
Η προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η εισαγγελία της Αθήνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελέστηκαν αδικήματα από τους πολιτικούς αρχηγούς Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου προκάλεσε αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Πάνου Σκουρλέτη και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Αρχικά ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε από τον υπουργό εργασίας να σχολιάσει την κίνηση της εισαγγελίας ρωτώντας αν υπάρχει όντως εισαγγελική έρευνα για το θέμα και ζητώντας του να μην καλυφθεί πίσω από την απάντηση περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης. "Θέλω ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σήμερα εδώ στο ελληνικό κοινοβούλιο να σχολιάσετε, ανεξαρτήτως της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι αν αφήνουμε να γίνονται τέτοιες πράξεις τι μπορεί να σημαίνει για τη δημοκρατία", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε πως δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο θέμα και πως στη δικαιοσύνη είμαστε όλοι ίσοι. "Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν το γνωρίζω αυτό που αναφέρατε. Στην προκειμένη περίπτωση θα απαντήσω όπως θέσατε το ζήτημα ότι δεν κρύβεται κάποιος όταν αναφέρεται στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και αυτό να το κρατάμε εντός και εκτός της αίθουσας ως κόρη οφθαλμού. Η χώρα μας είναι ευνομούμενο κράτος και το σύνταγμα έχει ορίσει ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη", τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Σκουρλέτης: Θέλετε να εκπέμψετε ένα σήμα φόβου και άρνησης διεκδίκησης
Η απάντηση του κ. Βρούτση προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για μη απάντηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν στις δυτικές δημοκρατίες.
"Κύριε υπουργέ δεν μπορώ να πω ειλικρινά εάν εκπλήσσομαι ή αν οργίζομαι με τη μη απάντησή σας στο ζήτημα που έθεσα, που είναι ζήτημα δημοκρατίας. Δε μπορεί ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αρχηγοί των άλλων δύο κομμάτων, εκλεγμένων κομμάτων αυτή τη στιγμή να καλούνται να απολογηθούν για τι πράγμα; Τι να διερευνήσει η εισαγγελία που υποτίθεται ότι ενεργεί με βάση τη νομοθεσία; Και έρχεστε εδώ πέρα να μας πείτε ότι δεν παρεμβαίνουμε; Τι σήμα δίνετε αυτή τη στιγμή στους εισαγγελείς; Στην κοινωνία;", ρώτησε ο κ. Σκουρλάτης τον κ. Βρούτση.
"Προφανώς δίνετε το ίδιο σήμα που δώσατε προχθές που έγιναν όσα έγιναν στην Αθήνα ανήμερα της 17ης Νοέμβρη: Αυταρχισμός και καταστολή! Φαίνεται σας φοβίζει η στάση της κοινωνίας από αυτά που ετοιμάζεστε να κάνετε εις βάρος της. Και θέλετε να εκπέμψετε ένα σήμα φόβου και άρνησης διεκδίκησης! Δεν θα σας περάσει. Δε συμβαίνουν στις δυτικές δημοκρατίες αυτά τα πράγματα. Απορώ λοιπόν πως εσείς επιλέξατε αυτή τη στιγμή να δώσετε αυτή την απάντηση", κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη να καταγγέλλει πως η κυβέρνηση μετά την καταστολή "ζητά τα ρέστα".
"Είναι βαθύτατα εκτεθειμένη, η προσπάθειά της θα πέσει στο κενό. Το ΚΚΕ δεν το τρομάζουν ούτε η απειλή ούτε η τρομοκρατία. Καμία απαγόρευση δεν βάζει στον γύψο τους αγώνες του λαού μας. Σε τούτα δω τα μάρμαρα, σκουριά δεν πιάνει υπουργέ!", είπε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου στη δική του παρέμβαση τόνισε πως χρειάζεται υπακοή στις εισηγήσεις των επιστημόνων και τις αποφάσεις της Πολιτείας, πρόσθεσε όμως πως κατά την άποψή του δεν ήταν χρήσιμη η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις. "Μας εξέπληξε η απόφαση της εισαγγελίας", είπε.
Θέση στο θέμα πήρε και ο παριστάμενος υπουργός εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος λέγοντας πως η κυβέρνηση τιμά, σέβεται και κάνει τα πάντα για την αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά φυσικά προέχει η τήρηση της νομιμότητας.
Υπενθυμίζουμε ότι η έρευνα θα ξεκινήσει έπειτα από καταγγελία του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη και θα διερευνηθεί αν κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ και τον Γραμματέα του ΜέΡα25.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr