Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2021. Σήμερα μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης o οποίος αφού ανέφερε ότι η επόμενη 5 μήνες θα είναι δύσκολοι, πρόσθεσε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 21 η χώρα θα βγει από την κρίση με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο σχέδιο Πισσαρίδη που έχει παραδοθεί ήδη στον πρωθυπουργό και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα βήματα που θα κάνει η ελληνική οικονομία την επόμενη χρονιά.
"Το σχέδιο επαναφέρει δύο βασικές αλήθειες της οικονομικής επιστήμης που είχαν εγκαταλειφτεί στην Ελλάδα. Θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν χωρίς επενδύσεις και νέες επιχειρήσεις. Το ύψος μισθών δεν είναι κυβερνητική απόφαση αλλά συνάρτηση παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Η κυβέρνηση φέρνει συνολική μεταρρύθμιση που αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο και τις επενδύσεις. Με αυτό το εφιαλτικό επενδυτικό κενό είναι αδύνατο αν δεν το αντιστρέψουμε να υπάρχει μέλλον σε αυτή τη χώρα.
Είμαι αισιόδοξος ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση πιο δυνατοί μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 που θα έχουμε δυνατή ανάκαμψη που λίγο πολλοί την προβλέπουν αρκετοί (Microsoft, VW, αγορές). Εως τότε όμως θα έχουμε 5-6 δύσκολους μήνες και πρέπει να τους περπατήσουμε με σύνεση και σωφροσύνη για να ανοίξει νέα περίοδος για την χώρα.”

Αναφερόμενος στην αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης ο κ.Σκυλακάκης είπε ότι βρήκε τη χώρα μας ευάλωτη τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στον υγειονομικό τομέα και πρόσθεσε " έπρεπε να κρατήσουμε λεπτή ισορροπία στην βοήθεια που χρειάζεται η κοινωνία και από την άλλη στην μελλοντική δημοσιονομική ευστάθεια που δεν πρέπει να διαταραχθεί. Σε περίοδο αβεβαιότητας πολύ μεγάλης το σημείο καμπής στα δημοσιονομικά είναι πολύ δύσκολο να το διακρίνεις. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να δεις ποιο θα είναι το σημείο καμπής.
Συνεπώς δημοσιονομικό κίνδυνο που να θέτει σε αστάθεια την ελληνική οικονομία δεν πρέπει να τον δούμε ούτε από τον ορίζοντα γιατί τότε δεν θα έχουμε ιδέα ποιο θα είναι το σημείο καμπής. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι κάθε ευρώ που σήμερα δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι. Δεν υπάρχει κανείς καλός πατερούλης που ανακάλυψε μηχανή παραγωγής ευρώ. Πως λοιπόν θα πληρωθούν τα χρήματα που βάζουμε σήμερα; Με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε μέσω του ταμείου ανάκαμψης και την δυνατότητα να αξιοποιούμε σωστά τους πόρους αυτούς. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και έτσι παίρνουμε μερίδιο της μελλοντικής ανάπτυξης για να πληρώσουμε τα χρέη που κάνουμε τώρα".
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό αυτό καθαυτό ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι έχει βαθμούς αβεβαιότητας καθώς δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε την εξέλιξη και το τέλος της πανδημίας.
Η στάση των κομμάτων
Ο ΣΥΡΙΖΑ διά της Έφης Αχτσιογλου ανέφερε ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.
"Συζητούμε σε μια περίοδο υγειονομικής τραγωδίας. Συζητάμε για ανθρώπινες ζωές που ίσως μπορούσαν να έχουν σωθεί. Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης. Οι άνθρωποι του ΕΣΥ δίνουν τεράστια μάχη χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη και η ευθύνη γι’ αυτή τη δραματική συνθήκη βαρύνει την κυβέρνηση. Η χώρα θα έχει μία από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη στο 10,5%. Κύριε Σταϊκούρα θα αναλάβετε την ευθύνη για αυτό; Μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη ή είστε απλώς σχολιαστής των εξελίξεων; Θα απολογηθείτε γι’ αυτή τη συνθήκη που διαμορφώσατε;".

Από το Κίνημα Αλλαγής μιλήσει ο Κώστας Σκανδαλίδης οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό όσα τελεσφόρο και προσωρινό "Ο προϋπολογισμός είναι έωλος στις προβλέψεις, βαθιά ταξικός στις επιλογές και δεν διαπνέεται από κανένα όραμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών χωρίς τις οποίες ούτε η πολυπόθητη ανάπτυξη μπορεί να έρθει".
Τέλος ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ έκανε λόγο για ταξικό προϋπολογισμό που στέλνει τον τελικό λογαριασμό στα λαϊκά νοικοκυριά αφήνοντας αιχμές και για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣυΡιζΑ ."Η αντιπολίτευση της τυμβωρυχίας και της πτωματολογίας απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις πραγματικές της ευθύνες".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr