Βενιζέλος: Αν αποδοκιμαστεί η Ελιά θα πάω στον Παπούλια

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στον Αλφα, είπε ότι πολιτική κρίση θα προκύψει εάν τα ΜΜΕ την νύκτα των εκλογών μιλούν για πολιτική κρίση. «Μανδύας του Νέσσου» η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

benizelosan-apodokimastei-i-elia-tha-paw-ston-papoulia
SHARE THIS
0
SHARES

Πολιτική κρίση στη χώρα θα έχουμε «εάν βγείτε εσείς όλοι [οι δημοσιογράφοι] στα κανάλια στις 25 Μαίου το βράδυ και λέτε ότι 'έχουμε πολιτική κρίση'. Τόσο απλά».

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη το βράδυ στη Σοφία Παπαϊωάννου και στην εκπομπή «360 μοίρες» της τηλεόρασης του Αλφα.

«Εάν ο κόσμος δεν στηρίζει αυτό που κάνουμε ή έστω ανέχεται ή το κατανοεί, βεβαίως θα υπάρξει πρόβλημα ισορροπίας, συνοχής, σταθερότητας, νομιμοποίησης και πρέπει να δούμε τι θα γίνει»

Στην εν λόγω συνέντευξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να συντηρήσει το δίλημμα «πολιτική σταθερότητα ή περιδίνηση» σε περίπτωση που η Ελιά δεν πάει καλά στις Ευρωεκλογές. Απέφυγε, ωστόσο, επιμελώς να μιλήσει στη βάση ποσοστών και είπε ότι η πολιτική κρίση θα προκύψει «Εάν δεν μας δείξει ο κόσμος ότι καταλαβαίνει αυτό που κάνουμε, ότι το εκτιμά. Εάν δεν το στηρίζει, έστω το ανέχεται ή το κατανοεί, βεβαίως θα υπάρξει πρόβλημα ισορροπίας, συνοχής, σταθερότητας, νομιμοποίησης και πρέπει να δούμε τι θα γίνει».

Ερωτηθείς αν τα ποσοστά της Ελιάς δεν είναι ικανοποιητικά αν θα αποχωρήσει είπε:δεν θα πω στον κ. Σαμαρά θα το πω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας   

Σε ερώτηση τι θα γίνει την επόμενη μέρα εάν τα ποσοστά της Ελιάς δεν είναι ικανοποιητικά και αν θα πει «αποχωρώ» στον πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος ήταν σαφής: «Δεν θα πω στον κ. Σαμαρά, θα το πω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Μπορούσα «να βάλω τα προσόντα μου στον τόκο»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι ουσιαστικά δεν ήξερε τίποτα για την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα. Σε ερώτηση εάν είχε συμμετοχή στο «ιστορικό λάθος», όπως το χαρακτήρισε, του εκτροχιασμού του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, απάντησε αρνητικά αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο της κυβερνητικής διαχείρισης από πρώην πρωθυπουργούς: «Αυτά ήταν ζητήματα δυστυχώς στα οποία δεν υπήρχε πολύ μεγάλος δημοκρατικός διάλογος και συμμετοχή. Είναι ζητήματα που τα διαχειρίζονταν οι πολύ σκληροί πυρήνες των Κυβερνήσεων».

Σε ερώτηση για το μεγαλύτερο λάθος που ο ίδιος έκανε, ο κ. Βενιζέλος απάντησε για το τι ενδεχομένως να του καταλογίζουν οι άλλοι ως λάθος. «Οταν κλήθηκα να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομικών, που μέσα σε ώρες έπρεπε να πάρω μια απόφαση, αν την προσωπική μου 'σταδιοδρομία', εντός εισαγωγικών, τη θυσιάζω. Αυτό μπορεί κάποιοι να το θεωρούν λάθος. Μπορεί να θεωρούν λάθος το γεγονός ότι μπήκα σε αυτή την περιπέτεια και ανέλαβα βάρη που δεν μου ανήκαν ως τότε, για λόγους εθνικής ανάγκης. Θα είχε το ΠΑΣΟΚ, ή η παράταξη μια αλώβητη εναλλακτική λύση, θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Θα μπορούσα να προστατεύσω τον εαυτό μου και «να βάλω τα προσόντα μου στον τόκο», όπως λέει ο ποιητής. Αυτό κάποιοι το εκλαμβάνουν ως λάθος, εγώ το θεωρώ επιτέλεση ενός εθνικού και παραταξιακού καθήκοντος».

«Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι καθήκον, πιστεύετε ότι είναι απόλαυση;»

Χαρακτήρισε δε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ως τον «μανδύα του Νέσσου που είναι δηλητηριασμένος μανδύας». Και πρόσθεσε ότι «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι καθήκον, πιστεύετε ότι είναι απόλαυση; Εγώ αποδέχτηκα τη θέση αυτή, η οποία είναι άκρως τιμητική, επειδή είπαν 'υπάρχει διαθεσιμότητα'; Δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα, όπως ξέρετε».

Ο Σόϊμπλε μου είπε για το σχέδιο Grexit από το 2011

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Γερμανική κυβέρνηση είχε στα συρτάρια της ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ως υπουργός Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλγκανγκ Σόϊμπλε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας τον Σεπτέμβριο του 2011, πριν τη συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα, είπε ότι ο κ. Σόϊμπλε του είπε «μήπως πρέπει να μετατρέψουμε το πρόγραμμα σε ένα πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ...Και ο κύριος Ασμουσεν που τον συνόδευε τότε ως συνεργάτης του -εμένα με συνόδευε ο κύριος Ζανιάς- είπε 'έχουμε και το σχέδιο έτοιμο, θα μπορεί να παίρνει ο κάθε πολίτης 50–100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα τα τραπεζικά, θα υπάρξει μία ομαλή έξοδος'».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook