Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί Τόσκα για την αστυνομική βία

Την παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών οργάνων που βιοπραγούν σε βάρος πολιτών ζητεί με ερώτηση της προς τον υπουργό Εσωτερικών η Β. Κατριβάνου.

bouleutis-suriza-egkalei-toska-gia-tin-astunomiki-bia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Την παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών οργάνων που βιοπραγούν σε βάρος πολιτών ζητεί με ερώτηση της προς τον υπουργό Εσωτερικών, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, ενώ αφήνει ταυτόχρονα αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου κάνοντας λόγω για αύξηση των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
 
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν διαρκώς οι ειδήσεις που αφορούν παλαιότερα ή πρόσφατα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων. Προσφάτως, παρακολουθήσαμε όργανα των ΜΑΤ να χτυπούν ηλικιωμένους σε διαδηλώσεις, να εκτοξεύουν καρέκλες σε βάρος πολιτών και να σπάνε προκλητικά αυτοκίνητα και μηχανές ιδιωτικής χρήσης. Μέλη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας φέρονται να κακοποίησαν κρατούμενο κατά τη λήψη δείγματος DNA. Στις 12-2-2016 δικάζεται πολίτης για αντίσταση κατά αρχής και σωρεία άλλων αδικημάτων, επειδή τόλμησε να ζητήσει εξηγήσεις από όργανα της ομάδας ΔΕΛΤΑ τα οποία βιαιοπραγούσαν σε βάρος ανθρώπου ριγμένου στο οδόστρωμα, ενώ πρόσφατα, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης το οποίο επιδίκασε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 300.000 ευρώ για την περίφημη υπόθεση της «ζαρντινιέρας», ποσό το οποίο αναμένεται να φτάσει τις 450.000 ευρώ με τους τόκους.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να συσταθεί επιτέλους ένα πραγματικά ανεξάρτητο όργανο διερεύνησης και τιμώρησης ανάλογων περιστατικών με βάση τα διεθνή πρότυπα και τις συστάσεις εθνικών και κοινοτικών οργάνων;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε οι αστυνομικοί που έχουν βιντεοσκοπηθεί να προβαίνουν στις ως άνω παράνομες ενέργειες να τιμωρηθούν άμεσα;

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook