Follow us

Βουλή: Κυρώθηκε η συμφωνία με την Πορτογαλία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ψηφίστηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την Πορτογαλική Δημοκρατία σχετικά με τη συνδρομή και τη συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση ως παγκόσμιο ζήτημα και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και κοινής δράσης των κρατών και στις τρεις διαστάσεις της κλιματικής κρίσης. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, αυτές αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσα από την προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης και το μετριασμό των παραγόντων, που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κρίση, την σύμπραξη στο πεδίο της πρόληψης και της συνεργασίας στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης αυτής, όπως αποτυπώνονται μέσα από τις φυσικές καταστροφές και την στήριξη και αποκατάσταση των πολιτών και των περιοχών που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές. Στη δεύτερη διάσταση της κλιματικής κρίσης εντάσσεται και η πρωτοβουλία για την κύρωση όσον αφορά τη διμερή συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, που υπογράφηκε στη Λισαβόνα τον Ιανουάριο του 2023.

Διαβάστε Επίσης

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε ότι επιδιώκεται η συνδρομή και η συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και πιο αναλυτικά, καθορίζονται τα πεδία για την ανταλλαγή των εμπειρογνωμόνων και των πληροφοριών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, την υλοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης, τη μελέτη θεμάτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με ζητήματα πρόβλεψης, πρόληψης, αξιολόγησης και απόκρισης, τη συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις και την παροχή αμοιβαίας συνδρομής με την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση σε περίπτωση ενός μεγάλου ατυχήματος καταστροφής. Επίσης, ρυθμίζονται ζητήματα για την κάλυψη εξόδων, καθώς και την απαλλαγή από αυτά σε περιπτώσεις παροχής αμοιβαίας βοήθειας, σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, αλλά και μία σειρά από άλλα ζητήματα υλοποίησης στα 15 άρθρα του νομοσχεδίου.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Σέβη Βολουδάκη, αναφέρθηκε στους αυξημένους κίνδυνους φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης τους, που επιτάσσουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών, ώστε αφενός να ενισχύονται τα μέσα αντιμετώπισης, αφετέρου να ανταλλάσσεται η απαραίτητη τεχνογνωσία για την περαιτέρω αναβάθμιση των κρατικών μέσων και εξοπλισμών. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία, δύο χώρες που πλήττονται αρκετά συχνά από δασικές πυρκαγιές, συνεργάστηκαν πρόσφατα, το 2021 και το 2022, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και η προς επικύρωση συμφωνία έρχεται να επεκτείνει αυτή τη συνεργασία, προβλέποντας την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και πληροφοριών, την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, την έρευνα σε ζητήματα πρόληψης και αξιολόγησης, την υλοποίηση κοινών ασκήσεων και φυσικά, τη διαδικασία της παροχής αμοιβαίας συνδρομής, σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος ή καταστροφής.

Επισήμανε δε, ότι παρόμοιες συμφωνίες έχει συνάψει η χώρα μας και με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Γαλλία.

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Συμεών Κεδίκογλου, διερωτήθηκε αν έχει επιφέρει αποτελέσματα η επιλογή της συγκρότησης κοινών επιτροπών και τι κερδίζουμε πραγματικά από τις κυρώσεις αυτές. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός σε αυτές τις περιπτώσεις αλληλεγγύης, αλλά πρέπει να γίνουν πιο μεγάλα βήματα και διερωτήθηκε αν θα πρέπει να κάνουμε και μια αξιολόγηση, κατά πόσον αυτό το ποσό συνολικά που απαιτείται θα ήταν πιο χρήσιμο να διατεθεί για άλλου είδους θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Πουλάς ανέφερε ότι η διεθνής συνεργασία σε κάθε τομέα είναι ευπρόσδεκτη, θεμιτή και αναγκαία υποχρέωση της πολιτείας να επωφελείται από τις καλές πρακτικές άλλων κρατών, ιδίως κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά δε η συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική στην οργάνωση και στη διαχείριση του τομέα των πυρκαγιών, εάν όντως αυτή αξιοποιηθεί και δεν αποδειχθεί μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για την κυβέρνηση.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, είπε ότι η Συμφωνία αυτή εντάσσεται στο γενικότερο θεσμικό πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία, ωστόσο εντάσσεται και στο γενικότερο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιδιώκει τη μετατροπή της Πολιτικής Προστασίας και της πρόληψης σε εμπόρευμα, σε ένα ακόμα κερδοφόρο τομέα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση, τόνισε ότι υπό το πρίσμα της διεθνούς συνεργασίας των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, η παρούσα σύμβαση σαφώς και κρίνεται αναγκαίο να αναπτυχθεί.

Ο Ιωάννης Δημητροκάλης, από το κόμμα "Σπαρτιάτες", είπε ότι συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, σχετικά με τη συνδρομή και τη συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, εξέφρασε τον φόβο πως πρόκειται για μία τυπική διαδικασία, έτσι ώστε να εκπληρώσουμε μια υποχρέωση, γιατί αυτό πρέπει να γίνεται πάνω σε ένα ολιστικό σχέδιο μετριασμού και αντιμετώπισης των επιπτώσεων.

Ο Κομνηνός Δελβερούδης, εκ μέρους της Νίκης, τόνισε ότι βλέπει θετικά και θα υπερψηφίσει για την κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Τζώρτζια Κεφαλά, υπογράμμισε ότι το κόμμα της βλέπει με θετική ματιά τέτοιου είδους συνεργασίες, επάνω σε ένα τόσο επείγον και κρίσιμο θέμα, όπως είναι η προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών.

Διαβάστε Επίσης


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΕΞ 17 Μαϊ 2024 | 21:54

Νίκος Δένδιας για Βόρεια Μακεδονία: "Ποντίκι που βρυχάται"

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της ασφάλειας που έχουν οι περισσότερες δυτικές χώρες.

15 Μαϊ 2024 | 20:41

Βουλή: "Πέρασε" η δωρεά Λάτση για τις μελέτες επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, "ναι" ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι Σπαρτιάτες.

"ΑΥΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ" 15 Μαϊ 2024 | 14:04

Νέο σόου Βελόπουλου: Έσκισε τη Συμφωνία των Πρεσπών στο βήμα της Βουλής [βίντεο]

"Αυτό αξίζουν" είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος και έσκισε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

02 Μαϊ 2024 | 09:01

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

158 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν ναι, ενώ 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης όχι, σε σύνολο 299 ψηφισάντων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 30 Απρ 2024 | 20:50

New York Times: Πώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί της Ευρώπης, έγιναν ηγέτες της ανάπτυξης

"Οι χώρες του Νότου, που παραλίγο να διαλύσουν το νομισματικό μπλοκ του ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης το 2012, αναπτύσσονται ταχύτερα από τη Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες" αναφέρει άρθρο των NYT

ΝΕΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ "ΧΑΡΤΗΣ" 30 Απρ 2024 | 17:56

Μητσοτάκης στη Βουλή: "Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες, μπορεί να επανεξεταστούν"

Η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την πυρκαγιά στο Μάτι - Αιχμές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 28 Απρ 2024 | 22:38

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία: Ανησυχία από 23 φωτιές που ξέσπασαν με θυελλώδεις ανέμους- Εμπρησμοί από αμέλεια οι περισσότερες

Η σύσκεψη υπό τον Βασίλη Κικίλια πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

ΣΤΟ MEGA 26 Απρ 2024 | 17:40

Αποκαλυπτική μαρτυρία για το επεισόδιο μεταξύ Γραμμένου και Φλώρου: Τον έπιασε με κεφαλοκλείδωμα και τον έριξε κάτω

Όλη η μαρτυρία του αστυνομικού της Βουλής που πήγε να χωρίσει τους δύο βουλευτές.

ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΗ 26 Απρ 2024 | 13:01

Τροχαίο στη Βουλή: Συντετριμμένη η μητέρα του Ιάσονα - "Ούτε το δίπλωμα δεν του πήραν, έτσι λειτουργεί η Δικαιοσύνη"

Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα για την απόφαση της Δικαιοσύνης σχετικά με τον αστυνομικό που εμπλέκεται στον θάνατο του γιου της στο τροχαίο έξω από τη Βουλή.

3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ 26 Απρ 2024 | 11:01

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα

Ένοχος κηρύχθηκε ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα έξω από τη Βουλή, τον Μάρτιο του 2021.

ΔΙΚΗ 25 Απρ 2024 | 19:53

Τροχαίο στη Βουλή: Την ενοχή του οδηγού της Μπακογιάννη για τον θάνατο του Ιάσονα πρότεινε ο Εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας τόνισε πως ενώ υπήρχε νόμιμος τρόπος να εισέλθει στον αύλειο χώρο της Βουλής, αλλά ο αστυνομικός επέλεξε την συγκεκριμένη διαδρομή λειτουργώντας απερίσκεπτα.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ 25 Απρ 2024 | 19:16

"Ουδέποτε χτύπησα τον Γραμμένο στο πρόσωπο, έβρισε εμένα και τη μάνα μου": Η απολογία του Φλώρου για την επίθεση στη Βουλή

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, με τον όρο να μην προσεγγίζει σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων τον κ. Γραμμένο.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Απρ 2024 | 17:14

Με κάταγμα και κάκωση ο Γραμμένος: "Ο Φλώρος προσπάθησε να με πνίξει - Ουδέποτε τον έβρισα" [βίντεο]

Αύριο, Παρασκευή, ο Βασίλης Γραμμένος πρόκειται να καταθέσει παρουσία δικηγόρου στις δικαστικές Αρχές.