Bloomberg: «Απειλή για την κυβέρνηση η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ»

«Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν το story της Ελλάδας. Τώρα πρέπει να κερδίσει τους ψηφοφόρους, οι οποίοι ωστόσο, δεν είναι τόσο πρόθυμοι να τον στηρίξουν».

bloomberg-apeili-gia-tin-kubernisi-i-katarreusi-tou-pasok
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Ο Αντώνης Σαμαράς οδεύει προς τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Μαΐου, μετά την πρώτη δημοπρασία ομολόγων της Ελλάδας σε τέσσερα χρόνια και με την οικονομία να είναι έτοιμη να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους. Με περισσότερο από το ήμισυ των νέων της χώρας να είναι ακόμα χωρίς δουλειά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όμως ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

«Με περισσότερο από το ήμισυ των νέων της χώρας να είναι ακόμα χωρίς δουλειά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση...»

«H κρίση φαίνεται να έχει τελειώσει αλλά τα αίτιά της συνεχίζουν να υπάρχουν», δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

«Η υψηλή ανεργία και η αβεβαιότητα δίνει τροφή στους ευρωσκεπτικιστές ενώ παράλληλα τα κράτη μέλη είναι ολοένα και πιο διστακτικά να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», πρόσθεσε.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και τις διασώσεις της Ελλάδας, η πολιτική αστάθεια συνεχίζει να στοιχειώνει τη χώρα και ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός απειλεί την βιωσιμότητα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Αν και η Νέα Δημοκρατία «μάχεται» με τον ΣΥΡΙΖΑ, η μεγαλύτερη απειλή της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αλλά η κατάρρευση της στήριξης από το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει το πρακτορείο.

Η επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence, και πρώην στέλεχος της εταιρείας του Νουριέλ Ρουμπινί, Μέγκαν Γκριν, δήλωσε στο Bloomberg πως η πιθανότητα να αποσύρουν την στηριξή τους προς την κυβέρνηση οι 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να εμποδίσει τους επενδυτές να συνεχίζουν να στηρίζουν την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Οπως τονίζει, εάν γινόντουσαν εκλογές αυτή τη στιγμή και οι επενδυτές τρόμαζαν από την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο διαπραγματευτής της Ελλάδας, τότε η οικονομική ανάκαμψη της χώρας θα έπεφτε στο κενό.

Η μεγαλύτερη απειλή της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αλλά η κατάρρευση της στήριξης από το ΠΑΣΟΚ

Ενα κακό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει σε πιέσεις για την απομάκρυνση του ηγέτη του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου, τονίζει το πρακτορείο. Χωρίς σύμμαχο τον Βενιζέλο, ο Σαμαράς θα δυσκολευτεί να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Οι ευρωκλογές αντιμετωπίζονται ως μια τεράστια δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές», δήλωσε στο Bloomberg η Αντιγόνη Λυμπεράκη, υποψήφια με τη Δράση. «Υποβαθμίζοντας το θέμα στο δίλημμα "λιτότητα ή ΣΥΡΙΖΑ" βλάπτει τον απλό Ελληνα πολίτη που είναι υπέρ της Ευρώπης αλλά έχει γονατίσει από τους φόρους», προσθέτει.

Αναφερόμενο στο ΣΥΡΙΖΑ, το Bloomberg σημειώνει ότι προσπαθεί να κερδίσει από τη δυναμική που δημιουργήθηκε στις εκλογές του 2012 και να κερδίσει τις ευρωπαϊκές εκλογές ώστε να αναστρέψει τις περικοπές στον προϋπολογισμό που έγιναν στο πλαίσιο των δύο πακέτων διάσωσης της Ελλάδας.

Χωρίς σύμμαχο τον Βενιζέλο, ο Σαμαράς θα δυσκολευτεί να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό συνασπισμό

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μια καθαρή νίκη για να βάλει ένα τέλος στο καταστροφικό μονοπάτι της μονόδρομης λιτότητας και της βαθιάς ύφεσης», είπε στο Bloomberg ο Δημήτρης Παπαδημούλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια άνετη νίκη, ή ακόμα καλύτερα λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μαζί τότε θα δούμε ιδιαίτερα θετικές πολιτικές εξελίξεις», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα είχε στο παρελθόν ένα πολύ σταθερό πολιτικό τοπίο», δήλωσε ο Γιάννης Λούλης πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος. «Αλλά το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά. Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να δούμε εκπλήξεις το βράδυ των εκλογών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook