Follow us

Βουλή- Νίκος Φίλης: Η κυβέρνηση ευθύνεται για την τραγωδία στα Τέμπη- Ντροπή, ντροπή του φώναζαν από τα έδρανα

Ενταση στη Βουλή όταν ο Νίκος Φίλης καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης για τις ευθύνες της στην τραγωδία στα Τέμπη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Και εντός βουλής αποστάσεις Νίκου Φίλη από Καμμένο και συμφωνία

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη τήρησε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, πριν την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

Στη συνέχεια όμως τα πνεύματα άναψαν, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι έχει ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα, κατηγορώντας ταυτόχρονα την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ότι θέλει να μπουν απουσίες για τη συμμετοχή των παιδιών στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη.

"Είναι ώρα να αποδοθούν οι ευθύνες, δεν είναι ώρα σιωπής. Είναι μια δολοφονία παιδιών για αυτό διαμαρτύρονται και διεκδικούν. Και οι ευθύνες είναι αυτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που αρνήθηκε να συζητήσει ερωτήσεις που είχαμε καταθέσει επανειλημμένα για την ασφάλεια των τρένων. Αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία ευθύνεται για όσα συνέβησαν. Είστε υπόλογοι και έχετε την ευθύνη ως κυβέρνηση", επέμεινε ο κ. Φίλης.

Στον Νίκο Φίλη απάντησε ο πρόεδρος της επιτροπής Βασίλης Διγαλάκης που μίλησε για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και χαρακτήρισε ντροπή τις κατηγορίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε Επίσης

Οι καταγγελίες Νίκου Φίλη και οι απουσίες από τα σχολεία

"Υπάρχει σε όλη τη χώρα πένθος αλλά και οργή γιατί πέθαναν τόσο άδικα 57 νέα παιδιά. Και αυτήν την οργή τη βλέπουμε στα παιδιά που κατέβηκαν στους δρόμους, όχι μόνο για να πενθήσουν αλλά και να εκφράσουν την οργή και τη διαμαρτυρία τους απέναντι μιας πολιτικής που θεωρεί τη ζωή τους αριθμό. Και είδαμε απέναντί τους το πρόσωπο ενός ανάλγητου κράτους που καταμετρά απουσίες στα σχολεία γιατί πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο 57 ανθρώπων. Ενός ανάλγητου κράτους που τους αντιμετώπισε με μεγάλη επιχείρηση βίας", επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής του νομοσχεδίου, Νίκος Φίλης.

Αυτές οι αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος κάλεσε τον κ. Φίλη "να σεβαστεί την στιγμή", υπογραμμίζοντας ότι "είναι ώρα πένθους, δεν είναι ώρα ευθυνών".

ΜΑΥΡΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΕΜΠΗ

"Είναι ώρα να αποδοθούν οι ευθύνες, δεν είναι ώρα σιωπής. Είναι μια δολοφονία παιδιών για αυτό διαμαρτύρονται και διεκδικούν. Και οι ευθύνες είναι αυτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που αρνήθηκε να συζητήσει ερωτήσεις που είχαμε καταθέσει επανειλημμένα για την ασφάλεια των τρένων. Αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία ευθύνεται για όσα συνέβησαν. Είστε υπόλογοι και έχετε την ευθύνη ως κυβέρνηση", επέμεινε ο κ. Φίλης.

"Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Όλοι βλέπουν την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης. Είναι ώρα πένθους, δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών. Λυπάμαι πάρα πολύ γι' αυτό. Να σταματήσει εδώ παρακαλώ", ανέφερε ο κ. Διγαλάκης.

"Μετατρέπεται το πένθος σε μια προσπάθεια συμψηφισμού, σε μια προσπάθεια να αποποιηθείτε την ευθύνη σας και να τη φορτώσετε σε έναν σταθμάρχη. Η συγνώμη του πρωθυπουργού θέλει και σεβασμό", αντέτεινε ο κ. Φίλης και κάλεσε την υπουργό Παιδείας να απαντήσει "αν θα καταμετρηθούν οι απουσίες της προηγούμενης Πέμπτης των μαθητών που κατέβηκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή".

Διαβάστε Επίσης

Νίκη Κεραμέως: Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξέφρασε την οδύνη και τη συμπαράστασή της στα θύματα και τις οικογένειές τους για την ανείπωτη τραγωδία, η οποία, όπως είπε, συγκλονίζει όλη τη χώρα.

ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΕΜΠΗ

"Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Στην εκπαιδευτική κοινότητα είμαστε διπλά συγκλονισμένοι γιατί ανάμεσα στα θύματα έχουμε σημαντικό αριθμό φοιτητών, φοιτητριών, νέων παιδιών, για τους οποίους το νήμα της ζωής τους κόπηκε τόσο νωρίς, τόσο βίαια και τόσο άδικα. Τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει το πόνο των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους. Με βαθύ σεβασμό τούς εκφράζουμε για μια ακόμα φορά τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Και το χρέος της Πολιτείας, παράλληλα με το έργο της Δικαιοσύνης που θα διερευνήσει πλήρως το ζήτημα αυτό και θα καταλογίσει ευθύνες εκεί που πρέπει, είναι να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά έτσι ώστε η συγνώμη μας να μετουσιωθεί σε πράξεις που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα ζήσουμε ποτέ ξανά μια παρόμοια τραγωδία", ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Την οδύνη του για το δυστύχημα και την άδικη απώλεια τόσων ανθρώπων εξέφρασε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Βασίλης Διγαλάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Ιδιαίτερα ως πατέρας δύο νέων φοιτητών αλλά και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος συναισθάνομαι τον σπαραγμό, την οδύνη αλλά και την οργή των γονιών, των συγγενών, των συμφοιτητών και των φίλων των νέων παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους. Ως βουλευτής, όμως, αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη διότι εν έτει 2023 τα σιδηροδρομικά ταξίδια δεν είναι ασφαλή. Γνωρίζω ότι αυτή η συγνώμη, αυτά τα λόγια, δεν μπορεί τούτες τις ώρες της απώλειας και του θρήνου να παρηγορήσουν και να ανακουφίσουν τις οικογένειες των θυμάτων. Η Δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ευθύνες. Η Πολιτεία, από την πλευρά της, θα διερευνήσει πλήρως τα αίτια που οδήγησαν στη τραγωδία. Χρέος της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει τον άμεσο εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου ώστε να μη συμβεί ποτέ ξανά δυστύχημα".

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η βουλευτής της ΝΔ και εισηγήτρια του νομοσχεδίου, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία έκανε λόγο "για βαριά σκιά που πέφτει πάνω στη χώρα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη". "Ως βουλευτής αλλά και ως μητέρα ένιωσα την ανάγκη να σωπήσω ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη όλων αυτών των παιδιών που χάθηκαν τόσο πρόωρα και αποτελεί για όλους μια γροθιά στο στομάχι.

"Μοιραζόμαστε μαζί σας τη θλίψη και το σοκ. Τα "γιατί" είναι πολλά και αναπάντητα", σημείωσε, από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, εκφράζοντας "θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τόσο αδόκιμα και βίαια τη ζωή τους".

Την οδύνη του και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι απαιτείται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης.

"Ζητάμε την πλήρη διερεύνηση ώστε να μη συγκαλυφθεί τίποτα. Αυτό το τραγικό δυστύχημα δεν ήρθε από το πουθενά. Υπήρχαν ενδείξεις για αυτό που ερχόταν, υπήρχαν επανειλημμένες καταγγελίες από τους εργαζόμενους, οι οποίες αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ευθύνη του κράτους και της εταιρείας. Η στρατηγική της ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων υποδομών, που προωθείται από όλα τα αστικά κόμματα, δίνοντας κομματάκια τον ΟΣΕ σε ιδιώτες, αυτές οι ευθύνες προφανώς και δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού. Ουδείς δεν μπορεί να παριστάνει τον ανήξερο. Δεν είναι ώρα της σιωπής αλλά ώρα της φωνής και του αγώνα. Το πιο παρήγορο σημάδι αυτής της ζοφερής πραγματικότητας είναι η αντίδραση της νεολαίας, που παίρνει μορφή αγώνα απέναντι στο δίλημμα "κέρδη ή ζωή" και στη νοοτροπία "πάμε και όπου βγει"", υπογράμμισε ο κ. Δελλής.

Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενής των θυμάτων εξέφρασε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κατερίνα-Χάιδω Ασημακοπούλου σημειώνοντας ότι "οι πληγές που τους άφησε το τραγικό αυτό δυστύχημα δεν θα κλείσουν ποτέ".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 24 Μαρ 2023 | 19:43

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους ήρωες των Τεμπών - Τους νέους που έσωσαν άλλους επιβάτες του τρένου [Βίντεο]

Ανδρέας Αλικανιώτης, Άγγελος Τσιαμούρας και Μιχάλης Κλάψης τιμήθηκαν για τον ηρωισμό και το αίσθημα ανθρωπιάς που επέδειξαν, βοηθώντας συνανθρώπους τους μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, παρότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 24 Μαρ 2023 | 17:45

25η Μαρτίου: Πένθος στα μανίκια για τα Τέμπη φόρεσαν μαθητές στην παρέλαση της Αθήνας- Με πένθιμες κονκάρδες στη Λάρισα

Οι μαθητές από το 50ο Λύκειο Αθηνών παρέλασαν φορώντας πένθος στα μανίκια τους, στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών. Κονκάρδες για το δυστύχημα έχουν φτιάξει μαθητές στη Λάρισα.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 24 Μαρ 2023 | 12:54

Τέμπη: Ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών, διορισμός στο Δημόσιο και μεταγγραφή φοιτητών - Τα μέτρα στήριξης των θυμάτων

Τα μέτρα στήριξης και αρωγής των θυμάτων και τραυματιών της τραγωδίας στα Τέμπη που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης

ΘΕΣΜΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 24 Μαρ 2023 | 10:09

Τραγωδία στα Τέμπη: Πρώτη φορά οι δικηγόροι της χώρας δηλώνουν παράσταση υπεράσπισης της κατηγορίας

Πρώτη φορά οι δικηγόροι στην Ελλάδα δηλώνουν παράσταση υπεράσπισης της κατηγορίας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

ΕΙΧΕ ΞΕΠΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ 24 Μαρ 2023 | 09:51

Τρίκαλα: "Τσακωθήκαμε και την έσφαξα" - Στο εφετείο 57χρονος για τη δολοφονία της 45χρονης συζύγου του

"Τσακωθήκαμε και την έσφαξα". Αυτό είπε ο 57χρονος ο οποίος δολοφόνησε με μαχαίρι τη σύζυγό του στα Τρίκαλα.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ 24 Μαρ 2023 | 09:51

Τραγωδία στα Τέμπη: Προθεσμία για την επόμενη εβδομάδα πήραν οι δύο σταθμάρχες

Ο συμβασιούχος σταθμάρχης θα απολογηθεί τη Δευτέρα, ενώ ο αρχαιότερος σταθμάρχης την ερχόμενη Τρίτη.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 24 Μαρ 2023 | 07:55

Τραγωδία στα Τέμπη: Απολογούνται στον εφέτη ανακριτή οι δύο σταθμάρχες της Λάρισας - Τι θα υποστηρίξουν

Απολογούνται σήμερα οι δύο απογευματινοί σταθμάρχες της 28ης Φεβρουαρίου οι οποίοι κατηγορούνται για τέσσερα αδικήματα.

ΟΣΕ 23 Μαρ 2023 | 21:51

Προαστιακός: Πιο χαμηλές ταχύτητες και πιο αραιά δρομολόγια- Αύξηση κατά 35% των επιβατών τη 2η μέρα

Λιγοστοί και διστακτικοί είναι αυτοί που κάθονται στο πρώτο βαγόνι του προαστιακού σιδηρόδρομου.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ 23 Μαρ 2023 | 19:48

Τέμπη: Ο "γολγοθάς" μιας μητέρας που έχασε την κόρη της, όταν προσπάθησε να καλέσει τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης

Η μητέρα περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την εμπειρία της από τα τηλεφωνήματα που προσπάθησε να κάνει στη συγκεκριμένη γραμμή.

ΟΣΑ ΕΖΗΣΕ 23 Μαρ 2023 | 16:35

Τέμπη - Η δραματική περιγραφή της 22χρονης Ανθής που ταξίδευε στο δεύτερο βαγόνι: "Βλέπαμε μόνο τις φλόγες στα βαγόνια"

Η νεαρή κοπέλα ταξίδευε με τη φίλη της από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και βγήκε με ελάχιστα τραύματα, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στο δεύτερο βαγόνι.

ΗΤΑΝ 23 ΕΤΩΝ 23 Μαρ 2023 | 14:42

Τέμπη: "Αν κερδίσω αυτό το λαχείο, θα πω στη μαμά μου να μην ξαναδουλέψει" - Τα λόγια της αδικοχαμένης Ιφιγένειας στον σύντροφό της

Ο σύντροφος της Ιφιγένειας αποκαλύπτει ότι θα βαφτίσει το νεογέννητο ανιψάκι της 23χρονης που σκοτώθηκε στα Τέμπη.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 23 Μαρ 2023 | 13:48

Τέμπη: Στον εφέτη ανακριτή ο πρόεδρος των μηχανοδηγών - "Μέχρι το 2019 λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα"

Στον εφέτη ανακριτή που έχει αναλάβει την έρευνα για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενηδούνιας.

ΠΡΩΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 23 Μαρ 2023 | 12:39

Ο Αμβρόσιος τα έβαλε πάλι με Μικρούτσικο - Καινούργιου: Είναι υπηρέτες του διαβόλου - Τους στέλνω δώρο μια φωτογραφία του

"Ο Διάβολος τους ώθησε να ξεσπάσουν με φοβερά λόγια εναντίον ενός ταπεινού εργάτου του Ευαγγελίου", λέει ο Αμβρόσιος για τους Αν. Μικρούτσικο και Κατερίνα Καινούργιου.