«Blame game» από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός προανακριτικής

Σε επικοινωνιακή διαμάχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί η προανακριτική για την Novartis. Τα δύο κόμματα αλληλοκατηγορούνται για τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στη Βουλή.

«Blame game» από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός προανακριτικής

Σε μια επικοινωνιακή διαμάχη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί η προανακριτική για την Novartis με τα δύο κόμματα να αλληλοκατηγορούνται για τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στο κοινοβούλιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκανε αποδεκτή την απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής που εξαίρεσε από μέλη τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη, οι οποίοι παρουσιάστηκαν κανονικά στην συνεδρίαση της προανακριτικής με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ουσιαστικά την διαδικασία.

Από την άλλη πλευρά το κυβερνών κόμμα δεν θέλησε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να καλέσει την φρουρά της βουλής να επιβάλει την απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία για να μην ρίξει «λάδι στην φωτιά» και κερδίσει τις εντυπώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο κομμάτων θα συνεχιστεί και στις επόμενες συνεδριάσεις καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να κάνει πίσω.

Στο περίμενε … ο Φρουζής

Μπορεί στις δηλώσεις τους τα μέλη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν πως θέλουν να συνεχιστούν οι εργασίες της επιτροπής και να εξεταστεί ο Κωνσταντίνος Φρουζής, όμως από τις 15 Οκτωβρίου που έκανε πρεμιέρα η προανακριτική, δεν έχει κληθεί κανένας μάρτυρας καθώς τα δύο κόμματα συγκρούονται για τα διαδικαστικά.

Ο κ. Φρουζής έχει έρθει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να εξεταστεί», δήλωσε ο Θανάσης Πλεύρης, βγαίνοντας από την αίθουσα. Ο πρόεδρος της επιτροπής, επιικαλούμενος μια ανυπόστατη απόφαση, αρνήθηκε να κηρύξει την έναρξη των εργασιών, με ένα και μοναδικό στόχο: να μην εξεταστεί για άλλη μια φορά ένας από τους κύριους μάρτυρες της υπόθεσης NOVARTIS, ο κ. Φρουζής», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο πόλεμος των εξαιρέσεων

Την στιγμή που η πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής είχε αποφασίσει την εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη, η αξιωματική αντιπολίτευση πέρασε στην αντεπίθεση ζητώντας να εξαιρεθούν δύο μέλη της ΝΔ (Θανάσης Πλεύρης και Κώστας Κυρανάκης) και ένα από το ΚΙΝΑΛ (Βασίλης Γκεκέρογλου).

Ο πρόεδρος της προανακριτικής Γιάννης Μπούγας ξεκαθάρισε πως πρώτα θα πρέπει να αποχωρήσουν τα δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και μετά να εξεταστεί το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό τον λόγο και οι πρώτοι που αποχώρησαν από την αίθουσα ήταν τα μέλη της ΝΔ καθώς όπως υποστήριξαν δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση της επιτροπής. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να ακολουθήσουν τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος και εκείνων του ΚΙΝΑΛ μέχρι να συμμορφωθεί με την απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παίζουν καθυστερήσεις…

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη υποστήριζαν στο «TheToc» πως δεν συμφέρει κανένα από τα δύο κόμματα να παίζουν καθυστερήσεις. Από την μία η ΝΔ θέλει να αποδείξει ότι ήταν μια σκευωρία που στήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση βγάζοντας οριστικά από το κάδρο της υπόθεσης μια σειρά από πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος.

Από την άλλη οι καθυστερήσεις δεν ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ενδεχομένως να κατηγορηθεί πως κωλυσιεργεί τις διαδικασίες γιατί δεν επιθυμεί να διερευνηθεί η υπόθεση. Το βέβαιο είναι πως οι συνεχείς αναβολές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την κοινή γνώμη απαξιώνοντας τον ρόλο μίας ακόμη προανακριτικής επιτροπής.

Οι εκρηκτικοί διάλογοι

Σπύρος Λάππας (Εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ): Πριν συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πρέπει να συζητήσουμε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη που κατέθεσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου

Γιάννης Μπούγας (Πρόεδρος Επιτροπής): Δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, ούτε να γίνει αυτή η συζήτηση με παρόντα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί. Δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Επιτροπής. Θα συμμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση;

Δημήτρης Τζανακόπουλος (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Είμαι εδώ κατ' εντολή του Προέδρου μου. Κι εσείς παραβιάζετε το Σύνταγμα.

Γιάννης Μπούγας (Πρόεδρος Επιτροπής): Επιδεικνύετε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

Οι διάλογοι έξω από την προανακριτική

Θάνος Πλεύρης (Βουλευτής ΝΔ) Υπήρχαν άτομα στην αίθουσα τα οποία απαγορεύεται να είναι στην Επιτροπή. Διακόψαμε γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας

Παύλος Πολάκης (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Θέλουν να προστατέψουν τον Φρουζή. Γι' αυτό δεν μας θέλουν μέσα. Και την επόμενη φορά θα είμαστε εδώ.

Δημήτρης Μαρκόπουλος (Βουλευτής ΝΔ): Αναβάλλεται η συνεδρίαση. Έχει έρθει ο Φρουζής και δεν μπορεί να εξεταστεί γιατί είχαμε τα ίδια φωνές και εντάσεις.

Όλγα Γεροβασίλη (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Εγώ βλέπω ότι αποχώρησε η ΝΔ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημήτρης Μαρκόπουλος (Βουλευτής ΝΔ): Τους αφήσαμε στον αυτοεξευτελισμό τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε πεζοδρόμιο τη Βουλή. Έχετε κάνει τον Πολάκη αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός χαράσσει γραμμή.

Όλγα Γεροβασίλη (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Θα τον κάνουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

H παρέμβαση Τσίπρα και η απάντηση Στυλιανίδη

Στο θέμα της Novartis επανήλθε την Παρασκευή και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Αναθεωρητικής Επιτροπής, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Στην επιστολή ο κ. Τσίπρας θέτει το ζήτημα της ερμηνευτικής δήλωσης στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, την οποία είχε εισάγει η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ) και είχε υπερψηφιστεί από 175 βουλευτές στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή και, συνεπώς, τώρα απαιτούνται τουλάχιστον 180 ψήφοι για να ενσωματωθεί στο συνταγματικό κείμενο.

Η ερμηνευτική δήλωση «έχει μέγιστη σημασία από πολιτική άποψη, καθώς αποτυπώνει τη βούληση του πολιτικού συστήματος να ανακτήσει την αξιοπιστία του...» αναφέρει και προσθέτει πως «η άρνηση της Βουλής να ενσωματώσει την αυτονόητη αυτή ρήτρα στο συνταγματικό κείμενο θα αποτελέσει, με ευθύνη των βουλευτών της συμπολίτευσης, βαρύ πλήγμα για το πολιτικό σύστημα, καθώς θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την υπόνοια της διατήρησης αδικαιολόγητων προνομίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας».

Τέλος σημειώνει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ένα ειδικότερο ζήτημα, που αφορά την τρέχουσα έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη στην υπόθεση της Νοβάρτις, υποστηρίζοντας ότι «η απόρριψη της πρότασης για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ενδέχεται εξ αντιδιαστολής να ενισχύσει εκείνες τις ερμηνευτικές εκδοχές οι οποίες, είτε καλοπροαίρετα είτε όχι, υποστηρίζουν ότι το άρθρο 86 καταλαμβάνει ακόμη και αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ' ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων». Προσθέτει ότι «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από τη δικαιοσύνη, να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση της Νοβάρτις, καθώς θα έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παράγραφος 3, παρά την κατάργησή της, αφού αυτή θα ισχύει μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά».

Στην απαντησή του, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η επί της ουσίας συζήτηση έχει διεξαχθεί διεξοδικά στη σχετική συνεδρίαση της επιτροπής (17.10.2019), όταν και όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες υποστήριξαν τις θέσεις τους.

«Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να γίνει καμία συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση, διότι: α) η συζήτηση επί της ουσίας είχε κηρυχθεί περαιωμένη και β) αποκλειστικό θέμα της σημερινής ημερήσιας διάταξης ήταν η ψηφοφορία επί των προτάσεων των κοινοβουλευτικών ομάδων για την διατύπωση του περιεχομένου των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος», σημειώνει ο κ. Στυλιανίδης και ουσιαστικά παραπέμπει στην Ολομέλεια της Βουλής που θα λάβει την τελική απόφαση.

«Σε κάθε περίπτωση, η Ολομέλεια που ακολουθεί δίνει τη δυνατότητα για τοποθετήσεις επί τους ουσίας», λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Εύχεται, δε, ο «γόνιμος, δημοκρατικός και υψηλού επιπέδου διάλογος» που έγινε στην αρμόδια επιτροπή να συνεχιστεί και στην Ολομέλεια.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 19 Σεπ 2020 | 19:29

Τσίπρας ΔΕΘ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία - Σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές-βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

19 Σεπ 2020 | 18:20

Δημοσκόπηση: Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία Μητσοτάκη - Ποιο κόμμα δεν μπαίνει στη Βουλή

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τάσσονται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία

"ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ" 18 Σεπ 2020 | 10:47

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ παίζει στα ζάρια τη δημόσια υγεία - Αιχμές κατά Γεωργιάδη για τις μάσκες

Αυστηρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: Η Ν.Δ. επιλέγει να παίξει στα ζάρια τη δημόσια υγεία.

TΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Σεπ 2020 | 20:27

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 16,9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - "Νταμπλ σκορ" Μητσοτάκη επί Τσίπρα για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Tα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν τη ΝΔ να λαμβάνει 39,1%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ 17 Σεπ 2020 | 16:01

ΝΔ: Ζητά τη διαγραφή Λιάκου από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις "απαράδεκτες" δηλώσεις για τη Μόρια

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λιάκου εξαπέλυσε η ΝΔ, καλώντας τον κ. Τσίπρα να τον διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 17 Σεπ 2020 | 14:30

Ο Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ) απαντά στον Λιάκο: "Εγω πάντως δεν θα έβαζα φωτιά στη Μόρια..."

Απάντηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στον καθηγητή Λιάκο που δήλωσε ότι και αυτός θα έβαζε φωτιά στη Μόρια

"ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ" 17 Σεπ 2020 | 10:59

Αίσθηση από ανάρτηση του καθηγητή Λιάκου: Κι εγώ θα έβαζα φωτιά στη Μόρια - Πρέπει να υπερασπιστούμε τους νεαρούς Αφγανούς

Ο Αντώνης Λιάκος είναι καθηγητής και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λιάκος τάσσεται υπέρ των αλλοδαπών που κατηγορούνται για τη φωτιά στη Μόρια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Σεπ 2020 | 14:25

ΝΔ: Το brand της πολιτικής απάτης το έχει κατοχυρώσει αμετάκλητα ο ΣΥΡΙΖΑ

Κανένας δεν πρόκειται να πάρει το brand της πολιτικής απάτης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει η ΝΔ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ 16 Σεπ 2020 | 13:40

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικά "Μακεδονομάχος", σήμερα "Βορειομακεδονομάχος" ο κ. Μητσοτάκης

Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη "στον ρεαλισμό που πραγματικά συμβάλλει στη σταθερότητα και ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 16 Σεπ 2020 | 11:58

Το τερμάτισε ο Μπογδάνος: Το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει 17 Νοέμβρη, κλείνει το μάτι σε δολοφόνους

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Κ. Μπογδάνος παραλλήλισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τρομοκράτες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 15 Σεπ 2020 | 16:02

ΝΔ: Η αντιπολίτευση της μάσκας και του παγουρίνου, δείχνει ότι μοναδικός μας αντίπαλος είναι η παγκόσμια κρίση

"Η αμηχανία της αντιπολίτευσης του παγουρίνου και της μάσκας, υπογραμμίζει ότι μοναδικός μας αντίπαλος είναι οι πρωτόγνωρες προκλήσεις της παγκόσμιας κρίσης".

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Σεπ 2020 | 15:02

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί έβγαλε τα γυαλιά ο Νάσος Ηλιόπουλος στην νέα on camera δήλωσή του

Χωρίς γυαλιά εμφανίστηκε στη νέα δήλωση μπροστά στην κάμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος

"ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ" 15 Σεπ 2020 | 14:05

Ηλιόπουλος για το φιάσκο με τις μάσκες: Να παραιτηθούν Κεραμέως - Θεοδωρικάκος

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Παιδείας και στον πρωθυπουργό από τον Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ.