Βολές δικαστών κατά Παπαγγελόπουλου για τα «δικαστικά πραξικοπήματα»

Βολές δικαστών κατά Παπαγγελόπουλου για τις καταγγελίες του περί «δικαστικών πραξικοπημάτων». Ο Υπουργός Δικαιοσύνης «διασκέδασε» την επίμαχη φράση

Κατερίνα Κατή
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ
Βολές δικαστών κατά Παπαγγελόπουλου για τα «δικαστικά πραξικοπήματα»

Βολές δικαστών κατά Παπαγγελόπουλου για τις καταγγελίες του από το βήμα της Βουλής περί «δικαστικών πραξικοπημάτων».

«Μίλησε δίχως στοιχεία, δίχως να κατονομάζει τους πραξικοπηματίες. Με αυτόν τον τρόπο όμως αποδομείται ο θεσμός της δικαιοσύνης» , υποστήριξε η πρόεδρος της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, κατά τη σημερινή επεισοδιακή γενική συνέλευση της Ένωσης.
Κάλυψη στον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε ο κύριος Παρασκευόπουλος..

Ο υπουργός Δικαιοσύνης , ο οποίος παρέστη στη συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «διασκέδασε» την επίμαχη φράση δίνοντας τη δική του ερμηνεία.

«Όσα είπε ο κύριος Παπαγγελόπουλος -υποστήριξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης - εξέφραζαν μία ευχή προκειμένου να διαφυλάξει τη Δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν την λειτουργία της».


Στο επίκεντρο στη επίμαχης γενικής συνέλευσης μπήκαν επίσης και το θέμα της δημοσιοποίησης του πόθεν έσχες των δικαστών καθώς και οι τραγικές ελλείψεις στα δικαστήρια της χώρας.


Καβγάς Αθανασίου-Θάνου


Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, έριξε τα βέλη του στην πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και νυν πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία του απάντησε, με αποτέλεσμα να έχουν οι δύο τους έναν πολύ έντονο διάλογο.


Ο κύριος Αθανασίου, χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις πρόσφατες προαγωγές των δικαστών λέγοντας: «Τέτοια προσβολή που έγινε δεν έχει γνωρίζει ποτέ το δικαστικό σώμα. Παραλείψατε 47 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Η Ν.Δ. δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες» Αναφερόμενος στις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου, ο πρώην υπουργός, είπε: «ως πρώην εισαγγελέας έπρεπε να ξέρει ότι δεν πρέπει να προσβάλλονται έτσι οι δικαστές...»

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, από την πλευρά της αφού δεσμεύθηκε ότι οι δικαστές δεν θα διαψεύσουν τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, σήκωσε το γάντι που της πέταξε ο κύριος Αθανασίου, λέγοντας :

Θάνου :«Μιλήσατε για παραλείψεις... Εσείς παραλείψατε την κα Κυττέα.... Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε η κα Ασημακοπούλου από αντιπρόεδρος... Δεν αντιδράσατε όταν παρελείφθει ο κ. Κουτρουμάνος...που στη συνέχεια έγινε πρόεδρος... Μας είπε σήμερα ο κύριος Αθανασίου για αυτήν την διάταξη που μας έκοψε το μισό των αναδρομικών... Για την δισταυρία, δεν είπε ότι έγινε 5 ημέρες πριν από την διενέργεια των εκλογών...χωρίς ενημέρωση μας»..

Αθανασίου :Υπάρχει παραπληροφόρηση, όλα είναι αναληθή. Η δισταυρία ήταν αίτημα της Ένωσης.

Θάνου: Πρἐπει να απαντήσω όταν λέγεται ότι ο πρὀεδρος του Αρείου Πάγου παραπληροφορεί.

Αθανασίου : Η Ενωση οφείλει να κρατά ίσες αποστάσεις από τα κόμματα ...


Βολές και αντιπαραθέσεις

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία πολιτικών και δικαστικών παραγόντων, αλλά και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.
Η πρόεδρος της Ένωσης, Μαργαρίτα Στενιώτη, μίλησε για αδυναμία της Πολιτείας να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν τη Δικαιοσύνη, και τόνισε ότι το έργο του δικαστή δεν είναι μία απλή διεκπεραίωση υποθέσεων...
«Η απόδοση ευθυνών για καθυστερήσεις είναι ατεκμηρίωτη και άδικη. Η πολιτεία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψήφιση του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας....», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα η κυρία Στενιώτη αναφέρθηκε στα άλυτα προβλήματα της δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι στο Πρωτοδικείο το 2014 δημοσιεύτηκαν 97.000 αποφάσεις με 100 οργανικά κενά.
«Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, οι οργανικές θέσεις είναι 596, ωστόσο σήμερα σε αυτά υπηρετούν 428 δικαστές. Στην Εισαγγελία, οι θέσεις είναι 323 και υπηρετούν 250. Οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές. Τα μέτρα ασφαλείας ελλειπή. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε μία χειροβομβίδα στο Πταισματοδικείο» είπε ακόμα με νόημα.
Ωστόσο τόνισε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι «στο υπουργείο Δικαιοοσύνης εργάζονται προς την κατεύθυνση της πλήρους μηχανοργάνωσης και πως σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές συμμετέχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργούν». Η κ. Στενιώτη απάντησε ακόμα στα όσα είπε ο πρόεδρος της βουλής Ν. Βούτσης για το πόθεν έσχες των δικαστών (σ.σ. ότι πρέπει να δημοσιεύονται και κυρίως εκείνα των ανώτατων δικαστών και όχι των Πρωτοδικών).
«Δόθηκε η εντύπωση -τόνισε -ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θέλουν να υποβάλλουν πόθεν έσχες... Στη συνέχεια ο κύριος Βούτσης δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση θα αφορά μόνο τους υψηλόβαθμους δικαστές και όχι στους Πρωτοδίκες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαφθορά είναι ψηλά..».

Ο υπουργός Δικαισύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, σημείωσε ότι η οικονομική κρίση πλήττει την δικαιοσύνη, ενώ παραδέχθηκε ότι ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, έχει πολλές προβληματικές διατάξεις.
«Η νομοθεσία θα έπρεπε να δίνει λύσεις. Δυστυχώς το τελευταίο καιρό η νομοθεσία παράγεται τόσο γρήγορα που δυσκολεύει η αφομοίωση της. Ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ήταν προαπαιτούμενο. Ψηφίστηκε με ταχύτητα και τώρα θα τεθούμε αντιμέτωποι με τα λειτουργικά του προβλήματα... Κάναμε το παν, ώστε να αναδείξουμε ότι κάποια από τα σημεία του κώδικα έχουν αδυναμίες.... Έχουν πειστεί οι δανειστές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή. Επιτέλους η προσπάθεια φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς».


Ενώ, η αντιπρόεδρος της βουλής, κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, μίλησε για την επαναφορά του διλήμματος: ασφάλεια ή προστασία των δικαιωμάτων, μετά την επίθεση στο Παρίσι, ζητώντας από τους δικαστές να προβληματιστούν, αφού είναι εκείνοι που αποδίδουν δίκαιο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ 19 Οκτ 2021 | 22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: "Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών"

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής (Μάτι)

ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 19 Οκτ 2021 | 21:50

Συνάντηση Παπανδρέου - Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη: Στόχος "η ειρηνική συνύπαρξη και η καλή γειτονία"

Τι συζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 19 Οκτ 2021 | 21:31

Κεραμέως: Οχυρωμένα τα πανεπιστήμια - "Το 74,79% των φοιτητών έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει"

Σύμφωνα με την κα. Κεραμέως το ποσοστό εμβολιασμού ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στους καθηγητές των πανεπιστημίων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 19 Οκτ 2021 | 20:52

Εκνευρισμός στην Τουρκία για την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου - "Καμία προσπάθεια δεν θα πετύχει χωρίς εμάς"

Προκαλεί η Τουρκία στέλνοντας μήνυμα στην Αίγυπτο: "Δεν έχει αντιληφθεί την σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί στην Αν. Μεσόγειο".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 19 Οκτ 2021 | 17:53

Βασίλης Λεβέντης: Νοσηλεύεται με κορονοϊό για 25η ημέρα - Η πορεία της υγείας του- Γιατί παραμένει στη ΜΕΘ

Παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Ευαγγελισμού" ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Οκτ 2021 | 16:01

Το μεγάλο "ευχαριστώ" της Ντόρας Μπακογιάννη για το κύμα συμπαράστασης: "Τα μηνύματά σας μου δίνουν δύναμη"

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε δημόσια την ευγνωμοσύνη της για το κύμα συμπαράστασης μετά την συγκλονιστική αποκάλυψή της ότι νοσεί με καρκίνο

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Οκτ 2021 | 14:41

"Είμαι κι εγώ ένας από τους 500 με πολλαπλό μυέλωμα": Το μήνυμα του Δημήτρη Γάκη (ΣΥΡΙΖΑ) στη Ντόρα Μπακογιάννη

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γάκης, αποκαλύπτει ότι είναι και ο ίδιος ένας ακόμη από τους 500 ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα. "Θα βγούμε νικητές" λέει στη Ντόρα Μπακογιάννη.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ 19 Οκτ 2021 | 14:32

Ρωγμές στο κτίριο της Βουλής: Ο Τασούλα καθησυχάζει για το υπόγειο γκαράζ - "Κάθε έργο που έχει γίνει, έχει ενισχύσει τη στατικότητα"

"Κανένα θέμα, ούτε οποιοσδήποτε συναγερμός υπάρχει σχετικά με την στατικότητα του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων", ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ... 19 Οκτ 2021 | 13:52

"Κακία" Χαντζόπουλου για την υποψηφιότητα Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ- Στρώνουν κόκκινο χαλί οι γελοιογράφοι

Με ένα αιχμηρό σκίτσο σχολίασε ο γελοιογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος την υποψηφιότητα Παπανδρέου

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ 19 Οκτ 2021 | 13:31

Ερευνα από την Οικονομική Εισαγγελία για τη "λίστα Πέτσα" μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταγγελίες για τη "λίστα Πέτσα" έφτασαν στην Οικονομική Ειασγγελία.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 19 Οκτ 2021 | 13:12

Μπατζελή: Στηρίζω Παπανδρέου - Θα ανακοινώσει σύντομα την υποψηφιότητά του

Στην αποκάλυψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πιθανότατα θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, προέβη η Κατερίνα Μπατζελή.