Follow us

Βορίδης για υποψηφιότητα Μπελέρη: Να σταλεί ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται παραβίαση του Κράτους Δικαίου

"Ο φυλακισμένος, εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας είναι ουσιαστικά ένα σύμβολο, αυτή τη στιγμή", είπε ο Μάκης Βορίδης για τον Φρέντι Μπελέρη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Να αποσταλεί ηχηρό μήνυμα ότι στην Ελλάδα δεν ανεχόμαστε την παραβίαση του Κράτους Δικαίου, δεν ανεχόμαστε την παραβίαση των δικαιωμάτων του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Αυτό το "δεν ανεχόμαστε", το εκφράζουμε με ένα βαθιά πολιτικό τρόπο επιλέγοντας τον Μπελέρη", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Ειδικότερα, ο Μάκης Βορίδης παραχώρησε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ μιλώντας, μεταξύ άλλων, για τον Φρέντι Μπελέρη, τις ευρωεκλογές 2024 αλλά και τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως: "ο Μπελέρης είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Σχεδόν όλες οι (ελληνικές) πολιτικές δυνάμεις έχουν καταγγείλει την Αλβανία για παραβιάσεις του κράτους δικαίου στη σύλληψη, την προσωρινή κράτηση, στη δίκη, την καταδίκη του Μπελέρη. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο σύνολό του, έχει καταδικάσει την Αλβανία για παραβιάσεις του κράτους δικαίου".

"Ο φυλακισμένος, εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας (είναι) ουσιαστικά ένα σύμβολο, αυτή τη στιγμή", ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Βορίδης.

"Να αποσταλεί ηχηρό μήνυμα ότι στην Ελλάδα δεν ανεχόμαστε την παραβίαση του κράτους δικαίου, δεν ανεχόμαστε την παραβίαση των δικαιωμάτων του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού", συμπλήρωσε λέγοντας πως "αυτό το "δεν ανεχόμαστε", το εκφράζουμε με ένα βαθιά πολιτικό τρόπο επιλέγοντας τον Μπελέρη".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μάκης Βορίφης διερωτήθηκε "ποιο είναι το ακροδεξιό παρελθόν Μπελέρη;". Για να απαντήσει ότι "είχε κατηγορηθεί το 1994 -τριάντα χρόνια πριν- για μια υπόθεση, στην οποία τελικώς κατέληξε να κριθεί ένοχος μιας πλημμεληματικής οπλοκατοχής. Γιατί την ανασύρουν τώρα, όταν μια χαρά ήταν υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας;". Άλλωστε, "ο Μπελέρης είναι Έλλην πολίτης και ασκεί ένα πολιτικό δικαίωμά του", είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως: "Δεν καταλαβαίνω γιατί η αλβανική πλευρά πρέπει να ταράζεται με αυτό".

Και στο "δια ταύτα", "υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, εγκρίνοντας την πράξη του πρωθυπουργού να συμπεριλάβει (τον Φρ. Μπελέρη) και στηρίζοντας τον ίδιο, οι Έλληνες ψηφοφόροι στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία. Ότι σε ζητήματα κράτους δικαίου και ειδικά στην ελληνική μειονότητα, η ελληνική κοινή γνώμη είναι ευαισθητοποιημένη. Η Αλβανία πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και η Ελλάδα θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Αλβανία". Ωστόσο, διευκρίνισε, "αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την Αλβανία ό,τι και αν κάνει". Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν του ο πρωθυπουργός Ράμα, μελλοντικώς ο όποιος πρωθυπουργός και η όποια κυβέρνηση της Αλβανίας, κατέληξε.

Για τις ευρωεκλογές

Μιλώντας, αμέσως μετά για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είπε πως συνολικώς είναι "ένα καλό ψηφοδέλτιο". Και, ως απόδειξη αυτού, επικαλέσθηκε το γεγονός ότι συζητήθηκε και συζητιέται η υποψηφιότητα Μπελέρη, αλλά όχι μόνον αυτή: και οι υποψηφιότητες του Γ. Αυτιά, των εν ενεργεία ευρωβουλευτών, των Ελ. Μελέτη, Αθ. Εξαδάκτυλου, Β. Κοντοζαμάνη, Δ. Τσιόδρα. Ενώ παρατήρησε παραλλήλως ότι η συζήτηση του προηγούμενου διαστήματος ότι "το ψηφοδέλτιο ήταν… ΠΑΣΟΚ" έχει κλείσει πια.

Όμως, ο Μ. Βορίδης αναφέρθηκε σε μία υποψηφιότητα εκτενώς: αυτήν της Νουρτζάν Σούλογλου: μουσουλμάνα στο θρήσκευμα, ιατρός σε Κέντρο Υγείας στη Θράκη, που γύρισε και είπε, "εγώ θέλω να εκλεγώ για να υπηρετήσω την πατρίδα μου, την Ελλάδα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο". Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, "το να είσαι γυναίκα μέσα σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον και να λες αυτό το πράγμα μένοντας στην περιοχή, εργαζόμενη στην περιοχή, θέλει λεβεντιά, θέλει θάρρος".

Συμπερασματικώς, "η συζήτηση τελείωσε για τα άλλα ψηφοδέλτια, άπαντες συζητούν για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας".

Για τον Στέφανο Κασσελάκη

Ακολούθησε, όμως, η αναφορά του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: "Αυτό που κάνει ο κ. Κασσελάκης στη ριζοσπαστική Αριστερά, θέλει πιο βαθιά συζήτηση: έχει την αστεία πλευρά του, αλλά, έχει, κατά τη γνώμη μου, μια βαθιά πολιτική και ιδεολογική πλευρά. Τι τους έχει πει από τη στιγμή που έχει αναλάβει (σ.σ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ); Τους έχει πει τι ωραίες και καλές είναι οι επενδύσεις και πώς η Αριστερά πρέπει να ασχολείται συστηματικά με το θετικό ρόλο του κεφαλαίου. Τους έχει πει τι καλό που είναι το ΝΑΤΟ και μάλιστα ότι είναι μια καταπληκτική ιερή συμμαχία. Έχει μιλήσει ανοικτά, υποστηρικτικά για το Ισραήλ, αυτό η Αριστερά δεν το έχει κάνει ποτέ!".

Και συνέχισε: "Αν τελικώς καταλήξουμε, χάρη στον Κασσελάκη, να μην έχουμε Αριστερά στην Ελλάδα, (αυτό είναι)πολύ καλό πράγμα. Μπράβο στον άνθρωπο, όντως θα έχει επιτελέσει θεάρεστο έργο". Αν, όμως, ο Στ. Κασσελάκης θέλει, όντως, να μετακινηθεί στο Κέντρο, τότε, σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη, "ενσωματώνει, από την άλλη μεριά, μια ιστορική παράδοση αυτού του χώρου, που λέγεται "αυριανισμός". Δηλαδή τη χυδαιολογία, τη λασπολογία, την ψευδολογία. Αυτό, όμως, στο σκεπτόμενο ψηφοφόρο του Κέντρου δεν αρέσει", εκτίμησε.

Εν κατακλείδι, "είμαστε ελίτ εμείς που παίρνουμε 41%, εμείς που πήραμε πρωτιά σε όλες τις λαϊκές γειτονιές και δεν είναι ελίτ αυτοί που είναι στο 2%, στο 3%, στο 12%. Εκτός αν έχουμε πλούσιους στην Ελλάδα σε ποσοστό 41%...".

Για το θέμα του κράτους δικαίου στη χώρα μας, απάντησε ότι "η Ελλάδα καθόλου δεν είναι εκτεθειμένη". Άλλωστε, "ο αρμόδιος για την εφαρμογή και την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το παρακολουθεί".

Ενώ επικαλέσθηκε, στο σημείο αυτό, και την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα, της αρμόδιας Επιτρόπου Βέρα Γιούροβα: "Ήλθε και είπε στην Ελλάδα ότι υπάρχει πολύ σημαντική πρόοδος, ότι έχουν δοθεί πολύ σημαντικές απαντήσεις ειδικά στα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου και ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει κάνει, επί Κυριάκου Μητσοτάκη, άλματα στο κράτος δικαίου".

Διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί διαπιστώνεται τέτοια αναντιστοιχία μεταξύ των συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφενός, της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφετέρου. Το ψήφισμα του οποίου, μετά από σχετική πρωτοβουλία από τις ευρωομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων κυρίως, είχε ως σκοπό, όχι να χτυπήσει την Ελλάδα, όπως ανέφερε. "Ο κύριος σκοπός είναι ο Μητσοτάκης", υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας εξηγώντας πως "στον Μητσοτάκη δεν μπορείς να πεις τίποτε για την ανάπτυξη, την ανεργία, τις επενδύσεις, την αύξηση του κατώτατοι μισθού, το μεταναστευτικό".

Τελικώς, "αυτές οι ομάδες πήγαν να χτυπήσουν τον Μητσοτάκη προ των ευρωεκλογών, γιατί σήμερα είναι ο πιο επιτυχημένος κεντροδεξιός πρωθυπουργός στην Ευρώπη. Είναι ένα παράδειγμα για την Ευρώπη και τον κόσμο". Το μείγμα πολιτικής και το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτό που έχει πετύχει, αφενός να αντιμετωπίσει το λαϊκισμό, αφετέρου να φέρει ανάπτυξη και πρόοδο στη χώρα, πρόσθεσε.

Για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, τέλος, αντέτεινε πως "αν υπήρχε συστημικό πρόβλημα, αντιμετωπίσθηκε με νόμο που φέρνουμε εμείς. Όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται προς έλεγχο στη δικαιοσύνη και τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές". Συμπερασματικώς, "το κράτος δικαίου λειτουργεί αποτελεσματικά και με πολύ καλύτερο τρόπο, ο αγώνας για τη βελτίωση των δικαιικών αρχών είναι διαρκής".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΕΣ 24 Μαϊ 2024 | 19:46

Ευρωεκλογές: Ανακοινώθηκαν όλα τα εκλογικά κέντρα - Μάθε πού ψηφίζεις

Eπικαιροποιημένα στοιχεία βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι 29/02/2024 και μεταβολές καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι 30/4/2024.

ΦΥΣΙΚΗ 24 Μαϊ 2024 | 14:20

Γιατί ο Κασσελάκης δεν έχει χημεία με τον Ανδρουλάκη - Η απροσδόκητη απάντηση του Γιάννη Πρετεντέρη

Πώς σχολίασε με χιούμορ ο Γιάννης Πρετεντέρης, τη δήλωση Κασσελάκη ότι δεν θα πάρει τηλέφωνο τον Νίκο Ανδρουλάκη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 24 Μαϊ 2024 | 09:35

Τα "γυρίζει" ο Κασσελάκης για το Πόθεν Έσχες: Δεν θα το δώσει πριν τις ευρωεκλογές, αλλά έως τις 30 Ιουνίου

Αναίρεσε τη δημόσια δέσμευσή του, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να εμφανίσει το "Πόθεν Έσχες" του πριν από τις ευρωεκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ 24 Μαϊ 2024 | 07:29

Στριμωγμένος στη Βουλή για την ακρίβεια ο Μητσοτάκης - Σφυροκόπημα ετοιμάζει η αντιπολίτευση

Κρας τεστ για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, 16 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί σε όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 23 Μαϊ 2024 | 20:31

Μητσοτάκης από Άργος για ευρωεκλογές: Να αποκρούσουμε το απολιτίκ lifestyle της αντιπολίτευσης με επιχειρήματα

Αισιόδοξος ο Μητσοτάκης για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών - Η αναφορά του στην επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν - Τι είπε για την ακρίβεια.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 23 Μαϊ 2024 | 19:59

Στη Βουλή η δικογραφία για την τραγωδία στα Τέμπη - Ποια πολιτικά πρόσωπα αφορά

Ένα εικοσιτετράωρο πριν κλείσει η Βουλή για τις Ευρωεκλογές, διαβιβάστηκε η δικογραφία για την τραγωδία στα Τέμπη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 23 Μαϊ 2024 | 18:40

Η ΝΔ ζητά τη διαγραφή Αντώναρου από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί χαρακτήρισε τον Μητσοτάκη "τουρκολάγνο" [Βίντεο]

"Δεν είχαμε σκοπό να ασχοληθούμε με τον κ. Αντώναρο, αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχει σοβαρό θέμα" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 23 Μαϊ 2024 | 12:51

Ανδρουλάκης: Ο Κασσελάκης με λέει εκβιαζόμενο - Παίζει τοξικό παιχνίδι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εγκάλεσε την κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, στις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες στον τομέα της υγείας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 23 Μαϊ 2024 | 11:01

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές αντιδράσεις για το φλερτ με την Κωνσταντοπούλου - Νέες αποστάσεις Κασσελάκη από Τσίπρα

Οι νέες αποστάσεις του Κασσελάκη από τον Τσίπρα. Οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα στην Κωνσταντοπούλου.

ΣΥΡΙΖΑ 23 Μαϊ 2024 | 08:18

Κασσελάκης: Θα είμαι ικανοποιημένος με ποσοστό πάνω από 20% - Ανασφαλής ο Ανδρουλάκης, δεν έχουμε προσωπική χημεία

Μιλώντας στο Action24, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές ενώ δήλωσε πως σύντομα θα καταθέσει και το πόθεν έσχες του.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 23 Μαϊ 2024 | 07:29

Ο Μητσοτάκης τραβάει το χαρτί των εθνικών πριν την κάλπη: Πώς προσπαθεί να "φρενάρει" τον Βελόπουλο

Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα κρατάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα εθνικά και την οικονομία, δύο τομείς που τού δίνουν πόντους στις δημοσκοπήσεις,

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 22 Μαϊ 2024 | 17:42

Ευρωεκλογές - Επιστολική ψήφος:14+1 ερωτήσεις - απαντήσεις για το πώς θα ψηφίσετε - Ο "οδικός χάρτης"

Ο "οδικός χάρτης" για τους πολίτες που στις προσεχείς ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 θα ασκήσουν το δικαίωμά τους μέσω επιστολικής ψήφου.

ΕΡΕΥΝΑ 22 Μαϊ 2024 | 14:59

Ποιοι είναι οι αναποφάσιστοι και πώς θα ψηφίσουν (αν ψηφίσουν)- Τι δείχνουν οι έρευνες για το προφίλ τους

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα ποσοστό 12,5% του εκλογικού σώματος δεν έχει αποφασίσει ούτε αν ούτε τι θα ψηφίσει