Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για την πρόσβαση των εντυποαναπήρων σε πνευματικά έργα

Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, "Ναι" ψήφισαν όλα τα κόμματά, πλην του ΚΚΕ, που δήλωσε "παρών"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για την πρόσβαση των εντυποαναπήρων σε πνευματικά έργα

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία (ΕΕ) 2017/1564 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Σεπτεμβρίου 2017, σχετικά με ορισμένες επιτρεπόμενες χρήσεις ορισμένων προστατευόμενων έργων και άλλων αντικειμένων προστασίας δυνάμει δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων προς όφελος των τυφλών, των αμβλυώπων και των ατόμων με άλλα προβλήματα ανάγνωσης εντύπων και για την τροποποίηση της Οδηγίας 2001/29/ΕΚ για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας.

Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, "Ναι" ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, που δήλωσε "παρών".

Η Οδηγία επιτρέπει, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, οι αρμόδιοι φορείς εντυποαναπήρων να παράγουν αντίγραφα σε προσβάσιμο μορφότυπο έργων (πχ με γραφή Μπράιγ, μεγάλα τυπογραφικά στοιχεία, προσαρμοσμένα ηλεκτρονικά βιβλία, ακουστικά βιβλία και ραδιοφωνικές μεταδόσεις), στα οποία έχουν νόμιμη πρόσβαση, ή να παρουσιάζουν, να καθιστούν διαθέσιμα, να διανέμουν ή να δανείζουν τα εν λόγω αντίγραφα σε μη κερδοσκοπική βάση σε επωφελούμενο (εντυποανάπηρο) ή άλλον αρμόδιο φορέα με σκοπό την αποκλειστική χρήση τους από επωφελούμενο.

Τη δυνατότητα να μπορεί να παράγει αντίγραφο σε προσβάσιμο μορφότυπο έργου αποκτά και ο επωφελούμενος (εντυποανάπηρος) ή πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του, εφόσον ο επωφελούμενος έχει νόμιμη πρόσβαση στο έργο και το αντίγραφο προορίζεται για την ιδία αυτού χρήση. Προβλέπονται δηλαδή πλείονες επιτρεπόμενες χρήσεις ορισμένων προστατευόμενων έργων και άλλων αντικειμένων προστασίας προς όφελος τυφλών, αμβλυώπων και ατόμων με άλλα προβλήματα ανάγνωσης εντύπων.

Χρηστίδου: Πρώτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει σχέδιο νόμου

Θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, η οποία σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πρώτη καταρτίσει και καταθέσει σχετικό σχέδιο νόμου, όμως λόγω της επίσπευσης των εκλογών, δεν πρόλαβε τελικά να το ψηφίσει.

Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για την πρόσβαση των εντυποαναπήρων σε πνευματικά έργα

Αφού μίλησε για καθυστέρηση επανακατάθεσης του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ότι έχει καταργήσει την πρόβλεψη "έστω και ελάχιστης συμβολικής αμοιβής για τους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων, με εξαίρεση τα πανεπιστημιακά συγγράμματα" και ότι "απορρίπτει κάθε ιδέα ελέγχου επί του κινδύνου της παράνομης διακίνησης αντιγράφων πνευματικών έργων".

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την Οδηγία ενώ ζήτησε να διευκρινιστεί ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για τη χορήγηση των συγγραμμάτων των προπτυχιακών, των μεταπτυχιακών και των υποψήφιων διδακτόρων που είναι άτομα με προβλήματα όρασης. Επίσης σημείωσε ότι η πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να μεριμνήσει, ώστε το έργο του πνευματικού δημιουργού να αναγνωρίζεται, να κατοχυρώνεται και να το προασπίζεται από φαινόμενα πειρατείας.

Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη η οποία αναφέρθηκε στην έλλειψη μεταφραστή νοηματικής γλώσσας στην ολομέλεια της Βουλής, επανέλαβε την πρόταση του κόμματός της για λειτουργία Εθνικού Τυπογραφείου που να αναπαράγει τα πνευματικά προϊόντα σε μορφές που εξυπηρετούν τυφλούς και κωφούς. Είπε ακόμη ότι το ΚΚΕ θα δηλώσει "λευκό" επί της αρχής.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αθ. Μπούρας είπε ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε την ευρωπαϊκή Οδηγία για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα των ΑμεΑ. Παρατήρησε, ακόμα, ότι δεν υπάρχουν στατιστικά για τον αριθμό των κωφών και τυφλών στη χώρα μας. Υποστήριξε επίσης ότι δεν προσλαμβάνονται σε προβλεπόμενες θέσεις.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, και αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα σημείωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των προσβάσιμων βιβλίων δεν ξεπερνά το 5% αυτών που εκδίδονται και των προσβάσιμων ιστοσελίδων το 20%: "Δεν χρειάζεται, βεβαίως, να πούμε ότι στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι ακόμα μικρότερα. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας αυτών των κατηγοριών είναι πραγματικά δραματική" είπε η κυρία Σακοράφα, η οποια σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι "ένα κατ' αρχήν θετικό βήμα".

Σακοράφα

Αναρωτήθηκε ωστόσο, "σε ποιο βαθμό είναι θεμιτό να κάμπτονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα απέναντι στην επιβεβλημένη εξυπηρέτηση των αναγκών των συγκεκριμένων κατηγοριών ατόμων". Η κυρία Σακοράφα τόνισε ότι το ΜέΡΑ25 συντάσσεται με την πρόταση συγκρότησης ενός δημόσιου φορέα (ειδικού εθνικού τυπογραφείου) που θα αναλάβει το έργο έκδοσης των πνευματικών έργων σε προσβάσιμους μορφότυπους".

Αντιπαράθεση Μενδώνη - Τζανακόπουλου

Τέλος σημειώνεται η αντιπαράθεση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο μετά τις επικρίσεις του δεύτερου για κομματικές τοποθετήσεις σε φορείς του Πολιτισμού. Σας θυμίζω ότι αμέσως μετά τις εκλογές του 2015 αλλάξατε τους επικεφαλής του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, είπε η κυρία Μενδώνη, η οποία περιέγραψε ως προσβλητικό τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους ακαδημαϊκούς και άλλα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν σε διάφορους φορείς. Εμείς αλλάξαμε διοικήσεις, αλλά το σχετικό θεσμικό πλαίσιο το θεσμοθετήσατε εσείς" είπε η κυρία Μενδώνη στον κύριο Τζανακόπουλο.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για ασφυκτικό έλεγχο του κράτους από τη ΝΔ στο επτάμηνο που κυβερνά και συγκεκριμένα, είπε ότι η υπουργός επέλεξε να μετατρέψει το ΚΑΣ σε εντολοδόχο των εργολάβων του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 04 Μαρ 2021 | 15:20

Τσίπρας: Η συνολική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι μια μεγάλη αποτυχία

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τόσο παρατεταμένο και αποτυχημένο lockdown, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

ΓΙΑ ΤΗΝ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ 03 Μαρ 2021 | 11:53

Κόντρα και στη Βουλή για τη δήλωση Δρίτσα: "Προσβάλετε τη δημοκρατία και τα θύματα" - "Ρίχνετε χαμηλά τη συζήτηση"

Αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Δρίτσα για την 17 Νοέμβρη στη Βουλή. Υψηλοί τόνοι από Γιάννη Βρούτση και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ 02 Μαρ 2021 | 17:29

Υπ. Μεταφορών: Νέοι κανόνες για τα ηλεκτρικά πατίνια- Τι άλλαζει σε ΚΤΕΟ και στην παρακράτηση άδειας

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θεσπίζονται κανόνες για τα οχήματα μικροκινητικότητας, όπως ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards, αυτοεξισορροπούμενα οχήματα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ 01 Μαρ 2021 | 21:00

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στις λαϊκές αγορές: Στα κινητά τηλέφωνα των καταναλωτών οι τιμές! [Βίντεο]

Μέσω εφαρμογής θα μπορούμε να παρακολουθούμε τις τιμές των λαϊκών αγορών στο κινητό τηλέφωνο.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 01 Μαρ 2021 | 14:44

Μενδώνη για υπόθεση Λιγνάδη: Ηταν δική μου επιλογή, όποιος ήξερε κακώς δεν μίλησε...

Η Λίνα Μενδώνη ανέλαβε την ευθύνη του επικοινωνιακού λάθους που έκανε στον χειρισμό της υπόθεσης, όπως είπε μιλώντας στη Βουλή.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ 27 Φεβ 2021 | 20:27

Λακόπουλος κατά Πολάκη: Ένας κουτσαβάκης του ίντερνετ - Ανοιχτή πληγή για τον ΣΥΡΙΖΑ, "σωσίβιο" για τον Μητσοτάκη

"Το λούμπεν "θεριακλίκι" είναι βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη. Τα "Άπαντα Πολάκη" είναι βίβλος καταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ", γράφει χαρακτηριστικά.

"ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ" 26 Φεβ 2021 | 14:16

Καραμανλής για Μήδεια: Η Εθνική Οδός έκλεισε με απόφαση της ΕΛΑΣ και σωστά - Φοβηθήκαμε τους οδηγούς

Η απόφαση ελήφθη, καθώς "αυτό που φοβόταν η ΕΛΑΣ ήταν η ελλιπής οδική παιδεία και η αδυναμία ορισμένων οδηγών να οδηγούν κάτω από τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες".

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 26 Φεβ 2021 | 13:00

Αλλαγές στις λαϊκές αγορές προαναγγέλλει ο Γεωργιάδης - "Θα κάνουμε εξαντλητικό διάλογο"

"Σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση των λαϊκών αγορών δεν υπάρχει προς το παρόν", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Φεβ 2021 | 15:15

Δευτερολογία Τσίπρα: Καταγγελίες για προσπάθειες συγκάλυψης βγήκαν από το διαδίκτυο

Από το "σκόιλ ελικίκου " μέχρι τα ατοπήματα σας στην Πάρνηθα και την Ικαρία, όλα βγήκαν από το διαδίκτυο και όχι από κάποιο μεγάλο κανάλι, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Φεβ 2021 | 14:51

Κουτσούμπας: Τον Λιγνάδη τον πήγαν στη Δικαιοσύνη τα θύματά του, όχι η κυβέρνηση

Επίθεση κατά της κυβέρνησης από τον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα - Η ομιλία του στη Βουλή.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Φεβ 2021 | 14:46

Βαρουφάκης: Χτίζετε λιθαράκι - λιθαράκι δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - "Ηγείστε κυβέρνησης που επιδίδεται στο όργιο του βιασμού της δημοκρατίας" είπε.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Φεβ 2021 | 14:14

Ηχηρό άδειασμα Μητσοτάκη στον βουλευτή της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη για το "κίναιδοι": Του ζήτησα προσωπικά να ανακαλέσει

Εγώ ζήτησα προσωπικά από τον Μακάριο Λαζαρίδη να ανακαλέσει την έκφραση "κίναιδος", είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.