδριο "Εργαστήριον η Ελλάς"

Ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου διοργανώνει διεθνές τριήμερο συνέδριο για την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία του 1821, στις 2-4 Νοεμβρίου 2020.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 29 Οκτ 2020 | 13:38

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποχαιρετά συγκινημένος τον φίλο του Πέτρο Κουναλάκη

Τι έγραψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος για τον θάνατο του Πέτρου Κουναλάκη

«Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» 27 Νοε 2020 | 18:33

Μητσοτάκης στους Έλληνες του brain drain: "Μείωση 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια για όσους επιστρέψουν"

Πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 27 Νοε 2020 | 16:05

"Oruc Reis": Στα όρια της ελληνικής "κόκκινης γραμμής" - 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο

Στα 7 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου και στα όρια της ελληνικής "κόκκινης γραμμής" για ακόμη μια φορά το "Oruc Reis".

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ "IRINI", 27 Νοε 2020 | 14:48

"Υποπτο τουρκικό πλοίο" κινητοποιεί την Ευρώπη- Γιατί ο Ερντογάν αρνήθηκε τον έλεγχο από την γερμανική φρεγάτα

Ύποπτο για μεταφορά όπλων στην Λιβύη ήταν το τουρκικό εμπορικό πλοίο αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ 27 Νοε 2020 | 14:04

Δένδιας στο Bloomberg: Η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια στη συμπεριφορά της Τουρκίας

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή", σημειώνει ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 27 Νοε 2020 | 13:35

Στο τραπέζι νέα παράταση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου - Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη Μητσοτάκη με τους ειδικούς

Προτεραιότητα στον έλεγχο της πανδημίας, κυρίως στην περιφέρεια, και όχι στην άμεση άρση του lockdown - Προς παράταση της απαγόρευσης μετά την 7η Δεκεμβρίου.