
Στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την "Μήδεια" και το σκοτάδι που έπεσε στα βόρεια προάστια για περισσότερο από 24ώρες αναμένεται να αναφερθεί μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ στις 10 το πρωί που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.
Παράλληλα αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού, να θέσει τους κοινοβουλευτικούς στόχους αλλά και να ακούσει τους βουλευτές που θα πάρουν τον λόγο.
Στο Μαξίμου δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις δύσκολες στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι των βορείων προαστίων που έμειναν για περίπου δύο μέρες χωρίς ρεύμα με τις θερμοκρασίες να ιδιαιτέρως χαμηλές. Ωστόσο εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση και αναμένεται να τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πως προέχει η άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και στην συνέχεια θα υπάρξει ο καταλογισμός των ευθυνών.
Χιονοπόλεμος ευθυνών
Ωστόσο οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Το κλάδεμα και η προληπτική κοπή των δέντρων είναι αρμοδιότητα των δήμων αλλά σε αυτό εμπλέκονται τα κατά τόπους δασαρχεία ενώ η γραφειοκρατία που απαιτείται μοιάζει με "Γολγοθά". Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως οι πολίτες θέλουν λύσεις, δείχνοντας προς την πλευρά της αυτοδιοίκησης η οποία έπρεπε να είχε βάλει τέλος σε ένα χρόνιο ζήτημα που επιδεινώθηκε από την πρωτοφανή κακοκαιρία.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον Alpha έκανε λόγο για παθογένειες και υποστήριξε πως ο ΔΕΔΔΗΕ "έχει πεπερασμένες δυνατότητες, προφανώς ο προγραμματισμός της εταιρείας είναι για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε μια σχετικώς δύσκολη κατάσταση, όχι σε ακραία φαινόμενα".
Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως η ευθύνη βρίσκεται πρωτίστως στην εταιρεία που έχει τη συντήρηση του δικτύου. "Έπρεπε λοιπόν ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει έτσι ώστε να κόψει τα δέντρα και τα κλαδιά που έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε".

Αντεπίθεση για το κλείσιμο της εθνικής
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί μεταξύ άλλων και στο κλείσιμο της εθνικής οδού τονίζοντας πως ήταν μια σωστή απόφαση καθώς δεν επαναλήφθηκαν τα όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για το επίμαχο θέμα, υπενθυμίζοντας τα συνέβησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν το εθνικό οδικό δίκτυο έκλεινε λόγω κακοκαιρίας, με εκατοντάδες οδηγούς επί ώρες να είναι εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους.
"Οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από μια πρωτοφανή κακοκαιρία κι όχι κομματικούς καυγάδες. Γι΄αυτό ακριβώς επί 3 ημέρες έχουμε αποφύγει να απαντήσουμε στις διαρκείς ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε διάταξη μάχης για την οργανωμένη αποκατάσταση ζημιών" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που πήρε και την απόφαση για το κλείσιμο της εθνικής οδού υποστήριξε στον ΑΝΤ1 πως οι εικόνες θα ήταν πολύ χειρότερες από εκείνες που είχαμε το 2017 καθώς τα καιρικά φαινόμενα ήταν πολύ πιο έντονα. "Για το κλείσιμο της εθνικής οδού γνωμοδότησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και πήρα αυτή την απόφαση γιατί προκρίνεται η ανθρώπινη ζωή", είπε χαρακτηριστικά υπουργός Προστασίας του Πολίτη και απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που δέχθηκε είπε: "Μάλλον δεν κατάλαβαν τι έκαναν στο Μάτι όπου έκαψαν 100 ανθρώπους".

Για "χυδαιότητα" κατηγόρησε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει. Δεν του φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αλλά η πρωτόγνωρη ανικανότητα του ιδίου και της κυβέρνησης".
Μεταρρυθμίσεις και εμβόλια
Αισιόδοξος θα εμφανιστεί ο πρωθυπουργός για την πορεία της πανδημία τονίζοντας πως διανύουμε του τελευταίους μήνες καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν φτάνοντας χθες τους 600 χιλιάδες. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ικανοποίηση στο Μαξίμου αλλά και το οικονομικό επιτελείο που στόχο έχει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά το Πάσχα και το άνοιγμα του τουρισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση παρά την πανδημία, όπως συνέβη με τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα έρθουν στην βουλή μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια. Στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αναμένεται να πάρουν τον λόγο αρκετοί βουλευτές, ενώ θα είναι και η πρώτη του νέου Γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Μπούγα μετά την υπουργοποίηση του Σταύρου Καλαφάτη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr