Follow us

Βουλή: Οι αλλαγές Φλωρίδη στις διατάξεις για τη Δικαστική Αστυνομία - Τι ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Οι βασικότερες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σειρά βελτιωτικών τροποποιήσεων στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη Δικαστική Αστυνομία, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια. Πρόκειται για τροποποιήσεις που βασίζονται στις προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες διατυπώθηκαν από φορείς και κόμματα, στη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι βασικότερες αλλαγές που επέρχονται έχουν ως εξής:

-για τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας, ορίζεται ότι "της Διεύθυνσης Δικαστικής Αστυνομίας, προΐσταται συνταξιούχος ανώτατος ή ανώτερος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος έχει αφυπηρετήσει τουλάχιστον δύο χρόνια, πριν την έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης" (άρθρο 3).

-"Η Διεύθυνση Δικαστικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη χάραξη των γενικών κατευθύνσεων της Δικαστικής Αστυνομίας και μεριμνά για τη διοικητική και οικονομική υποστήριξη των περιφερειακών υπηρεσιών" (άρθρο 4).

-για τα όρια ηλικίας των υποψηφίων για διορισμό στη Δικαστική Αστυνομία, ορίζεται πλέον "ως κατώτατο όριο ηλικίας διορισμού το 19ο έτος, για το προσωπικό του αστυνομικού τομέα ορίζεται ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού το 35ο έτος" (άρθρο 6).

-συστήνονται περιφερειακές υπηρεσίες αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας ως επιπέδου τμήματος στις οποίες κατανέμονται οι οργανικές θέσεις ως ακολούθως: στο ΣτΕ με έδρα την Αθήνα, κατανέμονται 5 οργανικές θέσεις, στο Ελεγκτικό Συνέδριο με έδρα την Αθήνα, κατανέμονται 5 οργανικές θέσεις. Στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών κατανέμονται 156 οργανικές θέσεις (1 ΠΕ, 1 ΤΕ, 154 ΔΕ). Στην Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, κατανέμονται 3 οργανικές θέσεις. Στην Εισαγγελία Εφετών Ιωαννίνων κατανέμονται 3 οργανικές θέσεις.

-στους δικαστικούς σχηματισμούς στους οποίους δεν υφίσταται εισαγγελική αρχή, τη διεύθυνση της Δικαστικής Αστυνομίας θα ασκούν οι διοικήσεις των δικαστηρίων.

-για την πρόσληψη του προσωπικού γίνονται δεκτές ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων, τρίτεκνων και τέκνων τριτέκνων, υποψηφίων που έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο ή είναι τέκνα ατόμων με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

-στην κεντρική επιτροπή διαγωνισμού θα συμμετέχει και ένας δικηγόρος που θα ορίζεται από την ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και ένας ταξίαρχος από την ΕΛΑΣ, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

-ο χρόνος των ενστάσεων θα είναι 5 εργάσιμες ημέρες.

Ξανθόπουλος: θέμα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος η κατάργηση της ποινικής ασυλίας των τραπεζιτών

Να δεχθεί την τροπολογία των βουλευτών του κόμματος του για την "κατάργηση της ποινικής ασυλίας των τραπεζιτών", προκειμένου να μην είναι ανακόλουθος προς όσα ο ίδιος έχει δηλώσει, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, στη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για τη Δικαστική Αστυνομία.

"Είναι θέμα που έχει πολύ μεγάλη σχέση με την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια του πολιτικού συστήματος. Βεβαίως, δεν ανακινήθηκε εν κενώ. Υπήρξε δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι θεωρεί ότι το αδίκημα αυτό δεν πρέπει να είναι κατ΄έγκληση αλλά να διώκεται αυτεπαγγέλτως. Υποβάλλουμε λοιπόν την τροπολογία αυτή και ζητούμε από τον κ. υπουργό να μην είναι ανακόλουθος με αυτά που έχει δηλώσει κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, να την αποδεχθεί ώστε οι πολίτες να αισθανθούν ότι πράγματι αυτοί που διαχειρίζονται τα χρήματα των τραπεζών, για αλλότριους σκοπούς, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη", είπε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει ότι "την ασυλία επέβαλε με νομοθετική ρύθμιση τον Νοέμβριο του 2019 (Ν. 4637/2019) η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την δίωξη του εγκλήματος της απιστίας κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχείρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα και μάλιστα αναδρομικά, την κατάθεση έγκλησης εκ μέρους των ιδίων των Τραπεζών, δηλ. εκ μέρους των ίδιων των δραστών".

Διαβάστε Επίσης

Γιαννακοπούλου: Αναστολή κρατικής χρηματοδότησης που μπορεί να καταλήγει σε εγκληματικές δραστηριότητες είναι πράξη προστασίας

Η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων που διοχετεύεται για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων είναι πράξη αυξημένης πολιτικής σημασίας, όπως υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια για τη Δικαστική Αστυνομία. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει στο νομοσχέδιο τροπολογία που προβλέπει την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων προκειμένου το υφιστάμενο πλαίσιο να συμπληρωθεί και να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις άμεσης ή έμμεσης διοχέτευσης της κρατικής ενίσχυσης των πολιτικών κομμάτων για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων.

"Είναι μια σημαντική τροπολογία αυξημένης πολιτικής και νομικής σημασίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και η οποία εκφράζει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την άμυνα της δημοκρατίας μας απέναντι σε εκείνους οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευθούν τους θεσμούς για να προβούν σε εγκληματικές δραστηριότητες και μάλιστα υπό τη μορφή της οργανωμένης εγκληματικότητας", ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη στήριξη μιας τέτοιας τροπολογίας".

Η κ. Γιαννακοπούλου απευθύνθηκε ιδίως στους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και τόνισε: "Η μη στήριξη της πρότασης νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ ο επικεφαλής συνδυασμού έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση είναι μια πραγματικά ανεξήγητη ενέργεια. Ας μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος. Και ας βρούμε σήμερα έναν κοινό τόπο για την προστασία του συνταγματικού τόξου, μέσω αυτής της τροπολογίας".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ 22 Σεπ 2023 | 09:50

Βουλή: Σήμερα η ολοκλήρωση της συζήτησης και η ονομαστική ψηφοφορία για το εργασιακό νομοσχέδιο

Κατά την σημερινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις τοποθετήσεις και των υπόλοιπων 14 βουλευτών που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο ομιλητών.

ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 21 Σεπ 2023 | 14:35

Ομόφωνη άρση ασυλίας για Καλαματιανό, Κοτρωνιά και Δούρου αποφάσισε η Βουλή

Την άρση ασυλίας και των τριών είχε προτείνει ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας ενώ και οι τρεις βουλευτές είχαν ταχθεί υπέρ της άρσης ασυλίας τους.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Σεπ 2023 | 10:52

Δεν παραιτούνται από βουλευτές Όθωνας Ηλιόπουλος και Ακρίτα- Απίθανο να καταφέρει να ορκιστεί βουλευτής ο Κασσελάκης

Όθωνας Ηλιόπουλος και Έλενα Ακρίτα δεν παραιτούνται από βουλευτές. Είναι τα πρώτα "όχι" στην πιθανότητα εισόδου του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΚΕ 21 Σεπ 2023 | 09:13

Βουλή: Ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο - Τι περιλαμβάνει

Στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 20 Σεπ 2023 | 13:36

Βουλή: Κόντρα Ταχιάου-Κωνσταντοπούλου για τα έργα στη Θεσσαλία και τις ευθύνες Αγοραστού

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Νίκο Ταχιάο για διαπλοκή με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με τον υφυπουργό Υποδομών να κάνει λόγο για "τηλεοπτικό σόου".

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 20 Σεπ 2023 | 10:24

Στη Βουλή η τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών από το 2024 - Τι προβλέπει

Αργά τη νύχτα της Τρίτης κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις τριετίες.

ΠΑΡΑΔΟΞΟ 19 Σεπ 2023 | 11:47

Πώς μπορεί να βρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή - Πρέπει να παραιτηθούν 6 υποψήφιοι βουλευτές, "θυσιάζεται" ήδη ο Τσακρής

Το σενάριο εισόδου Κασσελάκη στη Βουλή θέλει τουλάχιστον 5+1 παραιτήσεις για να γίνει πραγματικότητα. "Θυσιάζεται" ο επιλαχών Αθ. Τσακρής, σε περίπτωση που κερδίσει ο Κασσελάκης.

ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 18 Σεπ 2023 | 19:05

Οικονόμου για ταυτότητες: "Μυθολογία και σκοταδισμός οι αντιδράσεις - Από το 2026 θα ισχύουν μόνο οι νέες"

"Αυτό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι ότι η χώρα για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες θα αποκτήσει δελτία ταυτότητας που δεν θα παραχαράσσονται" ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Σεπ 2023 | 15:24

Άδωνις Γεωργιάδης σε Σπαρτιάτες: Παρανόμως είστε στη Βουλή - Η δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της

Ο υπουργός Εργασίας είχε άγρια κόντρα στη Βουλή με τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες, Κωνσταντίνο Φλώρο

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ 14 Σεπ 2023 | 12:12

Τη μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τίμησε η Βουλή

"Το κάψιμο της Σμύρνης είναι κυριολεκτικά το ολοκαύτωμα της ελληνικής ψυχής στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου πελάγους", είπε εμφατικά ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής.

ΠΕΡΑΣΕ 13 Σεπ 2023 | 22:35

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία - Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές της

"Ναι" στο νομοσχέδιο δήλωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν "παρών". Καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 13 Σεπ 2023 | 20:31

Δικαστική Αστυνομία: Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές της - Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις

Τι λέει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο σώμα της Αστυνομίας.