Βουλή: Ποια «ποινή» περιμένει τον Κασιδιάρη για την αθλιότητα

Η Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδριάζει την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να εισηγηθεί τις ποινές για τον Η.Κασιδιάρη ή και σύσσωμη την Κ.Ο της Χρ.Αυγής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βουλή: Ποια «ποινή» περιμένει τον Κασιδιάρη για την αθλιότητα

Η Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδριάζει την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι αναμένται να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την επιβολή ποινής για τον Η.Κασιδιάρη ή και σύσσωμη την Κ. Ο της Χρυσής Αυγής για την αθλιότητα σε βάρος όχι μόνο του Νίκου Δένδια αλλά κυρίως του ελληνικού κοινοβουλίου.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι είτε η επιβολή του αποκλεισμού σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, είτε μόνο του Ηλία Κασιδιάρη από τις επικείμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας Πέμπτη και Παρασκευή.

Προς το παρόν, ο Ηλίας Κασιδιάρης και οι υπόλοιποι βουλευτές της ΧΑ έχουν αποκλεισθεί από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών , όπου ως και αύριο θα συζητείται το πολυνομοσχέδιο με τα νέα δημοσιονομικά που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς.

Παράλληλα, ο Ηλίας Κασιδιάρης θα παραπεμφθεί και στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για περαιτέρω κυρώσεις.

H προϊστορία των αποβολών

Στη Βουλή υπάρχει προηγούμενο αποβολής βουλευτών από την Ολομέλεια και προηγούμενο επεμβάσεων της φρουράς.

Πρέπει, όμως, να είναι ξεκάθαρο ότι ο χαρακτήρας των σημερινών επιθέσεων δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον χαρακτήρα των αντιπαραθέσεων εκείνης της εποχής. Κάποια από τα γεγονότα της εποχής εκείνης, τα λεγόμενα «έκτροπα εν τω κοινοβουλίω», παρατίθενται παρακάτω, με αποσπάσματα από το πολύτιμο υλικό της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Αν ανατρέξει κανείς στα πρακτικά των συζητήσεων, θα διαπιστώσει ότι επεισόδια που κάποιες φορές κατέληξαν ακόμη και σε συμπλοκές βουλευτών έως και την επέμβαση της φρουράς, έχουν αποτυπωθεί στα ευρετήρια με την ένδειξη «έκτροπα εν τω κοινοβουλίω» για την περίοδο πριν την μεταπολίτευση αλλά και την περίοδο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Συνεδρίαση με τους αξιωματικούς του φρουραρχείου

Τον Απρίλιο του 1966 και ενώ η Βουλή προετοιμαζόταν για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Στεφανόπουλου, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε, τόσο που ο πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Παπασπύρου, φοβούμενος επέκταση των συμπλοκών, διέταξε τους αξιωματικούς του Φρουραρχείου να παρέμβουν

για τη συγκράτηση των συμπλεκομένων. Στην ταραγμένη εκείνη συνεδρίαση, έγινε πέντε φορές διακοπή. Το ζωηρότερο επεισόδιο ήταν η συμπλοκή ανάμεσα στον βουλευτή Κοζάνης της Ένωσης Κέντρου Γιώργο Καστανίδη (σ.σ. πατέρα του Χάρη Καστανίδη), τον βουλευτή Ιωαννίνων του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κέντρου Αναστάσιο Λώρα, τον βουλευτή Πέλλας της ΕΡΕ Ιωάννη Προκοπίδη και τον βουλευτή Δράμας της Ένωσης Κέντρου Θ. Παναγιώτου. «Με θλίψιν ειλικρινή είδον συναδέλφους συμπλεκομένους και αλληλοδαρομένους.

Εγενικεύθη η συμπλοκή και μου εψιθύρισαν, ότι τα πράγματα είναι πολύ τεταμένα και εφοβήθην ότι ήτο ενδεχόμενον να μεταφερθεί η συμπλοκή και να γενικευθεί και είχον υποχρέωσιν, ως Πρόεδρος του Σώματος, όχι να επιτρέψω να κατέλθουν εκ της έδρας της Προεδρικής, τα όργανα της ασφαλείας, αλλά να λάβω τα μέτρα εκείνα, ώστε εις περίπτωσιν…», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Παπασπύρου για το επεισόδιο και για το γεγονός ότι η χωροφυλακή παρατάχθηκε πίσω από το προεδρείο. «Παρέταξα την δύναμιν, έδωσα αυστηράν εντολήν να μην κατέλθουν εκ της έδρας, αλλά εις περίπτωση απευκταίου να λάβη τα ενδεδειγμένα μέτρα», είχε εξηγήσει επίσης για τη διαταγή που έδωσε, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Παπασπύρου.

Αφαίρεση της ψηφοδόχου

Σοβαρά επεισόδια είχαν σημειωθεί στη Βουλή το Νοέμβριο του 1965. Στα πρακτικά εκείνης της περιόδου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Μελάς εμφανίζεται να διαμαρτύρεται διότι «αποτόμως έγινε επιδρομή επί των κιγκλιδωμάτων εκεί, έμπροσθεν του προεδρείου, από βουλευτάς του κόμματος εκείνου, δια να αφαιρεθεί βιαίως η ψηφοδόχος». Εκφράζει δε την κατάπληξη του «πώς ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κέντρου, ζητεί τον λόγον και θέλει να ελέγξει το προεδρείον, διότι επεκαλέσθη - καθ΄ ο είχε δικαίωμα- την φρουράν ενώπιον της απειληθείσης και αρξαμένης συμπλοκής». «Οφείλω να εξηγήσω ότι κατόπιν εντολής μου ήλθε η δύναμις της Χωροφυλακής δια να αποκαταστήσει την διασαλευθείσαν κατά πρωτοφανή τρόπον τάξιν και παρέμεινεν μέχρι τέλους… Διερπάγησαν αι κάλπαι και καθ’ ην ώραν ανευρέθησαν άλλαι κάλπαι και διεξήγετο η ψηφοφορία, άλλος συνάδελφος επήδησεν εις τα έδρανα και προέβη εις αρπαγή της κάλπης», εξηγεί για την απόφαση του ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Παπασπύρου.

«Θα σε δείρω Παπασπύρου…»

Τον Φεβρουάριο του 1966, ο Στ. Μπίρης κινείται απειλητικά κατά του προέδρου της Βουλής φωνάζοντας «Θα σε δείρω Παπασπύρου, όπου να πας…».

Νωρίτερα ο Δημήτρης Παπασπύρου είχε αποκαλέσει «γελοίον υποκείμενον» τον βουλευτή. Ο φρούραρχος κλήθηκε στην αίθουσα και ακινητοποίησε τον βουλευτή για να αποτρέψει τα χειρότερα. Η συνεδρίαση διακόπηκε και όταν ξεκίνησε και πάλι, ο βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Ν. Ζορμπάς κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι εκτράπηκε σε ύβρεις, δηλώνοντας επίσης: «πέραν αυτών κατηγορώ και τα όργανα της τάξεως, διότι συμπεριεφέρθησαν βαναύσως κατά

τρόπον που εξευτελίζει το κοινοβούλιον». Ο Ν. Ζορμπάς ήταν ο βουλευτής Χίου της Ένωσης Κέντρου, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στο καφενείο της βουλής από βουλευτές οπαδούς της ΕΚΟΦ το 1961.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 23 Νοε 2020 | 13:49

Τροπολογία Κινήματος Αλλαγής για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Με τροπολογία του στη Βουλή το ΚΙΝΑΛ προτείνει αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 23 Νοε 2020 | 13:19

Συνάντηση Δένδια με τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, Θανάση Μαρτίνο

Με τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ 22 Νοε 2020 | 13:04

"Γλέντι" στο twitter με την προβολή βίντεο στην πρόσοψη της Βουλής για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Οι χρήστες του twitter έδωσαν ρεσιτάλ με τις εμπνεύσεις του για την... εναλλακτική προβολή εικόνων στην πρόσοψη της Βουλής

ΕΝΔΟΞΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 21 Νοε 2020 | 20:36

Η προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων "ζωντάνεψε" στην πρόσοψη της Βουλής - Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Στο βίντεο παρουσιάζονται σημαντικές στιγμές της ιστορίας των Ενόπλων Δυνάμεων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 20 Νοε 2020 | 14:42

Προϋπολογισμός: Έσοδα 58,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει πως το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει έσοδα 58,5 εκατ. ευρώ.

ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ 20 Νοε 2020 | 14:17

Προϋπολογισμός 2021: Στις 25 Νοεμβρίου η δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και σταθεροτητας

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε ορίζει πως στις 25 Νοεμβρίου ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ 20 Νοε 2020 | 13:59

Προϋπολογισμός: Οι 62 κατηγορίες μέτρων που θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε περιλαμβάνει 62 κατηγορίες μέτρων οι οποίες θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021.

ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΘΜΟΥ 18 Νοε 2020 | 14:58

Χρυσή Αυγή: Ποινική δίωξη κατά της Ελένης Ζαρούλια για τον διορισμό της στη Βουλή

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη κατά της πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια για την υπόθεση του διορισμού της ως μετακλητής υπαλλήλου στη Βουλή.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ 18 Νοε 2020 | 14:01

Καραθανασόπουλος για το "πολιτική μ@λ@κί@": Ηταν μια στιγμή έντασης στη Βουλή...

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση που είχε με τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 18 Νοε 2020 | 12:55

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί - Ποιον προτιμούν για αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Τσίπρα

Ποιοι είναι οι υπουργοί που ξεχωρίζουν για την παρουσία και το έργο τους σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll.

ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ 18 Νοε 2020 | 08:16

Υπουργείο Εργασίας: Οι τρεις πυλώνες του προγράμματος "Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους"

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης.

ΤΑ ΑΡΘΡΑ 17 Νοε 2020 | 20:16

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες - Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές