Βloomberg: H επίλυση του Σκοπιανού μάθημα για το Brexit από την Ελλάδα

Σε κύριο άρθρο του αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βloomberg: H επίλυση του Σκοπιανού μάθημα για το Brexit από την Ελλάδα

«Αν βγουν οι αριθμοί, ο Τσίπρας θα έχει προσφέρει στην Ελλάδα ένα ειρηνικότερο περιβάλλον και την προοπτική της απολύτως απαραίτητης οικονομικής επέκτασης στα Δυτικά Βαλκάνια», εκτιμά το πρακτορείο Βloomberg σε κύριο άρθρο του αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. «Αν ο Τσίπρας τα καταφέρει όπως ο Ζάεφ, τότε οι δυό τους θα αποτελέσουν ένα σημαντικό παράδειγμα για τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου.

Τελικά, εξαρτάται από αυτούς να επιτευχθεί πρόοδος στις σχέσεις των δύο τελευταίων βαλκανικών χωρών που παραμένουν σε ανεπίλυτη διαμάχη» σημειώνει το Bloomberg, τονίζοντας ότι η επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ αποτελεί ένα μάθημα για το Brexit από την Ελλάδα, την κοιτίδα της Δημοκρατίας.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η έγκριση από το κοινοβούλιο της «Μακεδονίας» της αλλαγής ονομασίας της χώρας, που κατ’ αυτό τον τρόπο παραμέρισε το μεγαλύτερο εμπόδιο της ενσωμάτωσης στους δυτικούς θεσμούς, αποτελεί απόδειξη ότι τα δυσεπίλυτα πολιτικά ζητήματα διευθετούνται καλύτερα μέσω των παραδοσιακών παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων παρά μέσω της άμεσης έκφρασης της λαϊκής βούλησης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Η Βρετανία του Brexit έχει κάτι να μάθει από αυτό. Τον Ιούνιο του 2018, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ ήρθε σε συμφωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα για τη μετονομασία της χώρας του σε «Βόρεια Μακεδονία», ώστε να διαφοροποιηθεί από την περιοχή της βόρειας Ελλάδας, τον τόπο γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε αντάλλαγμα, ο Τσίπρας υποσχέθηκε να άρει τις επί χρόνια υφιστάμενες αντιρρήσεις της Ελλάδας στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η συμφωνία συνάντησε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες. Στην «Μακεδονία», οι αντιρρήσεις πηγάζουν από ένα εθνικιστικό πρόγραμμα που εφάρμοζε τον πρώην κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, που στόλισε τα Σκόπια με αρχαιοπρεπή αγάλματα, περιλαμβανομένου και ενός του Μ. Αλεξάνδρου. Η «αρχαιοποίηση» αυτή έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών του VMRO να οικοδομήσει μια εθνική ταυτότητα σχεδόν εκ του μηδενός για την σλαβική πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας. Ωστόσο, η εθνικιστική κυβέρνηση ενεπλάκη σε σκάνδαλα διαφθοράς (ο ηγέτης του VMRO-DPMNE έχει διαφύγει στην Ουγγαρία). Το γεγονός αυτό, καθώς και η αλαζονική στάση της ηγεσίας του VMRO-DPMNE απέναντι στη σημαντική αλβανική μειονότητα, εξώθησε τα αλβανικά κόμματα να στρέψουν την προτίμησή τους στους φιλοευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες του Ζάεφ. Τον Σεπτέμβριο έγινε δημοψήφισμα για την μετονομασία της «Μακεδονίας». Οι εθνικιστές μποϋκόταραν τη διαδικασία και πολλοί που είχαν φύγει από τη χώρα δεν επέστρεψαν για να ψηφίσουν. Το δημοψήφισμα απέτυχε λόγω της χαμηλής συμμετοχής. Αυτό όμως δεν σήμανε και το τέλος του ζητήματος για τον Ζάεφ, που ήταν αποφασισμένος να περάσει τις αλλαγές από το κοινοβούλιο. Χρειαζόταν πλειοψηφία των δύο τρίτων την οποία δεν διέθετε, παρά το επίμονο φλερτ με τα αλβανικά κόμματα.

Άρχισε να συναντά τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά μέχρι να εξασφαλίσει 81 ψήφους, μεταβάλλοντας διαρκώς την ημερομηνία διεξαγωγής της κρίσιμης ψηφοφορίας όσο διαπραγματευόταν. Τελικά, εξασφάλισε τις ψήφους στις 11 Ιανουαρίου. Αντικειμενικά, είναι προς όφελος της «Μακεδονίας» το γεγονός ότι ο Ζάεφ προσπάθησε πολύ για να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις από τη συμφωνία. Εκτός ΕΕ, οι προοπτικές της μικροσκοπικής και περίκλειστης χώρας δεν είναι σπουδαίες. Καμία εθνικιστική προπαγάνδα δεν μπορεί να αποκρύψει την προφανή ανάγκη της οικονομικής ενσωμάτωσης στην Ευρώπη. Η Ρωσία, η μόνη εναλλακτική λύση έναντι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι πολύ απομακρυσμένη και πολύ αδύναμη οικονομικά για να βοηθήσει.

Μάθημα για το Brexit

Όπως κατάλαβαν πολλοί Βρετανοί μετά από δυόμιση χρόνια της υπόθεσης Brexit, η προσφυγή στον λαό δεν αποτελεί πάντα τον καλύτερο τρόπο για να επιλυθεί ένα επίμαχο ζήτημα. Η παλαιά και δοκιμασμένη μέθοδος των πολιτικών διαπραγματεύσεων μπορεί κάποιες φορές να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Ίσως οι υπέρμαχοι της παραμονής να εύχονται να είχαν έναν δικό τους Ζάεφ, πρόθυμο να πιέσει για τα πιστεύω τους ακόμη και όταν ηττήθηκαν στο δημοψήφισμα. Αν όχι έναν Ζάεφ, τότε έναν πανούργο Τσίπρα. Ο αριστερός πρωθυπουργός ήρθε σε μειονεκτική θέση μετά την παραίτηση του εταίρου του, Πάνου Καμμένου. Ο Τσίπρας, όμως, που έχει πλέον μεγάλη πείρα επικίνδυνων κοινοβουλευτικών ελιγμών, πιθανότατα διαθέτει την απαιτούμενη στήριξη για να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης και, ακόμη και αν αυτό δεν γίνει, να περάσει τη συμφωνία με τον Ζάεφ πριν από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Η άμεση προσφυγή στον λαό ίσως να είναι κακή ιδέα, με δεδομένη τη συναισθηματική δηλητηρίαση και την παραπληροφόρηση που συνοδεύουν ένα πολωτικό δημοψήφισμα. Η κοινή γνώμη μεταστρέφεται μόλις τα οικονομικά οφέλη (ή τα κόστη) αρχίζουν να γίνονται αισθητά. Σε ορισμένες περιπτώσεις – ιδίως όταν οι ψηφοφόροι βρίσκονται σε σύγχυση – η αντιπροσωπευτική δημοκρατία λειτουργεί καλύτερα από τα δημοψηφίσματα», καταλήγει το κύριο άρθρο του Bloomberg.

ΠΗΓΗ ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΕΠΙΜΑXΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 10 Σεπ 2020 | 21:36

Συμφωνία για το Brexit: Το Λονδίνο απορρίπτει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών

Το Λονδίνο απορρίπτει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών, δεν αποσύρει το επίμαxο νομοσχέδιό του στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ 07 Σεπ 2020 | 14:27

Bloomberg: Η Τουρκία έχει απομονωθεί, η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους - Τι προτείνει η Μέρκελ

"Η Τουρκία φαίνεται να έχει απομονωθεί, καθώς η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους" σημειώνει σε άρθρο γνώμης το Bloomberg

ΜΕΤΕΒΗ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 22 Σεπ 2020 | 10:25

Με ελικόπτερο Σινούκ στα Τρίκαλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Σε εξέλιξη σύσκεψη στην Καρδίτσα [εικόνες]

Συνάντηση με τους τοπικούς φορείς για να εκτιμήσουν τις καταστροφές.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 22 Σεπ 2020 | 10:18

Κορονοϊός - Πέτσας: Δεν αποκλείουμε τα τοπικά lockdown, αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα

"Υπάρχει ανησυχία, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ παρά τα μέτρα παραμένει ισχυρη η παρουσία του ιού", είπε ο κ. Πέτσας.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Σεπ 2020 | 09:54

Παρέμβαση του Μητσοτάκη στη διαδικτυακή σύνοδο του ΟΗΕ: Φάρος ελπίδας ο οργανισμός

Αναρίθμητες ζωές έχουν σωθεί χάρη στις ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο πρωθυπουργός στη διαδικτυακή σύνοδο του ΟΗΕ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 22 Σεπ 2020 | 09:19

Ευρωπαϊκές κυρώσεις σε τουρκική εταιρεία για παραβίαση του εμπάργκο εμπορίου όπλων στη Λιβύη

Πέραν της τουρκικής Avrasya Shipping, οι άλλες δύο εταιρίες στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις είναι η Med Wave Shipping και η Sigma Airlines.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ 22 Σεπ 2020 | 08:18

Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα: Δεν έχει καμία νομική σημασία ο Χάρτης της Σεβίλλης

Μια "περίεργη" ανάρτηση στο Twitter της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Κύπρου.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ 22 Σεπ 2020 | 07:57

Στην Καρδίτσα μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Θεσσαλία για συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 22 Σεπ 2020 | 07:33

"Παζάρια" Ερντογάν στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής – Φοβάται τις κυρώσεις η Άγκυρα

Η Άγκυρα αποφεύγει να ανακοινώσει την έναρξη των συνομιλιών καθώς αναζητά σανίδα σωτηρίας από το Βερολίνο, τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ 21 Σεπ 2020 | 22:39

Προκλητικός ο Ερντογάν: Όσοι προσπαθούσαν να μας αγνοήσουν, προσεγγίζουν τώρα το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, εμφανίστηκε αιχμηρός απέναντι στον ΟΗΕ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ALPHA 21 Σεπ 2020 | 21:59

Κικίλιας: "Σήμερα έχουμε 941 κλίνες ΜΕΘ - Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς παρέδωσε 565"

"Οι κενές κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό στην Αττική είναι 37" είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 21 Σεπ 2020 | 20:26

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: "Τυφώνας" ανακοινώσεων μετά τον "Ιανό", για καταστροφές στην Καρδίτσα και επίσκεψη Τσίπρα

Νέα μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το πέρασμα του "Ιανού" από την Καρδίτσα.

ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ 21 Σεπ 2020 | 19:49

Ανεπίσημη επίσκεψη στο Άγιον Όρος την Πέμπτη του πρωθυπουργού της Ρωσίας

Η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν στο Άγιον Όρος είναι ανεπίσημη.