«Βόμβες» στην προανακριτική: Πίσω απ' όλα ο Παπαγγελόπουλος

Οι μαρτυρίες, σύμφωνα με μέλη της προανακριτικής επιτροπής, όχι μόνο «δένουν» το κατηγορητήριο της πρότασης της ΝΔ αλλά "ξηλώνουν" το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βόμβες» στην προανακριτική: Πίσω απ' όλα ο Παπαγγελόπουλος

Με την χθεσινή κατάθεση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής έκλεισε ένας κύκλος καταθέσεων ανώτατων δικαστικών λειτουργών οι οποίοι μίλησαν χωρίς περιστροφές για ξεκάθαρες παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου όχι μόνο στην υπόθεση Novartis, αλλά και σε άλλες υποθέσεις μεγάλου ειδικού βάρους.

Οι μαρτυρίες τους σύμφωνα με μέλη της προανακριτικής επιτροπής όχι μόνο «δένουν» το κατηγορητήριο της πρότασης της ΝΔ κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αλλά «ξηλώνουν» και το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείτο ο Αλέξης Τσίπρας έναντι των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο πρώτος που άνοιξε τον χορό των αποκαλύψεων ήταν ο Γιάννης Αγγέλης.

Ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στις πολύωρες καταθέσεις του τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή ήταν «ποταμός» για τις μεθοδεύσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και για το πως κινείτο στο παρασκήνιο.

Και παρ΄ ότι δεν κατονόμασε τον «Ρασπούτιν» δεν έκρυψε ότι τον γνώριζαν έως και οι πέτρες στον Άρειο Πάγο. Ο μάρτυρας φέρεται να επιβεβαίωσε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δούλευε υπογείως και για του σχεδιασμούς του χρησιμοποιούσε τρίτα πρόσωπα, αλλά και «γιάφκες» για να κάνει τις συναντήσεις και τις επαφές του.

Η συγκλονιστικότερη αποκάλυψη του ήταν η αναφορά του σε έγγραφο του FBI το οποίο σύμφωνα με βουλευτές αποδομούσε πλήρως την πλεκτάνη του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των δέκα πολιτικών. Το σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 1/8/2017 περιείχε σαφές αναφορές για εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, αλλά δεν υπήρχε ούτε μια ένδειξη εμπλοκής για πολιτικούς.

Την σκυτάλη πήρε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς του Αρείου Πάγου Ελένη Ράικου η οποία ήταν η πρώτη που είχε κατονομάσει με το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ.

Οι καταθέσεις της αποδείχθηκαν κόλαφος για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αφού η μάρτυρας όχι μόνο δεν έκανε πίσω στα όσα αρχικά είχε πει στους αρμόδιους εισαγγελείς όταν είχε κληθεί για την υπόθεση, αλλά προχώρησε πολλά βήματα παραπάνω.

Είπε ότι ο «Ρασπούτιν» με τους χειρισμούς του είχε ως στόχο την κατάλυση της Δημοκρατίας και του κράτους, ότι κατασκεύαζε μάρτυρες για να πετυχαίνει τους σκοπούς του αλλά και ότι είχε δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα συνεργατών με δημοσιογράφους, αλλά και δικαστικούς λειτουργούς (βλ. Ελένη Τουλουπάκη) με όψη παρακράτους. Όσοι εναντιώνονταν στις μεθοδεύσεις του ή δεν συνεργάζονταν μαζί του, τους «αφάνιζε» με συνεχείς πιέσεις, αλλά και συκοφαντικά δημοσιεύματα.

Η Ελένη Ραίκου αποκάλυψε όμως ότι ο «Ρασπούτιν» είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και σε άλλες υποθέσεις όπως για παράδειγμα της Τράπεζας Αττικής. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα πάντα με την μάρτυρα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ζητούσε να αρχειοθετηθεί φάκελος ο οποίος αφορούσε εκατοντάδες επιχειρηματίες να έχουν δανειοδοτηθεί από την συγκεκριμένη Τράπεζα χωρίς να τηρούνται οι όροι δανειοδότησης

«Θύματα» αυτής της πρακτικής των πιέσεων εις βάρος τους από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είχαν πέσει κατά την ίδια και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί που όμως φοβόντουσαν να εκτεθούν για αυτό και έμειναν σιωπηλοί.

Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς είχε εντάξει στην λίστα αυτή τον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ο οποίος χτες δικαίωσε τις εκτιμήσεις που τον έφεραν να αποτελεί μάρτυρα κλειδί ως προς την επιβεβαίωση των ενδείξεων ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε ενεργή εμπλοκή και σε άλλες υποθέσεις βαρύνουσας σημασίας στις οποίες είχε λόγο αλλά και ρόλο ακόμα και πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση.

Ο μάρτυρας φέρεται να δήλωσε ότι ο «Ρασπούτιν» ασκούσε πάνω του διαρκή πίεση για να τακτοποιήσει υποθέσεις σύμφωνα με τη δική του βούληση αφού αισθάνονταν ακλόνητος. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε εκμυστηρευθεί στον οικογενειακό του φίλο και πρώην οικονομικό εισαγγελέα ότι την εξουσία που είχε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχε ποτέ στη ζωή του.

Οι παρεμβάσεις του ήταν πολλές και επαναλαμβανόμενες.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου ενδιαφέρονταν για υποθέσεις με μιντιάρχες. Ο μάρτυρας φέρεται να είπε ότι τον πίεζε για τον Αλαφούζο με στόχο να ασκηθούν διώξεις την περίοδο που «έτρεχε» ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και για τον Βγενόπουλο σε σημείο τέτοιο (ειδικά για τον δεύτερο) που απειλούσε ότι αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα έβγαινε στα κανάλια και θα έλεγε ότι τα έχουν αρπάξει οι ελεγκτές. Όταν ο κ. Αθανασίου ζητούσε εξηγήσεις αν ο Παπαγγελόπουλος είχε στοιχεία ενοχής εκείνος απαντούσε αρνητικά δηλώνοντας όμως ότι είναι βέβαιος ότι τα έχουν αρπάξει.

Παρόμοιες μεθοδεύσεις ήθελε να εφαρμόσει και για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο. Ζητούσε από τον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα στοιχεία ενοχής και όταν εκείνος έλεγε ότι δεν διέθετε τον πίεζε να κατασκευάσει.

Τα κόλπα αυτά, φέρεται να είπε ο μάρτυρας, είχαν ξεκινήσει πριν να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, όταν ο Παπαγγελόπουλος ήταν υπηρεσιακός υπουργός της κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου τον Αύγουστο του 2015. Διαβίβασε μια επιστολή του Φιλιππάκη που έλεγε οτι οι Μιωνής, Παπασταύρου, κλπ είχαν συστήσει μια εγκληματική οργάνωση με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο Παπαγγελόπουλος, κατά τον μάρτυρα αντί να διαβιβάσει την επιστολή σε εκείνον καθώς ερευνούσε την υπόθεση την διαβίβασε στον προϊστάμενο εισαγγελίας πρωτοδικών κ.Ζαγοραίο και εκείνος τη χρέωσε στην κυρία Τουλουπάκη. Η τελευταία με βοηθούς, αλλά και με την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου μετέβησαν στο Παρίσι με απόλυτη μυστικότητα. Οι εισαγγελείς έπραξαν σε συνεννόηση με μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και οχι της δικαστικής. Ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ήταν εκείνος που ερευνούσε την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και κατά συνέπεια η επιστολή έπρεπε να έρθει σε εκείνον.

Ο μάρτυρας φέρεται να αναφέρθηκε με λεπτομέρειες και στην στενή σχέση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με την Ελένη Τουλουπάκη. Είχαν συχνή επικοινωνία και τον φώναζε «Παπ» για συντομία. Είπε μάλιστα ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε αναλάβει τα νοσήλια της όταν εκείνη νοσηλεύθηκε σε σουίτα ιδιωτικού νοσοκομείου.

Ο κ. Αθανασίου απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών άφησε σαφείς υπόνοιες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Παπαγγελόπουλου επιχειρούσε να αποκομίσει οφέλη πριν τις εκλογές του 2015.

Για παράδειγμα φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η στοχοποίηση του πρώην στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά Παπασταύρου έγινε μια εβδομάδα πριν τις εκλογές με τη συνοδεία σχετικών δημοσιευμάτων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΔ, ΟΛΑ ΑΝΑΠΟΔΑ" 07 Ιουλ 2020 | 10:52

Νέο σποτ ΣΥΡΙΖΑ για τον έναν χρόνο κυβέρνησης Μητσοτάκη - Με την ίδια ηθοποιό του σποτ για τους δημοσιογράφους [βίντεο]

Η πρωταγωνίστρια ανοίγει μία σαμπάνια, γιορτάζοντας τον έναν χρόνο διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 07 Ιουλ 2020 | 09:13

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες Καλογρίτσα: Συνεδριάζει η ΚΟ με ομιλία Τσίπρα

Η ατζέντα Οικονομία- Εργασία είναι αυτή που -μάταια για την ώρα ελέω των αποκαλύψεων που βγαίνουν στάγδην για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- προσπαθεί να κρατήσει ψηλά η Κουμουνδούρου.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ OPEN 06 Ιουλ 2020 | 20:30

Δημοσκόπηση ALCO: Ανετο προβάδισμα 15.9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την οικονομία, ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι εάν είχε κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνούσε χειρότερα.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 06 Ιουλ 2020 | 18:40

Πολιτικός "σεισμός" μετά τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα για Παππά, "White Porscha" και τα τρία εκατ. ευρώ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν εκ νέου "πυρά" μετά τον σάλο από τη μήνυση Καλογρίτσα

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 06 Ιουλ 2020 | 17:37

ΝΔ για τα τρία εκατ. Καλογρίτσα: Ποια είναι η "White Porsca" από την οποία ξεκινούσαν όλα; Απαντήσεις από Τσίπρα

"Ποια είναι η "άμωμη ύπαρξη" από την οποία ξεκινούσαν όλα; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό τον κωδικό;", αναρωτιέται η Νέα Δημοκρατία.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ «ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ» 06 Ιουλ 2020 | 15:29

ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθούν σήμερα οι εντολές καταχώρησης και οι αρχικές τιμολογήσεις της λίστας των ΜΜΕ

"Αλλιώς επιβεβαιώνεται ότι η λίστα μαγειρεύτηκε", σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ 06 Ιουλ 2020 | 14:25

Αυτά είναι τα αδέλφια της CCC που "δάνεισαν" 3 εκατομμύρια ευρώ στον Χρήστο Καλογρίτσα

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ο Δήμος Αμαρουσίου έδωσε στην οδό Πρεμετής τα ονόματα Hasib Sabbagh και Said Khoury.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 06 Ιουλ 2020 | 13:51

Σε γραμμή Documento ο ΣΥΡΙΖΑ: "Το παρακράτος είναι της ΝΔ", λέει ο Χαρίτσης

Το παρακράτος υπήρχε και υπάρχει και είναι στα χρώματα της ΝΔ–Κανένα περιθώριο στον κ. Μητσοτάκη, μετά τις αποκαλύψεις της ΕΥΠ, είπε.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 06 Ιουλ 2020 | 13:36

Βούτσης: Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας με το πως χειρίζεται η κυβέρνηση τα πράγματα

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ο κ. Βούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "θέλει την κοινωνία σιωπηλή και χειραγωγούμενη".

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ "ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΚΡΙΚΟ" ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ 06 Ιουλ 2020 | 12:17

Κεγκέρογλου για Παππά: Ο Τσίπρας όχι απλά γνώριζε, ήταν ο εμπνευστής του σχεδίου χειραγώγησης των ΜΜΕ

"Αποκαλύπτεται όλο το σχέδιο του ελέγχου και της χειραγώγησης των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας", είπε χαρακτηριστικά.

06 Ιουλ 2020 | 10:17

Ένας "ανασχηματισμός" (δεν) θα τους σώσει

Ακούγεται ότι περιμένουν εναν "ανασχηματισμό" στους σκιώδεις υπουργούς του Τσίπρα, να τους σώσει.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ 06 Ιουλ 2020 | 09:28

Στην αντεπίθεση ο Καλογρίτσας: Προχωρά σε μηνύσεις για το "White House – γκέιτ"

Η εντολή στους δικηγόρους του είναι να ασκηθεί άμεσα.

Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΙΤΕΙΝΕΤΑΙ 06 Ιουλ 2020 | 09:20

Πρωινός καφές της ...παρηγοριάς στην Κουμουνδούρου λόγω Παππά - Καλογρίτσα

Στην Κουμουνδούρου, και μετά από τις χθεσινές αποκαλύψεις με τις καταγγελίες Καλογρίτσα που σήκωσαν νέα πολιτική θύελλα, η αμηχανία επιτείνεται.