Follow us

Βορίδης: Η υποψηφιότητα Μπελέρη είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Αλβανία - Τι είπε για ευρωεκλογές και Παπανώτα

Ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως η ελληνική πλευρά θέλει και επιδιώκει τις καλές σχέσεις με την Αλβανία και την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βοριδης

"Υπάρχει μια ευρύτερη παγκόσμια προσπάθεια να αποφευχθεί η κλιμάκωση, το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, θα το δούμε" ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο OPEN, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Ιρανο-Ισραηλινή σύγκρουση.

Στη συνέχεια, αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Βορίδης είπε ότι απαντήθηκαν. Από κει και πέρα, "το γεγονός ότι ήρθαν στην Ελλάδα τόσο σημαντικοί άνθρωποι να μιλήσουν για την προστασία του ωκεανού και της θάλασσας, να συμφωνήσουν σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα, να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά για την Ελλάδα ύψους 2 δισ. ευρώ για την προστασία των θαλασσών" και να εξεταστούν μια σειρά από μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα, ήταν κάτι πολύ σημαντικό. "Βγήκαμε και είπαμε ότι αναλαμβάνουμε να προστατεύσουμε περιβαλλοντικά συγκεκριμένες περιοχές και έρχονται οι απέναντι κι αντί να δουν τη μεγάλη εικόνα για την προστασία του περιβάλλοντος θέτουν ξανά ζητήματα".

Το αν οι εμπρηστικές δηλώσεις ενός αξιωματούχου επηρεάζουν το κλίμα, ναι, το επηρεάζουν αλλά από κει και πέρα είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μου να διατηρηθεί η προσπάθεια για τη συνεννόηση χωρίς κάποιος να έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες, είπε. Το σημαντικό είναι ότι δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο, έχουμε ακυρώσει ακόμη και ψευδονομικές ενέργειες, έχουμε θωρακίσει τη χώρα κι εμείς μαζί με την πολιτική του διαλόγου επιδιώκουμε το καλύτερο χωρίς από την άλλη πλευρά να αφήνουμε το μείζον που είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας και όπου χρειάζεται οι απαντήσεις δόθηκαν κι έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει. "Δεν νομίζω ότι κανένας θα ήθελε από το πρωί μέχρι το βράδυ να έχουμε εμπρηστικές δηλώσεις αλλά δεν είναι στο χέρι μας τι δήλωση θα κάνει ο κάθε Τούρκος αξιωματούχος. Το γάντι το σηκώνουμε όταν κάποιος το τείνει. Δεν πάμε να το πετάξουμε εμείς", πρόσθεσε.

Διαβάστε Επίσης

"Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου διαφωνία από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών για την υποψηφιότητα Μπελέρη" είπε ο κ. Βορίδης. "Εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας κατηγορείται με την κατάθεση ενός μάρτυρα, που ο ίδιος δέχεται ότι έχει χρηματιστεί από τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες, προφυλακίζεται μόνος αυτός, δεν του επιτρέπουν έστω συνοδεία να πάει να ορκιστεί για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Γίνεται μια δίκη με χίλια μύρια προβλήματα δικονομικά και οδηγείται σε μία πρωτόδικη καταδίκη" εξήγησε ο κ. Βορίδης.

Επεσήμανε ότι σε όλη αυτή τη διάρκεια η ελληνική πλευρά θέλει και επιδιώκει τις καλές σχέσεις με την Αλβανία και την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις. Πρέπει η Αλβανία να σέβεται τις μειονότητες, να διασφαλίζει δίκαιη δίκη, να σέβεται τους εκλεγμένους ανεξάρτητων εκλογών και να κάνει κάθε άλλο από αυτά που έχει κάνει στην περίπτωση Μπελέρη. Υπάρχει καταδίκη όχι μόνο πια από την πλευρά της Ελλάδας αλλά από το ΕΛΚ της συμπεριφοράς της Αλβανίας στο θέμα αυτό, αναγνώριση ότι υπάρχουν ζητήματα στο κράτος δικαίου, άρα "η υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη είναι μια υποψηφιότητα υψηλού συμβολισμού. Λέει ότι ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας, αυτός είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, θέλουμε να υπερψηφιστεί γιατί ακριβώς θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς την Αλβανία. Το έχουμε πει διπλωματικά, έχουμε πει ότι αυτό δεν είναι ένα διμερές θέμα, έχουμε πει ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τον πυρήνα των αξιών της ΕΕ".

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι "όλα τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν μόνο διμερή χαρακτήρα. Είναι ζητήματα τα οποία αφορούν ευρύτερα τη λειτουργία των κρατών. Η τοποθέτηση λοιπόν του Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι μια τοποθέτηση υψηλού συμβολισμού, πατριωτικού συμβολισμού και λέει στην Αλβανία ότι εμείς θέλουμε τις καλύτερες σχέσεις, εμείς θέλουμε να προχωρήσετε αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς προϋποθέσεις. Θα σέβεστε τη μειονότητα, θα σέβεστε τα δικαιώματά της, θα σέβεστε το κράτος δικαίου, θα σέβεστε τους εκλεγμένους, και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσετε". Πρόσθεσε επίσης: "Νομίζω ότι όλοι, με την κίνηση αυτή, αντιλαμβάνονται πρώτον τη σημασία που δίνει η Ελλάδα, δεύτερον ότι αυτό γίνεται σε έναν μεγάλο βαθμό ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Από κει και πέρα, αν αύριο βγει μια καταδικαστική απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που του αφαιρεί τα πολιτικά δικαιώματα, βεβαίως η Αλβανία παίρνει το κόστος μιας τέτοιας ενδεχόμενης απόφασης αλλά αυτή θα έχει εκδοθεί", θα είναι ένα γεγονός. Οπότε είναι συγκεκριμένος ο βαθμός που μπορούμε να επέμβουμε. Αυτό που εμείς κάνουμε είναι ένας ισχυρός συμβολισμός κι ένα ισχυρό μήνυμα και προς την Αλβανία και ευρύτερα, δείχνει τη σημασία που αποδίδει η ΝΔ στην υπόθεση του Φρέντυ Μπελέρη και της Χειμάρρας.

"Μαζί με τον συμβολισμό για το κράτος δικαίου έχει κι έναν πατριωτικό συμβολισμό αυτή η υποψηφιότητα αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά μόνο τους δεξιούς και όχι τους κεντρώους ας πούμε;" διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση μήπως η υποψηφιότητα αυτή εξυπηρετεί ψηφοθηρικούς λόγους στα δεξιά της ΝΔ. "Προτεραιότητα της ΝΔ είναι να εκφράσει και με το ψηφοδέλτιο και με τα πρόσωπα την προγραμματική της κατεύθυνση, την αξιακή της θέση. Αυτό γίνεται και με τον Μπελέρη στο συγκεκριμένο ζήτημα" ... "Αν με ρωτάτε αν φτιάξαμε τις πολιτικές μας θέσεις για να πάρουμε ψήφους, θα απαντήσω όχι. Αλλά προφανώς όποιος πολιτεύεται θέλει να ψηφίζεται. Εκείνο που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι η κίνηση αυτή ούτε οπορτουνιστικά γίνεται, ούτε συγκυριακά, ούτε ευκαιριακά. Είναι ενταγμένη μέσα σε ένα αξιακό πλέγμα που υπερασπίζεται η ΝΔ, πατριωτικό, εθνικό, είναι ενταγμένη μέσα σε ένα προγραμματικό ειδικό πλέγμα που υπερασπίζεται η ΝΔ για το ότι η ένταξη της Αλβανίας και η ευρωπαϊκή της προοπτική περνά μέσα από το σεβασμό του κράτους δικαίου. Άρα είναι μια πράξη ενταγμένη μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δε γίνεται γιατί ξαφνικά κάτι θυμηθήκαμε" τόνισε.

Είπε ακόμη ότι "όταν κάποιος πάει να ψηφίσει θα κάνει μια συνολική εκτίμηση, δηλαδή δεν θα πάει να ψηφίσει γιατί περάσαμε έναν νόμο. Γιατί ακριβώς δεν έχουμε περάσει μόνο έναν νόμο. Έχουμε κάνει κάτι για τον κατώτατο μισθό, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, έχουμε κάνει κάτι για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, … Ο ψηφοφόρος λοιπόν που έχει αυτές τις ευαισθησίες, πατριωτικές, εθνικές ευαισθησίες, που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της λεγόμενης συντηρητικής ατζέντας, θα κάνει μία σούμα".

Διαβάστε Επίσης

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε στη συνέχεια: "Νομίζω ότι αυτό που κάνει ο Κασσελάκης είναι καταπληκτικό, γιατί νομίζω ότι υπάρχει η απόλυτη αποδόμηση όλου του πλέγματος αξιών, ιδεών, που συνηθίζαμε να λέμε Αριστερά. Ταυτοτικό σημείο για την Αριστερά, η υπεράσπιση της Παλαιστίνης. Ο Κασσελάκης δε λέει κουβέντα για τους Παλαιστίνιους και μιλάει για την ανάγκη να προστατευθεί το Ισραήλ. Δεν μπορώ να φανταστώ για ένα τέτοιο ζήτημα μεγαλύτερη αλλαγή θέσης. Είναι εντυπωσιακό. Ξαφνικά αρχίζει και μιλάει για τα θαύματα στη βάπτιση με ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποτίθεται μια απολύτως κριτική στάση απέναντι στις θρησκευτικές αξίες".

Με αφορμή ερώτηση για την περίπτωση Παπανώτα, ο κ. Βορίδης είπε: "Να ξέρετε ότι οι λεγόμενες απολίτικες υποψηφιότητες, δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι ζυμωμένοι με την πολιτική, έχουν πολύ υψηλά ποσοστά διακινδύνευσης. Γιατί παρότι η πολιτική φαίνεται ότι είναι ένα απλό και εύκολο πράγμα, έχει τα θέματά της και τη δυσκολία της, γιατί αλλάζει εντελώς το επίπεδο της αξιολόγησης των πραγμάτων που λες".

Σε ερώτηση για τον πήχυ των ευρωεκλογών, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: "Πρώτον θα συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Δε θα συγκρίνουμε βουλευτικές με ευρωεκλογές γιατί έχουν διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Το δεύτερο είναι ότι αυτές οι ευρωεκλογές έχουν πρόσθετες ιδιαιτερότητες γιατί είναι αποσυνδεδεμένες τελείως από οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη στο εσωτερικό. Την προηγούμενη φορά που γίνονταν ευρωεκλογές ξέραμε ότι είχαμε εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο, τώρα ξέρουμε ότι έχουμε σε τρία χρόνια. Το πολιτικά ενδιαφέρον για μένα το βράδυ των ευρωεκλογών θα είναι να συζητήσουμε αν υπάρχει κάποια ουσιώδης αλλαγή πολιτικών συσχετισμών".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ 24 Μαϊ 2024 | 07:29

Στριμωγμένος στη Βουλή για την ακρίβεια ο Μητσοτάκης - Σφυροκόπημα ετοιμάζει η αντιπολίτευση

Κρας τεστ για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, 16 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί σε όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 23 Μαϊ 2024 | 19:59

Στη Βουλή η δικογραφία για την τραγωδία στα Τέμπη - Ποια πολιτικά πρόσωπα αφορά

Ένα εικοσιτετράωρο πριν κλείσει η Βουλή για τις Ευρωεκλογές, διαβιβάστηκε η δικογραφία για την τραγωδία στα Τέμπη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 23 Μαϊ 2024 | 12:51

Ανδρουλάκης: Ο Κασσελάκης με λέει εκβιαζόμενο - Παίζει τοξικό παιχνίδι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εγκάλεσε την κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, στις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες στον τομέα της υγείας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 23 Μαϊ 2024 | 11:01

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές αντιδράσεις για το φλερτ με την Κωνσταντοπούλου - Νέες αποστάσεις Κασσελάκη από Τσίπρα

Οι νέες αποστάσεις του Κασσελάκη από τον Τσίπρα. Οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα στην Κωνσταντοπούλου.

ΣΥΡΙΖΑ 23 Μαϊ 2024 | 08:18

Κασσελάκης: Θα είμαι ικανοποιημένος με ποσοστό πάνω από 20% - Ανασφαλής ο Ανδρουλάκης, δεν έχουμε προσωπική χημεία

Μιλώντας στο Action24, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές ενώ δήλωσε πως σύντομα θα καταθέσει και το πόθεν έσχες του.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 23 Μαϊ 2024 | 07:29

Ο Μητσοτάκης τραβάει το χαρτί των εθνικών πριν την κάλπη: Πώς προσπαθεί να "φρενάρει" τον Βελόπουλο

Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα κρατάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα εθνικά και την οικονομία, δύο τομείς που τού δίνουν πόντους στις δημοσκοπήσεις,

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 22 Μαϊ 2024 | 17:42

Ευρωεκλογές - Επιστολική ψήφος:14+1 ερωτήσεις - απαντήσεις για το πώς θα ψηφίσετε - Ο "οδικός χάρτης"

Ο "οδικός χάρτης" για τους πολίτες που στις προσεχείς ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 θα ασκήσουν το δικαίωμά τους μέσω επιστολικής ψήφου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 22 Μαϊ 2024 | 13:28

Βορίδης κατά Κασσελάκη και Ανδρουλάκη: Λαϊκιστές που θέλουν να βγάλουν μεροκάματο μέχρι τις εκλογές

"Λαϊκιστές που θέλουν να βγάλουν μεροκάματο μέχρι τις εκλογές" χαρακτηρίζει Κασσελάκη και Ανδρουλάκη ο Μάκης Βορίδης.

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ 22 Μαϊ 2024 | 07:29

Ευρωεκλογές 2024: Το καλό και το κακό σενάριο για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Αισιοδοξία αλλά και ανησυχία

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές προκαλούν αισιοδοξία στο κυβερνητικό επιτελείο, αν και όπως λένε παλιά κομματικά στελέχη, η κάλπη είναι "γκαστρωμένη" μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 21 Μαϊ 2024 | 13:05

Παραδοχή Σκέρτσου: Η διασύνδεση ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών εξασφάλιζε μεγαλύτερη συμμετοχή

Η διασύνδεση ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών εξασφάλιζε μεγαλύτερη συμμετοχή, παραδέχεται ο Άκης Σκέρτσος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 21 Μαϊ 2024 | 11:12

Βορίδης για Συμφωνία των Πρεσπών: Διπλωματικό πλεονέκτημα η μη κύρωση των μνημονίων συνεργασίας

Ο Μάκης Βορίδης απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τους λόγους που δεν κυρώθηκαν τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ 21 Μαϊ 2024 | 10:57

Ο Κασσελάκης κάνει περιοδείες με το τροχόσπιτο, αλλά ο Καρτερός στέλνει μήνυμα και προειδοποιεί

Συνεχίζονται οι αναταράξεις μεταξύ Κασσελάκη και παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ.

Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΕΣ 21 Μαϊ 2024 | 10:37

Επιστολική ψήφος: Εχουν ήδη ψηφίσει 14.950 Έλληνες για τις ευρωεκλογές

"Έχουν ήδη ψηφίσει 14.950 Έλληνες", αναφέρει ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο.