Βίτσας: Κάθε έλεγχος και ιδιαίτερα στα οικονομικά είναι ευπρόσδεκτος

Ήταν μια κακή συνεργασία ανέφερς για τον κ. Ηλιόπουλο και τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βίτσας: Κάθε έλεγχος και ιδιαίτερα στα οικονομικά είναι ευπρόσδεκτος

Για τη συνεργασία με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ), Ανδρέα Ηλιόπουλο, τη χρηματοδότηση για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού καθώς και την κατάσταση στα νησιά, μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

Όσον αφορά τη συνεργασία του με τον κ. Ηλιόπουλο και τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι «η πραγματικότητα είναι σχετικά απλή. Ήταν μια κακή συνεργασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο είμαι εγώ στο υπουργείο, είχαμε φτάσει να μιλάμε μέσω επιστολών. Αποφάσισα, επειδή δεν προχωρούσε η δουλειά που έπρεπε να κάνει η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κατά τη γνώμη μου, να του πω πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Μάλιστα, από σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση και στο στρατιωτικό του αξίωμα, του έδωσα δύο επιλογές και μου είπε πως θα μου απαντήσει την Παρασκευή, δηλαδή σήμερα. Έδωσε μια συνέντευξη, η οποία βρίθει ανακριβειών και μάλιστα είναι μια προσπάθεια στη λογική όλοι οι άλλοι να φταίνε, εκτός από τον ίδιο. Θεώρησα πως την απάντηση μου την έδωσε με τη συνέντευξη, είχαμε ραντεβού σήμερα το πρωί στις 9:30, το είχαμε κλείσει πριν τη συνέντευξη, δεν ήρθε, το βρίσκω φυσιολογικό. Από εκεί και πέρα θα ακολουθηθούν τα νόμιμα». «Επί της ουσίας το υπουργείο θα απαντήσει στις άλλες πολιτικές δυνάμεις και σε κάθε θεσμικό εκπρόσωπο. Βεβαίως, σε σχέση με την υπηρεσιακή αδυναμία, αποτελεί το αιτιολογικό της παύσης της συνεργασίας με τον κ. Ηλιόπουλο. Αυτό το αναφέρω σχετικά με την ανακοίνωση που έβγαλε μετά η Νέα Δημοκρατία, η οποία θέτει τα ίδια θέματα».

Για τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, σημείωσε ότι «γίνεται ένας θόρυβος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι δεν έχει προκύψει έως τώρα κανένα στοιχείο. Εγώ λέω ότι κάθε έλεγχος, και ιδιαίτερα στα οικονομικά, δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτος. Και σε επίπεδο υπουργείων και σε ατομικό επίπεδο. Τονίζω ότι και στα δύο υπουργεία που έχω βρεθεί, πέρα από τον δικό μας έλεγχο, γίνονται άλλοι τέσσερις έλεγχοι. Η προσπάθεια να πετάμε λάσπη ψηλά, προσπαθώντας να κερδίσουμε κάτι πολιτικά ή πολιτικάντικα, δεν ευνοεί ούτε την αντιπολιτευτική διάθεση, ούτε και τη χώρα». «Ο κ. Ηλιόπουλος δεν μπορεί να αφήνει έτσι υπόνοιες. Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να σταματήσει. Έχω δώσει στη δημοσιότητα εδώ και δύο εβδομάδες και μπορεί κάποιος να τα βρει στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, ποια ήταν τα χρήματα που έχουμε πάρει. Το 1,522 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα που έχουν εγκριθεί να δοθούν στην Ελλάδα μέχρι το 2020. Από αυτά τα χρήματα έχουν πιστοποιηθεί 1 δισ. και 4 εκατ. και έχουν απορροφηθεί περίπου 800 εκατ. Όλες οι συμβάσεις είναι αναρτημένες στη "Διαύγεια". Είμαι σύμφωνος να δώσει κάθε υπουργείο που διαχειρίστηκε αυτά τα χρήματα, με αναλυτικό τρόπο, λογαριασμό. Ως προς τη διαχείριση των χρημάτων που δόθηκαν για τα ΚΥΤ έχει άμεση εμπλοκή και ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος ήταν τότε αρχηγός της ΑΣΔΕΝ στα πέντε νησιά» συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.

Όσον αφορά την κατάσταση στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε: «Εμείς κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, αυτοί που έχουν δικαίωμα να έρθουν από τα νησιά στην ενδοχώρα, να τους φέρουμε στην ενδοχώρα. Δημιουργούμε θέσεις, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη είσοδος του Απριλίου από τον Έβρο είχε απορροφήσει όλες τις προϋπάρχουσες θέσεις. Τώρα, ανασυγκροτούμε τις δομές, μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο πήραμε από τη Λέσβο 2.300 άτομα που είχαν δικαίωμα να φύγουν. Θα ολοκληρώσουμε με τη Λέσβο και θα συνεχίσουμε με τη Σάμο και τη Χίο. Συγχρόνως, προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου και των επιτροπών προσφυγών. Σε αυτά έχουμε επιτυχίες, έχουμε 30% περισσότερες αποφάσεις ασύλου, έχουμε 50% περισσότερες επιδόσεις αποφάσεων. Αλλά και αυτό δεν μας ικανοποιεί». «Επιδιώκουμε πολιτικά να υπάρξει κάποιο πρόγραμμα ανακατανομής στις άλλες χώρες της ΕΕ, γιατί -όπως καταλαβαίνετε- με τη λογική ότι έρχονται κάποιοι στα νησιά και από τα νησιά μεταφέρονται στην ενδοχώρα, κάποια στιγμή θα φτάσει το σύστημα στα όριά του. Αυτήν τη στιγμή όλο και προστίθενται άνθρωποι. Αυξάνονται οι επιτροπές για το άσυλο, αυξάνονται οι επιτροπές για τις προσφυγές και πάμε να κλείσουμε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις. Βέβαια, όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με τις ροές» υποστήριξε.

Σχετικά με το ΚΥΤ στη Μόρια, ο υπουργός υπογράμμισε: «Είμαι ο πρώτος που είπα ότι στα νησιά η κατάσταση είναι από δύσκολη έως οριακή. Και έβαλα πρώτη τη Σάμο, δεύτερη τη Λέσβο και Τρίτη τη Χίο. Η Λέσβος έχει τη Μόρια, αλλά έχει και το Καρά Τεπέ που είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Στη Μόρια, αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκονταν 8.700 άνθρωποι και αυτήν τη στιγμή είναι περίπου 7.500 άνθρωποι και θα συνεχίσουμε την αποσυμφόρηση. Γιατί πρέπει να φτάσουμε στο σημείο "μηδέν", το σημείο, δηλαδή, που θα υπάρχει μια καλή αντιστοίχηση ανάμεσα στη δυναμικότητα του Κέντρου Υποδοχής και στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Αυτό θα βοηθήσει και το άσυλο να δουλέψει καλύτερα. Σε αυτήν την κατεύθυνση δουλέψαμε και δουλεύουμε, με συνεννόηση και αλληλοκατανόηση με τους δύο επιτρόπους, δηλαδή τους κ.κ. Αβραμόπουλο και Στυλιανίδη, και με βοήθεια όλων των συναρμόδιων υπουργείων. Το έργο του βιολογικού καθαρισμού της Μόριας έχει αρχίσει».

Για τους στόχους του υπουργείου ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Στόχος μας είναι σε 90 ημέρες να ολοκληρώνεται η διαδικασία του ασύλου, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μη μένουν εκεί. Στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουμε 28 δομές φιλοξενίας, οι 26 είναι σε πολύ καλή έως άριστη κατάσταση, έχουμε όμως και δύο δομές που επικεντρωνόμαστε για να λύσουμε τα προβλήματά τους. Η μία είναι στο Βαγιοχώρι και η άλλη στη Μαλακάσα, όπου συνέβη το προηγούμενο Σάββατο η δολοφονία. Προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε ένταση και προσπαθούμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά προσπαθούμε και για καλύτερη αστυνόμευση. Σε μεγάλες δομές, όπου διαμένουν 2.000 άτομα ή και παραπάνω, ένα ποσοστό 5% να αναπτύσσει παραβατική συμπεριφορά, δημιουργείται πρόβλημα».

Τέλος, αναφερόμενος στην τήρηση από πλευράς Τουρκίας της κοινής δήλωσης με την ΕΕ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παρατήρησε: «Να πω ότι την τηρεί 100%, δεν μπορώ να το πω. Η συμφωνία λέει ότι θα πάρει κάποια χρήματα, 6 δισ. ευρώ και θα σταματήσει έως μηδενισμού τις ροές. Αυτό δεν έχει συμβεί. Δεν λέω ότι δεν κάνει προσπάθειες. Ο Τούρκος ομόλογός μου, μου αντιτείνει ένα επιχείρημα που δεν μπορώ να του πω πολλά πράγματα». «Η Τουρκία πιέζεται και αυτή πολύ. Εγώ θέλω να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται», κατέληξε ο κ. Βίτσας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 03 Δεκ 2020 | 22:52

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάρτηση για την Ακρόπολη που τον συγκίνησε - Από μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ

Με μια ανάρτηση στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συγκίνησή του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 03 Δεκ 2020 | 21:36

ΥΠΕΣ: Δεν έχουν βάση οι διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών για την ανάδειξη εκπροσώπων

Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών σημειώνουν πως η συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική

ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟ 03 Δεκ 2020 | 20:30

Διαστρεβλώνει τα πάντα ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει τον διάλογο

Επιμένει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία είναι ανοικτή σε διάλογο - Νέες κατηγορίες σε Ελλάδα - Κύπρο

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 18:35

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Αντουανέτες"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το θέμα των φωτογραφιών του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 03 Δεκ 2020 | 14:38

Ο Κώστας Καραμανλής για τον θάνατο του Ζισκάρ ντ' Εστέν: Ειλικρινής φίλος της Ελλάδος

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξέφρασε τη συγκίνησή του για τον θάνατο του Γάλλου πολιτικού.

ΕΣΠΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 03 Δεκ 2020 | 14:07

Σάλος με Πατούλη: Πήγε σε αιμοδοσία και στο στούντιο του Σκάι, ενώ ήξερε ότι είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού

Ο Γιώργος Πατούλης αψήφισε το γεγονός ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και πήγε σε αιμοδοσία και στο στούντιο του Σκάι

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ 03 Δεκ 2020 | 13:44

Απάντηση Πέτσα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα- Με τσουρέκια και ποδήλατα δεν γίνεται αντιπολίτευση

Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βόλτα στην Πάρνηθα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 13:25

Επέλαση "γαλάζιου" κομματικού κράτους καταγγέλλουν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν στοιχεία από κάθε υπουργείο καταγγέλλοντας ευνοιοκρατία και επέλαση του κομματικού κράτους.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:07

Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας: "Να φύγει ο κορονοϊός", του ζήτησαν τα παιδιά

Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία στη Βούλα επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρούσα και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΕΜΑΛ ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ 03 Δεκ 2020 | 12:51

Τουρκική αντιπολίτευση: Ο Έλληνας διοικητής είχε δίκιο για την έρευνα στο τουρκικό πλοίο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας πήρε θέση για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο.

ΜΕ ΑΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 03 Δεκ 2020 | 12:32

Στέλιος Πέτσας: Παρατείνεται το lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου

Παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΘ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ 03 Δεκ 2020 | 12:23

Παραμένει στη ΜΕΘ ο Γιάννης Πλακιωτάκης - Υποχώρησε ο υψηλός πυρετός, αλλά όχι ικανοποιητικά

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" νοσηλεύεται ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, που νοσεί με κορονοϊό.

ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ 03 Δεκ 2020 | 11:05

Ξεκαθαρίζει ο Γεραπετρίτης: Δεν θα ανοίξει τίποτα, αν δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε πως οτιδήποτε ανοίξει στην αγορά, θα ανοίξει με απόλυτη ασφάλεια.