Follow us

Βενιζέλος: Πως θα φύγει η Τρόικα και πως θα μειωθεί το χρέος

Το σχέδιο της κυβέρνησης για απομάκρυνση της τρόικας και μείωση του χρέους. Τι εννοούσε ο Βενιζέλος με τον όρο «παραμετρικές αλλαγές» στο χρέος που ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Βενιζέλος: Πως θα φύγει η Τρόικα και πως θα μειωθεί το χρέος

Αναγνώριση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ (25 δισ.ευρώ) με έξοδο της χώρας στις αγορές, κατάργηση της τρόικας και ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και να αντιμετωπίσει την απειλή του ....ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τα περιέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος χτες στο υπουργικό συμβούλιο.

ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμαναν την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας κάτω από 5% στα πενταετή ομόλογα

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τις προτάσεις που είχε καταθέσει και προεκλογικά για το σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Αυτήν την φορά όμως σε διαδικασία υπουργικού συμβουλίου και παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, γεγονός που σημαίνει ότι η πρόταση Βενιζέλου με την συμφωνία Σαμαρά αποτελεί πλέον κυβερνητική επιλογή.

Τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης έτσι όπως παρουσιάστηκαν από την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι:

  • Οχι νέα μέτρα – δεν υπογράφεται νέο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση αλλά δεν θα ζητήσει νέο δάνειο άρα δεν θα προκύψουν νέες υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών.
  • Επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους από τους δανειστές που θα έδινε την δυνατότητα για παραμετρικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε εκ νέου απομείωση του ελληνικού χρέους όπως για παράδειγμα: Επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής και παράλληλη μείωση των επιτοκίων που θα σημαίνει πρακτικά «κούρεμα» αλλά χωρίς την παρεμβολή των κοινοβουλίων όπως υποστήριξε χτες ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
  • Κατάργηση της τρόικας στην Ελλάδα με την αποπληρωμή του υπολοίπου δανείου στο ΔΝΤ ύψους 25 δισ.ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος έχει προτείνει από τις αρχές του έτους να βγεί σταδιακά η χώρα στις αγορές και να αντλήσει 25 δισ. Ευρώ τα οποία θα καταβληθούν στο ΔΝΤ ως αποπληρωμή της συμμετοχής του διεθνούς οργανισμού στο δάνειο που έλαβε η Ελλάδα. Η απομάκρυνση του ΔΝΤ θα σημάνει και το τέλος της λειτουργίας της τρόικας ενώ η Ελλάδα θα υπόκεινται σε οικονομικούς ελέγχους από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.
  • Προτεραιότητα σε πολιτικές που αφορούν την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης με κορμό την απασχόληση, την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και της νέας ΚΑΠ, την ετοιμότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά. Προώθηση των μεταρρυθμίσεων που διευκολύνει τη ζωή του πολίτη, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση των τιμών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην χτεσινή του ομιλία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και το ΠΑΣΟΚ επιμένουν και καλούν την αξιωματική αντιπολίτευση στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμαναν την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας κάτω από 5% στα πενταετή ομόλογα, γεγονός που αξιολογείται ως θετικό μήνυμα των αγορών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα δίνεται η εικόνα της περαιτέρω απομείωσης των spreads με αποτέλεσμα να δανείζεται η χώρα με φθηνότερο χρήμα από τις αγορές. Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι η κοινή στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας θα επιτάχυνε τους ρυθμούς εξόδου της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. Για τον λόγο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και το ΠΑΣΟΚ επιμένουν και καλούν την αξιωματική αντιπολίτευση στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο: «Τώρα προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία των ευπαθών ομάδων. Δώσαμε ήδη κάποια πρώτα δείγματα. Τώρα σημασία έχει να ξαναενώσουμε το έθνος, κόντρα σε αυτούς που επενδύουν στην πόλωση, στο διχασμό, το συμβολικό εμφύλιο πόλεμο.
Είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης να συμπράξει σε μια παρεθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, τώρα που κάνουμε τα τελευταία αποφασιστικά βήματα. Δεν αρκεί η απόλυτη και στείρα άρνηση, ούτε οδηγεί πουθενά η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων. Χρειάζεται εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και συναίνεση στα βασικά»
, είπε χαρακτηριστικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΡΙΖΑ 25 Σεπ 2023 | 22:59

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: Ξανά στη Λεωφόρο ο Τσίπρας, ούτε τώρα έφερε γούρι στην ομάδα του [Εικόνες]

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τελικά το γήπεδο "Απόστολος Νικολαΐδης" για να παρακολουθήσει το ματς του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ. Χαμόγελα με Νίκο Παππά.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL 25 Σεπ 2023 | 22:44

Πλημμύρες: Νέα καταβολή πρώτης αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς ύψους 8,6 εκατ. ευρώ

Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 34,2 εκατ. ευρώ σε 6.073 πολίτες.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ  ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 25 Σεπ 2023 | 22:19

ΣΥΡΙΖΑ: Tρίτη αποχώρηση μετά την εκλογή Κασσελάκη - Ζήτησε να διαγραφεί ο Ακης Καλαμαράς στη Μαγνησία

Στην τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο επικρατεί αναβρασμός και προβληματισμός τις τελευταίες ώρες

ΣΤΟ OPEN 25 Σεπ 2023 | 21:03

Ελλη Στάη: Ο Κασσελάκης έχει εντολή για ανατρεπτικές αλλαγές - Τι είπε για τον ρόλο του Παύλου Πολάκη

Τι είπε η Ελλη Στάη για τον ρόλο του Παύλου Πολάκη και γιατί δεν τον ευχαρίστησε στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης

ΣΥΡΙΖΑ 25 Σεπ 2023 | 20:50

Κασσελάκης: Αυτός είναι ο στενός συνεργάτης με τα γυαλιά που ήταν συνεχώς πίσω του και του έκλεινε το μάτι

Συντονιστής της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ομάδα των στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ 25 Σεπ 2023 | 20:21

Βορίδης για Κασσελάκη: Είναι το τέλος της Αριστεράς στην Ελλάδα - Έκανε διακοπές και κέρδισε τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

"Λογική συνέχεια της στρατηγικής ήττας, που έχει υποστεί η συγκεκριμένη έκφραση της Αριστεράς, από τις εκλογές και μετά" χαρακτήρισε ο Βορίδης τη νίκη Κασσελάκη.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ 25 Σεπ 2023 | 20:00

Βασίλης Κικίλιας: Επί ποδός ο μηχανισμός στη Θεσσαλία για την κακοκαιρία Elias - Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες

"Πάνω από όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής" το μήνυμα Κικίλια - Από τη Θεσσαλία ξεκινά η κακοκαιρία Elias.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Σεπ 2023 | 19:39

Οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου τα βάζουν με τον Κασσελάκη: Δεν έκανε ούτε μια αναφορά στο όνομά του

"Είναι σίγουρα μεγάλη υπόθεση να μπορείς να βγεις έξω με το σύντροφό σου και κανένας να μη σε χλευάζει ή να μη σου επιτεθεί. Όμως για χιλιάδες ανθρώπους στη Ελλάδα αυτό είναι ανέφικτο και επικίνδυνο" αναφέρουν μεταξύ άλλων.

25 Σεπ 2023 | 19:37

Υποψήφια για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η Ρόδη Κράτσα - Με τη στήριξη της ΝΔ

Ο Μ. Βορίδης τόνισε, ότι το πολιτικό διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι το αποτέλεσμα τους να ενισχύει το νικηφόρο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 25 Σεπ 2023 | 19:20

Μαύρος (MRB) για Κασσελάκη: Στον ΣΥΡΙΖΑ το "έργο" δεν πήγαινε καλά και το άλλαξαν – Περιμένω μεγάλες ανατροπές [βίντεο]

"Στον ΣΥΡΙΖΑ το έργο δεν πήγαινε καλά. Άρα έπρεπε, αντί να αλλάξουμε τους ψηφοφόρους, να αλλάξουμε το έργο", είπε ο Δημήτρης Μαύρος για τον κ. Κασσελάκη

ΣΤΙΣ 12:00 25 Σεπ 2023 | 18:50

Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία Μητσοτάκη

Στις 17:00 ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Σεπ 2023 | 18:50

Πατέρας Κασσελάκη: Ο Στέφανος είναι μάνατζερ - Βεβαίως και μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη [βίντεο]

"Βεβαίως μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη" είπε ο πατέρας του Στέφανου Κασσελακη για τον γιο του

25 Σεπ 2023 | 18:13

Κασσελάκης: Καπνισάκης, Αυγέρη και Γιώργος Τσίπρας η ισχυρή τριάδα του προέδρου - Παροπλισμένη η Αχτσιόγλου...

Τα στελέχη του κύκλου Κασσελάκη που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ - Τι θα γίνει με Φάμελλο και Αχτσιόγλου