«Βόμβες» στην προανακριτική: Πίσω απ' όλα ο Παπαγγελόπουλος

Οι μαρτυρίες, σύμφωνα με μέλη της προανακριτικής επιτροπής, όχι μόνο «δένουν» το κατηγορητήριο της πρότασης της ΝΔ αλλά "ξηλώνουν" το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την χθεσινή κατάθεση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής έκλεισε ένας κύκλος καταθέσεων ανώτατων δικαστικών λειτουργών οι οποίοι μίλησαν χωρίς περιστροφές για ξεκάθαρες  παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου όχι μόνο στην υπόθεση Novartis, αλλά και σε άλλες υποθέσεις μεγάλου ειδικού βάρους.

Οι μαρτυρίες τους σύμφωνα με μέλη της προανακριτικής επιτροπής όχι μόνο «δένουν» το κατηγορητήριο της πρότασης της ΝΔ κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αλλά «ξηλώνουν» και το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείτο ο Αλέξης Τσίπρας έναντι των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο πρώτος που άνοιξε τον χορό των αποκαλύψεων ήταν ο Γιάννης Αγγέλης.

Ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στις πολύωρες καταθέσεις του τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή ήταν «ποταμός» για τις μεθοδεύσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και για το πως κινείτο στο παρασκήνιο.

Και παρ΄ ότι δεν κατονόμασε τον «Ρασπούτιν» δεν έκρυψε ότι τον γνώριζαν έως και οι πέτρες στον Άρειο Πάγο. Ο μάρτυρας φέρεται να επιβεβαίωσε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δούλευε υπογείως και για του σχεδιασμούς του χρησιμοποιούσε τρίτα πρόσωπα, αλλά και «γιάφκες» για να κάνει τις συναντήσεις και τις επαφές του.

Η συγκλονιστικότερη αποκάλυψη του ήταν η αναφορά του σε έγγραφο του FBI το οποίο σύμφωνα με βουλευτές αποδομούσε πλήρως την πλεκτάνη του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των δέκα πολιτικών. Το σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 1/8/2017 περιείχε σαφές αναφορές για εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, αλλά δεν υπήρχε ούτε μια ένδειξη εμπλοκής για πολιτικούς.

Την σκυτάλη πήρε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς του Αρείου Πάγου Ελένη Ράικου η οποία ήταν η πρώτη που είχε κατονομάσει με το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ.

Οι καταθέσεις της αποδείχθηκαν κόλαφος για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αφού η μάρτυρας όχι μόνο δεν έκανε πίσω στα όσα αρχικά είχε πει στους αρμόδιους εισαγγελείς όταν είχε κληθεί για την υπόθεση, αλλά προχώρησε πολλά βήματα παραπάνω.

Είπε ότι ο «Ρασπούτιν» με τους χειρισμούς του είχε ως στόχο την κατάλυση της Δημοκρατίας και του κράτους, ότι κατασκεύαζε μάρτυρες για να πετυχαίνει τους σκοπούς του αλλά και ότι είχε δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα συνεργατών με δημοσιογράφους, αλλά και δικαστικούς λειτουργούς (βλ. Ελένη Τουλουπάκη) με όψη παρακράτους. Όσοι εναντιώνονταν στις μεθοδεύσεις του ή δεν συνεργάζονταν μαζί του, τους «αφάνιζε» με συνεχείς πιέσεις,  αλλά και συκοφαντικά δημοσιεύματα.

Η Ελένη Ραίκου αποκάλυψε όμως ότι ο «Ρασπούτιν» είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και σε άλλες υποθέσεις όπως για παράδειγμα της Τράπεζας Αττικής. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα πάντα με την μάρτυρα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ζητούσε να αρχειοθετηθεί φάκελος ο οποίος αφορούσε εκατοντάδες επιχειρηματίες να έχουν δανειοδοτηθεί από την συγκεκριμένη Τράπεζα χωρίς να τηρούνται οι όροι δανειοδότησης

«Θύματα» αυτής της πρακτικής των πιέσεων εις βάρος τους από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είχαν πέσει κατά την ίδια και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί που όμως φοβόντουσαν να εκτεθούν για αυτό και έμειναν σιωπηλοί.

Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς είχε εντάξει στην λίστα αυτή τον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ο οποίος χτες δικαίωσε τις εκτιμήσεις που τον έφεραν να αποτελεί μάρτυρα κλειδί ως προς την επιβεβαίωση των ενδείξεων ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε ενεργή εμπλοκή και σε άλλες υποθέσεις βαρύνουσας σημασίας στις οποίες είχε λόγο αλλά και ρόλο ακόμα και πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση.

Ο μάρτυρας φέρεται να δήλωσε ότι ο «Ρασπούτιν» ασκούσε πάνω του διαρκή πίεση για να τακτοποιήσει υποθέσεις σύμφωνα με τη δική του βούληση αφού αισθάνονταν ακλόνητος. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε εκμυστηρευθεί στον οικογενειακό του φίλο και πρώην οικονομικό εισαγγελέα ότι την εξουσία που είχε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχε ποτέ στη ζωή του.

Οι παρεμβάσεις του ήταν πολλές και επαναλαμβανόμενες.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου ενδιαφέρονταν για υποθέσεις με μιντιάρχες. Ο μάρτυρας φέρεται να είπε ότι τον πίεζε για τον Αλαφούζο με στόχο να ασκηθούν διώξεις την περίοδο που «έτρεχε» ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και για  τον Βγενόπουλο σε σημείο τέτοιο (ειδικά για τον δεύτερο) που απειλούσε ότι αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα έβγαινε στα κανάλια και θα έλεγε ότι τα έχουν αρπάξει οι ελεγκτές. Όταν ο κ. Αθανασίου ζητούσε εξηγήσεις αν ο Παπαγγελόπουλος είχε στοιχεία ενοχής εκείνος απαντούσε αρνητικά δηλώνοντας όμως ότι είναι βέβαιος ότι τα έχουν αρπάξει.

Παρόμοιες μεθοδεύσεις ήθελε να εφαρμόσει και για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο.  Ζητούσε από τον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα στοιχεία ενοχής και όταν εκείνος έλεγε ότι δεν διέθετε τον πίεζε να κατασκευάσει.

Τα κόλπα αυτά, φέρεται να είπε ο μάρτυρας, είχαν ξεκινήσει πριν να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, όταν ο Παπαγγελόπουλος ήταν υπηρεσιακός υπουργός της κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου τον Αύγουστο του 2015.  Διαβίβασε μια επιστολή του Φιλιππάκη που έλεγε οτι οι Μιωνής, Παπασταύρου, κλπ είχαν συστήσει μια εγκληματική οργάνωση με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο Παπαγγελόπουλος, κατά τον μάρτυρα  αντί να διαβιβάσει την επιστολή σε εκείνον καθώς ερευνούσε την υπόθεση την διαβίβασε στον προϊστάμενο εισαγγελίας πρωτοδικών κ.Ζαγοραίο και εκείνος τη χρέωσε στην κυρία Τουλουπάκη. Η τελευταία με βοηθούς, αλλά και με την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου μετέβησαν στο Παρίσι με απόλυτη μυστικότητα. Οι εισαγγελείς έπραξαν σε συνεννόηση με μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και οχι της δικαστικής. Ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ήταν εκείνος που ερευνούσε την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και κατά συνέπεια η επιστολή έπρεπε να έρθει σε εκείνον.

Ο μάρτυρας φέρεται να αναφέρθηκε με λεπτομέρειες και στην στενή σχέση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με την Ελένη Τουλουπάκη. Είχαν συχνή επικοινωνία και τον φώναζε «Παπ» για συντομία. Είπε μάλιστα ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε αναλάβει τα νοσήλια της όταν εκείνη νοσηλεύθηκε σε σουίτα ιδιωτικού νοσοκομείου.

Ο κ. Αθανασίου απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών άφησε σαφείς υπόνοιες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Παπαγγελόπουλου επιχειρούσε να αποκομίσει οφέλη πριν τις εκλογές του 2015.

Για παράδειγμα φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η στοχοποίηση του πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά Παπασταύρου έγινε μια εβδομάδα πριν τις εκλογές με τη συνοδεία σχετικών δημοσιευμάτων.

 

 

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 26 Φεβ 2020 | 15:07

"Καταπέλτης" ο Μυωνής: Παραδικαστική συμμορία ειχε φτιάξει ο Παπαγγελόπουλος- Τι απαντά ο πρώην υπουργός

Ένα καλοστημένο παρακρατικό μηχανισμό που ήλεγχε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και στον οποίο συμμετείχαν δικαστές, εκδότες και δημοσιογράφοι κατήγγειλε ο Σάμπυ Μιωνή κατά την κατάθεση του ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής.

26 Φεβ 2020 | 14:58

Παπαδάκου κατά Μυωνή: "Ψέματα, φαντασιώσεις και ψευδή στοιχεία"

Ο επιχειρηματίας Sabby Mionis ψεύδεται και ενώπιον της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, καταθέτοντας για άλλη μια φορά ψέματα, φαντασιώσεις, και ψευδή στοιχεία, αναφέρει η Παπαδάκου.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ 26 Φεβ 2020 | 14:33

Παπαγγελόπουλος για Μιωνή: Ναι τον συνάντησα, αλλά δεν τον εκβίασα

"Ο κ. Μιωνή μας παρακάλεσε να τον βοηθήσουμε στις δικαστικές του υποθέσεις επειδή θεωρούσε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν αντισημιτική" λέει ο Παπαγγελόπουλος.

ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ 26 Φεβ 2020 | 11:43

Η άγρια κόντρα Μιωνή με την Γιάννα Παπαδάκου- Της έκανε κατάσχεση στα έπιπλα

Το δικαστήριο αποφάσισε οτι η Γιάννα Παπαδάκου έπρεπε να καταβάλει στον Σάμπυ Μιωνή 130.000 ευρώ

ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ, ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ, ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ 26 Φεβ 2020 | 11:12

"Βόμβες" Μιωνή: Συμμορία με αρχηγό Παπαγγελόπουλο - Με εκβίαζε στο Μαξίμου, μπροστά στο Νίκο Παππά

Το εκβιαστικό μέσο τους, εξήγησε,  ήταν να του ζητηθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον κ.Παπαγγελόπουλο για να κλείσει υποθέσεις.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΣΟΕΕ 26 Φεβ 2020 | 10:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει συνεχώς "αστυνομοκρατία", αλλά θέλει και κεντρώους ψηφοφόρους

Έχει πάντως ενδιαφέρον το "μείγμα" στη ρητορική που αναπτύσσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα περί Δημόσιας Ασφάλειας.

26 Φεβ 2020 | 10:21

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το περίστροφο στην ΑΣΟΕΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το περίστροφο στην ΑΣΟΕΕ

ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ 26 Φεβ 2020 | 07:24

Novartis: Έρχονται νέες "βόμβες" από Μιωνή για τον ρόλο Παπαγγελόπουλου

Σήμερα η εξέταση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Καταγγελίες του επιχειρηματία ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απαίτησε οικονομικά ανταλλάγματα.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ 25 Φεβ 2020 | 22:43

Κεγκέρογλου σε "Κελέση": Η Τουλουπάκη αποκάλυψε την ταυτότητά σου

"Η κ. Τουλουπάκη που σας διαβεβαίωσε όμως ότι θα σας προστατεύσει, έχει αποκαλύψει την ταυτότητά σας"

25 Φεβ 2020 | 20:10

"Σκληρή γραμμή" από την Κελέση: Γιατί δεν απάντησε σε ερωτήματα της προανακριτικής - Οι διάλογοι

Σκληρή γραμμή έναντι της προανακριτικής επιτροπής κράτησε σύμφωνα με πληροφορίες η "Αικατερίνη Κελέση".

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS 25 Φεβ 2020 | 17:53

Μετά τον Σαράφη, η σειρά της Κελέση στη ΓΑΔΑ: Κατάθεση χωρίς εικόνα, μόνο με ήχο

Στην ΓΑΔΑ έφτασε στις 6 το απόγευμα η "Αικατερίνη Κελέση" προκειμένου να εξεταστεί ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης