Βουλή: Aιχμές κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφή στο Μάτι

Με αιχμές μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφή στο Μάτι «κλείνει» η νομοθέτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με αιχμές μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφή στο Μάτι «κλείνει» η νομοθέτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της περιοχής.

Ο Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Ολομέλειας αφού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν κοκορεύεται για την νομοθετική της πρωτοβουλία, αλλά κάνει απλώς το καθήκον της, παρατήρησε ότι τον εξέπληξε η τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη τον οποίο κατηγόρησε ότι μόνο συγχαρητήρια δεν διεκδίκησε από την Βουλή για τους προηγούμενους κυβέρνησης.

«Να είμαστε πιο συγκρατημένοι όταν υπάρχουν 102 νεκροί και ευθύνες για την απώλεια της ζωής τους» ανέφερε και κατέγραψε τα προβλήματα που όπως είπε κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην νέα κυβέρνηση.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

- Από τις 475 περιπτώσεις κατεδαφίσεων προχώρησαν μόνο 61. Άνθρωποι θέλουν να αγοράσουν ακίνητο και δεν μπορούν επειδή δεν έχουν προχωρήσει κατεδαφίσεις

- Από τις 2.430 αιτήσεις κατεδάφισης προχώρησαν έως τις εκλογές μόνο οι 440

- Από τις 885 αιτήσεις επισκευής δόθηκαν άδεια μόνο για σε 342

- Από τα 38 εκατ. ευρώ του ειδικού λογαριασμού αξιοποιήθηκαν μόνο τα 6 εκατ ευρώ. Τα υπόλοιπα λιμνάζουν

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου. «Υπήρξε σοβαρό λάθος στον χειρισμό εκπόνησης του ειδικού χωρικού σχεδίου. Η προέγκριση σχεδίου πήρε έναν ολόκληρο χρόνο. Η προέγκριση αυτή δεν χρειαζόταν γιατί το ίδιο το υπουργείο ήταν επισπεύδον. Παράλληλα με την προέγκριση θα μπορούσε εδώ και ένα χρόνο να προχωρήσει και η κανονική έγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου. Θα περίμενα μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου ανατέθηκε στο ΤΕΕ καθώς όπως υποστήριξε «αν πηγαίναμε με τις κλασικές διαδικασίες μπορεί η εκπόνηση ειδικού χωρικού να έπαιρνε έως 10 χρόνια. Είπαμε να κόψουμε δρόμο και αντί να βρούμε κάποιον γνωστό μας ή έναν ιδιώτη το αναθέσαμε στο ΤΕΕ ώστε ως τεχνικός σύμβουλος του δημοσίου να ξεκινήσει τις μελέτες για την σύνταξη του σχεδίου.

Απαντώντας ο Νίκος Βούτσης απέδωσε την καταστροφή σε δύο βασικούς λόγους.

Στο πως διαμορφώθηκε χωροταξικά η περιοχή και στις κλιματικές αλλαγές.

Υπενθύμισε ότι οι πολιτικές ευθύνες είχε αποδοθεί από τον Πρωθυπουργό αλλά και είχαν αποδοθεί σε σχέση με τις επιχειρησιακές καθυστερήσεις και τα λάθη που είχαν εντοπιστεί.

Και με την ευκαιρία αυτή ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κάλυψε την πρώην περιφερειάρχη Aττικής Ρένα Δούρου τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο πέρα από την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών να αποδίδονται στοχοποιημένα αιτιάσεις στα όρια της τυμβωρυχίας όπως για παράδειγμα της πρώην περιφερειάρχη.

Και συνέχισε: δεν έχουμε ζήσει στο παρελθόν μια τέτοια επικοινωνιακή στοχοποίηση προσώπων

«Βέβαια αυτά δεν υπάρχουν γιατί η επικοινωνιακή πολιτική απέδωσε ότι είχε να αποδώσει» κατέληξε.

Διαβεβαιώσεις για απομάκρυνση αμιάντου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου

Επιπλέον, την διαβεβαίωση ότι έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 4 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει απομακρυνθεί ο αμίαντος από τη περιοχή στο Μάτι, έδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι το υπουργείο Υποδομών προχωρά γρήγορα και τις διαδικασίες σε ότι αφορά τις μελέτες για αποκατάσταση των οδικών και υδροηλεκτρικών δικτύων σε Μαραθώνα και Ραφήνα- Πικερμίου και σύντομα θα λυθούν τα προβλήματα.

Πάντως, ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι οι σχετικές διαδικασίες είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν προχώρησαν, όπως είπε, με τους ρυθμούς που χρειάζονταν.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, της κύρωσης της ΠΝΠ με μέτρα ανακούφισης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23η Ιουλίου, ο κ. Καραμανλής μίλησε για έμπρακτο ενδιαφέρον από τη πρώτη στιγμή που έδειξαν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζοντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την λύση σύνθετων προβλημάτων.

«Από τις πρώτες ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης ήταν να καθαρίσει το οικόπεδο στο Μάτι που είχε μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα από την καύσιμη ύλη που είχε συσσωρευτεί», είπε και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί προσπαθεί όπως είπε να την υποβαθμίσει ενώ χαρακτήρισε ψευδή τα όσα ισχυρίζεται ότι είχε καθαριστεί άλλες τρεις φορές πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

«Μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πανηγυρίσαμε για το αυτονόητο και ισχυρίζεται ψευδώς ότι καθαρίστηκε άλλες τρεις φορές. Η αλήθεια είναι ότι το οικόπεδο θα το καθάριζε, μετά από ανάθεση ιδιωτική εταιρία και το κόστος του έργου θα έφθανε στα 800.000 ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται το ποσό για τη μεταφορά της καύσιμης ύλης που εκτιμάται ότι θα κόστιζε περισσότερο. Και η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνησης της ΝΔ και με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, κατάφερε να γίνει εντελώς δωρεάν η συλλογή και μεταφορά της καύσιμης ύλης από ιδιωτική εταιρία», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Απαντώντας στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που επέμεινε ότι το οικόπεδο έχει καθαριστεί άλλες τρεις φορές πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ο κ. Καραμανλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που ισχυρίζεστε δεν ισχύει. Μόνο μια φορά καθαρίστηκε. Σταματήστε να κοροϊδεύετε τους ανθρώπους που έχουν υποστεί μια τραγωδία. Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια και το γνωρίζουν οι πολίτες της περιοχής».

«Η τραγωδία στο Μάτι θα έπρεπε να είναι διδακτική για όλο το πολιτικό σύστημα. Υποχρέωση της πολιτείας και δικό μας είναι να φροντίσουμε να μην ξαναζήσει η πατρίδα ανάλογες καταστροφές και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα έστω και καθυστερημένα, με σεβασμό στους πολίτες και χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Φωτογραφία: Αρχείο Eurokinissi

30 Μαρ 2020 | 14:27

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετά τον Μανώλη Γλέζο: "Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή"

"Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής" αναφέρει σε ανάρτησή του για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 30 Μαρ 2020 | 13:43

Το ..."λεφτά υπάρχουν" του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της οικονομίας

Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Παππάς χαρακτηρίζουν ανεπαρκή και τα νέα μέτρα.

ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ 30 Μαρ 2020 | 11:44
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 29 Μαρ 2020 | 10:14

"Σημαία" ευκαιρίας για Τσίπρα η δυσαρέσκεια των δικηγόρων για την ...τηλεκατάρτιση

Το πλαγιοκόπημα της Κουμουνδούρου στην Κυβέρνηση ξεκίνησε με το επίδομα τηλεκατάρτισης στους επιστήμονες και συνεχίστηκε όταν διέρρευσε πως "εξετάζεται  η δυνατότητα ένταξης και των επιστημόνων στο επίδομα των 800€.

28 Μαρ 2020 | 15:00

"Όταν γυρίσουμε θα σας γα@@@"

Η αυτοσυγκράτηση έχει ημερομηνία λήξης, μην έχετε καμία αμφιβολία.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 27 Μαρ 2020 | 20:45

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ λέει στα επιστημονικά επαγγέλματα να φάνε τηλε-εκπαίδευση

δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης επιστημονικών επαγγελμάτων, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, κ.λπ.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 27 Μαρ 2020 | 16:33
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 27 Μαρ 2020 | 13:53

Επίσημο: Επίδομα 600 ευρώ για 166.000 δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, λογιστές, ερευνητές

Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 27 Μαρ 2020 | 08:10

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για Καψώχα & Κούλογλου - Οδηγία Τσίπρα: Δεν βοηθούν οι ακρότητες

Η παρέμβαση Καψώχα, ο οποίος εργάζεται πλέον και για το γραφείο Τύπου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Μαρ 2020 | 07:43

Σάλος από το κίνημα ΣΥΡΙΖΑ "Οταν γυρίσω, θα σας γ@@@@" - Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιούν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών χυδαιολογώντας και απειλώντας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 27 Μαρ 2020 | 07:35

Opinion Poll: To 85% στηρίζει τα μέτρα Μητσοτάκη - Στις 20 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το 93% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την καθημερινή ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

26 Μαρ 2020 | 15:24

Κορονοϊός: Άγρια κόντρα Βούλτεψη - ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση σε Ισπανία και Ιταλία

Ο Γιάννης Μουζάλας μίλησε για απρέπεια σε βάρος των Ιταλών και των Ισπανών-Η Σοφία Βούλτεψη δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές του