Βολές ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού κατά Φίλη για την Παιδεία

Η παιδεία είναι για τον κ. Φίλη και την κυβέρνησή του πρόσφορο έδαφος για κομματική γυμναστική και επικοινωνιακή τακτική, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βολές ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού κατά Φίλη για την Παιδεία

Επίθεση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη εξαπολύουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, με αφορμή τις επιχειρούμενες αλλαγές στην Παιδεία.

Η μεν Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί τον κ. Φίλη ότι «χρησιμοποιεί την παιδεία ως μέσο διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα», η δε Σεβαστουπόλεως τον καλεί να αφήσει «τις ιδεοληψίες έξω από την Παιδεία».

«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του εξαμήνου της «διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη» συνεχίζει να μας εκπλήσσει αρνητικά με την τακτική και τις επιλογές του.Σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια, ο κ. Φίλης χρησιμοποιεί την παιδεία ως μέσο διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Αφού ευτέλισε την όποια διαδικασία διαλόγου, μη συγκροτώντας τα θεσμικά προβλεπόμενα όργανα, αλλά λειτουργώντας στο πλαίσιο των επιτροπών που ο ίδιος διόρισε, μας βομβαρδίζει καθημερινά με επικοινωνιακές εξαγγελίες άνευ ουσίας και παιδαγωγικής επεξεργασίας.

Μοναδικός του στόχος είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, όπως έκανε και το εξάμηνο Φεβρουαρίου-Αυγούστου του 2015. Η παιδεία είναι για τον κ. Φίλη και την κυβέρνησή του πρόσφορο έδαφος για κομματική γυμναστική και επικοινωνιακή τακτική. Είναι ένα μεγάλο πρωτοσέλιδο εφημερίδας για τη δημιουργία εντυπώσεων και την αλλαγή της ατζέντας.

Αφού εμμονικά ξήλωσε οτιδήποτε μεταρρυθμιστικό και συναινετικό θεσπίστηκε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα ο κ. Φίλης επανέρχεται με μια σωρεία καταργήσεων και μειώσεων:

Καταργεί το ολοήμερο σχολείο
Καταργεί τις βαθμολογίες
Καταργεί εξετάσεις
Μειώνει τις ώρες μαθημάτων
Μειώνει τον αριθμό των καθηγητών
Μειώνει το διδακτικό έτος
Μειώνει τη διδακτέα ύλη

Απορίας άξιο είναι αν όλα αυτά υιοθετούν κάποια παιδαγωγική πρακτική ή υπηρετούν τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, την οποία φαίνεται ότι ασπάζεται προσωπικά ο κ. Φίλης. Τον καλούμε να σταματήσει τα «πρωτοσέλιδα παιδείας» και να εγγυηθεί, επιτέλους, μια σοβαρή διαδικασία διαλόγου, επεξεργασίας και υιοθέτησης καλών πρακτικών μέσω των θεσμικών οργάνων διαλόγου.

Τον καλούμε να σταματήσει να αιφνιδιάζει τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την παιδαγωγική κοινότητα. Η παιδεία δεν είναι μέσο για τη στρατηγική της συγκυρίας. Είναι υπόθεση όλων μας, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών».

Ποτάμι: Ιδεοληψίες και εμμονές

Από την πλευρά του το Ποτάμι επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, το Ποτάμι έστειλε την Κυριακή 29/5 στον Πρόεδρο της Επιτροπής τα σχόλια του και κάποιες επιπλέον προτάσεις πάνω στο συγκεκριμένο 100σέλιδο πόρισμα του κ. Γαβρόγλου που είχε παρουσιαστεί στις 24/5 στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κι αφορούσε την Α’βάθμια και Β’βάθμια εκπαίδευση.

Το εν λόγω 100σέλιδο πόρισμα δεν ήταν το αποτέλεσμα ενός διαλόγου στην Επιτροπή, αλλά κάποιες ακοστολόγητες, γενικόλογες προτάσεις με αρκετές εκ των οποίων είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έρχονται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Φίλη. Το πόρισμα του κ. Γαβρόγλου θέτει τον χρονικό ορίζοντα των διαφόρων προτάσεων αλλά χωρίς τις λεπτομέρειες εφαρμογής και δίχως έστω και μια εκτίμηση του κόστους τους.

Δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο ότι το κείμενο διαπνέεται από μια αποστροφή απέναντι σε οτιδήποτε ιδιωτικό, κυρίως απέναντι στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης. Η ιδεοληψία αυτή πρέπει κάποια στιγμή να εκλείψει καθότι η δημόσια και η ιδιωτική εκπαίδευση είναι δύο συμπληρωματικά κι όχι ανταγωνιστικά πεδία. Αν τα δημόσια σχολεία ήταν σε καλύτερη κατάσταση (που αυτό είναι το έργο της Πολιτείας), η φροντιστηριακή εκπαίδευση θα ήταν σίγουρα πιο περιορισμένη. Αυτό άλλωστε απέδειξε η επιτυχημένη περίπτωση του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων που τώρα υποβαθμίζονται και για ακόμη μία φορά δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στη λέξη «Πρότυπα» στο πόρισμα, λες και για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξαν ποτέ!

Οι 6 στοχευμένες προτάσεις του Ποταμιού στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αφορούν στην αυτονομία της σχολικής μονάδας, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, στο θεσμό του εθνικού απολυτηρίου, στις διαδικασίες εισαγωγής στην Γ’βάθμια εκπαίδευση, στην επανεξέταση του θεσμού των πρότυπων πειραματικών σχολείων καθώς και στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών σε αυτά.

Το Ποτάμι από την ίδρυσή του έχει πρώτο στην πολιτική του ατζέντα, τα ζητήματα της Παιδείας και γνωρίζοντας καλά το τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, κατέθεσε ρεαλιστικές και μεταρρυθμιστικές προτάσεις δίχως να ακολουθήσει την άγονη λύση της φυγής από τον διάλογο. Προτάσεις οι οποίες είναι το αναγκαίο αντίβαρο στις κυβερνητικές ιδεοληψίες και εμμονές για την Παιδεία. Προτάσεις οι οποίες είναι αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης μελέτης και οι οποίες ελπίζουμε να συμβάλλουν σε αυτόν τον πρωτότυπο διάλογο μέσω πορισμάτων και να γίνουν αποδεκτές».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 18 Νοε 2020 | 13:45

Χρηστίδης για Πολυτεχνείο: Η κυβέρνηση έριξε λάδι στη φωτιά - Αναποτελεσματικά και φαιδρά όσα έγιναν

"Η κυβέρνηση έπρεπε ή να είχε αφήσει με μέτρα να γίνει η πορεία όπως ενδεχομένως έκανε το ΚΚΕ, ή έπρεπε να έχει προχωρήσει σε άλλα μέτρα για όσους βγήκαν στο δρόμο", είπε ο Παύλος Χρηστίδης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 09 Νοε 2020 | 12:39

ΣΥΡΙΖΑ για "κρασάρισμα" τηλεκπαίδευσης: "Η κ. Κεραμέως πρέπει να παραιτηθεί, φτάνει ως εδώ"

Την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 06 Νοε 2020 | 14:16
ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 03 Δεκ 2020 | 23:48

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: "Η Τουρκία να αλλάξει στάση στην Ανατολική Μεσόγειο"

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι απόψεις της Ουάσιγκτον για τις περιφερειακές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ 03 Δεκ 2020 | 23:07

Fake news ξανά από τον Τσίπρα στη Βουλή - Η ανάρτηση για το "πρόστιμο σε συνταξιούχο"

Η αλήθεια πίσω από την ιστορία με τον "συνταξιούχο" που του επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί η μάσκα ήταν κάτω από τη μύτη του - Τι είπε ο Τσίπρας στη Βουλή

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 03 Δεκ 2020 | 22:52

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάρτηση για την Ακρόπολη που τον συγκίνησε - Από μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ

Με μια ανάρτηση στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συγκίνησή του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 03 Δεκ 2020 | 21:36

ΥΠΕΣ: Δεν έχουν βάση οι διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών για την ανάδειξη εκπροσώπων

Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών σημειώνουν πως η συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική

ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟ 03 Δεκ 2020 | 20:30

Διαστρεβλώνει τα πάντα ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει τον διάλογο

Επιμένει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία είναι ανοικτή σε διάλογο - Νέες κατηγορίες σε Ελλάδα - Κύπρο

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 18:35

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Αντουανέτες"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το θέμα των φωτογραφιών του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 03 Δεκ 2020 | 14:38

Ο Κώστας Καραμανλής για τον θάνατο του Ζισκάρ ντ' Εστέν: Ειλικρινής φίλος της Ελλάδος

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξέφρασε τη συγκίνησή του για τον θάνατο του Γάλλου πολιτικού.

ΕΣΠΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 03 Δεκ 2020 | 14:07

Σάλος με Πατούλη: Πήγε σε αιμοδοσία και στο στούντιο του Σκάι, ενώ ήξερε ότι είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού

Ο Γιώργος Πατούλης αψήφισε το γεγονός ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και πήγε σε αιμοδοσία και στο στούντιο του Σκάι

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ 03 Δεκ 2020 | 13:44

Απάντηση Πέτσα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα- Με τσουρέκια και ποδήλατα δεν γίνεται αντιπολίτευση

Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βόλτα στην Πάρνηθα