Follow us

Βουλή: Κόντρα Ταχιάου-Κωνσταντοπούλου για τα έργα στη Θεσσαλία και τις ευθύνες Αγοραστού

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Νίκο Ταχιάο για διαπλοκή με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με τον υφυπουργό Υποδομών να κάνει λόγο για "τηλεοπτικό σόου".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βουλή

"Από τα έργα που έκανε η εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Θεσσαλία ούτε ένα δεν αστόχησε" και "δεν είχε εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα ευρώ, για έργο το οποίο δεν έχει εκτελεστεί", δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κλήθηκε να απαντήσει αν θα αναζητηθούν τα χρήματα που καταβλήθηκαν για έργα που δεν έγιναν ή για έργα που έγιναν πλημμελώς στην περιοχή. "Εάν και όποτε προκύψουν θέματα, εάν προκύψουν, φυσικά θα αναζητηθούν, όπως θα έκανε κάθε ευνομούμενη πολιτεία", είπε ο κ. Ταχιάος. Όσο για το μερίδιο ευθύνης που τυχόν αναλογεί στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και αν θα τον αποκηρύξει η κυβέρνηση, ο κ. Ταχιάος κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου να απαντήσει "σε ποιο θεσμικό πλαίσιο αναφέρεται ότι σε μία δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, μία κυβέρνηση αποκηρύσσει και τίνι τρόπω αποκηρύσσει έναν εκλεγμένο περιφερειάρχη".

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης χαρακτηρίστηκε από την οξύτατη τοποθέτηση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και από τις αναφορές που άγγιξαν το προσωπικό πεδίο σε βάρος της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, προκαλώντας στη συνέχεια τη δριμύτατη αντίδρασή της.

Οι συμβάσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι ενδεχόμενες ευθύνες τους για ανεκτέλεστα έργα ήταν το αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησης της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία είπε ότι έχουν καταβληθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στον κ. Αγοραστό, για την εκπόνηση αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία δεν υπήρξαν.

"Πρόκειται για εξαπάτηση του ελληνικού λαού και βεβαίως του πληθυσμού και των κατοίκων της Θεσσαλίας. Έχουν δαπανηθεί από το δημόσιο ταμείο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που διαφημίστηκαν και ξαναδιαφημίστηκαν και φωτογραφήθηκε 100 φορές ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Αγοραστό και τα έργα δεν υπάρχουν", ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και κάλεσε τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα αναζητήσει, "ως οφείλει", αστικές ευθύνες, αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου από την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για αυτά που δεν έκανε και "από τον κ. Αγοραστό προσωπικά" και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας γι' αυτά που εισπράχθηκαν και δεν έγιναν. Επίσης, αν θα αναζητήσει τα χρήματα που καταβλήθηκαν. Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε, επίσης, τον κ. Ταχιάο να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα "αποκηρύξει" τον κ. Αγοραστό διότι "προκύπτει ξεκάθαρα ότι έχει κοροϊδέψει τους πάντες και ενέχεται στην καταστροφή, η οποία συμβαίνει". Ιδίως ζήτησε να ενημερωθεί αν οι συμβάσεις με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τα έργα που δεν έγιναν ή για τα έργα που έγιναν πλημμελώς θα τα καταγγείλει, "όπως θα έκανε κάθε καλός διαχειριστής περιουσίας".

Διαβάστε Επίσης

Ο υφυπουργός Υποδομών κι Μεταφορών προέτρεψε την κ. Κωνσταντοπούλου να απευθύνει την ερώτησή της για την πολιτική αποκήρυξη του κ. Αγοραστού, από την κυβέρνηση, στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ως αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, όμως "αυτό είναι κάτι που απαντήθηκε".

Σε ό,τι αφορά τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο κ. Ταχιάος τόνισε: "Η ΤΕΡΝΑ δεν είναι μία εταιρεία λίγο ή πολύ συμπαθής. Δεν είναι μία εταιρεία λίγο ή πολύ γνωστή. Είναι μία από όλες τις ελληνικές εταιρείες. Στην πολιτική συλλογιστική σας, σε αυτό το οποίο εκπροσωπείτε, σε αυτό το οποίο αποτέλεσε το μέσο για να μπείτε στη Βουλή, στο μυαλό σας υπάρχουν δύο πράγματα. Δεν υπάρχει ούτε η άρχουσα τάξη ούτε οι προλετάριοι, δεν υπάρχει ούτε η δεξιά ούτε η αριστερά. Υπάρχουν οι ένοχοι και η πελατεία της Κωνσταντοπούλου. Δεν εννοώ κατ' ανάγκη τους εντολείς σας. Είναι η πολιτική πελατεία οι ιδιωτικοί πελάτες σας. Και από εκεί και πέρα όλοι οι άλλοι είναι ένοχοι. Είναι ένοχοι η ΤΕΡΝΑ, είναι ένοχοι όλοι οι κατασκευαστές, είναι οι εθνικοί εργολάβοι, είναι δεν ξέρω γω τι είναι. Αυτή είναι η συλλογιστική σας και αυτή είναι που σας οδήγησε να μοιράζεστε τα ορεινά έδρανα μαζί με τους άλλους που χωρίζουν αλλιώς τον κόσμο, άλλοι σε χριστιανούς και με χαραγμένο στο μέτωπο το 666 άλλοι σε ερπετόμορφους και ανθρώπους. Αυτοί είστε".

Αυτές οι αναφορές του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών προκάλεσαν την αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου. "Ήταν απρεπής ο λόγος. Σας επισημαίνω ότι αυτή τη μαγκιά με το χέρι στην τσέπη που επιφυλάσσετε, όπως έχω δει, μόνο σε γυναίκες βουλευτές, να την κρατήσετε για τον εαυτό σας. Έχουμε δει όλοι, βουλευτές σας και υπουργούς σας, όλες τις τελευταίες μέρες, να χαριεντίζονται με βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών", σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας είναι κόμμα που υπερασπίζεται τους αδύναμους ανθρώπους απέναντι στην κυβερνητική αυθαιρεσία και τη διαφθορά, σε αντίθεση με την κυβερνητική πλειοψηφία που εναγκαλίζεται με ακραίες καταστάσεις.

"Μας λέτε σε ποια ευρωπαϊκή χώρα μια εκλεγμένη κυβέρνηση αποκηρύσσει έναν εκλεγμένο περιφερειάρχη. Είμαστε στην Ελλάδα, όπου ο κ. Μητσοτάκης αποκήρυξε και αποκεφάλισε εν ριπή οφθαλμού τον κ. Πατούλη για ένα ζεϊμπέκικο. Αφήστε, λοιπόν, τα λεκτικά σχήματα και πείτε μας πόσο κρατάει τον κ. Αγοραστό ο κ. Μητσοτάκης και πόσο ο κ. Αγοραστός κρατάει τον κ. Μητσοτάκη και δεν τον αποκηρύσσει", επεσήμανε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για να συμπληρώσει: "Εδώ σας καταγγέλλω για διαπλοκή κύριε. Για διαπλοκή. Και με την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και με τον κ. Αγοραστό. Σας ρωτάω αν θα ζητήσετε τα χρήματα που οποιοσδήποτε διαχειριστής περιουσίας θα ζητούσε όταν έχει συμπράξει ο αντισυμβαλλόμενός του σε εξαπάτηση του ελληνικού Δημοσίου και του ελληνικού λαού".

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκκινήσει διαδικασία ούτε προκαταρκτικής έρευνας ούτε ΕΔΕ ούτε πειθαρχικής διερεύνησης. "Απαντήστε, τα 143 εκατομμύρια ευρώ, που ήρθε ο κ. Καραμανλής στη Βουλή και ενημέρωσε για 143 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 134 στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με κλειστή προσφορά -η οποία σε όσους ξέρουν από ποινικό δίκαιο και απατηλές πρακτικές βρωμάει από χιλιόμετρα ότι ήταν συμφωνημένες οι εκπτώσεις- θα τα αναζητήσετε τα χρήματα που δόθηκαν; Θα ελέγξετε τον κ. Αγοραστό που ενώ εσείς λέτε ότι έχουν δοθεί πεντακόσια τόσα εκατομμύρια εκείνος λέει δεν ξέρει πόσα πήρε, κάτω από εκατό; Θα λογοδοτήσει κανείς στους ανθρώπους που έχουν καταστραφεί;", είπε η κ. Κωνσταντοπούλου. Ιδίως ζήτησε από τον υφυπουργό να δώσει αναλυτικά στοιχεία, πόσα χρήματα δόθηκαν για έργα, σε ποιους πήγαν και τι απέγινε.

"Θέλει πολύ ευπρέπεια για να μπορέσει κανείς να μείνει σε μία ευθεία λογική με αυτά που λέτε", ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών. "Επιμένετε στα δικά σας συμπεράσματα και δεν ακούτε τίποτα. Τώρα, αν το χέρι στην τσέπη το θεωρείτε μαγκιά, δεν έχω τίποτα εναντίον σας, δεν έχω τίποτα εναντίον οποιασδήποτε γυναίκας, το ακριβώς αντίθετο", τόνισε ο κ. Ταχιάος και υπογράμμισε: "Δεν είχε εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα ευρώ για έργο το οποίο δεν έχει εκτελεστεί. Αν νομίζετε κάτι τέτοιο, πηγαίνετε στον εισαγγελέα, καταθέστε τα στοιχεία και όποιος επιτήδειος διαπλεκόμενος, όπως τον ονομάσατε, να πάει να απολογηθεί. Όχι από εσάς, δεν είστε δικαστής και κυρίως δεν είστε πολιτική αγωγή σε αυτήν την αίθουσα. Είστε αρχηγός κόμματος".

Ο υφυπουργός κατηγόρησε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για "τηλεοπτικό σόου" και πρόσθεσε: "Αυτή η ερώτηση είναι η συνοπτική περιγραφή ενός κατηγορητηρίου που υπάρχει στο μυαλό της κ. Κωνσταντοπούλου. Έχετε επιλέξει να ψαρεύετε στα ίδια θολά νερά που ψαρεύουν οι υπόλοιποι των ορεινών εδράνων. Στο να στιγματίζετε ανθρώπους και εταιρείες. Εγώ, λοιπόν, και πείτε με διαπλεκόμενο, είμαι εδώ για να σας πω ότι ο ελληνικός κατασκευαστικός κόσμος ελέγχεται, ο ελληνικός κατασκευαστικός κόσμος παράγει έργα πολύ υψηλής αξίας. Από τα έργα που έκανε η ΤΕΡΝΑ στην περιοχή ούτε ένα δεν αστόχησε, ούτε ένα από αυτά που έκανε. Υπάρχουν έργα που δεν έκανε. Τα έργα που έκανε η ΤΕΡΝΑ δεν ήταν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ήταν έργα αποκατάστασης και τα έκανε. Υπάρχουν έργα που δεν έκανε γιατί εκκρεμούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, τα έργα έγιναν και πληρώθηκαν, δεν υπάρχουν ατασθαλίες. Αν εσείς έχετε στοιχεία, να τα πάτε στον εισαγγελέα".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 08 Δεκ 2023 | 11:31

Επίσκεψη Ερντογάν: Ο Γεραπετρίτης ζητά τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για ενημέρωση

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 08 Δεκ 2023 | 09:38

Ο Μητσοτάκης πάει Θεσσαλία και μετά αναχωρεί για τη Χάγη - Συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια του έργου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 07 Δεκ 2023 | 20:40

Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για την τεκμαρτή φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών- 158 "ναι", καταψήφισαν 140

Ψηφίστηκαν στη Βουλή η τεκμαρτή φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

ΒΟΥΛΗ 07 Δεκ 2023 | 17:59

Τσακαλώτος σε κυβέρνηση: "Είτε ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν 40 χρόνια μπροστά από την εποχή του, είτε εσείς 40 χρόνια πίσω"

Η αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Αριστεράς στον Δημήτρη Τσοβόλα

ΒΟΥΛΗ 06 Δεκ 2023 | 15:05

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Χαρακτηρίζετε συλλήβδην φοροφυγάδες τους ελεύθερους επαγγελματίες

Δριμεία ήταν η κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 06 Δεκ 2023 | 15:03

Η Ζωή αιφνιδίασε και πάλι: Τήρησε ενός λεπτού σιγή στη Βουλή στη μνήμη Γρηγορόπουλου- Γιατί οι άλλοι βουλευτές δεν σηκώθηκαν

Ποιος είναι ο λόγος που οι περισσότεροι βουλευτές δεν σηκώθηκαν στο ένα λεπτό σιγής που ζήτησε η Κωνσταντοπούλου στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 06 Δεκ 2023 | 13:29

Φάμελλος: Αποσύρετε τις διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Το νομοσχέδιο ωθεί στη φοροδιαφυγή

Στη Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στη νέα γενιά τονίζοντας ότι πρέπει να της εγγυηθούμε ένα καλύτερο αύριο.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 06 Δεκ 2023 | 11:44

Μητσοτάκης για φοροδιαφυγή ελεύθερων επαγγελματιών: Είμαστε οι πρώτοι που τολμάμε, αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είτε δηλώνουν μηδενικά έσοδα είτε δηλώνουν ζημιές και πάλι δεν πληρώνουν φόρο.

"ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΙΝ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ" 06 Δεκ 2023 | 11:15

Μενδώνη: Κανένα θέμα μίσθωσης ή δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα - Έχει διαμορφωθεί μοναδικό κλίμα

"Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι για μας το μείζον. Και προφανώς, η επανένωση μέσω δανεισμού ή μίσθωσης δεν εννοείται", τόνισε η κ. Μενδώνη,

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Ο ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 06 Δεκ 2023 | 10:39

Βουλή: Ανακοινώθηκε η ΚΟ της Νέας Αριστεράς - Πρόεδρος ο Χαρίτσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Τσακαλώτος και Ηλιόπουλος

Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε, ότι ορίζει ως γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς την Πέτη Πέρκα και ως εκπροσώπους τους Ευκλ. Τσακαλώτο και Νάσο Ηλιόπουλο.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 06 Δεκ 2023 | 10:36

Live η συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο - Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκονται οι διατάξεις με τις οποίες καθιερώνεται τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 06 Δεκ 2023 | 09:25

Κωνσταντοπούλου: O Τσίπρας είναι ό,τι χειρότερο συνέβη στην Αριστερά και στην κοινωνία - Ελπίζει ότι θα τον φωνάξουν ως Μεσσία

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι "τρίβει τα χέρια του με αυτή την διάλυση που προκάλεσε και σιγοντάρει, ελπίζοντας ότι θα τον φωνάξουν ως Μεσσία".

ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ 06 Δεκ 2023 | 08:59

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής - Ενστάσεις του επιστημονικού συμβουλίου

Στον πυρήνα του φορολογικού νομοσχεδίου βρίσκονται οι διατάξεις με τις οποίες καθιερώνεται τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.