Βολές δικαστών κατά Παπαγγελόπουλου για τα «δικαστικά πραξικοπήματα»

Βολές δικαστών κατά Παπαγγελόπουλου για τις καταγγελίες του περί «δικαστικών πραξικοπημάτων». Ο Υπουργός Δικαιοσύνης «διασκέδασε» την επίμαχη φράση

Κατερίνα Κατή
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ
Βολές δικαστών κατά Παπαγγελόπουλου για τα «δικαστικά πραξικοπήματα»

Βολές δικαστών κατά Παπαγγελόπουλου για τις καταγγελίες του από το βήμα της Βουλής περί «δικαστικών πραξικοπημάτων».

«Μίλησε δίχως στοιχεία, δίχως να κατονομάζει τους πραξικοπηματίες. Με αυτόν τον τρόπο όμως αποδομείται ο θεσμός της δικαιοσύνης» , υποστήριξε η πρόεδρος της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, κατά τη σημερινή επεισοδιακή γενική συνέλευση της Ένωσης.
Κάλυψη στον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε ο κύριος Παρασκευόπουλος..

Ο υπουργός Δικαιοσύνης , ο οποίος παρέστη στη συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «διασκέδασε» την επίμαχη φράση δίνοντας τη δική του ερμηνεία.

«Όσα είπε ο κύριος Παπαγγελόπουλος -υποστήριξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης - εξέφραζαν μία ευχή προκειμένου να διαφυλάξει τη Δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν την λειτουργία της».


Στο επίκεντρο στη επίμαχης γενικής συνέλευσης μπήκαν επίσης και το θέμα της δημοσιοποίησης του πόθεν έσχες των δικαστών καθώς και οι τραγικές ελλείψεις στα δικαστήρια της χώρας.


Καβγάς Αθανασίου-Θάνου


Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, έριξε τα βέλη του στην πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και νυν πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία του απάντησε, με αποτέλεσμα να έχουν οι δύο τους έναν πολύ έντονο διάλογο.


Ο κύριος Αθανασίου, χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις πρόσφατες προαγωγές των δικαστών λέγοντας: «Τέτοια προσβολή που έγινε δεν έχει γνωρίζει ποτέ το δικαστικό σώμα. Παραλείψατε 47 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Η Ν.Δ. δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες» Αναφερόμενος στις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου, ο πρώην υπουργός, είπε: «ως πρώην εισαγγελέας έπρεπε να ξέρει ότι δεν πρέπει να προσβάλλονται έτσι οι δικαστές...»

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, από την πλευρά της αφού δεσμεύθηκε ότι οι δικαστές δεν θα διαψεύσουν τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, σήκωσε το γάντι που της πέταξε ο κύριος Αθανασίου, λέγοντας :

Θάνου :«Μιλήσατε για παραλείψεις... Εσείς παραλείψατε την κα Κυττέα.... Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε η κα Ασημακοπούλου από αντιπρόεδρος... Δεν αντιδράσατε όταν παρελείφθει ο κ. Κουτρουμάνος...που στη συνέχεια έγινε πρόεδρος... Μας είπε σήμερα ο κύριος Αθανασίου για αυτήν την διάταξη που μας έκοψε το μισό των αναδρομικών... Για την δισταυρία, δεν είπε ότι έγινε 5 ημέρες πριν από την διενέργεια των εκλογών...χωρίς ενημέρωση μας»..

Αθανασίου :Υπάρχει παραπληροφόρηση, όλα είναι αναληθή. Η δισταυρία ήταν αίτημα της Ένωσης.

Θάνου: Πρἐπει να απαντήσω όταν λέγεται ότι ο πρὀεδρος του Αρείου Πάγου παραπληροφορεί.

Αθανασίου : Η Ενωση οφείλει να κρατά ίσες αποστάσεις από τα κόμματα ...


Βολές και αντιπαραθέσεις

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία πολιτικών και δικαστικών παραγόντων, αλλά και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.
Η πρόεδρος της Ένωσης, Μαργαρίτα Στενιώτη, μίλησε για αδυναμία της Πολιτείας να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν τη Δικαιοσύνη, και τόνισε ότι το έργο του δικαστή δεν είναι μία απλή διεκπεραίωση υποθέσεων...
«Η απόδοση ευθυνών για καθυστερήσεις είναι ατεκμηρίωτη και άδικη. Η πολιτεία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψήφιση του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας....», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα η κυρία Στενιώτη αναφέρθηκε στα άλυτα προβλήματα της δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι στο Πρωτοδικείο το 2014 δημοσιεύτηκαν 97.000 αποφάσεις με 100 οργανικά κενά.
«Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, οι οργανικές θέσεις είναι 596, ωστόσο σήμερα σε αυτά υπηρετούν 428 δικαστές. Στην Εισαγγελία, οι θέσεις είναι 323 και υπηρετούν 250. Οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές. Τα μέτρα ασφαλείας ελλειπή. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε μία χειροβομβίδα στο Πταισματοδικείο» είπε ακόμα με νόημα.
Ωστόσο τόνισε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι «στο υπουργείο Δικαιοοσύνης εργάζονται προς την κατεύθυνση της πλήρους μηχανοργάνωσης και πως σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές συμμετέχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργούν». Η κ. Στενιώτη απάντησε ακόμα στα όσα είπε ο πρόεδρος της βουλής Ν. Βούτσης για το πόθεν έσχες των δικαστών (σ.σ. ότι πρέπει να δημοσιεύονται και κυρίως εκείνα των ανώτατων δικαστών και όχι των Πρωτοδικών).
«Δόθηκε η εντύπωση -τόνισε -ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θέλουν να υποβάλλουν πόθεν έσχες... Στη συνέχεια ο κύριος Βούτσης δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση θα αφορά μόνο τους υψηλόβαθμους δικαστές και όχι στους Πρωτοδίκες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαφθορά είναι ψηλά..».

Ο υπουργός Δικαισύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, σημείωσε ότι η οικονομική κρίση πλήττει την δικαιοσύνη, ενώ παραδέχθηκε ότι ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, έχει πολλές προβληματικές διατάξεις.
«Η νομοθεσία θα έπρεπε να δίνει λύσεις. Δυστυχώς το τελευταίο καιρό η νομοθεσία παράγεται τόσο γρήγορα που δυσκολεύει η αφομοίωση της. Ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ήταν προαπαιτούμενο. Ψηφίστηκε με ταχύτητα και τώρα θα τεθούμε αντιμέτωποι με τα λειτουργικά του προβλήματα... Κάναμε το παν, ώστε να αναδείξουμε ότι κάποια από τα σημεία του κώδικα έχουν αδυναμίες.... Έχουν πειστεί οι δανειστές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή. Επιτέλους η προσπάθεια φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς».


Ενώ, η αντιπρόεδρος της βουλής, κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, μίλησε για την επαναφορά του διλήμματος: ασφάλεια ή προστασία των δικαιωμάτων, μετά την επίθεση στο Παρίσι, ζητώντας από τους δικαστές να προβληματιστούν, αφού είναι εκείνοι που αποδίδουν δίκαιο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ 19 Σεπ 2020 | 19:46

Σενάρια για επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά από 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα από τις 25 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 19 Σεπ 2020 | 19:29

Τσίπρας ΔΕΘ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία - Σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές-βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

19 Σεπ 2020 | 18:20

Δημοσκόπηση: Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία Μητσοτάκη - Ποιο κόμμα δεν μπαίνει στη Βουλή

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τάσσονται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 19 Σεπ 2020 | 15:43

Δένδιας: Διάλογος με έμπρακτη και άμεση αποκλιμάκωση ή κυρώσεις στην Τουρκία

Ο Ν. Δένδιας καθιστά απολύτως σαφές πως η διαφορά με την Τουρκία αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ 19 Σεπ 2020 | 15:42

Τσίπρας: Αυτή η κρίση θα μας οδηγήσει σε πολύ μεγάλες ανακατατάξεις

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "λίγο αμήχανη" την παρουσία του στη ΔΕΘ-Helexpo, λόγω της ακύρωσης της 85ης Διεθνούς Εκθεσης.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 19 Σεπ 2020 | 12:01

Κακοκαιρία Ιανός: Με εντολή Μητσοτάκη κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές

Με εντολή του πρωθυπουργού μεταβαίνουν στις πληγείσες περιοχές Λιβάνιος,Σκρέκας, Καραγιάννης

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 19 Σεπ 2020 | 11:43

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με Στόλτενμπεργκ για την Ανατ. Μεσόγειο

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

«ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ 19 Σεπ 2020 | 10:12

Πέτσας για κορονοϊό: Αν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα θα το κάνουμε

"Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό" για την επέλαση του Ιανού σημείωσε ο Στ. Πέτσας

ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 19 Σεπ 2020 | 08:24

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Δέσμη δέκα μέτρων

Μια νέα κοινωνική συμφωνία, αναμένεται να προτάξει ο Αλ. Τσίπρας και να καταθέσει δέσμη 10 άμεσων μέτρων στο Thessaloniki Helexpo Forum

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ 19 Σεπ 2020 | 07:59

Αναζητείται φόρμουλα για απευθείας επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν - Το παρασκήνιο

"Ψήνεται" επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τα δύο σενάρια για τις διερευνητικές επαφές

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ 18 Σεπ 2020 | 21:36

Τουρκία: Νέες NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα ανοικτά της Λέσβου και έρευνες στην Κύπρο

Η Τουρκία παρέτεινε τη NAVTEX για το Barbaros που βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ 18 Σεπ 2020 | 21:32

Δένδιας: Ζητάμε από την ΕΕ λίστα κυρώσεων αν η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι εάν η Τουρκία αρχίσει πάλι τις παράνομες ενέργειες, πρέπει να υπάρχει έτοιμη λίστα κυρώσεων από την ΕΕ

ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 18 Σεπ 2020 | 20:56

Άγκυρα: Κάλεσαν τον Ελληνα πρέσβη μετά από πρωτοσέλιδο ελληνικής εφημερίδας για τον Ερντογάν

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη με αφορμή άρθρο για τον Ερντογάν από ελληνική εφημερίδα.