Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για την πρόσβαση των εντυποαναπήρων σε πνευματικά έργα

Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, "Ναι" ψήφισαν όλα τα κόμματά, πλην του ΚΚΕ, που δήλωσε "παρών"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία (ΕΕ) 2017/1564 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Σεπτεμβρίου 2017, σχετικά με ορισμένες επιτρεπόμενες χρήσεις ορισμένων προστατευόμενων έργων και άλλων αντικειμένων προστασίας δυνάμει δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων προς όφελος των τυφλών, των αμβλυώπων και των ατόμων με άλλα προβλήματα ανάγνωσης εντύπων και για την τροποποίηση της Οδηγίας 2001/29/ΕΚ για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας.

Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, "Ναι" ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, που δήλωσε "παρών".

Η Οδηγία επιτρέπει, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, οι αρμόδιοι φορείς εντυποαναπήρων να παράγουν αντίγραφα σε προσβάσιμο μορφότυπο έργων (πχ με γραφή Μπράιγ, μεγάλα τυπογραφικά στοιχεία, προσαρμοσμένα ηλεκτρονικά βιβλία, ακουστικά βιβλία και ραδιοφωνικές μεταδόσεις), στα οποία έχουν νόμιμη πρόσβαση, ή να παρουσιάζουν, να καθιστούν διαθέσιμα, να διανέμουν ή να δανείζουν τα εν λόγω αντίγραφα σε μη κερδοσκοπική βάση σε επωφελούμενο (εντυποανάπηρο) ή άλλον αρμόδιο φορέα με σκοπό την αποκλειστική χρήση τους από επωφελούμενο.

Τη δυνατότητα να μπορεί να παράγει αντίγραφο σε προσβάσιμο μορφότυπο έργου αποκτά και ο επωφελούμενος (εντυποανάπηρος) ή πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του, εφόσον ο επωφελούμενος έχει νόμιμη πρόσβαση στο έργο και το αντίγραφο προορίζεται για την ιδία αυτού χρήση. Προβλέπονται δηλαδή πλείονες επιτρεπόμενες χρήσεις ορισμένων προστατευόμενων έργων και άλλων αντικειμένων προστασίας προς όφελος τυφλών, αμβλυώπων και ατόμων με άλλα προβλήματα ανάγνωσης εντύπων.

Χρηστίδου: Πρώτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει σχέδιο νόμου

Θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, η οποία σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πρώτη καταρτίσει και καταθέσει σχετικό σχέδιο νόμου, όμως λόγω της επίσπευσης των εκλογών, δεν πρόλαβε τελικά να το ψηφίσει.

Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για την πρόσβαση των εντυποαναπήρων σε πνευματικά έργα

Αφού μίλησε για καθυστέρηση επανακατάθεσης του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ότι έχει καταργήσει την πρόβλεψη "έστω και ελάχιστης συμβολικής αμοιβής για τους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων, με εξαίρεση τα πανεπιστημιακά συγγράμματα" και ότι "απορρίπτει κάθε ιδέα ελέγχου επί του κινδύνου της παράνομης διακίνησης αντιγράφων πνευματικών έργων".

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την Οδηγία ενώ ζήτησε να διευκρινιστεί ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για τη χορήγηση των συγγραμμάτων των προπτυχιακών, των μεταπτυχιακών και των υποψήφιων διδακτόρων που είναι άτομα με προβλήματα όρασης. Επίσης σημείωσε ότι η πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να μεριμνήσει, ώστε το έργο του πνευματικού δημιουργού να αναγνωρίζεται, να κατοχυρώνεται και να το προασπίζεται από φαινόμενα πειρατείας.

Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη η οποία αναφέρθηκε στην έλλειψη μεταφραστή νοηματικής γλώσσας στην ολομέλεια της Βουλής, επανέλαβε την πρόταση του κόμματός της για λειτουργία Εθνικού Τυπογραφείου που να αναπαράγει τα πνευματικά προϊόντα σε μορφές που εξυπηρετούν τυφλούς και κωφούς. Είπε ακόμη ότι το ΚΚΕ θα δηλώσει "λευκό" επί της αρχής.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αθ. Μπούρας είπε ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε την ευρωπαϊκή Οδηγία για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα των ΑμεΑ. Παρατήρησε, ακόμα, ότι δεν υπάρχουν στατιστικά για τον αριθμό των κωφών και τυφλών στη χώρα μας. Υποστήριξε επίσης ότι δεν προσλαμβάνονται σε προβλεπόμενες θέσεις.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, και αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα σημείωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των προσβάσιμων βιβλίων δεν ξεπερνά το 5% αυτών που εκδίδονται και των προσβάσιμων ιστοσελίδων το 20%: "Δεν χρειάζεται, βεβαίως, να πούμε ότι στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι ακόμα μικρότερα. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας αυτών των κατηγοριών είναι πραγματικά δραματική" είπε η κυρία Σακοράφα, η οποια σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι "ένα κατ' αρχήν θετικό βήμα".

Σακοράφα

Αναρωτήθηκε ωστόσο, "σε ποιο βαθμό είναι θεμιτό να κάμπτονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα απέναντι στην επιβεβλημένη εξυπηρέτηση των αναγκών των συγκεκριμένων κατηγοριών ατόμων". Η κυρία Σακοράφα τόνισε ότι το ΜέΡΑ25 συντάσσεται με την πρόταση συγκρότησης ενός δημόσιου φορέα (ειδικού εθνικού τυπογραφείου) που θα αναλάβει το έργο έκδοσης των πνευματικών έργων σε προσβάσιμους μορφότυπους".

Αντιπαράθεση Μενδώνη - Τζανακόπουλου

Τέλος σημειώνεται η αντιπαράθεση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο μετά τις επικρίσεις του δεύτερου για κομματικές τοποθετήσεις σε φορείς του Πολιτισμού. Σας θυμίζω ότι αμέσως μετά τις εκλογές του 2015 αλλάξατε τους επικεφαλής του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, είπε η κυρία Μενδώνη, η οποία περιέγραψε ως προσβλητικό τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους ακαδημαϊκούς και άλλα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν σε διάφορους φορείς. Εμείς αλλάξαμε διοικήσεις, αλλά το σχετικό θεσμικό πλαίσιο το θεσμοθετήσατε εσείς" είπε η κυρία Μενδώνη στον κύριο Τζανακόπουλο.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για ασφυκτικό έλεγχο του κράτους από τη ΝΔ στο επτάμηνο που κυβερνά και συγκεκριμένα, είπε ότι η υπουργός επέλεξε να μετατρέψει το ΚΑΣ σε εντολοδόχο των εργολάβων του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 02 Απρ 2020 | 12:12

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Ο πιο κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

"Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε" είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΕΔΡΑΝΑ 02 Απρ 2020 | 11:06

Λόγω Μητσοτάκη και ο Τσίπρας σήμερα στην Βουλή για τον κορονοϊό - Τι θα πει

Παρέμβαση στην Βουλή και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 02 Απρ 2020 | 11:04

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή στις 12:00 για τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Θα τοποθετηθεί για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ 02 Απρ 2020 | 10:44

Ενός λεπτού σιγή για τον Μανώλη Γλέζο στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο κ. Κακλαμάνης ανέγνωσε τον "όρκο" που ο ίδιος Μανώλης Γλέζος είχε δώσει για τους "συντρόφους" του που έφυγαν νωρίς.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 26 Μαρ 2020 | 13:48

Ούτε λέξη ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αθλιότητες Καψώχα & Κούλογλου - Βούλτεψη: Τζάμπα μαγκιές

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να καταδικάσει τις ακραίες αναρτήσεις στελεχών του με αποκορύφωμα αυτή του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Μαρ 2020 | 17:09

Κορονοϊός: Αντιδράσεις σε ΚΙΝΑΛ για τον περιορισμό των ημερών κοινοβουλευτικού ελέγχου

Ένα νομοσχέδιο την εβδομάδα - Μια συνεδρίαση για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο

ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΛΕΓΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 18 Μαρ 2020 | 15:47

Κορονοϊός-Νέα αυστηρότερα μέτρα στη Βουλή: Τι αλλάζει από την Παρασκευή

Σε νέο πιο αυστηρό πλέγμα μέτρων μπαίνει από αύριο η Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας

17 Μαρ 2020 | 15:21

Πρωτοφανές: Βουλευτές με γάντια και... σε απόσταση σε συνεδρίαση της Βουλής λόγω κορονοϊού

Αποστάσεις ασφαλείας κράτησαν οι βουλευτές. Ορισμένοι εμφανίστηκαν και με γάντια.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 17 Μαρ 2020 | 12:37

Κορονοϊός: Οι υπάλληλοι της Βουλής μόνο με γάντια στην Ολομέλεια [εικόνες]

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τα μέτρα προστασίας.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 16 Μαρ 2020 | 16:55

Αναστολή λειτουργίας των γραφείων των βουλευτών στα κτίρια της Βουλής

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, από την προηγούμενη εβδομάδα, με επιστολή τους στους Γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχει ενημερώσει για την αναστολή

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΕΛΛΑ 16 Μαρ 2020 | 14:23

Νέα μέτρα στη Βουλή για τον κορονοϊό - Ακυρώνουν επιτροπές και συνεδριάσεις

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής, την Τετάρτη στη Διάσκεψη των Προέδρων.

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ 16 Μαρ 2020 | 12:02

Νέα μέτρα στη Βουλή μετά το κρούσμα στον Χρήστο Κέλλα

Σε καραντίνα έχουν μπει και όλοι οι συνεργάτες του Χρήστου Κελλα, ενώ έκλεισε και το γραφείο του στην οδό Σέκερη.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 15 Μαρ 2020 | 08:26

Απολύμανση στη Βουλή μετά το πρώτο κρούσμα σε βουλευτή - Ο Χρήστος Κέλλας σε απομόνωση

Συνεργεία απολύμανσης προχώρησαν σε απολύμανση του Κτιρίου της Βουλής, της Ολομέλειας, της Βιβλιοθήκης και των γραφείων.