Βολές Κουτσούμπα για την πανδημία: Οι εργασιακοί χώροι μοιάζουν με ναρκοπέδιο

Επίθεση την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Δ. Κουτσούμπας μέσω ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων. Για την ερώτηση τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Γ.Γ. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

"Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους μοιάζει με ναρκοπέδιο. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ισορροπήσουν, προσπαθώντας να προστατέψουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους, αλλά και να αποκρούσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει πραγματικά ξεσαλώσει, αξιοποιώντας τα εργαλεία που εσείς της έχετε δώσει. Άλλοι εργαζόμενοι πρέπει να ζήσουν με μειωμένους μισθούς, άλλοι με ψίχουλα, άλλοι χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα".

Αυτό ανέφερε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, στη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, που κατέθεσε στη Βουλή η ΚΟ του ΚΚΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι "η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με την επίκαιρη ερώτησή της, αναδεικνύει ακριβώς αυτό το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας του εισοδήματος των εργατικών οικογενειών, το οποίο βέβαια έχει τσακιστεί τα τελευταία 10 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες της πανδημίας".

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τόνισε:

"Λέτε πως προτεραιότητά σας είναι η υγεία του λαού. Όμως, όλα τα μέτρα που πήρατε μαρτυρούν πως προτεραιότητά σας είναι άλλη, γι' αυτό και προσαρμόσατε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις υποδείξεις επιχειρηματικών ομίλων. Σταθήκατε απέναντι, λοιδορήσατε προτάσεις των υγειονομικών, των εργαζομένων, τις συγκεκριμένες, ζωογόνες προτάσεις του ΚΚΕ για πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργία των αναγκαίων ΜΕΘ, επαναλειτουργία των νοσοκομείων που εσείς κλείσατε, και ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, κατά τη διακυβέρνησή του, άφησε κλειστά".

"Δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για τα αυτονόητα, για όλα όσα τώρα πρέπει να γίνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως είναι -για παράδειγμα- η μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων προγράμματος του ΟΑΕΔ, οι οποίοι δουλεύουν ανελλιπώς τέσσερα χρόνια τώρα μέσα στα νοσοκομεία, μέσα στις δομές υγείας, σε όλο το φάσμα της Υγείας", πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως επεσήμανε, οι μειωμένες -κατά 600 εκατ. ευρώ- δαπάνες για την Υγεία στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού αποκαλύπτουν πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα για να ενισχυθούν κάποιοι μεγάλοι ιδιώτες της Υγείας.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είδε την πανδημία "ως μια "χρυσή ευκαιρία" για να υλοποιήσει κάθε αξίωση επιχειρηματικών ομίλων, για να επιβάλλει σιωπητήριο μόνο στους εργαζόμενους, στον ελληνικό λαό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Θέλετε να περνάτε αντιδραστικά, αντεργατικά μέτρα σε αυτές τις πρωτόγνωρες για τον λαό συνθήκες, χωρίς αντίσταση. Θέλετε να βλέπει ο λαός τις εγκληματικές ευθύνες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά να μη διαμαρτύρεται, να μη μιλάει", υπογράμμισε για να συμπληρώσει: "Γι' αυτό τα παπαγαλάκια σας εγκαλούν τους εργαζόμενους με το σαθρό επιχείρημα ότι τώρα δεν είναι ώρα για αγώνες. Φτάνουν στο σημείο να εγκαλούν εκπροσώπους κομμάτων ότι δεν έχουν δικαίωμα να απευθύνονται στην κυβέρνηση και να ζητούν άρση των αδικιών. Τι περιμένετε; Ότι θα συνεχίζετε με το πλήθος ΠΝΠ και αντιδραστικών νομοσχεδίων να τσακίζετε το εισόδημα και ό,τι έχει απομείνει χωρίς να αντισταθεί κανείς; Ότι θα στηρίζετε απολύσεις και δεν θα κουνιέται φύλλο;".

"Οι εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι μικροί επαγγελματίες πληρώνουν όλα τα σπασμένα, αντίθετα οι μεγαλοεπιχειρηματίες στηρίζονται ολόπλευρα από εσάς", ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για "αντεργατικό κατήφορο χωρίς τέλος", καθώς "θα βαθαίνει η επίθεση στο ασφαλιστικό, σε εργασιακά δικαιώματα, θα προωθείται η παραπέρα μείωση της αμοιβής των υπερωριών, που ενισχύει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απολύουν ακόμα πιο εύκολα, θα καταργούνται τα επιδόματα ανεργίας, θα καταργηθούν στην ουσία οι Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων".

"Ιδιαίτερα, μην τολμήσετε να φέρετε το νομοσχέδιο που εξαγγείλατε για μετατροπή σε ιδιώνυμο αδίκημα της συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης του εργατικού, λαϊκού κινήματος. Ξέρετε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους νόμοι δεν ονομάζονται νόμοι στην πραγματικότητα, είναι απλά ή γίνονται κουρελόχαρτα φτιαγμένα, γραμμένα και ψηφισμένα από χέρια βρώμικα, βουτηγμένα στο αίμα των εργαζομένων και των ανθρώπων που αντιστέκονται, όχι τώρα μόνο αλλά εδώ και 150 χρόνια που τα κατάκτησαν", σημείωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι στο όνομα του εκσυγχρονισμού η κυβέρνηση απέρριψε τροπολογία του ΚΚΕ για ενίσχυση όλων των ανέργων, που έδινε ανάσα σήμερα, εδώ και τώρα. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις νόμου, τροπολογίες, τις οποίες απέρριψε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

"Και σήμερα, με την επίκαιρη αυτή ερώτηση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και απαιτούμε:

- Την κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013, με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με υπουργική απόφαση, και την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

- Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης, που είναι χρήματα δεδουλευμένα, χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, των συνταξιούχων.

- Διεκδικούμε μέτρα για να υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους τούς μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης δουλειάς.

- Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

- Απαιτούμε να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, να δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

- Διεκδικούμε μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις.

- Αύξηση στο ατομικό αφορολόγητο όριο από τα σημερινά φορομπηχτικά επίπεδα, όπου φορολογούνται και όσοι έχουν μοναδικό εισόδημα το σημερινό βασικό μισθό των 650 ευρώ", επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

"Για μας, εκσυγχρονισμός δεν είναι οι εργαζόμενοι να γυρίζουν πίσω στον Μεσαίωνα, αλλά να προχωρούν μπροστά, να απολαμβάνουν σύγχρονα δικαιώματα, αυτά που μπορούν σήμερα να έχουν με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας.

Και σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μπροστά, ανυποχώρητοι, παντού, και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης, υγείας, κατοικίας, στους δρόμους του καθημερινού αγώνα", κατέληξε, στην ομιλία του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 21:47

Κορονοϊός: Η Βρετανία κλείνει όλες τις ταξιδιωτικές οδούς από τη Δευτέρα - Σε καραντίνα όλοι οι ταξιδιώτες

Το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 20:47

Πώς θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 15 Ιαν 2021 | 20:44

Κυβερνητικές πηγές για δηλώσεις Ερντογάν: Δημιουργείται θετικό κλίμα, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη

Ανοιχτός σε μία συνάντηση τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ EMVOLIO.GOV.GR 15 Ιαν 2021 | 20:07

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 75.000 οι εμβολιασμένοι στη χώρα - Πού έγιναν τα περισσότερα εμβόλια

Σε ποιες περιοχές έχουν γίνει οι περισσότεροι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού - Πώς κλείνετε ραντεβού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 15 Ιαν 2021 | 19:44

Ανησυχία στην Ευρώπη για τα εμβόλια: Καθησυχαστική η Φον ντερ Λάιεν - "Θα παραδοθούν κανονικά το πρώτο τρίμηνο του 2021"

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως οι δόσεις των εμβολίων θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα - Η ανακοίνωση της Pfizer και η επιστολή 6 κρατών της ΕΕ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 15 Ιαν 2021 | 19:42

Κορονοϊός: Τι οδήγησε τους λοιμωξιολόγους στην απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Kαταγράφηκε σημαντική συμμόρφωση μέσα στις γιορτές. Mείωση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη την Επικράτεια

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Ιαν 2021 | 19:25

Εκκίνηση λιανεμπορίου: "Οι κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας θα τηρηθούν", λένε οι έμποροι

Θετικά υποδέχεται ο εμπορικός κόσμος τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εκκίνηση του λιανεμπορίου

TΑ SMS ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 19:01

Ποια καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα - Το ωράριο και οι νέοι κανόνες λειτουργίας της αγοράς

Οι προϋποθέσεις που ανοίγει το λιανεμπόριο και οι κλάδοι - Αυξημένες ποινές για τους παραβάτες, επιχειρήσεις και καταναλωτές

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 18:54

Χαρδαλιάς: "Σκληρό" lockdown στις Αχαρνές - Παράταση των μέτρων στον Ασπρόπυργο - Οι περιοχές που γίνεται άρση μέτρων

Άρση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για δήμους Ελευσίνας, Κοζάνης (πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου) και Βοΐου (πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας)Αχαρνών

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 15 Ιαν 2021 | 18:25

Κορονοϊός-Εμβόλιο: Μείωση των παραδόσεων ανακοίνωσε η Pfizer - "Σοβαρή ανησυχία" εκφράζουν 6 Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας

Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν τη "σοβαρή ανησυχία" τους για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 15 Ιαν 2021 | 18:22

Κορονοϊός: Ενα στα τρία ενεργά κρούσματα στην Αττική - 187 από τα 610 σήμερα, 77 στη Θεσσαλονίκη

Ενα στα τρία ενεργά κρούσματα μένουν στην Αττική όπου βρίσκονται 2.500 ενεργά κρούσματα - 187 νέα κρούσματα στην Αττική και 77 στη Θεσσαλονίκη

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 15 Ιαν 2021 | 18:00

Κορονοϊός: Ξεκινά η λειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου - Ανοίγουν και τα κομμωτήρια

Ποια μαγαζιά ανοίγουν τη Δευτέρα - Το ωράριο λειτουργίας, ο κωδικός στο 13033 - Ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 - Οι ανακοινώσεις από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Νίκο Χαρδαλιά

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 Ιαν 2021 | 17:55

Κορονοϊός: Οριακά αυξημένα τα νέα κρούσματα - 610 νέες λοιμώξεις, 319 διασωληνωμένοι και 34 θάνατοι

Οριακά αυξημένα σε σχέση με χθες Πέμπτη τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ