Βενιζέλος "προσγειώνει" Σαμαρά: Επί συγκυβέρνησης πάγια θέση μας ήταν η προσφυγή στη Χάγη

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, την προσφυγή στη Χάγη, αλλά και για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και στην Παιδεία, μίλησε ο κ. Βενιζέλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, την προσφυγή στη Χάγη, αλλά και για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και στην Παιδεία, μίλησε σε συνέντευξή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην υπουργός, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε, μιλώντας στην εκπομπή "ΒΑΒΕΛ" του Mega, ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία δεν θα έπρεπε να έχουν διακοπεί το 2016. "Είχαμε μια μακρά διαδικασία, δεν είχαμε απτά αποτελέσματα, αλλά και η διαδικασία αυτή καθ’ εαυτή έχει κάποια αποτελέσματα. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι από το 2002 έως το 2016, έως την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν δημιούργησε μείζονα προβλήματα σε σχέση με την Ελλάδα" σημείωσε και πρόσθεσε πως "αυτές οι δύο δεκαετίες πέρασαν χωρίς να έχουμε κάποιο μείζον επεισόδιο ή κάποια μείζονα διολίσθηση στην υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Στις προηγούμενες δεκαετίες της μεταπολίτευσης είχαμε επεισόδια και διολισθήσεις, πήγαμε προς τα πίσω".

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως έχει μεγάλη σημασία η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, γιατί "ότι και να συμβεί στην Τουρκία, ακόμα και να γίνει η Τουρκία γίνει μια καθαρά ισλαμική και αντιδυτική χώρα, αν γίνει μια χώρα – παρίας στη διεθνή κοινότητα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε μαζί της για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και είτε να υπογράψουμε συμφωνία, είτε να συμφωνήσουμε την παραπομπή της υπόθεσης στη διεθνή δικαιοσύνη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αν δεν γίνει αυτό, θα συζητάμε για τα δικαιώματά μας, για τον ορυκτό πλούτο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά δεν θα έχουμε πλήρη τίτλο και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και όπως πέρασαν 46 χρόνια από το 1974 χωρίς απτά αποτελέσματα στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων που διαθέτουμε εν δυνάμει, έτσι μπορεί να περάσουν και άλλα 46 χρόνια χωρίς να έχουμε κανένα αποτέλεσμα" υπογράμμισε.

Για τους κινδύνους που έχει η χώρα στις επαφές αυτές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως "μέσω των διερευνητικών επαφών διατρέχουμε τον μικρότερο κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με μονομερείς τουρκικούς ισχυρισμούς και διεκδικήσεις. Εάν δεν έχουμε μια διαδικασία διερευνητικών επαφών, είναι πιθανό η Τουρκία να προβάλει τέτοιους ισχυρισμούς, και αυτό είναι μια εμπειρία που είχαμε όλα τα χρόνια που δεν είχαμε διερευνητικές επαφές".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τα ερευνητικά σκάφη έρχονται και φεύγουν, οι έρευνες είναι πολιτικού χαρακτήρα έρευνες, δεν είναι έρευνες πραγματικά για τους φυσικούς πόρους. Αυτό το έχουμε ζήσει καταρχάς, στην κυπριακή ΑΟΖ στις αρχές του 2014" σημείωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

"Έτσι και στη σχέση Ελλάδος – Τουρκίας, δεν θα φτάσουμε σε λύση αν δεν κάνουμε και παράλληλες κινήσεις. Δεν φτάνουν οι διερευνητικές, πρέπει να έχουμε ένα νέο μομέντουμ για το Κυπριακό, να αποκτήσουμε μια σαφή θέση γύρω από τα θέματα αυτά, να ξέρουμε με ποια γραμμή πηγαίνουμε στις συνομιλίες" ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας πως "η στρατηγική μας είναι η αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

Παράλληλα, σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ότι "ο κ. Σαμαράς έχει τις δικές του απόψεις και δικαιούται να τις λέει", ενώ σημείωσε πως στην συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου η χώρα εφάρμοζε τη δεδομένη εθνική στρατηγική, όπου πάγια θέση μας ήταν η προσφυγή στη Χάγη σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

"Όταν έχουμε ως πυλώνα της πολιτικής μας το σεβασμό του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να φοβόμαστε τη διεθνή δικαιοσύνη" πρόσθεσε και υπογράμμισε πως το βασικό θέμα για την Τουρκία είναι αν η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η διοίκηση Μπάιντεν, θελήσει να ξανασυγκροτήσει τη Δύση ως πολιτική οντότητα και επαναφέρει μια ευρω-ατλαντική στρατηγική, τότε η Τουρκία θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν στα θεμελιώδη ζητήματα είναι μια δυτική χώρα, μια χώρα του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε πως "πρέπει ο καθένας, είτε είναι πρόσωπο, είτε συλλογική οντότητα, να εκφράζεται αυτοτελώς με βάση αυτά που πιστεύει. Δεν μπορεί να κινείσαι με το άγχος να κρατάω ίσες αποστάσεις με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μην θέλω να με χαρακτηρίσουν ουρά του ενός ή πιθανό εταίρο του άλλου, τότε δεν οδηγούν πουθενά. Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχεις την πρωτοβουλία την προγραμματική, να έχεις να πεις πράγματα επί της ουσίας. Έτσι παίζεις ένα ρόλο στη διεύθυνση της δημόσιας συζήτησης, την εθνικής πολιτικής.

"Νομίζω αυτή είναι η υπόθεση του Κέντρου, είναι η εθνική υπευθυνότητα, η μετριοπάθεια, το γεγονός ότι προτάσσει κανείς την υπευθυνότητα και όχι το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Αυτό έχει κόστος και το πληρώνεις αυτό", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και εκτίμησε πως δεν υπάρχει δικομματισμός στο πολιτικό τοπίο της χώρας. "Έχουμε μια κυβέρνηση άνευ αντιπάλου, που έχει την ατυχία να διαχειρίζεται μια μεγάλη κρίση, αλλά δεν υπάρχει αντίπαλο δέος, δεν υπάρχει αφήγημα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και ελπίδα ανάκαμψης σοβαρή. Άρα δεν έχουμε ένα ισορροπημένο δικομματικό σύστημα μέσα στο οποίο συνθλίβεται το τρίτο κόμμα ή είναι αδιάφορα τα υπόλοιπα. Και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημοκρατία μας και τον τρόπο που εκφράζονται και αντιπροσωπεύονται οι πολίτες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το Κέντρο ανήκει στη γεωμετρία ως έννοια. Στην πολιτική, το να δηλώνεις κέντρο ή αριστερά στις μέρες μας σημαίνει λίγα πράγματα. Σημασία έχει να είσαι πραγματικά προοδευτικός, να μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει και να μπορείς να ενώσεις την κοινωνία, να μπορείς να εκφραστείς με ένα όραμα, αλλά και να μπορείς να διοικήσεις. Η αιχμαλωσία σε σχήματα που έρχονται βαθιά από το παρελθόν δεν μας βοηθά αυτή τη στιγμή. Πρέπει να είμαστε λίγο πιο "ελεύθεροι” για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά" πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στην Παιδεία, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως ένα νομοσχέδιο και ένας νόμος δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Παιδείας. "Χρειάζεται ένα γενικότερο κλίμα μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η ανώτατη εκπαίδευση" τόνισε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να βοηθήσουν τα κόμματα, με τον τρόπο που χειρίζονται τις φοιτητικές παρατάξεις, στην αναβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου με τα πρότυπα του εξωτερικού.

"Στη συνέχεια, πρέπει να προωθηθεί η απογραφειοκρατικοποιηθεί η διοίκηση του πανεπιστημίου και το κράτος να περιοριστεί σε έναν εποπτικό και νομοθετικό ρόλο" συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως "το πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί χωρίς να υπάρχει βία, να υπάρχει ελευθερία λόγου και κίνησης".

"Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν ότι απειλούνται μέσα στα πανεπιστήμια" ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι δεν θα χρειαστεί η αυστηρή αστυνόμευση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις του, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Ωστόσο υπογράμμισε πως "όποιος σε χρειάζεται, σε βρίσκει", διευκρινίζοντας πως θα πρέπει να αφορά τον τόπο, όχι για τα κόμματα ή την κυβέρνηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Φεβ 2021 | 07:53

Η Άγκυρα αποφεύγει τον διάλογο - Αφορμή ψάχνει για να δημιουργήσει ένταση στο Αιγαίο

Η επιστροφή του ωκεανογραφικού Τσεσμέ και οι 35 παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα νησιά πυροδοτούν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 26 Φεβ 2021 | 20:34
26 Φεβ 2021 | 17:09

Η Τουρκία "ψάχνεται για καυγά"- Βγάζει το "Τσεσμέ" στο Αιγαίο, ξανάρχισε τις υπερπτήσεις

"Η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ", δήλωσε ο Νίκος Δένδιας- Μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο.

"Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ" 26 Φεβ 2021 | 13:01

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, ενώ συγχρόνως ανέφερε πως η Ελλάδψα θα ήθελε η ΕΕ να είναι πιο αυστηρή έναντι της Τουρκίας.

ΚΟΣΤΟΣ 11 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ 26 Φεβ 2021 | 11:53

Στα άκρα η κόντρα Ιμάμογλου - Ερντογάν για τη φαραωνική νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα Ερντογάν - Ιμάμογλου για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, κόστους 11 δισ. δολαρίων

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 26 Φεβ 2021 | 11:40

Απασφάλισε πάλι ο Ακάρ: Η Ελλάδα δεν φέρεται σαν καλός γείτονας– Θα προστατεύσουμε τη "Γαλάζια Πατρίδα"

"Η συμπεριφορά της Ελλάδας δεν είναι η κατάλληλη για μία καλή γειτνίαση" είπε ο Ακάρ και τα έβαλε πάλι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ» 25 Φεβ 2021 | 16:05

Το... βιολί του ο Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι φταίνε για μη λύση στο Κυπριακό

Λίγο πριν τις άτυπες συνομιλίες για το Κυπριακό ο Τσαβούσογλου χρεώνει την αποτυχία στο Κραν Μοντανά στους Έλληνες.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 25 Φεβ 2021 | 15:33

Αποχώρησε το "Τσεσμέ" - Δεν έχει ακόμη βγει στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος για την άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα"

Το "Τσεσμέ" πλέον βρίσκεται στον κόλπο της Σμύρνης. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο τουρκικός στόλος δεν έχει βγει ακόμη στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

ΝΕΑ «ΠΥΡΑ» ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ 24 Φεβ 2021 | 16:31

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Οι κάτοικοι της Σμύρνης γνωρίζουν καλά από εισβολή και ομαδικές σφαγές

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον τούρκο πρόεδρο να αναφέρεται και πάλι στη Σμύρνη

ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΑ 24 Φεβ 2021 | 14:53

Προπάγανδα από τα τουρκικά ΜΜΕ: "Η Ελλάδα θέλει πόλεμο; Οι πιλότοι της έχουν μεγαλώσει με εχθρότητα για την Τουρκία"

Η προπαγάνδα της Τουρκίας περί παρενόχλησης του ερευνητικού σκάφους "Τσεσμέ" από ελληνικά F-16 συνεχίζεται μέσω τουρκικών ΜΜΕ,

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 24 Φεβ 2021 | 13:05

Opinion Poll: "Φουντώνει" η μάχη της Κεντροαριστεράς - Πρώτος ο Λοβέρδος, ακολουθούν Ανδρουλάκης και Γεννηματά

Προβάδισμα Λοβέρδου έναντι Γεννηματάς και Ανδρουλάκη στην προτίμηση των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς σύμφωνα με έρευνα της Opinion Poll

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ 24 Φεβ 2021 | 10:51

Ο Ερντογάν με κοστούμι εκτέλεσε πέναλτι και ο βουλευτής - τερματοφύλακας το "έφαγε" χαλαρά [βίντεο]

Σε νέο στάδιο στη Σμύρνη ο Ερντογάν εκτέλεσε πέναλτι με τερματοφύλακα βουλευτή του.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΚP 23 Φεβ 2021 | 22:59

Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Τσελίκ: Η Ελλάδα προκαλεί – Θα αποσταθεροποιηθούν οι σχέσεις μας

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, με φόντο τις διερευνητικές επαφές και το "Τσεσμέ", διά στόματος Τσελίκ.