Έπαινοι και από Bloomberg: Παράδειγμα η Ελλάδα, "φωνή της λογικής" ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Ελλάδα θέσπισε ισχυρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολύ πρώιμο στάδιο, συγκριτικά με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο κορονοϊός έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές περιπτώσεις ανεπαρκούς ηγεσίας και κυβερνησιμότητας, με πολλές χώρες όπως ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία να πληρώνουν τη μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, όμως, η Ελλάδα αποτελεί μια αξιοσημείωτη - και ενδεχομένως αναπάντεχη - εξαίρεση, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνεται, θέσπισε ισχυρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολύ πρώιμο στάδιο, συγκριτικά με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Και προσώρας, η αντίδραση αυτή έχει βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει την τραγική υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουν πλουσιότερα κράτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δημοσίευσμα επικαλείται τη σύγκριση της ταχύτητας αντίδρασης που επέδειξαν Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Η Αθήνα έκλεισε καταστήματα μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο στη χώρα. Αντίθετα, η Ρώμη και η Μαδρίτη προέβησαν σε ανάλογες ενέργειες 18 και 30 ημέρες αντίστοιχα, μετά την καταγραφή του πρώτου νεκρού. Επιπλέον, ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων επιβλήθηκε στην Ελλάδα μόλις μια εβδομάδα μετά, ταχύτερα και από τις δύο άλλες χώρες, τονίζεται χαρακτηριστικά. Οπως αναφέρει το Bloomberg, οι ταχείες αυτές ενέργειες μείωσαν την πίεση προς το προβληματικό σύστημα Υγείας της χώρας.

Ακόμη, συγκρίνοντας τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στις τρεις χώρες, το πρακτορείο τονίζει μεν ότι οι χαμηλοί αριθμοί της Ελλάδα μπορεί να οφείλονται εν μέρει και στο ότι πραγματοποιεί λιγότερα τεστ ανά άτομο, ωστόσο, όπως προσθέτει, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιέσεις που δέχεται το ελληνικό Σύστημα Υγείας μπορούν να συγκριθούν με εκείνες της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Παράλληλα, συνεχίζει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει πως έχει επιστρατεύσει επιπλέον 4.200 νέους γιατρούς και έχει αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των ΜΕΘ, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στο να περιοριστεί μια επιδείνωση της επιδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Bloomberg αναφέρεται και προσωπικά στον Ελληνα πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτηρίζει ως "φωνή της λογικής" σε διεθνές επίπεδο, παραπέμποντας στην κριτική του απέναντι στον Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐρ Μπολοσονάρο ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Ακόμη, προστίθεται στο δημοσίευμα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του - συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ - έχει αντιδράσει με νηφαλιότητα, σε μια εντελώς διαφορετική εικόνα, όπως αναφέρεται, συγκριτικά με την Ισπανία.

Αλλά και οι Ελληνες πολίτες, υπογραμμίζει το πρακτορείο, έχουν επιδείξει σεβασμό στα μέτρα της καραντίνας, εν μέρει και ως αποτέλεσμα των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ελληνική οικονομία. Η επιδημία έχει έρθει σε μια ιδιαίτερα σκληρή περίοδο για την Ελλάδα, τονίζει το Bloomberg, καθώς μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τα πράγματα επιτέλους έμπαιναν σε μια σειρά, με σημαντική προσέλκυση επενδύσεων που ανέδειξε το ελληνικό Χρηματιστήριο ως εκείνο με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δημοσίευμα κλείνει με ένα σαφώς αισιόδοξο μήνυμα. Δεδομένου του πόσο γρήγορα η Ελλάδα αντέδρασε στον κορονοϊό, υπογραμμίζεται, η χώρα μπορεί να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της ταχύτερα σε σχέση με άλλα κράτη. Σε αντίθεση με παρελθούσες πρακτικές, η ΕΚΤ αποφάσισε να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ύψους 750 δισ., που στοχεύει στη στήριξη της Ευρωζώνης εν μέσω της πανδημίας. Παράλληλα, χαλάρωσε και τους κανόνες, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να τοποθετήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ασφάλεια όταν αναλαμβάνουν ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες. Πρόκειται για σοφές κινήσεις, αναφέρει το Bloomberg, που θα προσδώσουν πρόσθετη σταθερότητα.

Η «ΛΕΥΚΗ» ΛΙΣΤΑ 30 Μαϊ 2020 | 09:26

Το μεγάλο "στοίχημα" με τον τουρισμό: Επί ποδός για το "άνοιγμα" της χώρας στους πρώτους τουρίστες

Η 15η Ιουνίου είναι το ορόσημο για τον τουρισμό, καθώς από τότε θα ανοίξουν τα από αέρος σύνορα και θ’ αρχίσουν να καταφτάνουν τουρίστες στην Ελλάδα

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ 29 Μαϊ 2020 | 20:21
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 29 Μαϊ 2020 | 19:57

Daily Mail: Η Ελλάδα απαγορεύει στους Βρετανούς να πάνε διακοπές τον Ιούνιο

Αναφορά στην απουσία της Βρετανίας από τη λίστα των 29 χωρών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού

ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ 29 Μαϊ 2020 | 19:38
ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 29 Μαϊ 2020 | 19:11

Με σύστημα κρατήσεων και μάσκες ετοιμάζεται το Λούβρο να ανοίξει ξανά για το κοινό

Το διάστημα μεταξύ 12ης Μαρτίου και 22ας Μαΐου, στον ιστότοπο του Λούβρου εισήλθαν 10,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ LOCKDOWN 29 Μαϊ 2020 | 18:23

Παπούτσια νούμερο 75 (!) από τσαγκάρη στη Ρουμανία για να τηρούνται... οι αποστάσεις

Χρειάζεται εργασία δύο ημερών για να φτιιαχτείι ένα τέτοιο ζευγάρι, το οποίο απαιτεί σχεδόν ένα τετραγωνικό μέτρο δέρματος. Η δε τιμή του είναι 500 λέι (115 δολάρια) το ζευγάρι

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ 29 Μαϊ 2020 | 16:11

Απίστευτο: Συναγερμός στην Ινδία από αγέλη πιθήκων που έκλεψε δείγματα αίματος ασθενών με κορονοϊό!

Επιτέθηκε σε υπεύθυνο ιατρικού εργαστηρίου και άρπαξε δείγματα αίματος ασθενών που είχαν διαγνωσθεί θετικοί.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 29 Μαϊ 2020 | 15:52

Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ: 360.000 θάνατοι παγκοσμίως και 5,8 εκατομμύρια κρούσματα - Η πανδημία ανά ήπειρο

Σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:41

Αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών την περίοδο της καραντίνας

Η "παράπλευρη" θετική συνέπεια του κορονοϊού έχει επισημανθεί από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Philip Lane και από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Μαϊ 2020 | 14:31

Αστεροσκοπείο: Η καραντίνα έφερε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική

Η μείωση των επιβατικών οχημάτων κατά 70% οδήγησε σε μείωση των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα (CO).

ΜΠΑΡΑΖ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 29 Μαϊ 2020 | 14:11

Ομαδικά πυρά από κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε Ερντογάν για την προσευχή στην Αγ. Σοφιά: "Αναίτια πρόκληση"

Απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας, ο κ. Βαρβιτσιώτης, διαμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιτάσσει το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ 15 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:04

Η "μάχη" του εμβολίου για τον κορονοϊό - Κούρσα ταχύτητας να ετοιμαστεί έως το τέλος του χρόνου

Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι αισιόδοξες, αλλά προειδοποιούν ότι τα προβλήματα είναι "κολοσσιαία".

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 29 Μαϊ 2020 | 13:38

Ρωσία: 232 θάνατοι από κορονοϊό σε ένα 24ωρο, πρώτη φορά στο φως τα στοιχεία θνησιμότητας

Η Ρωσία κατηγορήθηκε από ΜΜΕ και επικριτές ότι αλλοιώνει τα ποσοστά θνητότητας.