Βολές Χατζηδάκη σε ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στο Μάτι

Αφορμή υπήρξε η κύρωση από τη Βουλή της Πράξης Νομοθετικής Περιεχομένου που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των "πληγών" στην περιοχή.

Βολές Χατζηδάκη σε ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στο Μάτι

Ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο Μάτι ένα χρόνο μετά την φονική πυρκαγιά απέδωσε στην προηγούμενη κυβέρνηση ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αφορμή υπήρξε η κύρωση από τη Βουλή της Πράξης Νομοθετικής Περιεχομένου που κατέθεσε τον Ιούλιο η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των "πληγών" στην περιοχή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπερασπίστηκε τον επείγοντα χαρακτήρα των ρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν νομοθέτησε εν κενώ αλλά προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσες ανάγκες οι οποίες είχαν προκύψει λόγω καθυστερήσεων:

“Ήταν υποχρέωσή μας να κινηθούμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Ό,τι κάναμε το κάναμε προφανώς γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις. Από τα 38 εκατομμύρια ευρώ του ειδικού λογαριασμού που δημιουργήθηκε τα 31 δεν αξιοποιήθηκαν. Από τις 415 κατεδαφίσεις που έπρεπε να γίνουν, μόνο 61 προχώρησαν. Υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα και δεν μπορούν επειδή δεν προχωρούν οι κατεδαφίσεις. Από 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 44. Από 880 περιπτώσεις κατασκευών προχώρησαν οι άδειες μόνο για 342. Δεν νομοθετήσαμε εν κενώ αλλά για λόγους ουσιαστικούς για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα” ανέφερε. .

Ο ίδιος μιλώντας για την απομάκρυνση από την περιοχή υλικών επικινδύνων για την υγεία των πολιτών είπε “Προβλέψαμε την υλοποίηση άμεσων δράσεων, απομάκρυνση αμιάντου, απομάκρυνση απορρριμάτων κλπ .Ήδη έχει απομακρυνθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης από το επίμαχο οικόπεδο” .

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε εκτενώς για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τονίζοντας ότι μέσω των διατάξεων του προωθείται :

- Η παράταση κατά ένα έτος στις προθεσμίες ως προς την υποβολή αίτησης για παροχή στεγαστικής συνδρομής και αποφυγή κατασχέσεων.

- Η δημιουργία μητρώου εγκληματιών για την κάλυψη κατά προτεραιότητα των αναγκών από τον ΕΟΠΥΥ.

- Ο διαγωνισμός έως 30 Ιουνίου 2020 για ολοκλήρωση έργων και υποστηρικτικών ενεργειών για άμεση αποκατάσταση περιοχής όπως οδικά έργα, ύδρευσης, αντιπλημμυρικά κ.α.

- Η συμπλήρωση της Υπουργικής Απόφασης για τον ειδικό λογαριασμό. Προβλέπονται όροι για διαφανή λειτουργία εταιρείας και περιλαμβάνεται και το καταστατικό της εταιρείας».

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως «Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ένα χρόνο απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος. Η νέα κυβέρνηση εξήγγειλε 5 χρόνια απαλλαγή και θα νομοθετηθεί πολύ σύντομα

Απαντώντας τέλος για την τύχη των υλικών που είχαν συγκεντρωθεί στο οικόπεδο στο Μάτι, ενημέρωσε ότι με την συλλογή τους και την μεταφορά τους, κάηκαν σε υψικάμινους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε θετικό μέτρο για την ανακούφιση των πληγέντων επεσήμανε ωστόσο ότι προκύπτει και πλήθος ερωτημάτων τα οποία χρήζουν απάντησης.

Εστιάστηκε την κριτική του στο ζήτημα του ειδικού λογαριασμού εκφράζοντας την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να λέει ότι θα αναστείλει τον ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους της περιοχής εισπράττοντας το ανάλογο ποσό από τον ειδικό λογαριασμό. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Σπίρτζης και για το ζήτημα του οικοπέδου στο οποίο είχε σωρευθεί καύσιμη ύλη . Υποστήριξε ότι το οικόπεδο είχε καθαριστεί ακόμα τρεις φορές στο παρελθόν , αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην τέταρτη διαδικασία ζήτησε όμως εξηγήσεις για την κατάληξη των υλικών

“Ακούγεται ότι τα προϊόντα αυτά κάηκαν. Αν κάηκαν το Δασαρχείο δεν έδειξε τον ζήλο που έδειξε στην προηγούμενη κυβέρνηση και ταλαιπώρησε τους κατοίκους. Γιατί δεν έδειξε αυτό τον ζήλο. Θέλω απάντηση τι έγιναν τα προϊόντα καύσης. Αν γίνονται αναγκαίες δράσεις και γίνονται γρήγορα αλλά όχι νόμιμα πρέπειο να πάρουμε μια απόφαση εδώ ότι αν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις θα γίνεται έτσι” είπε ο κ. Σπίρτζης.

Αναφερόμενος δε στο θέμα του ειδικού λογαριασμού ο κ. Σπίρτζης είπε ότι όλες οι δαπάνες είναι στο διαδίκτυο καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να συμβεί ό,τι έγινε με τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη τα οποία όπως είπε αγνοούνται. Ο πρώην Υπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι το κακό προηγούμενο ήταν η αιτία ώστε ξένες κυβερνήσεις και ιδιώτες να αποφεύγουν τις δωρεές σε χρήμα και να προτιμούν το είδος λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Δεν δίστασε μάλιστα να μεμφθεί εταιρείες οι οποίες είχαν ανακοινώσει δωρεές εκατομμυρίων ευρώ και τελικά δεν έδωσαν ούτε ευρώ.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο Μιχάλης Κατρίνης μίλησε πολιτικές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης που επιχειρήθηκε να συγκαληφθούν σκανδαλωδώς.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ" 26 Φεβ 2021 | 14:16

Καραμανλής για Μήδεια: Η Εθνική Οδός έκλεισε με απόφαση της ΕΛΑΣ και σωστά - Φοβηθήκαμε τους οδηγούς

Η απόφαση ελήφθη, καθώς "αυτό που φοβόταν η ΕΛΑΣ ήταν η ελλιπής οδική παιδεία και η αδυναμία ορισμένων οδηγών να οδηγούν κάτω από τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Φεβ 2021 | 15:15

Δευτερολογία Τσίπρα: Καταγγελίες για προσπάθειες συγκάλυψης βγήκαν από το διαδίκτυο

Από το "σκόιλ ελικίκου " μέχρι τα ατοπήματα σας στην Πάρνηθα και την Ικαρία, όλα βγήκαν από το διαδίκτυο και όχι από κάποιο μεγάλο κανάλι, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Φεβ 2021 | 14:51

Κουτσούμπας: Τον Λιγνάδη τον πήγαν στη Δικαιοσύνη τα θύματά του, όχι η κυβέρνηση

Επίθεση κατά της κυβέρνησης από τον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα - Η ομιλία του στη Βουλή.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Φεβ 2021 | 14:46

Βαρουφάκης: Χτίζετε λιθαράκι - λιθαράκι δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - "Ηγείστε κυβέρνησης που επιδίδεται στο όργιο του βιασμού της δημοκρατίας" είπε.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Φεβ 2021 | 14:14

Ηχηρό άδειασμα Μητσοτάκη στον βουλευτή της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη για το "κίναιδοι": Του ζήτησα προσωπικά να ανακαλέσει

Εγώ ζήτησα προσωπικά από τον Μακάριο Λαζαρίδη να ανακαλέσει την έκφραση "κίναιδος", είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 25 Φεβ 2021 | 14:13
ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 25 Φεβ 2021 | 13:33

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Καταδικάστε τις χυδαιότητες, αποδείξτε ότι Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης δεν είναι το ίδιο...

H συζήτηση στη Βουλή για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου - Η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ 25 Φεβ 2021 | 12:55

Γεννηματά: Απολύτως καταδικαστέο το #ΝΔ παιδεραστές - Έδωσε το καλύτερο σωσίβιο στην κυβέρνηση

"Δεν θα σας επιτρέψουμε να θάψετε το ζήτημα κάτω από τόνους πολιτικής λάσπης" ανέφερε η κ. Γεννηματά κατά την ομιλία της στη Βουλή.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Φεβ 2021 | 12:16

Μητσοτάκης: Να γιατί στηρίζω τη Μενδώνη, παρά τα λάθη της- Δεν είναι πολιτικός...

Θεωρώ ότι η κ. Μενδώνη είναι πολύ αποτελεσματική υπουργός, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ 25 Φεβ 2021 | 11:59

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Δείτε live τη συνεδρίαση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου.

"ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ" 25 Φεβ 2021 | 11:20

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Διαφωνώ με όσα σας καταλογίζει η ασυδοσία του πληκτρολογίου - Διώξτε την κ. Μενδώνη

Δείτε live την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή - Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση στη σκιά των καταγγελιών κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, για σεξουαλική κακοποίηση.

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 25 Φεβ 2021 | 10:33

Μητσοτάκης στη Βουλή: Ποιος κρύβεται κ. Τσίπρα πίσω από το #ΝΔ_παιδεραστές; Θα διαγράψετε τον Πολάκη;

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή - Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση - Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης.