Bloomberg για 30ετές ομόλογο: Η Ελλάδα προσφέρει μια αχτίδα φωτός στην Ευρώπη

Η ελληνική επιτυχία της έκδοσης αυτού του ομολόγου μακράς διάρκειας δημιουργεί αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος του Bloomberg Opinion.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ελλάδα κατάφερε να εκδώσει ένα 30ετές ομόλογο αυτή την εβδομάδα, ένα επίτευγμα που αποτελεί σημείο αναφοράς για την διαδικασία επανένταξης της χώρας στις αγορές", σημειώνει ο Marcus Ashworth αρθρογράφος του Bloomberg Opinion που καλύπτει θέματα ευρωπαϊκών αγορών.

Tονίζει δε πως παρόλο που η χώρα μας, όπως ολόκληρος ο πλανήτης, "είναι αντιμέτωπη με δυσκολίες τελευταία, καθώς δίνει τη μάχη του κορονοϊού, με τα νοσοκομεία της να υφίστανται μεγάλη πίεση και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε να έχουν πυροδοτήσει μια σειρά βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι διεθνείς επενδυτές έχουν υιοθετήσει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση απέναντι στην χώρα, που επλήγη σοβαρά από την κρίση του ευρώ πριν από μια δεκαετία". Η ελληνική επιτυχία της έκδοσης αυτού του ομολόγου μακράς διάρκειας δημιουργεί αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στο κείμενό του.

Αναλυτικά το άρθρο του Marcus Ashworth στο Bloomberg Opinion:

Εν μέσω αλλεπάλληλων πρωτοσέλιδων για νέα lockdown και ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που διαρκώς σκοντάφτει, είναι εύκολο να αφεθεί κανείς στην απαισιοδοξία πως η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή εν μέσω αυτής της πανδημίας. Από πλευράς αγορών όμως τουλάχιστον υπάρχουν κάποια θραύσματα φωτός που σπάνε το σκοτάδι.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δυσκολίες τελευταία, καθώς δίνει τη μάχη του κορονοϊού, με τα νοσοκομεία της να υφίστανται μεγάλη πίεση και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε να έχουν πυροδοτήσει μια σειρά βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Παρόλα αυτά, οι διεθνείς επενδυτές έχουν υιοθετήσει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση απέναντι στην χώρα, που επλήγη σοβαρά από την κρίση του ευρώ πριν από μια δεκαετία.

Η Ελλάδα κατάφερε να εκδώσει ένα 30ετές ομόλογο αυτή την εβδομάδα, ένα επίτευγμα που αποτελεί σημείο αναφοράς για την διαδικασία επανένταξης της χώρας στις αγορές. Τίποτα δεν μαρτυρά την πλήρη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές όσο η έκδοση ενός ομολόγου μακράς διάρκειας. Σε επίπεδα δεκαπλάσια σε σχέση με το ποσό των 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ (3 δισεκατομμύρια δολάρια), η ζήτηση είναι μεγάλη για κάτι που ακόμα θεωρείται το κρατικό ομόλογο με την υψηλότερη απόδοση στην ευρωζώνη – αν και η μικρότερη του 2% απόδοση του 30ετούς ομολόγου απέχει πολύ από αυτό που η Ελλάδα προσέφερε κάποτε στους επενδυτές της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρόσφατο παγκόσμιο άλμα στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων, που πυροδότησε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, έχει θορυβήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους πολιτικούς ηγέτες της ηπείρου, οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν να δανείζονται με χαμηλό κόστος ενώ η Ευρώπη πασχίζει να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid. Η ελληνική επιτυχία θα μπορούσε να δώσει τόπο προς τον κατευνασμό αυτών των φόβων.

Κάτι που βοηθά είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα πλέον έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία αλλά και στο πρόγραμμα επαναγοράς. Αυτό αυξάνει την ρευστότητα και ενισχύει την ζήτηση. Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να καταλήξει να αγοράσει το μισό 30ετές, στην δευτερογενή αγορά.

Υπάρχουν και ενδείξεις πως ο ελληνικός τραπεζικός τομέας ενδέχεται να ανακάμπτει από την εντατική θεραπεία, αφού διασώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η Τράπεζα Πειραιώς, ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές στην Ελλάδα, κατέγραψε ευπρεπή αποτελέσματα την Τρίτη και προετοιμάζεται να πουλήσει μετοχές αξίας έως και 1 δισεκατομμυρίου τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο συγκέντρωσης κεφαλαίων αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων. Αυτό συμπεριλαμβάνει και μια τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων – που αποτελεί πρωτιά για ελληνική τράπεζα.

Υπάρχουν και πολλά σημάδια αισιοδοξίας για όσους επιθυμούν να συγκεντρώσουν κεφάλαια και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Η Λετονία εξέδωσε ένα δεκαετές ομόλογο αυτή την εβδομάδα με κουπόνι 0% (λόγω χαμηλότερης τιμής έκδοσης , η απόδοση του υπολογίζεται στις 10 μονάδες βάσης). Η Γαλλία πούλησε με ευκολία 7 δισεκατομμύρια πράσινων κρατικών χρεωστικών τίτλων 23 ετών, υπογραμμίζοντας την "όρεξη" που υπάρχει για το χρέος που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατα απόλαυσε και 86 δισεκατομμύρια ζήτησης για το 15ετές ομόλογο του μέσου ενίσχυσης εργασίας JOB. Και αυτό αποτελεί ένδειξη της στήριξης καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει πιθανότατα την έκδοση χρεωστικών για το ταμείο ανάκαμψης από την πανδημίας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America.

Οι επενδυτές θα αναμένουν σωστή αξιοποίηση αυτών των χρημάτων, ώστε όσο το δυνατό γρηγορότερα να προωθηθεί η βιώσιμη αναβίωση της περιουσίας του οικονομικού μπλοκ. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν σημάδια πως η ανανεωμένη δέσμευση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα στήριξης που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τώρα πια η ΕΕ απλώς χρειάζεται περισσότερους εμβολιασμούς.

Ο Marcus Ashworth είναι αρθρογράφος του Bloomberg Opinion που καλύπτει θέματα ευρωπαϊκών αγορών. Έχει εμπειρία 3 δεκαετιών στον τραπεζικό τομέα και πρόσφατα διετέλεσε ως chief markets strategist στην Haitong Securities στο Λονδίνο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΕΤΡΩΝ 18 Απρ 2021 | 09:34

Προειδοποίηση Βασιλακόπουλου: Αν μείνουμε Αθήνα το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν – Να ανοίξει η εστίαση έξω

"Αν μείνουμε στην Αθήνα, και τις άλλες μεγάλες πόλεις, το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν" προειδοποίησε ο Θ. Βασιλακόπουλος

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 08:03

Κορονοϊός: "Φρένο" στις μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό –  Ανοιχτές με self test οι εκκλησίες

Προβληματισμός για μετακινήσεις το Πάσχα και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Την Παρασκευή οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για τις διαπεριφερειακά ταξίδια

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 17 Απρ 2021 | 14:10

Der Standard: "Πείραμα της Ρόδου" - "Η Ελλάδα επιχειρεί να σώσει την τουριστική σεζόν με επιστημονική καθοδήγηση"

Αφιέρωμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard στο "Πείραμα της Ρόδου" και την προσπάθεια της Ελλάδας να σώσει την τουριστική σεζόν

ΤΙΜΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ 17 Απρ 2021 | 08:06

Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου: Με το ελληνικό παράσημο του Τάγµατος του Σωτήρος το τελευταίο αντίο

Το παράσημο του Τάγµατος του Σωτήρος από το 1833 που επέλεξε ο πρίγκιπας Φίλιππος για την κηδεία του, είναι το ανώτερο Τάγμα Αριστείας της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ 16 Απρ 2021 | 07:22

Ο Δένδιας και οι ατάκες που εξόργισαν τον Τσαβούσογλου: Το παρασκήνιο του "θερμού επεισοδίου" - Τι έγινε στο δείπνο

Η εντολή να μην μείνουν αναπάντητες οι τουρκικές προκλήσεις και πώς απάντησε ο Ελληνας ΥΠΕΞ. Το παρασκήνιο της "έκρηξης" μπροστά στον Τσαβούσογλου.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 15 Απρ 2021 | 22:14

Μήνυμα Τσαβούσογλου μετά την άγρια κόντρα με τον Δένδια: Περιμένουμε πιο εποικοδομητική στάση από την Ελλάδα

Πρώτη αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη μετωπική με τον Νίκο Δένδια.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΣΤ 15 Απρ 2021 | 19:05

Χάρτης ECDC: "Βαθύ κόκκινο" για Αττική και Δυτική Μακεδονία - Πάνω από το όριο συναγερμού ο δείκτης θετικότητας

Την επιδημιολογική κατάσταση του κορονοϊού στην Ευρώπη για την εβδομάδα που πέρασε αποτυπώνουν οι αναθεωρημένοι χάρτες του ECDC.

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ 15 Απρ 2021 | 18:53

Πρωτοφανές: "Αρπάχτηκαν" μπροστά στις κάμερες Δένδιας και Τσαβούσογλου για Αιγαίο και μειονότητα - Εξαλλος ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Ο εκνευρισμένος Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε "προκλητικές" κάποιες από τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια - Αιχμηρές απαντήσεις από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

"ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΕΑΣ ΚΡΙΣΗΣ" 15 Απρ 2021 | 14:51

ESM: H Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί άνετα το χρέος της τα επόμενα χρόνια

Το ESM επισημαίνει πως τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί χωρίς πρόβλημα το χρέος της

ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 6,1% 15 Απρ 2021 | 14:42

Deutsche Bank: Εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας το 2022 - "Υπερόπλο" το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Deutsche Bank αναμένει ότι το 2022 θα είναι ένα άκρως εντυπωσιακό έτος για την αναπτυξιακή εικόνα της Ελλάδας - Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΚΛΕΙΔΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 15 Απρ 2021 | 14:28

DW: Η Τουρκία επιθυμεί αναβάθμιση των συνομιλιών με την Ελλάδα αλλά χωρίς υποχωρήσεις

Εν αναμονη της συνάντησης του Νίκου Δένδια και με τον Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική διπλωματία σπεύδει να δείξει ότι επιθυμεί αναβάθμιση των συνομιλιών.

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 15 Απρ 2021 | 12:53
ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Απρ 2021 | 12:31

Financial Times για το σχέδιο "Ελλάδα 2.0": Είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει, λέει αξιωματούχος της ΕΕ

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 θα σταλεί για τελική έγκριση στις Βρυξέλλες τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Συνοδεύεται και με ένα φιλόδοξο στόχο αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και δημιουργίας 180.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2026.