Βενιζέλος σε Φώφη: Να μη συρθούμε από τις σκοπιμότητες του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ

΄Εμμεσες παραινέσεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο."Δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι παράγοντας αβεβαιότητας"

Βενιζέλος σε Φώφη: Να μη συρθούμε από τις σκοπιμότητες του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ

Ευθείες προειδοποιήσεις και παραινέσεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - στη σκιά των φερόμενων ως δηλώσεων της Φώφης Γεννηματά ότι θα επιλέξει μια διπλή εκλογική αναμέτρηση αν δεν συνεννοηθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας - διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Λοιπόν, δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι παράγοντας αβεβαιότητας, ασάφειας και ανωμαλίας και δεν έχει εναλλακτική λύση για τη χώρα» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος κρατώντας κάποιες αμφιβολίες για την επίμαχη τοποθέτηση της κ.Γεννηματά. « θέλω να ελπίζω ότι τα εισαγωγικά δεν ισχύουν και πρόκειται απλώς για δημοσιογραφικές αναλύσεις» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος ήταν κατηγορηματικός: «Αλλά δεν μπορεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να καθορίσει τις εξελίξεις.
Δεν μπορεί, εμείς, ο χώρος ο δημοκρατικός, που έχουμε σηκώσει το βάρος της προστασίας της χώρας να σερνόμαστε πίσω από τις σκοπιμότητες ενός ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ.»

Ενώ σε μια αποστροφή που εκτιμάται ότι είχε αποδέκτη την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε «Διότι, εάν δεν έχεις καθαρές θέσεις και καιροσκοπείς τότε είσαι φτερό στον άνεμο, δεν προσφέρεις υπηρεσία ούτε στην παράταξη ούτε στο έθνος».

Και συνέχισε «Εμείς ψηφίσαμε να υπάρχει σταθερότητα και να μην κάνει παιχνίδια ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει ψηφίσει η Παράταξη. Αλλάζουμε γραμμή; Δεν αλλάζουμε γραμμή. Ποιος την αλλάζει τη γραμμή; Έτσι αλλάζουν οι στρατηγικές επιλογές ενός χώρου που έχει δώσει όλο του το είναι στη χώρα»

Οχι στην αυτοδύναμη κυβέρνηση της Δ.Δ όχι και στην εντύπωση του φλέρτ με τον ΣΥΡΙΖΑ

« Δεν είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε είναι λογικό ούτε είναι ιστορικά δίκαιο να αναζητάμε τη λύση σε αυτούς που έχουν την ευθύνη για όσα συνέβησαν μέχρι το 2009. Όμως, φοβούμαι ότι αν εκπέμπεται από τον μεσαίο, δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο ένα μήνυμα ασάφειας και αβεβαιότητας ή αν κάποιοι δίνουν την εντύπωση ότι φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό πιστεύω ότι δεν ισχύει, τότε, στρέφουμε τον κόσμο προς τη λύση της Νέας Δημοκρατίας ενώ ο κόσμος θέλει να έχει μια εναλλακτική λύση προοδευτική αλλά όχι ΣΥΡΙΖΑ, όχι ΑΝΕΛ».

Δείτε τις σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις Βενιζέλου στο ραδιόφωνο του Alpha.

Σπύρος Χαριτάτος: Πρόεδρε, βοηθήστε με λίγο, ένα ερώτημα πριν σας ευχαριστήσω για την κουβέντα μας, για το σχόλιό σας. Προσπαθώ να αντιληφθώ τις κινήσεις, τις πρωτοβουλίες, της Προέδρου Φώφης Γεννηματά και κάποιες πρόσφατες δηλώσεις στις οποίες παραδέχεται ανοικτά ότι εάν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης στην οποία θα συμμετέχουν απαραιτήτως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Τι σημαίνει αυτό.


Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε. Αυτά τα έχω δει και εγώ δημοσιευμένα, ως σχόλια και αναλύσεις συναδέλφων σας δημοσιογράφων, που επικαλούνται φράσεις της κας Γεννηματά ή άλλων στελεχών εντός εισαγωγικών αλλά θέλω να ελπίζω ότι τα εισαγωγικά δεν ισχύουν και πρόκειται απλώς για δημοσιογραφικές αναλύσεις.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία απορρέει από τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας του 2015, είναι απολύτως καθαρή. Το μήνυμα είναι σαφές: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, περιλαμβανομένου και του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, χρειαζόμαστε εκλογές να πέσει και να φύγει αυτή η βλαπτική κυβέρνηση. Μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει εάν δηλώνει πίστη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αλλά δεν μπορεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να καθορίσει τις εξελίξεις.
Δεν μπορεί, εμείς, ο χώρος ο δημοκρατικός, που έχουμε σηκώσει το βάρος της προστασίας της χώρας να σερνόμαστε πίσω από τις σκοπιμότητες ενός ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Λοιπόν, δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι παράγοντας αβεβαιότητας, ασάφειας και ανωμαλίας και δεν έχει εναλλακτική λύση για τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, λύση δεν είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε είναι λογικό ούτε είναι ιστορικά δίκαιο να αναζητάμε τη λύση σε αυτούς που έχουν την ευθύνη για όσα συνέβησαν μέχρι το 2009. Όμως, φοβούμαι ότι αν εκπέμπεται από τον μεσαίο, δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο ένα μήνυμα ασάφειας και αβεβαιότητας ή αν κάποιοι δίνουν την εντύπωση ότι φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό πιστεύω ότι δεν ισχύει, τότε, στρέφουμε τον κόσμο προς τη λύση της Νέας Δημοκρατίας ενώ ο κόσμος θέλει να έχει μια εναλλακτική λύση προοδευτική αλλά όχι ΣΥΡΙΖΑ, όχι ΑΝΕΛ.
Αυτοί οι οποίοι τα λένε αυτά, ενισχύουν τον κ. Μητσοτάκη και τον οδηγούν στην αυτοδυναμία και βλάπτουν τη χώρα. Έχω εξηγήσει σε ποιο πλαίσιο κινείται η παράταξη, όπως το πιστεύω, αυτό είναι το πλαίσιο που έχει ψηφίσει το Συνέδριό μας, αυτό είναι το πλαίσιο που πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι, στέλνοντας ένα πεντακάθαρο μήνυμα αλλά για να στείλουμε το μήνυμα πρέπει να ασχολούμαστε με την ουσία των πραγμάτων. Δηλαδή, με την στρατηγική εξόδου από την κρίση, στην οποία θα έρθουν όλοι, εμείς θα έχουμε την πολιτική διεύθυνση, ας το πούμε έτσι, ενός σχεδίου στο οποίο θα έχουμε δώσει το αίμα μας και τον κόπο μας και σε αυτό προσχώρησαν όλοι οι άλλοι. Δεν προσχωρήσαμε εμείς στη Νέα Δημοκρατία το 2011. Η Νέα Δημοκρατία προσχώρησε μέσω της κυβέρνησης Παπαδήμου στη δική μας λογική και στη δική μας στρατηγική.

Σπ. Χαριτάτος: Οφείλω, όμως, εδώ να προσθέσω και να σημειώσω, Πρόεδρε, ότι η κουβέντα περί εκλογικής αναμέτρησης με απλή αναλογική, δεν βοηθά ούτε τη Φώφη Γεννηματά στη δυναμική της παρέμβαση που οφείλει να έχει ως Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Κάποιος πρέπει να προστατεύσει και την Πρόεδρο και την Παράταξη.

Ευ. Βενιζέλος: Μα τι συζητάμε τώρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ψηφιστεί η απλή αναλογική ως να ισχύσει άμεσα. Λοιπόν, εμείς δεν την ψηφίσαμε. Εμείς ψηφίσαμε να υπάρχει σταθερότητα και να μην κάνει παιχνίδια ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει ψηφίσει η Παράταξη. Αλλάζουμε γραμμή; Δεν αλλάζουμε γραμμή. Ποιος την αλλάζει τη γραμμή; Έτσι αλλάζουν οι στρατηγικές επιλογές ενός χώρου που έχει δώσει όλο του το είναι στη χώρα;

Σπ. Χαριτάτος: Τότε, ποιος συμβουλεύει τη Φώφη Γεννηματά;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω, δεν ασχολούμαι με αυτά, ούτε πιστεύω ότι αυτά αποδίδουν τις θέσεις της κας Γεννηματά ή οποιουδήποτε στελέχους. Τα βλέπω ως αναλύσεις και βλέπω, όπως σας είπα και δηλώσεις εντός εισαγωγικών που θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν, είναι ανακριβείς. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα του χώρου μας, την αξιοπιστία του, την ιστορική του δυναμική αλλά και την καθαρότητα των θέσεών του. Διότι, εάν δεν έχεις καθαρές θέσεις και καιροσκοπείς τότε είσαι φτερό στον άνεμο, δεν προσφέρεις υπηρεσία ούτε στην παράταξη ούτε στο έθνος.

Σπ. Χαριτάτος:
Οφείλω να ρωτήσω, Πρόεδρε, εάν είδατε να αλλάζει κάτι στον χώρο, στην παράταξη, εάν άνθισε κάτι, εάν οι αντιθέσεις αμβλύνθηκαν, οι διαμάχες περιορίστηκαν με την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και η Φώφη Γεννηματά μιλά για συνεννόηση και λέει ξεκάθαρα ότι συνεννόηση δεν σημαίνει ασυλία. Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω κατά πόσο ευνόησε δημοσκοπικά αυτή η επιστροφή ή το κλίμα της Παράταξης.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν κάνω τέτοιες εκτιμήσεις ούτε με ενδιαφέρουν αυτά, κύριε Χαριτάτο. Εμένα με ενδιαφέρει ο προοδευτικός χώρος η δημοκρατική παράταξη να έχει καθαρή γραμμή και αυτό που λέει να έχει απήχηση στον κόσμο αλλά και να έχει νόημα για τη χώρα και την προοπτική της.

Σπ. Χαριτάτος: Αναρωτιέμαι, πάντως, εάν η Φώφη Γεννηματά όφειλε ή έπρεπε ή αν θα ήταν, αν θέλετε προς το συμφέρον της παράταξης πριν προβεί σε δηλώσεις περί απλής αναλογικής και ό,τι άλλο προέκυψε μετά να καλέσει στο τηλέφωνο, να ζητήσει τη βοήθεια του Συνταγματολόγου και έμπειρου πολιτικού Ευάγγελου Βενιζέλου. Βλέπω ότι κρατά μια απόσταση από εσάς η Φώφη Γεννηματά.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχω την παρουσία μου στην παράταξη και στη Βουλή και λέω αυτά που θέλω να πω και τα λέω και θα τα λέω όπως τα πιστεύω όπως τα έχω βιώσει, γιατί εθνικό καθήκον όλων μας είναι να λέμε την αλήθεια και να προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον.

Σπ. Χαριτάτος: Έχω την αίσθηση ότι διατηρεί μια απόσταση από εσάς η Φώφη Γεννηματά. Από τον πρώην Πρόεδρο..

Ευ. Βενιζέλος: Ας αφήσουμε τώρα τις ψυχολογικές ερμηνείες. Σημασία έχει να μιλάμε πολιτικά, σωστά και να εκπέμπουμε καθαρά μηνύματα χωρίς αμφισημίες και χωρίς να δημιουργούμε αμφιβολίες που βλάπτουν την προοπτική, την στρατηγική. Βλάπτουν τον χώρο και βλάπτουν και αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 29 Ιουλ 2020 | 14:36

Φώφη Γεννηματά: Eκτάκτως στο νοσοκομείο – Η ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας της

Στο νοσοκομείο μετέβη εσπευσμένα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 24 Ιουλ 2020 | 20:08

Γεννηματά: Η επέτειος της Δημοκρατίας στιγματίζεται από τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

Το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά για την Αγία Σοφία και τα 46 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 23 Ιουλ 2020 | 16:58

Μαξίμου για συναντήσεις Μητσοτάκη με τους αρχηγούς: "Γόνιμος διάλογος παρά τις επιμέρους διαφορές"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις με την Τουρκία

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ 23 Ιουλ 2020 | 16:28

Φώφη Γεννηματά για Τουρκία: Κανένας εκβιασμός να μην μείνει αναπάντητος

Τι είπε η Φώφη Γεννηματά στους συνεργάτες της για την Τουρκία μετά το ραντεβού με Μητσοτάκη

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 23 Ιουλ 2020 | 14:30

Ολοκληρώθηκε το ραντεβού Μητσοτάκη- Φώφης- Αρχισε με καθυστέρηση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Ιουλ 2020 | 19:47

Γεννηματά: Το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ η μεγαλύτερη πλάνη της Μεταπολίτευσης

Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Ιουλ 2020 | 13:54

Καρφιά Βενιζέλου κατά Τσίπρα: Ζητάει ανταλλάγματα σε Novartis και Μάτι για να δώσει συναίνεση στα εθνικά θέματα

"Ο κατήφορος δεν έχει τέλος", αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ» 19 Ιουλ 2020 | 12:02

Γεννηματά για ελληνοτουρκικά: Αυτή την ώρα δεν υπάρχει εθνική γραμμή στην Ελλάδα

"Κανείς δεν ξέρει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας", ανέφερε η Φώφη Γεννηματά,

ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 14 Αυγ 2020 | 17:26

Αλ. Τσίπρας: Το έλλειμμα στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Το έλλειμμα στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας

ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 14 Αυγ 2020 | 16:50

Σε εξέλιξη το έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Η έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται σε εξέλιξη για την τουρκική παραβατικότητα

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 14 Αυγ 2020 | 16:35

Μήνυμα Σακελλαροπούλου: Οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν θα μας αποπροσανατολίσουν από τις εθνικές μας προτεραιότητες

Οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν από τις εθνικές μας προτεραιότητες δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΞΑΝΑ 14 Αυγ 2020 | 15:18

Oruc Reis: Νέες απειλές Ερντογάν και επιστολές "απελπισίας" Τσαβούσογλου σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ

"Η Ελλάδα θα πάρει την κατάλληλη απάντηση αν παρενοχλήσει το Oruc Reis, όπως πριν 2 ημέρες", δήλωσε ο Ερντογάν.