
Σαρωτική ήταν η νίκη της ΝΔ και συντριπτική η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα;
Μιλώντας στο MEGA ο Μάκης Βορίδης, βουλευτής ΝΔ, εξήγησε πως πίσω από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται ένας βαθύτερος λόγος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην κορυφή επειδή υπήρξε γέννημα της αντιμνημονιακής περιόδου, ωστόσο πλέον το κόμμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί και να εκφράσει τις νέες ανάγκες της κοινωνίας.
"Νομίζω ότι αρκετοί από εμάς περιμέναμε ότι η ΝΔ θα τα πήγαινε καλά. Αυτό που νομίζω ότι δεν μπορούσαμε να δούμε ήταν το μέγεθος κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η μεγάλη διαφορά είναι η άνοδος της ΝΔ, αλλά από την άλλη πλευρά η μεγάλη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ".
"Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή την κατάρρευση, κατά τη γνώμη μου ο λόγος είναι βαθύτερος. Πιστεύω δεν είναι εύκολα τα πράγματα περί ανατάξεως, μπορεί να επιδεινώθηκε από κάποια λάθη που έγιναν την τελευταία στιγμή. Πιστεύω πως σε ένα μεγάλο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν γέννημα μίας συγκεκριμένης συγκυρίας. Ήταν γέννημα του αντιμνημονίου, της αντίδρασης της κοινωνίας εκείνης της εποχές και εξυπηρέτησε την ανάγκη να εκφράσει την ανησυχία σε αυτές τις πολιτικές. Καθώς βαδίζουμε σε μία άλλη εποχή, δεν έχει η κοινωνία ανάγκη για τέτοιου είδους φυσιογνωμία", δήλωσε.
Το σενάριο για τις τρίτες κάλπες όλο και πιο κοντά
Ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τότε η χώρα υποχρεωτικά θα οδηγηθεί σε τρίτες κάλπες.
Στόχος της ΝΔ παραμένει η αυτοδυναμία, καθώς έχει ήδη απορρίψει το σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια και έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τη ΝΔ.
"Αφήνουμε πίσω το πένθος, θα δώσουμε μάχη"
"Είμαστε όρθιοι ξανά. Αφήνουμε πίσω το πένθος μας και δίνουμε μάχη για τις εκλογές", δήλωσε στο MEGA ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος ΣΥΡΙΖΑ.
Η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 21ης Μαΐου έφερε προβληματισμό στα στελέχη του κόμματος, τα οποία εργάζονται για την επανεκκίνηση ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
"Τα κόμματα έρχονται να υπηρετήσουν κάποιες κοινωνικές ανάγκες. Αυτή η μεγάλη κοινωνική ανάγκη πριν από 11 χρόνια έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ από μικρό μεγάλο κόμμα. Με την προσπάθεια του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ ο κύκλος αυτός ολοκληρώθηκε το 2019. Όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν αλλαγές, όλοι οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί πρέπει να αλλάζουν και να προσαρμόζονται".
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι να εκκινήσει από το μηδέν, να επικοινωνήσει με τον κόσμο που στάθηκε δίπλα τους τα τελευταία χρόνια, να λάβει το μήνυμα της κάλπης και να προβεί σε διορθώσεις.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr