Follow us

Βολές Κουτσούμπα για την πανδημία: Οι εργασιακοί χώροι μοιάζουν με ναρκοπέδιο

Επίθεση την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Δ. Κουτσούμπας μέσω ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων. Για την ερώτηση τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Γ.Γ. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

"Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους μοιάζει με ναρκοπέδιο. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ισορροπήσουν, προσπαθώντας να προστατέψουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους, αλλά και να αποκρούσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει πραγματικά ξεσαλώσει, αξιοποιώντας τα εργαλεία που εσείς της έχετε δώσει. Άλλοι εργαζόμενοι πρέπει να ζήσουν με μειωμένους μισθούς, άλλοι με ψίχουλα, άλλοι χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα".

Αυτό ανέφερε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, στη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, που κατέθεσε στη Βουλή η ΚΟ του ΚΚΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι "η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με την επίκαιρη ερώτησή της, αναδεικνύει ακριβώς αυτό το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας του εισοδήματος των εργατικών οικογενειών, το οποίο βέβαια έχει τσακιστεί τα τελευταία 10 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες της πανδημίας".

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τόνισε:

"Λέτε πως προτεραιότητά σας είναι η υγεία του λαού. Όμως, όλα τα μέτρα που πήρατε μαρτυρούν πως προτεραιότητά σας είναι άλλη, γι' αυτό και προσαρμόσατε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις υποδείξεις επιχειρηματικών ομίλων. Σταθήκατε απέναντι, λοιδορήσατε προτάσεις των υγειονομικών, των εργαζομένων, τις συγκεκριμένες, ζωογόνες προτάσεις του ΚΚΕ για πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργία των αναγκαίων ΜΕΘ, επαναλειτουργία των νοσοκομείων που εσείς κλείσατε, και ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, κατά τη διακυβέρνησή του, άφησε κλειστά".

"Δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για τα αυτονόητα, για όλα όσα τώρα πρέπει να γίνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως είναι -για παράδειγμα- η μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων προγράμματος του ΟΑΕΔ, οι οποίοι δουλεύουν ανελλιπώς τέσσερα χρόνια τώρα μέσα στα νοσοκομεία, μέσα στις δομές υγείας, σε όλο το φάσμα της Υγείας", πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως επεσήμανε, οι μειωμένες -κατά 600 εκατ. ευρώ- δαπάνες για την Υγεία στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού αποκαλύπτουν πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα για να ενισχυθούν κάποιοι μεγάλοι ιδιώτες της Υγείας.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είδε την πανδημία "ως μια "χρυσή ευκαιρία" για να υλοποιήσει κάθε αξίωση επιχειρηματικών ομίλων, για να επιβάλλει σιωπητήριο μόνο στους εργαζόμενους, στον ελληνικό λαό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Θέλετε να περνάτε αντιδραστικά, αντεργατικά μέτρα σε αυτές τις πρωτόγνωρες για τον λαό συνθήκες, χωρίς αντίσταση. Θέλετε να βλέπει ο λαός τις εγκληματικές ευθύνες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά να μη διαμαρτύρεται, να μη μιλάει", υπογράμμισε για να συμπληρώσει: "Γι' αυτό τα παπαγαλάκια σας εγκαλούν τους εργαζόμενους με το σαθρό επιχείρημα ότι τώρα δεν είναι ώρα για αγώνες. Φτάνουν στο σημείο να εγκαλούν εκπροσώπους κομμάτων ότι δεν έχουν δικαίωμα να απευθύνονται στην κυβέρνηση και να ζητούν άρση των αδικιών. Τι περιμένετε; Ότι θα συνεχίζετε με το πλήθος ΠΝΠ και αντιδραστικών νομοσχεδίων να τσακίζετε το εισόδημα και ό,τι έχει απομείνει χωρίς να αντισταθεί κανείς; Ότι θα στηρίζετε απολύσεις και δεν θα κουνιέται φύλλο;".

"Οι εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι μικροί επαγγελματίες πληρώνουν όλα τα σπασμένα, αντίθετα οι μεγαλοεπιχειρηματίες στηρίζονται ολόπλευρα από εσάς", ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για "αντεργατικό κατήφορο χωρίς τέλος", καθώς "θα βαθαίνει η επίθεση στο ασφαλιστικό, σε εργασιακά δικαιώματα, θα προωθείται η παραπέρα μείωση της αμοιβής των υπερωριών, που ενισχύει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απολύουν ακόμα πιο εύκολα, θα καταργούνται τα επιδόματα ανεργίας, θα καταργηθούν στην ουσία οι Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων".

"Ιδιαίτερα, μην τολμήσετε να φέρετε το νομοσχέδιο που εξαγγείλατε για μετατροπή σε ιδιώνυμο αδίκημα της συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης του εργατικού, λαϊκού κινήματος. Ξέρετε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους νόμοι δεν ονομάζονται νόμοι στην πραγματικότητα, είναι απλά ή γίνονται κουρελόχαρτα φτιαγμένα, γραμμένα και ψηφισμένα από χέρια βρώμικα, βουτηγμένα στο αίμα των εργαζομένων και των ανθρώπων που αντιστέκονται, όχι τώρα μόνο αλλά εδώ και 150 χρόνια που τα κατάκτησαν", σημείωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι στο όνομα του εκσυγχρονισμού η κυβέρνηση απέρριψε τροπολογία του ΚΚΕ για ενίσχυση όλων των ανέργων, που έδινε ανάσα σήμερα, εδώ και τώρα. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις νόμου, τροπολογίες, τις οποίες απέρριψε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

"Και σήμερα, με την επίκαιρη αυτή ερώτηση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και απαιτούμε:

- Την κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013, με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με υπουργική απόφαση, και την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

- Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης, που είναι χρήματα δεδουλευμένα, χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, των συνταξιούχων.

- Διεκδικούμε μέτρα για να υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους τούς μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης δουλειάς.

- Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

- Απαιτούμε να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, να δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

- Διεκδικούμε μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις.

- Αύξηση στο ατομικό αφορολόγητο όριο από τα σημερινά φορομπηχτικά επίπεδα, όπου φορολογούνται και όσοι έχουν μοναδικό εισόδημα το σημερινό βασικό μισθό των 650 ευρώ", επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

"Για μας, εκσυγχρονισμός δεν είναι οι εργαζόμενοι να γυρίζουν πίσω στον Μεσαίωνα, αλλά να προχωρούν μπροστά, να απολαμβάνουν σύγχρονα δικαιώματα, αυτά που μπορούν σήμερα να έχουν με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας.

Και σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μπροστά, ανυποχώρητοι, παντού, και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης, υγείας, κατοικίας, στους δρόμους του καθημερινού αγώνα", κατέληξε, στην ομιλία του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΑΘΗΝΑ 28 Ιουν 2022 | 16:15

Κορονοϊός: Βράζει με 12.606 κρούσματα η Αττική - 1.640 στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη 12.606 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα 28/6 στην Αττική και άλλα 1.640 στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Ιουν 2022 | 15:38

Κορονοϊός: Εκτοξεύθηκαν στα 20.084 τα νέα κρούσματα - 3.664 επαναλοιμώξεις, 16 θάνατοι και 95 διασωληνωμένοι

Νέα μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Καταγράφηκαν 20.084 νέα σε ένα 24ωρο. 3.664 επαναλοιμώξεις,16 νεκροί και 95 διασωληνωμένοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 28 Ιουν 2022 | 12:57

Ανδρουλάκης για εκλογές: Δεν είναι σοβαρό ο Μητσοτάκης να λέει στο τέλος της τετραετίας και οι υπουργοί φθινόπωρο

"Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να λέει δημοσίως ότι θα κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας και όλο το υπουργικό συμβούλιο να διαρρέει ότι "έχουμε εκλογές το φθινόπωρο"; αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης

ΑΝΑΧΩΡΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Ιουν 2022 | 12:31

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Αναχωρεί για την Μαδρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα παρευρεθεί στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ - Το πρόγραμμα του.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 28 Ιουν 2022 | 12:08

Μαγιορκίνης: Ποιος δείκτης θα κρίνει τη λήψη μέτρων κατά του κορονοϊού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου αναμένονται μεγάλα νούμερα σε κρούσματα κορονοϊού που θα κινηθούν μεσοσταθμικά στα 20.000.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 28 Ιουν 2022 | 11:40

Πώς παρακάμπτουν την ανοσία οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5: Πιο βαριά συμπτώματα, με διπλάσια πιθανότητα θανάτου

Οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 & ΒΑ.5 της Όμικρον είναι πιο μεταδοτικές, σημειώνει ο καθηγητής Γ. Ατσαλάκης. Διπλάσια πιθανότητα θανάτου και πενταπλάσια πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 28 Ιουν 2022 | 09:47

Κρήτη: Τρία βρέφη νοσηλεύονται με κορονοϊό στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Τρία νεογνά με κορονοϊό νοσηλεύονται στη Μονάδα Νεογνών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ 28 Ιουν 2022 | 08:24

Κορονοϊός: Η προσωρινή διακοπή ενός ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου διπλασιάζει τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση

Η προσωρινή διακοπή της θεραπείας με το ευρέως συνταγογραφούμενο ανοσοκασταλτικό φάρμακο μεθοτρεξάτη, μπορεί να διπλασιάσει τα παραγόμενα αντισώματα στον οργανισμό τους.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 28 Ιουν 2022 | 08:19

Τζανάκης: Θα φτάσουμε τα 30.000 κρούσματα – Μετά τις 15 Ιουλίου η κορύφωση της πανδημίας

Ο καθηγητής τόνισε ότι η ανοδική πορεία των κρουσμάτων θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 28 Ιουν 2022 | 07:30

Ερχεται εκτίναξη κρουσμάτων κορονοϊού με 20.000 την ημέρα: Χωρίς φρένο το έκτο κύμα της πανδημίας

Η κορύφωση του έκτου κύματος κορονοϊού αναμένεται στα μέσα Ιουλίου. Οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 28 Ιουν 2022 | 07:22

Ελληνοτουρκικό πόκερ στη Μαδρίτη: Με χάρτες και στοιχεία για τις προκλήσεις ο Μητσοτάκης - Δείπνο με Ερντογάν

Ιδιαιτέρως κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκινά στη Μαδρίτη - Θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ενότητα της Συμμαχία και τα επόμενα βήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΣΤΗ ΤΖΙΑ 27 Ιουν 2022 | 22:55

Κύρα Κάπη-Χρήστος Ζωγράφος: Οι νέες φωτό από τον παραμυθένιο γάμο των συνεργατών του πρωθυπουργού

Κουμπάρα του ζευγαριού ήταν η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη - Οι ευχές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύρα Κάπη και τον Χρήστο Ζωγράφο.

ΚΑΥΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 27 Ιουν 2022 | 22:42

Σύνοδος ΝΑΤΟ - Μαδρίτη: Στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης - Ερντογάν - Ετοιμότητα για απαντήσεις σε κάθε τουρκική πρόκληση

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στο δείπνο που θα παραθέσει ο Ισπανός βασιλιάς την Τρίτη το βράδυ στο παλάτι - Ο πλήρης φάκελος της τουρκικής προκλητικότητας στα χέρια του πρωθυπουργού