Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: "Κάνετε κούρεμα- Διαβάστε την απόφαση"

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κουρεύει τα αναδρομικά των συνταξιούχων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
mitsotakis tsipras


Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ ,πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας, μέσα στο 2020, τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός η απόφαση της κυβέρνησης αφορά τις κύριες συντάξεις αφού η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου και δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων.

Ο τέως πρωθυπουργός λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κάλεσε να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει ότι οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να ζητήσουν άλλα.

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: "Κάνετε κούρεμα- Διαβάστε την απόφαση"

ΑλέξηςΤσίπρας: Υποχρέωσή σας ήταν να δώσετε τα ανδρομικά

"Σας άκουσα να λέτε μη ζητάτε αλλά γιατί έχει ανάγκη όλη η κοινωνία. Τι είναι αυτά τα άλλα; Να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση ποια είναι τα δημοσιονομικά όρια και περιθώρια της χώρας . Το 2020 δεν έχουμε δημοσιονομικούς στόχους και ρήτρα σταθερότητας και εμείς και οι άλλες χώρες . Προβληματίζομαι ιδιαίτερα όταν σας ακούω ότι είναι πολιτική επιλογή η απόδοση των αναδρομικών. Υποχρέωση σας ήταν τα αναδρομικά. Η σειρά από υπαινιγμούς που προσθέσατε μας κάνουν να καταλαβαίνουμε ότι κάτι ετοιμάζετε” .

Ο Πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι η υποχρέωση της κυβέρνησης ήταν μόνο η συμμόρφωση στην δικαστική απόφαση που αφορούσε μόνο εκείνους που είχαν προσφύγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα δώσουμε τα αναδρομικά σε όλους

"Υποχρέωση της κυβέρνησης ήταν να συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση που αφορά μόνο εκείνους που είχαν προσφύγει. Αυτή θα ήταν η υποχρέωση στην απόφαση. Δεν το κάνουμε όμως γιατί αν το κάναμε θα ήταν αναμενόμενο να προσφύγουν και οι υπόλοιπο συνταξιούχοι. Στην πορεία του χρόνου θα δικαιώνονταν, αλλά σε αυτή την περίπτωση αυτό που θα είχε γίνει θα ήταν να υποβάλλουμε τους συνταξιούχος στον κόπο και στην δαπάνη να αναζητήσουν δικηγορικές συμβουλές και ένα ποσοστό από αυτά που θα τους δίναμε θα κατέληγαν στους δικηγόρους. Επιλέξαμε να τα δώσουμε όλα μαζί σε όλους το 2020 και αυτό είναι πολιτική απόφαση”.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανταπάντησε λέγοντας ότι η απόφαση των δικαστηρίων αφορούσε πόσο 3,9 δισεκατομμύρια και όχι 1,4 που ανέφερε ο πρωθυπουργός και τον κάλεσε να εξηγήσει που θα πάνε τα 2,5 δισεκατομμύρια που δεν θα δώσει στους συνταξιούχους.

ΒΟΥΛΗ ΜΑΣΚΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Αλέξης Τσίπρας: Κάνετε κούρεμα ανδρομικών 60%

"Για τα αναδρομικά η απόφαση των δικαστηρίων αφορά ένα ποσό που αν δεν κάνω λάθος είναι 3,9 δις ευρώ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας .Εσείς έρχεστε εδώ σήμερα και χειροκροτούμενος από τους βουλευτές σας εξαγγέλλετε κούρεμα σε αυτά που έχουν να παίρνουν και δικαιούνται με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων οι συνταξιούχοι . Κούρεμα πάνω από 60%.

Τα 2,5δισεκατομμύρια μέχρι τα 3,9 τι θα γίνουν; Εσείς ανακοινώνετε κούρεμα πάνω από 60% σε αυτά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Θα ήθελα μία απάντηση. Μιλήσατε για κούρεμα ,δεν είπατε ότι θα πάρουν αναδρομικά και δώρα σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Θα πρέπει να εξηγήσετε αν πράγματι λέτε για κούρεμα ή κάτι άλλο που εμείς δεν καταλαβαίνουμε”

Στην καταληκτική του απάντηση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η απόφαση αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και όχι δώρα ή επικουρικές, αλλά άφησε και ένα μικρό παράθυρο για πιθανές παρεμβάσεις στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις

"Οι συνεργάτες σας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων. Ούτε δώρα ούτε επικουρικές. Από κει και πέρα αυτό το ποσό είναι 1,4 δις κι εγώ λέω ότι αυτό το ποσό μπορούμε να το καλύψουμε. Παραπάνω δυνατότητες σήμερα ο προϋπολογισμός δεν έχει. Είμαι πολυ ειλικρινής και ξεκάθαρος. Θα έπρεπε να γνωρίζετε σε τι αφορά η απόφαση και η απόφαση του δικαστηρίου αφορά μόνο αυτούς που έχουν προσφύγει. Ερχόμαστε εμείς με δικιά μας απόφαση και την επεκτείνουμε σε όλους τους συνταξιούχους” .

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 17 Ιουν 2021 | 23:08

Τσίπρας για τα 3 χρόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών: "Είμαστε εδώ για να προωθούμε λύσεις ακόμα και με πολιτικό κόστος"

"Αποδείξαμε πώς οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο" το μήνυμα Τσίπρα, τρία χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Ιουν 2021 | 19:33

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Συστήνει ο Τσίπρας στους κάτω των 60 να μην εμβολιάζονται ή λέει ανοησίες ο Πολάκης;

Η ΝΔ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν οι δηλώσεις Πολάκη για τα εμβόλια εκφράζουν την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΕΛΛΑΔΑ 2.0" 17 Ιουν 2021 | 18:25
ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΙΤΩΝ 17 Ιουν 2021 | 16:56

Ο Ερντογάν θέλει "κόκκινο τηλέφωνο" Αθήνας - Άγκυρας: Τι είπε στον Μητσοτάκη

Απευθείας επικοινωνίας για τα διμερή θέματα Ελλάδας - Τουρκίας θέλει ο Ερντογάν

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ 17 Ιουν 2021 | 13:39

Οι ευρωσοσιαλιστές ξανακάλεσαν τον Τσίπρα: Στις Βρυξέλλες στις 24 Ιουνίου

Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προσκλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 17 Ιουν 2021 | 11:54

Μητσοτάκης και Φον ντερ Λάιεν στην Αρχαία Αγορά για τα 31 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Από την Αρχαία Αγορά η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν την επίσημη έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης

ΤΑ "ΠΑΡΩΝ" ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 17 Ιουν 2021 | 07:49

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τα μισά άρθρα από το νομοσχέδιο του "εργασιακού μεσαίωνα"

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν περίπου το 50% των άρθρων του νομοσχεδίου το οποίο είχαν χαρακτηρίσει με πύρινες ομιλίες "νεοφιλελεύθερο, μεσαιωνικό, ολετήρα" και είχαν ζητήσει την απόσυρσή του

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ 16 Ιουν 2021 | 22:23

Βουλή: Πέρασε με 158 "ναι" το εργασιακό νομοσχέδιο - 74 άρθρα ψήφισε το ΚΙΝΑΛ, 56 ο ΣΥΡΙΖΑ

Το εργασιακό νομοσχέδιο έλαβε 158 θετικές ψήφους - Σχεδόν τα μισά άρθρα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από τα μισά το ΚΙΝΑΛ, παρά τη σκληρή κριτική που έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 16 Ιουν 2021 | 20:41

Αδιόρθωτος ο Πολάκης: Μητσοτάκη, τελικά πρέπει να με βλέπεις στον ύπνο σου και να ξυπνάς ιδρωμένος

Ο Παύλος Πολάκης απάντησε σε ανακοίνωση της ΝΔ για όσα είπε στη Βουλή για τα εμβόλια με το γνωστό... απαράμιλλο στιλ που διαθέτει

16 Ιουν 2021 | 20:41

Live - Βουλή: Η ονομαστική ψηφοφορία για το εργασιακό νομοσχέδιο

Αυτή την ώρα διεξάγεται η ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας

ΤΑ 15 «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ» ΚΑΡΕ 16 Ιουν 2021 | 18:08

Το παρασκήνιο της μάχης στη Βουλή σε εικόνες - Πώς "έπιασε" η κάμερα Μητσοτάκη, Τσίπρα και κορυφαία στελέχη

Συνήθως ο φωτογραφικός φακός επικεντρώνεται στις ομιλίες. Ωστόσο, οι φωτογραφίες που "ζωντανεύουν" όσα συμβαίνουν μακριά από το βήμα, είναι πάντα ξεχωριστές

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 16 Ιουν 2021 | 18:04

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις κατά του εργασιακού νομοσχεδίου - Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Λίγες ώρες πριν την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή - Κλειστό το κέντρο.

ΦΟΝΙΚΕΣ ΑΤΑΚΕΣ 16 Ιουν 2021 | 15:07

Η απίστευτη κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τον διαχειριστή της πολυκατοικίας και το πτυχίο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα για τον διαχειριστή της πολυκατοικίας