X

Βενιζέλος, Προβόπουλος και Χωμενίδης συζητούν για το ελληνικό ζήτημα

Στις 18:00 το απόγευμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Προβόπουλος, Χρήστος Χωμενίδης και Jean Quatremer συζητούν για την ελληνική κρίση.

Γράφει: Χαρης Ιωαννου

Εκδήλωση για το λεγόμενο «ελληνικό πρόβλημα» διοργανώνουν σήμερα στις 18:00 το απόγευμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο ο «Κύκλος ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση» και η ιστοσελίδα ekyklos.gr, ένα φόρουμ ιδεών που σύστησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για την προσπάθεια αναζήτησης λύσης θα μιλήσουν οι Γιώργος Προβόπουλος, πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Jean Quatremer, ανταποκριτής της «Liberation» στις Βρυξέλλες, και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ενώ τον συντονισμό θα κάνει ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη συζήτηση θα τεθούν, μεταξύ άλλων, ερωτήματα:

· Για τους εθνικούς μύθους που διαψεύστηκαν μέσα από την εμπειρία των τελευταίων έξι ετών και για το πόσο ισχυρή εξακολουθεί να είναι η ελληνική υπαρξιακή αμφιταλάντευση μεταξύ Ανατολής και Δύσης

· Για το αν η ακύρωση του άξονα «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο» συνεπάγεται αυτομάτως την επιστροφή στον κλασικό άξονα «Αριστερά – Δεξιά»

· Για την εικόνα της Ευρώπης και του κόσμου που προσλαμβάνει η ελληνική κοινή γνώμη και, αντιστρόφως, για την εικόνα της Ελλάδας που προσλαμβάνει η διεθνής κοινή γνώμη

· Για το αν υπάρχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόταγμα που οδηγεί στην οριστική υπέρβαση της κρίσης και αν αυτό μπορεί να το αποδεχθεί και να το υπηρετήσει η ελληνική κοινωνία και υπό ποιες πολιτικές προϋποθέσεις

· Για τις ενδογενείς δυνατότητες ανάκαμψης που διαθέτει η ελληνική οικονομία και για τις επενδύσεις που μπορεί να προσελκύσει.

· Για τις αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία έξι χρόνια και εξακολουθούν να συντελούνται ως προς τη φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς προσδιορίζεται η Ελλάδα σε σχέση με αυτές

· Για τους εμφανείς και υπολανθάνοντες κινδύνους που μπορεί να μετατρέψουν την ελληνική κρίση σε σισύφεια περιπέτεια

· Για το ποιες είναι πράγματι και πώς μπορούν να αναπτύξουν συνέργειες οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου

Στη συζήτηση θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία Ελληνικά / Γαλλικά/ Ελληνικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη.