Follow us

Βορίδης για έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το ότι υπάρχουν παρατηρήσεις δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόοδος

"Οι ευρωεκλογές βρίσκουν την Ευρώπη σε κρίσιμη καμπή", σημείωσε ο Μάκης Βορίδης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μάκης Βορίδης

Οι ευρωεκλογές αυτές βρίσκουν την Ευρώπη σε μία κρίσιμη καμπή, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στην εκπομπή "Συνδέσεις της ΕΡΤ.

"Η αλήθεια είναι ότι οι ευρωεκλογές έχουνε πάντοτε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τούτες οι ευρωεκλογές έχουνε πρόσθετα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ποια είναι αυτά; Το πρώτο είναι ότι την προηγούμενη φορά είχαμε βουλευτικές εκλογές, άρα κάπως συνδεόταν η ψήφος. Και επίσης η αλήθεια είναι ότι επειδή έχει καταγραφεί μια πολύ μεγάλη διαφορά στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές από το πρώτο στο δεύτερο κόμμα και φαίνεται ότι από τις μετρήσεις αυτό επαναβεβαιώνεται υπάρχει αυτό το επιχείρημα το οποίο είπε ο κ. Παπαχλιμίντζος σου λέει "εντάξει και τι έγινε τώρα; έχετε μεγάλη διαφορά, δεν αποφασίζω και για κυβέρνηση, θα ψηφίσω και λίγο ό,τι θέλω, θέλω να στείλω και μηνύματα”. Υπάρχει αυτή η σκέψη. Κοιτάξτε όμως θα πω γιατί αυτή η σκέψη είναι λάθος.

"Πρώτον, αυτές οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εκτός από αυτά, αφορούν την Ευρώπη σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή τρία πολύ μεγάλα ζητήματα ευρωπαϊκά, για τα οποία όμως θα υπάρξει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Πρώτο ζήτημα τι θα κάνουμε με την ευρωπαϊκή άμυνα; Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εμείς. Εμείς λέμε μια μεγάλη δύναμη, γεωπολιτική όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μην έχει άμυνα, δεν μπορεί να μην είναι και αμυντική δύναμη. Δεν λέμε να αλλάξει το αμυντικό δόγμα, αλλά λέμε ότι εκτός από το ΝΑΤΟ, που ναι είναι ο βασικός στρατιωτικός, αν θέλετε, αμυντικός βραχίονας του δυτικού κόσμου, των δυτικών δημοκρατιών, από την άλλη μεριά, προφανώς πρέπει η Ευρώπη αυτή καθεαυτή να έχει την δική της άμυνα[…] Πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες. Γιατί ακούω και μια κριτική ότι η Ευρώπη είναι πολύ μακριά, η Ευρώπη δεν μας ακούει. Μα τώρα που η Ευρώπη θέλει να μας ακούσει, γιατί είναι η ώρα που ακούγονται οι πολίτες στις ευρωπαϊκές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τώρα λοιπόν, που είναι αυτή η ώρα, λέμε να ψηφίσουμε με άλλα κριτήρια, δεν έχουν σημασία ή δεν ξέρω τι.

"Πρώτο ζήτημα λοιπόν, μεγάλο ιδεολογικό ζήτημα: ναι στην ευρωπαϊκή άμυνα ή όχι; Και έρχεται κι ο πρωθυπουργός και το εξειδικεύει για το πώς θα το χρηματοδοτήσουμε. Θα το χρηματοδοτήσουμε με ένα ευρωομόλογο, δηλαδή ουσιαστικά με δάνειο για το οποίο θα είναι συνυπεύθυνα όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να το κάνουμε αυτό ή να μην το κάνουμε; Πρόσθετα οφέλη για την Ελλάδα: η Ελλάδα έχει αμυντική βιομηχανία. Θα πάρουμε επομένως αν υπάρξει αυτό, δουλειές για τη βιομηχανία μας από την Ευρώπη. Άρα να γίνει, να μη γίνει αυτό; Κόμματα της Αριστεράς: όχι να μην γίνει. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: να προχωρήσουμε.

"Να λοιπόν ένα μεγάλο πεδίο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεύτερον, Κοινή Αγροτική Πολιτική, Πράσινη μετάβαση. Επιθετικά να κάνουμε την πράσινη μετάβαση στους αγρότες μας; Αυτό έχει συνέπειες. Έχει συνέπειες οι οποίες έχουν να κάνουν με την μείωση των βασικών ενισχύσεων και επομένως ουσιαστικά με το εισόδημα των αγροτών μας.
Θα στηρίξουμε τους αγρότες μας; Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Ναι, πράσινη μετάβαση με λελογισμένο ρυθμό, ελεγχόμενα, που διαφυλάσσει το εισόδημα των αγροτών μας και τις ενισχύσεις τους. Κόμματα της Αριστεράς και Σοσιαλιστές: Όχι, γρήγορα η πράσινη μετάβαση να γίνει τώρα.

"Τρίτο τα θέματα τα οποία αφορούν την μετανάστευση. Η Ευρώπη να έχει συντεταγμένη, συγκροτημένη περιοριστική μεταναστευτική πολιτική ή είναι Ευρώπη – φρούριο, όπως λένε τα κόμματα της Αριστεράς; Τρίτο μεγάλο ζήτημα και διακύβευμα αυτών των εκλογών. Άρα λοιπόν, προσέξτε, υπάρχουν ατζέντες για μεγάλα ζητήματα τα οποία πρέπει να τεθούν[…] Λέω το εξής για να είμαστε ειλικρινείς στη συζήτησή μας. Το βράδυ των εκλογών θα είμαστε εδώ να συζητάμε τα αποτελέσματα. Σωστά; Ας υποθέσουμε ότι Νέα Δημοκρατία δεν έχει ένα καλό αποτέλεσμα. Ό, τι είναι αυτό. Εσείς τώρα τι λέτε, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα πουν "α, δεν έχει καμία πολιτική σημασία αυτό είναι ευρωεκλογές. Επομένως δεν μετράει.
Άκυρο ως προς το εσωτερικό”[…]

"Άρα λοιπόν όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουν εσωτερική πολιτική σημασία και θα βγάλουμε και πολιτικά συμπεράσματα. Αυτό το λέω για όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που λένε "εντάξει, σε τελευταία ανάλυση δεν έχει σημασία”. Δεν μπορεί να λες και "δεν έχει σημασία άρα να κάνω ότι μου έρθει, δεν πειράζει, θα τους ψηφίσω στις βουλευτικές, τώρα δεν θέλω”. Αλλά από την άλλη μεριά και να ξέρεις ότι και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αλλά και όλοι να αναγνωρίζουν ότι έχουν πολιτική σημασία. Δεν γίνονται και τα δύο ή έχουν πολιτική σημασία και άρα το λαμβάνει ο ψηφοφόρος υπόψη του αυτό και ψηφίζει με αυτό το δεδομένο ή δεν έχουν πολιτική σημασία, αλλά δεν έχουν πολιτική σημασία για όλους[…] Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει μετά τις ευρωεκλογές, να ξεκαθαρίσουμε. Έχουμε μια καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν την ώρα που πρέπει. Ωστόσο να εγκριθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης, το να στηριχθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχεται απίστευτες επιθέσεις και μάλιστα συντονισμένες και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με όλες αυτές τις ιστορίες και τις κατασκευές που γίνονται από τους σοσιαλιστές, τους κομμουνιστές, από τους πράσινους για τα θέματα του κράτους δικαίου[…]".

Διαβάστε Επίσης

"Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μία ώριμη Δημοκρατία"

"Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπως ξέρετε πάντοτε κάνει μία έκθεση και πάντοτε σε αυτή την έκθεση υπάρχουν παρατηρήσεις. Αν θέλετε να δείτε την εξέλιξη των θεσμών, θα πρέπει να συγκρίνετε εκθέσεις, γιατί πάντοτε εντοπίζονται ζητήματα σε αυτές τις εκθέσεις, δεν εντοπίστηκαν φέτος[…] Πάντοτε στις δυτικές δημοκρατίες υπάρχουν και σωστά υπάρχουν έλεγχοι και αξιολογήσεις για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα. Το ότι υπάρχουν και μπαίνουν παρατηρήσεις αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόοδος. Διότι αν διαβάσετε, παραδείγματος χάρη, άλλα στοιχεία της ίδιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα δείτε την αναγνώριση για πάρα πολλά ζητήματα θεσμικά του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, ότι αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα είναι μία ώριμη δημοκρατία.

"Άρα λοιπόν, το ότι θα έρθει κάποιος και θα σου πει ναι, ξέρεις, πρέπει να βελτιώσεις το σύστημα κράτησης, τις φυλακές σου, το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων ή πρέπει να δεις τι πρόκειται να κάνεις για να έχεις αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα, όλα αυτά είναι παρατηρήσεις που πάντα λέγονται, θα λέγονται και αποτελούν πάντοτε ένα σημείο βελτίωσης και προσπάθειας για τα κράτη. Άλλο αυτό και άλλο να περιγράφουμε την Ελλάδα, όπως κάνει η Αριστερά, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου ως δικτατορία[…]".

"Η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας καταδικάζει ακραίες συμπεριφορές"

Αναφερόμενος στη συνέχεια ο κ. Βορίδης στις επιθέσεις στους ναούς για τον γάμο των ομόφυλων και τη στάσ ητης εκκλησίας, σημείωσε:

"Να διακρίνουμε λίγο εδώ, διότι υπάρχει η Εκκλησία, η οποία εκφράζεται θεσμικά από την Ιερά Σύνοδο και αυτή εκπροσωπείται από τον Αρχιεπίσκοπο. Και από κει και πέρα προφανώς υπάρχουν πολλοί πάμπολλοι ιερείς, οι οποίοι ασκούν τα εκκλησιαστικά τους και ποιμαντικά τους καθήκοντα, αλλά αυτοί είναι χιλιάδες άνθρωποι. Σε αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις οι οποίες να φέρονται με ακραίο τρόπο στο συγκεκριμένο θέμα, όμως το σύνολο της Εκκλησίας και όταν λέω το σύνολο, εννοώ η συντριπτική ή μαζική πλειοψηφία των ιερέων και βεβαίως η θεσμική έκφραση της Εκκλησίας όχι μόνο δεν υιοθετεί αλλά και καταδικάζει.

"Ο Αρχιεπίσκοπος είπατε ότι καταδίκασε ρητώς τέτοιου είδους συμπεριφορές. Άρα, λοιπόν, να το πω αλλιώς, εννοείται ότι η Εκκλησία είχε τη θέση της και τη διατύπωσε στο συγκεκριμένο θέμα, είναι σαφές. Από την άλλη μεριά, επίσης, είναι σαφές ότι κανένα μέτωπο και καμία ρηγμάτωση με αυτή την έννοια δεν υπάρχει. Αντιθέτως, η σχέση Εκκλησίας και Κράτους, Εκκλησίας και Πολιτείας παραμένουν αυτές που πρέπει να είναι. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του από το θεσμικό του ρόλο.
Η Εκκλησία είναι θείον καθίδρυμα. Ασχολείται με τα πνευματικά ζητήματα και με τα ζητήματα της πίστεώς μας. Με αυτά ορθώς πρέπει να ασχολείται και ασχολείται. Διατυπώνει και τις απόψεις της για μια σειρά από θέματα που θεωρεί ότι άπτονται αυτών των ζητημάτων".

Διαβάστε Επίσης

"Ο Κασιδιάρης δεν κατάφερε να είναι ούτε υποψήφιος, ούτε πολιτικός αρχηγός, ούτε βουλευτής"

Για τις κατηγορίες ότι δεν κατάφερε η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να φρενάρει τον Κασιδιάρη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "Τι δεν κατάφερε; Δεν κατάφερε να είναι υποψήφιος. Δεν κατάφερε να είναι βουλευτής. Δεν κατάφερε να είναι φανερός αρχηγός. Άρα λειτούργησε η ρύθμιση; Γιατί αυτό το οποίο είχαμε τότε να επιλέξουμε και για το οποίο δεχόμουν εγώ κριτική, ήταν ότι στην πραγματικότητα αύριο το πρωί ένας άνθρωπος καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση θα είναι υποψήφιος και θα είναι αρχηγός. Η ρύθμιση, λέω εγώ, τον σταμάτησε αυτόν; τον έχετε δει πουθενά; Πάμε τώρα στο επόμενο. Μπαίνει ρύθμιση για την κεκρυμμένη ηγεσία. Ερώτηση: κάποιος καταφέρνει να κοροϊδέψει τον Άρειο Πάγο. Τον κορόιδεψε. Υπάρχει δίωξη αυτή τη στιγμή για εξαπάτηση εκλογέων; Υπάρχει δίωξη; Υπάρχει. Την άσκησε η κυρία εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Σωστά. Πώς την άσκησε; Με βάση ποια διάταξη; Πού τη βρήκε; Άρα, πώς δεν λειτουργεί η διάταξη; Χάρη σε αυτή τη διάταξη γίνονται αυτά που γίνονται[…]".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 24 Μαϊ 2024 | 09:35

Τα "γυρίζει" ο Κασσελάκης για το Πόθεν Έσχες: Δεν θα το δώσει πριν τις ευρωεκλογές, αλλά έως τις 30 Ιουνίου

Αναίρεσε τη δημόσια δέσμευσή του, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να εμφανίσει το "Πόθεν Έσχες" του πριν από τις ευρωεκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ 24 Μαϊ 2024 | 07:29

Στριμωγμένος στη Βουλή για την ακρίβεια ο Μητσοτάκης - Σφυροκόπημα ετοιμάζει η αντιπολίτευση

Κρας τεστ για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, 16 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί σε όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 23 Μαϊ 2024 | 19:59

Στη Βουλή η δικογραφία για την τραγωδία στα Τέμπη - Ποια πολιτικά πρόσωπα αφορά

Ένα εικοσιτετράωρο πριν κλείσει η Βουλή για τις Ευρωεκλογές, διαβιβάστηκε η δικογραφία για την τραγωδία στα Τέμπη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 23 Μαϊ 2024 | 12:51

Ανδρουλάκης: Ο Κασσελάκης με λέει εκβιαζόμενο - Παίζει τοξικό παιχνίδι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εγκάλεσε την κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, στις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες στον τομέα της υγείας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 23 Μαϊ 2024 | 11:01

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές αντιδράσεις για το φλερτ με την Κωνσταντοπούλου - Νέες αποστάσεις Κασσελάκη από Τσίπρα

Οι νέες αποστάσεις του Κασσελάκη από τον Τσίπρα. Οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα στην Κωνσταντοπούλου.

ΣΥΡΙΖΑ 23 Μαϊ 2024 | 08:18

Κασσελάκης: Θα είμαι ικανοποιημένος με ποσοστό πάνω από 20% - Ανασφαλής ο Ανδρουλάκης, δεν έχουμε προσωπική χημεία

Μιλώντας στο Action24, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές ενώ δήλωσε πως σύντομα θα καταθέσει και το πόθεν έσχες του.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 23 Μαϊ 2024 | 07:29

Ο Μητσοτάκης τραβάει το χαρτί των εθνικών πριν την κάλπη: Πώς προσπαθεί να "φρενάρει" τον Βελόπουλο

Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα κρατάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα εθνικά και την οικονομία, δύο τομείς που τού δίνουν πόντους στις δημοσκοπήσεις,

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 22 Μαϊ 2024 | 17:42

Ευρωεκλογές - Επιστολική ψήφος:14+1 ερωτήσεις - απαντήσεις για το πώς θα ψηφίσετε - Ο "οδικός χάρτης"

Ο "οδικός χάρτης" για τους πολίτες που στις προσεχείς ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 θα ασκήσουν το δικαίωμά τους μέσω επιστολικής ψήφου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 22 Μαϊ 2024 | 13:28

Βορίδης κατά Κασσελάκη και Ανδρουλάκη: Λαϊκιστές που θέλουν να βγάλουν μεροκάματο μέχρι τις εκλογές

"Λαϊκιστές που θέλουν να βγάλουν μεροκάματο μέχρι τις εκλογές" χαρακτηρίζει Κασσελάκη και Ανδρουλάκη ο Μάκης Βορίδης.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ 22 Μαϊ 2024 | 10:08

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία

Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από το VMRO ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ 22 Μαϊ 2024 | 07:29

Ευρωεκλογές 2024: Το καλό και το κακό σενάριο για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Αισιοδοξία αλλά και ανησυχία

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές προκαλούν αισιοδοξία στο κυβερνητικό επιτελείο, αν και όπως λένε παλιά κομματικά στελέχη, η κάλπη είναι "γκαστρωμένη" μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 21 Μαϊ 2024 | 13:10

Ανδρουλάκης από την Καρδίτσα: Στη Θεσσαλία αποδείχθηκε περίτρανα η ανικανότητα του επιτελικού κράτους της ΝΔ

"Στη Θεσσαλία αποδείχθηκε περίτρανα η ανικανότητα του επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας", σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Καρδίτσα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 21 Μαϊ 2024 | 13:05

Παραδοχή Σκέρτσου: Η διασύνδεση ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών εξασφάλιζε μεγαλύτερη συμμετοχή

Η διασύνδεση ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών εξασφάλιζε μεγαλύτερη συμμετοχή, παραδέχεται ο Άκης Σκέρτσος.