Follow us

Βορίδης: Το ΠΑΣΟΚ βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κρίση και υιοθετεί τη ρητορική του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

"Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κρίση και υιοθετεί τη ρητορική του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια", υποστήριξε σε συνέντευξή του ο Μάκης Βορίδης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μάκης Βορίδης

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της άκρας δεξιάς εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Δίνοντας συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, αρχικά αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις:

"Στη διαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) υπάρχει κοινή στρατηγική στόχευση, είναι από τα ζητήματα, τα οποία, ούτως ή άλλως, ο πρωθυπουργός έχει ψηλά στην ατζέντα του. Θα το θέσει τώρα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης", επεσήμανε εξ αρχής με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι η διαπραγμάτευση της ΚΑΠ "σχετίζεται και με τον τρόπο που θα δομηθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

Για το αγροτικό πετρέλαιο δε, δήλωσε: "Θα νομοθετήσουμε ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα το θέμα της προκαταβολής, αυτό το είπαμε θα γίνει". Ενώ, συγχρόνως, ανέφερε ότι "ικανοποιείται το βασικό αίτημα των αγροτών: με τη δημοσιονομική επιφύλαξη - αυτό το τόνισε ο πρωθυπουργός που είπε ότι θα δει το δημοσιονομικό κόστος και τι αντέχει - θα δούμε ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο μηχανισμό μόνιμης κατανομής".

Ειδικώς για τους αγρότες της Θεσσαλίας, αφού θύμισε ότι έως τώρα έχουν ήδη δοθεί 150 εκατ. σε αντιστάθμισμα των καταστροφών από το "Daniel", παρέπεμψε στην 11η Μαρτίου, τότε δηλαδή που ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τους αγρότες της Θεσσαλίας. Με τη διευκρίνιση ότι μένει να προσδιορισθεί ο τόπος συνάντησης αλλά και ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν, ο υπουργός Επικρατείας δεν απέκλεισε να γίνουν συζητήσεις και με θεσμικούς φορείς, όχι ταυτοχρόνως, για το ζήτημα της αποκατάστασης στη Θεσσαλία ευρύτερα.

Σε σχέση με την ακρίβεια των αγροτικών προϊόντων, παρατήρησε εν πρώτοις ότι "στα περισσότερα αγροτο-εφόδια έχουμε κατεβάσει τον ΦΠΑ στο χαμηλότερο συντελεστή". Ενώ για τη διαδρομή της τιμής από το χωράφι στο ράφι, σημείωσε ότι υπάρχουν δύο αποτελεσματικοί τρόποι: ο πρώτος, να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και όχι καρτέλ, και ο δεύτερος, να διευρυνθούν οι έλεγχοι για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Πάντως, συμπλήρωσε, έλεγχοι γίνονται και, μάλιστα, με την αντίστροφη διαδρομή, δηλαδή από το σούπερ μάρκετ προς τα πίσω. Ενώ, τόνισε, "στην τελευταία συνάντηση ο πρωθυπουργός πήγε ένα βήμα παρά κάτω: αν υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες, συγκεκριμένοι έμποροι και συγκεκριμένες συμπεριφορές [...] να μας τα πείτε". Σε άλλο δε, σημείο της συνέντευξης, για την ακρίβεια εν γένει, είπε πως "μετά από καιρό έχουμε ένα πρώτο δελτίο αποκλιμάκωσης τιμών από τις εταιρείες, να το δούμε πώς θα λειτουργήσει, αλλά είναι μια καλή είδηση".

Αλλάζοντας θέμα και με αφορμή τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μ. Βορίδης διαβεβαίωσε ότι "έχουμε καθημερινά την αγωνία των προβλημάτων. Καταλαβαίνουμε ότι προκαλείται ένα πρόσθετο βάρος εγρήγορσης εξ αιτίας της πολύ μεγάλης δημοσκοπικής αλλά και καταγεγραμμένης σχετικά πρόσφατα, διαφοράς στις εκλογές, (αυτό) μας δημιουργεί μεγάλη πίεση".

Επιπροσθέτως, "σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έχουμε φορτώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, που έχουν πάντα ένα κόστος, [...] ενώ συναντάμε και εξωγενείς δυσκολίες π.χ. ακρίβεια [...] παρά ταύτα η κυβέρνηση με όλες τις μεταρρυθμίσεις, και με το νομοσχέδιο για το γάμο - στο οποίο είχαμε μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό μας - [...] οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση με οριακές απώλειες, που για τις ευρωεκλογές μπορεί να μην είναι καν απώλειες. Επίσης δείχνουν την αδυναμία της αντιπολίτευσης να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών".

Διαβάστε Επίσης

Για ΣΥΡΙΖΑ: Όσο μικρότερη είναι η επιρροή της Αριστεράς στην Ελλάδα, τόσο το καλύτερο

Στο σχόλιό του για το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη στην εκτίμηση ότι η εικόνα αυτή είναι "η συνέχεια της στρατηγικής ήττας του Ιουνίου, από αυτό δεν έχουν βγει". Για τον Μ. Βορίδη, "όσο πιο περιορισμένη είναι η αντιπολίτευση, τόσο το καλύτερο. Όσο μικρότερη είναι η επιρροή της Αριστεράς στην Ελλάδα, τόσο το καλύτερο". Ενώ κατέγραψε την αγωνία στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί, όπως υποστήριξε, "βλέπουν ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση των πολιτών στην πρότασή τους, οι προτάσεις του συγκεκριμένου χώρου δεν είναι ελκυστικές στους πολίτες".

Μίλησε όμως και για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

"Δείτε τι κάνει τώρα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: υιοθετεί τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι βρίσκεται σε κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάει να κάνει μια ανταλλαγή ατζέντας".

Στο σημείο αυτό, όμως, ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε την άποψη ότι "μπορεί να υπάρξει στρατηγική συμφωνία για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Οι προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο επιμέρους συζήτησης. Ας πει και η αντιπολίτευση "ναι" στην στρατηγική κατεύθυνση, και από εκεί και πέρα ο κοινός νομοθέτης τα ορίζει και θα τα ορίσει".

Ερωτηθείς αν δέχεται πίεση από τα δεξιά του το κυβερνών κόμμα, αντέτεινε ότι "σε μια τέτοια χρονική συγκυρία, όπως είναι η συγκεκριμένη, η Δεξιά, η υπεύθυνη σοβαρή και συγκροτημένη Δεξιά βρίσκεται στη Νέα Δημοκρατία γιατί υπηρετεί μια συγκεκριμένη ατζέντα".

Κλείνοντας με τη στάση της Εκκλησίας στο νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ο Μ. Βορίδης υπογράμμισε ότι "η Εκκλησία κράτησε τη στάση της, που ήταν η αναμενόμενη [...] και εμείς στεκόμαστε με σεβασμό στη στάση της Εκκλησίας". Για τον εαυτό του δε, είπε: "Δεν πάω στην εκκλησία για να με χειροκροτήσουν, εγώ στην εκκλησία πηγαίνω για να εκκλησιασθώ".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 22 Απρ 2024 | 12:34

ΠΑΣΟΚ: Η "μαρτυριάρα" Εύη Χριστοφιλοπούλου παραδέχτηκε ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη έχει ψηφοθηρικά κίνητρα

"Tα κίνητρα της ΝΔ για την υποψηφιότητα Μπελέρη δεν είναι ούτε εθνικά ούτε ευρωπαϊκά αλλά μόνο ψηφοθηρικά", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ HUFFPOST GREECE 22 Απρ 2024 | 11:13

Κασσελάκης: Πιστεύω βαθιά στον Θεό - Για τον Παπανώτα αποφάσισα από την πρώτη στιγμή όταν ήμουν στις ΗΠΑ [βίντεο]

Όσον αφορά την απομάκρυνση Παπανώτα, ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως είχε πάρει την απόφαση όταν βρισκόταν ακόμα στις ΗΠΑ, αλλά περίμενε να γυρίσει πρώτα στην Ελλάδα.

ΑΡΘΡΟ 22 Απρ 2024 | 10:24

Κασσελάκης στα ΝΕΑ: Η 9η Ιουνίου θα σημάνει το τέλος της αποσταθεροποίησης και την αρχή της μεγάλης ανατροπής

"Οι ευρωεκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία να βάλουν οι πολίτες φρένο στον κατήφορο που μας οδηγεί η κυβέρνηση", λέει σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο Στ. Κασσελάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 22 Απρ 2024 | 08:30

Η συγκινητική αγκαλιά του Στέφανου Κασσελάκη με ηλικιωμένο που έκλαιγε έξω από το νοσοκομείο της Σύρου [βίντεο]

Μία πολύ συγκινητική συνάντηση είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με έναν ηλικιωμένο έξω από το νοσοκομείο του ΣΥΡΙΖΑ.

57 ΧΡΟΝΙΑ 21 Απρ 2024 | 19:40

Κασσελάκης από την Νάξο για την 21η Απρίλη: Βαθιά υπόκλιση στους αγώνες της Αριστεράς

"Τιμούμε τους αγώνες του Μανώλη Γλέζου", ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 21 Απρ 2024 | 15:42

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την ΕΡΤ ότι "έκοψε" τον Αντώναρο από πάνελ υποψήφιων ευρωβουλευτών

Να εξηγήσει η ΕΡΤ γιατί αρνήθηκε τη συμμετοχή υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σημερινό πάνελ της, ζητά η Κουμουνδούρου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Απρ 2024 | 15:38

Κασσελάκης από Νοσοκομείο Σύρου: Δεν νοείται κοινωνικό κράτος με μόνο κίνητρο το φιλότιμο

Ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος συνοδευόταν από τον Ευάγγελο Αποστολάκη άκουσε τα προβλήματα που του εξέθεσε το ιατρικό προσωπικό.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Απρ 2024 | 12:15

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Ανδρουλάκη: Ψάχνει σωσίβιο για την αποτυχία του στις ευρωεκλογές με τις προσβολές στον Κασσελάκη

Ο κ. Ανδρουλάκης μιλά μονότονα και βαρετά με τους ίδιους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 21 Απρ 2024 | 11:10

ΣΥΡΙΖΑ για Αχτσιόγλου - Χαρίτση: Έχουν εμμονή με τον Κασσελάκη, στηρίζουν την παραπαίουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη

"Ευελπιστούμε να τους καλωσόρισαν στο άρμα Μητσοτάκη με …τιμές. Μην πάει χαμένος τόσος κόπος", τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 21 Απρ 2024 | 10:31

Ανδρουλάκης καρφώνει Κασσελάκη: Προτιμώ να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου παρά ένας ευχάριστος διασκεδαστής

"Αν κάποιος πολίτης θέλει να στείλει μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία, αξίζει να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ", είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 21 Απρ 2024 | 08:50

Ανδρέας Σπυρόπουλος στο TheTOC: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές - Ο Κασσελάκης δεν είναι κεντροαριστερός

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στην Παραμυθιά, την πρώτη του συνάντηση με το Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και την απόφασή του να κατέβει στις ευρωεκλογές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 20 Απρ 2024 | 15:27

Περιοδεία Ανδρουλάκη στην Καλαμαριά: Ο Μητσοτάκης χαϊδεύει ισχυρά οικονομικά συμφέροντα πίσω από κλειστές πόρτες

Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση πού περιφρονεί την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 20 Απρ 2024 | 13:27

Αχτσιόγλου για Παπανώτα: Δεν δέχομαι τα περί κοπτοραπτικής - Ο Κασσελάκης αντέδρασε μετά την κατακραυγή

"Όταν βάζεις κάποιον στο ψηφοδέλτιο σου, τον βάζεις γιατί έχει κάποια χαρακτηριστικά", σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου.