Βολές Χατζηδάκη σε ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στο Μάτι

Αφορμή υπήρξε η κύρωση από τη Βουλή της Πράξης Νομοθετικής Περιεχομένου που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των "πληγών" στην περιοχή.

Ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο Μάτι ένα χρόνο μετά την φονική πυρκαγιά απέδωσε στην προηγούμενη κυβέρνηση ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αφορμή υπήρξε η κύρωση από τη Βουλή της Πράξης Νομοθετικής Περιεχομένου που κατέθεσε τον Ιούλιο η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των "πληγών" στην περιοχή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπερασπίστηκε τον επείγοντα χαρακτήρα των ρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν νομοθέτησε εν κενώ αλλά προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσες ανάγκες οι οποίες είχαν προκύψει λόγω καθυστερήσεων:

“Ήταν υποχρέωσή μας να κινηθούμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Ό,τι κάναμε το κάναμε προφανώς γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις. Από τα 38 εκατομμύρια ευρώ του ειδικού λογαριασμού που δημιουργήθηκε τα 31 δεν αξιοποιήθηκαν. Από τις 415 κατεδαφίσεις που έπρεπε να γίνουν, μόνο 61 προχώρησαν. Υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα και δεν μπορούν επειδή δεν προχωρούν οι κατεδαφίσεις. Από 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 44. Από 880 περιπτώσεις κατασκευών προχώρησαν οι άδειες μόνο για 342. Δεν νομοθετήσαμε εν κενώ αλλά για λόγους ουσιαστικούς για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα” ανέφερε. .

Ο ίδιος μιλώντας για την απομάκρυνση από την περιοχή υλικών επικινδύνων για την υγεία των πολιτών είπε “Προβλέψαμε την υλοποίηση άμεσων δράσεων, απομάκρυνση αμιάντου, απομάκρυνση απορρριμάτων κλπ .Ήδη έχει απομακρυνθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης από το επίμαχο οικόπεδο” .

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε εκτενώς για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τονίζοντας ότι μέσω των διατάξεων του προωθείται :

- Η παράταση κατά ένα έτος στις προθεσμίες ως προς την υποβολή αίτησης για παροχή στεγαστικής συνδρομής και αποφυγή κατασχέσεων.

- Η δημιουργία μητρώου εγκληματιών για την κάλυψη κατά προτεραιότητα των αναγκών από τον ΕΟΠΥΥ.

- Ο διαγωνισμός έως 30 Ιουνίου 2020 για ολοκλήρωση έργων και υποστηρικτικών ενεργειών για άμεση αποκατάσταση περιοχής όπως οδικά έργα, ύδρευσης, αντιπλημμυρικά κ.α.

- Η συμπλήρωση της Υπουργικής Απόφασης για τον ειδικό λογαριασμό. Προβλέπονται όροι για διαφανή λειτουργία εταιρείας και περιλαμβάνεται και το καταστατικό της εταιρείας».

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως «Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ένα χρόνο απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος. Η νέα κυβέρνηση εξήγγειλε 5 χρόνια απαλλαγή και θα νομοθετηθεί πολύ σύντομα

Απαντώντας τέλος για την τύχη των υλικών που είχαν συγκεντρωθεί στο οικόπεδο στο Μάτι, ενημέρωσε ότι με την συλλογή τους και την μεταφορά τους, κάηκαν σε υψικάμινους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε θετικό μέτρο για την ανακούφιση των πληγέντων επεσήμανε ωστόσο ότι προκύπτει και πλήθος ερωτημάτων τα οποία χρήζουν απάντησης.

Εστιάστηκε την κριτική του στο ζήτημα του ειδικού λογαριασμού εκφράζοντας την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να λέει ότι θα αναστείλει τον ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους της περιοχής εισπράττοντας το ανάλογο ποσό από τον ειδικό λογαριασμό. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Σπίρτζης και για το ζήτημα του οικοπέδου στο οποίο είχε σωρευθεί καύσιμη ύλη . Υποστήριξε ότι το οικόπεδο είχε καθαριστεί ακόμα τρεις φορές στο παρελθόν , αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην τέταρτη διαδικασία ζήτησε όμως εξηγήσεις για την κατάληξη των υλικών

“Ακούγεται ότι τα προϊόντα αυτά κάηκαν. Αν κάηκαν το Δασαρχείο δεν έδειξε τον ζήλο που έδειξε στην προηγούμενη κυβέρνηση και ταλαιπώρησε τους κατοίκους. Γιατί δεν έδειξε αυτό τον ζήλο. Θέλω απάντηση τι έγιναν τα προϊόντα καύσης. Αν γίνονται αναγκαίες δράσεις και γίνονται γρήγορα αλλά όχι νόμιμα πρέπειο να πάρουμε μια απόφαση εδώ ότι αν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις θα γίνεται έτσι” είπε ο κ. Σπίρτζης.

Αναφερόμενος δε στο θέμα του ειδικού λογαριασμού ο κ. Σπίρτζης είπε ότι όλες οι δαπάνες είναι στο διαδίκτυο καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να συμβεί ό,τι έγινε με τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη τα οποία όπως είπε αγνοούνται. Ο πρώην Υπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι το κακό προηγούμενο ήταν η αιτία ώστε ξένες κυβερνήσεις και ιδιώτες να αποφεύγουν τις δωρεές σε χρήμα και να προτιμούν το είδος λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Δεν δίστασε μάλιστα να μεμφθεί εταιρείες οι οποίες είχαν ανακοινώσει δωρεές εκατομμυρίων ευρώ και τελικά δεν έδωσαν ούτε ευρώ.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο Μιχάλης Κατρίνης μίλησε πολιτικές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης που επιχειρήθηκε να συγκαληφθούν σκανδαλωδώς.

Φωτό: Ευρωκίνηση

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 26 Μαρ 2020 | 13:48

Ούτε λέξη ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αθλιότητες Καψώχα & Κούλογλου - Βούλτεψη: Τζάμπα μαγκιές

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να καταδικάσει τις ακραίες αναρτήσεις στελεχών του με αποκορύφωμα αυτή του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Μαρ 2020 | 17:09

Κορονοϊός: Αντιδράσεις σε ΚΙΝΑΛ για τον περιορισμό των ημερών κοινοβουλευτικού ελέγχου

Ένα νομοσχέδιο την εβδομάδα - Μια συνεδρίαση για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο

ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΛΕΓΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 18 Μαρ 2020 | 15:47

Κορονοϊός-Νέα αυστηρότερα μέτρα στη Βουλή: Τι αλλάζει από την Παρασκευή

Σε νέο πιο αυστηρό πλέγμα μέτρων μπαίνει από αύριο η Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας

17 Μαρ 2020 | 15:21

Πρωτοφανές: Βουλευτές με γάντια και... σε απόσταση σε συνεδρίαση της Βουλής λόγω κορονοϊού

Αποστάσεις ασφαλείας κράτησαν οι βουλευτές. Ορισμένοι εμφανίστηκαν και με γάντια.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 17 Μαρ 2020 | 12:37

Κορονοϊός: Οι υπάλληλοι της Βουλής μόνο με γάντια στην Ολομέλεια [εικόνες]

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τα μέτρα προστασίας.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 16 Μαρ 2020 | 16:55

Αναστολή λειτουργίας των γραφείων των βουλευτών στα κτίρια της Βουλής

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, από την προηγούμενη εβδομάδα, με επιστολή τους στους Γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχει ενημερώσει για την αναστολή

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΕΛΛΑ 16 Μαρ 2020 | 14:23

Νέα μέτρα στη Βουλή για τον κορονοϊό - Ακυρώνουν επιτροπές και συνεδριάσεις

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής, την Τετάρτη στη Διάσκεψη των Προέδρων.

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ 16 Μαρ 2020 | 12:02

Νέα μέτρα στη Βουλή μετά το κρούσμα στον Χρήστο Κέλλα

Σε καραντίνα έχουν μπει και όλοι οι συνεργάτες του Χρήστου Κελλα, ενώ έκλεισε και το γραφείο του στην οδό Σέκερη.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 15 Μαρ 2020 | 08:26

Απολύμανση στη Βουλή μετά το πρώτο κρούσμα σε βουλευτή - Ο Χρήστος Κέλλας σε απομόνωση

Συνεργεία απολύμανσης προχώρησαν σε απολύμανση του Κτιρίου της Βουλής, της Ολομέλειας, της Βιβλιοθήκης και των γραφείων.

ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 13 Μαρ 2020 | 14:51

Τα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας: Το σαρδάμ του Νικήτα, αντισηπτικά και χωρίς χειραψίες

Χωρίς χειραψίες και με άδεια έδρανα, υπό τον φόβο του κορονοϊού.

ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 13 Μαρ 2020 | 11:45

Ο σύντροφος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στα θεωρεία της Βουλής για την ορκωμοσία

Από τα θεωρεία της Βουλής παρακολουθεί την ορκωμοσία και ο σύντροφός της, επίσης νομικός, Παύλος Κοτσώνης.

ΑΔΕΙΑ ΕΔΡΑΝΑ 13 Μαρ 2020 | 11:15

Με αντισηπτικά και γάντια η ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Βουλή

Περίπου 150-170 άτομα θα παρευθρεθούν στην τελετή της ορκομωσίας

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ 13 Μαρ 2020 | 10:33