Βουλή: Ψηφίστηκε το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Στην ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχε ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 158 βουλευτές ενώ 140 βουλευτές καταψήφισαν.

Στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι η διαδικασία δημοπράτησης των έργων θα μπορεί να ξεκινά πριν την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων και οι δύο διαδικασίες θα προχωρούν παράλληλα, "υπέρ" τάχθηκαν 158 βουλευτές και 140 καταψήφισαν. Στο άρθρο 219 για τον καθορισμό υπό-περιοχών ήπιας ανάπτυξης, "υπέρ" ψήφισαν 158 βουλευτές και 140 καταψήφισαν. Στην τροπολογία για την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, "υπέρ" ψήφισαν 158 βουλευτές, 119 βουλευτές ψήφισαν "κατά" και 21 βουλευτές δήλωσαν "παρών".

Το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία προσδοκά ότι θα αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που δημιουργεί ο νέος νόμος, ώστε με διαφάνεια να προχωρήσει γρήγορα η απορρόφηση της "ιστορικής πρόκλησης" των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τηρεί στάση "θολή", ως προς την τροπολογία για την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, διότι απέφυγε να απαντήσει στην προτροπή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να δηλώσουν οι βουλευτές του, "αν πρέπει αύριο κιόλας να βάλουν μπροστά οι μπουλντόζες της κατεδάφισης". "Πατάτε πάλι σε δύο βάρκες. Με το ένα πόδι στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και με το άλλο πόδι στους ιδιοκτήτες αυτών των περιουσιών και συνεχίζετε έτσι τη θολή πορεία σας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος.

Οι διατάξεις που έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις και, προκάλεσαν επικρίσεις, ως "περιβαλλοντοκτόνες", μονοπώλησαν μεγάλο μέρος στην τελική φάση της συζήτησης.

"Κυβερνούσατε, από τον Ιανουάριο του 2015 και για να γκρεμίσετε τα πρώτα αυθαίρετα, στις 3.9.2018, χρειάστηκε να έχει μεσολαβήσει το Μάτι", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θυμήθηκε να γκρεμίσει αυθαίρετα στον Μαραθώνα, για να ενισχύσει το αφήγημα της για το Μάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο 'Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε εξάλλου ότι το 2018, με διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ανασταλεί πρωτόκολλα κατεδάφισης των κατασκευών στο Μικρολίμανο. "Να πως εσείς ως κυβέρνηση, ερχόσασταν, λίγο προτού τελειώσει η προθεσμία της αναγκαστικής εκτέλεσης κατεδάφισης και δίνατε παράταση. Αυτό κάναμε σήμερα και εμείς. Τότε όμως χωρίς πανδημία και χωρίς κρίση του κορονοϊού", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε ότι είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επέτρεψε την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλούς αλλά αποκλείστηκαν ειδικά τα ιδιωτικά τουριστικά καταλύματα. "Αυτό έγινε από τη γνωστή ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ, στον ιδιωτικό τομέα", σχολίασε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αν δεν ψηφιστεί η τροπολογία θα οδηγηθούν στην καταστροφή υφιστάμενες επιχειρήσεις ιδιωτικών τουριστικών καταλυμάτων, εν μέσω κορονοϊού, που δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τα ακίνητα τους, βάσει του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. "Εν μέσω κορονοϊού, που λέμε πώς θα σώσουμε τις επιχειρήσεις, από το οριστικό λουκέτο, είναι τώρα η στιγμή να πάμε να τις καταστρέψουμε εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ρυθμίσουν εκείνη την εκκρεμότητα; Το πρόβλημα το έχει εντοπίσει ο ΣΕΤΕ και έχει προειδοποιήσεις ότι πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στην καταστροφή. Αυτά όμως είναι θέσεις εργασίας. Γι΄αυτό πάμε στον Οκτώβριο για να μην καταστρέψουμε κάποια επιχείρηση που πρέπει να σωθεί, εφόσον πρέπει και μπορεί να σωθεί. Αν δεν πρέπει να σωθεί τότε θα κατεδαφιστεί. Μέχρι τότε δεν θα πάθει ανεπανόρθωτη βλάβη η δημοκρατία και το περιβάλλον", είπε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο άρθρο 219 για τον καθορισμό υπο-περιοχών ήπιας ανάπτυξης, υπεραμύνθηκε των διατάξεων σημειώνοντας πως η κυβέρνηση σέβεται τις αγωνίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά θεωρεί ότι έχει εντάξει στο άρθρο όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για να μην κινδυνεύσει το περιβάλλον και υπάρχει και ο έλεγχος του ΣτΕ, και θα σταματήσει την κυβέρνηση "αν είναι μια τόσο κακή και ειδεχθής κυβέρνηση, που πάει να καταστρέψει τις περιοχές NATURA".

"Εμείς, που έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, θέλουμε πρωτίστως η ανάπτυξη που θα φέρουμε στην Ελλάδα να είναι αειφόρος. Να μην καταστρέφει το περιβάλλον αλλά να συμβιώνει αρμονικά με το περιβάλλον. Αυτή είναι η έννοια της σύγχρονης ανάπτυξης των οικονομιών", είπε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε: "Θα δείτε, όταν ολοκληρωθούν τα έργα στο Ελληνικό, εσείς που κάνατε προσφυγή με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, για να σταματήσετε την επένδυση, όταν θα βλέπετε πόσο όμορφο θα έχει γίνει αυτό το μέρος, θα ντρέπεστε και δεν θα μπορείτε να εξηγήσετε στα παιδιά σας, για ποιον λόγο πήγατε στο δικαστήριο. Τόσο ωραίο θα γίνει και τόσο φιλικό στο περιβάλλον", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης απευθυνόμενος στο ΜέΡΑ25.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 05 Απρ 2021 | 15:43

Προανακριτική για τον Ν. Παππά: Την Τετάρτη η πρώτη συνεδρίαση για τις τηλεοπτικές άδειες 2015-2016

Την Τετάρτη η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για τον Ν. Παππά και τις τηλεοπτικές άδειες 2015-2016

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ 05 Απρ 2021 | 11:34

Συνέντευξη Χατζηδάκη στο Capital.gr για εκκρεμείς συντάξεις, αναδρομικά, υπερωρίες και ανεργία

Ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνει πως το εργασιακό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει αλλαγές στις υπερωρίες.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΤΑ 03 Απρ 2021 | 14:52

Σύμβουλος Ακεραιότητας στο Δημόσιο: Θα δέχεται καταγγελίες για περιστατικά διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, σεξουαλικής παρενόχλησης

Ο Σύμβουλος Ακεραιότητας διαμεσολαβεί, προκειμένου να επιληφθούν τα όργανα του φορέα ή εξωτερικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για τη διερεύνηση των αναφορών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 02 Απρ 2021 | 16:31

Ο Παύλος Πολάκης "ενημερώνει" τον Μητσοτάκη: "Δεν με είδες στη Βουλή και ανησύχησες;"

Με ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης ενημερώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πού ακριβώς βρίσκεται

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 02 Απρ 2021 | 16:03

Βουλή - Τσίπρας σε Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας: Αποτύχατε - Είστε μόνος απέναντι στην κοινή λογική

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει στους πολίτες πως "αποτύχαμε και κάναμε λάθος" στη διαχείριση της πανδημίας

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 02 Απρ 2021 | 15:58

Βουλή: Το "τσάμικο" που αφιέρωσε ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα -"Ο στίχος αυτός γράφτηκε για εσάς" [Βίντεο]

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφιέρωσε το "τσάμικο" του Σαββόπουλου στον Αλέξη Τσίπρα.

"ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ" 02 Απρ 2021 | 15:27

Κουτσούμπας στη Βουλή: Κριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία του λαού αλλά ο καπιταλισμός

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η λήψη μέτρων στους χώρους υπερμετάδοσης και η θωράκιση του συστήματος Υγείας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 02 Απρ 2021 | 15:26

Στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- Ελλάδα 2.0

Η αναλυτική περιγραφή των Δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«ΣΑΝ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΤΟΝ Κ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟ» 02 Απρ 2021 | 14:29

Βουλή: Σκληρή επίθεση Μητσοτάκη σε Γεννηματά - "Μου θυμίσατε τον Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα"

Σκληρή κριτική Μητσοτάκη και στον Τσίπρα. "Κάποτε οι αντιμνημονιακοί έμειναν χωρίς μνημόνια μόνο με το νταούλι στο χέρι. Προσέξτε γιατί και οι κορονοκάπηλοι θα μείνουν χωρίς κορονοϊό".

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 02 Απρ 2021 | 12:28

Βουλή -Τσίπρας για την πανδημία: Έχετε δυσανεξία στην κριτική

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 02 Απρ 2021 | 11:53

Βουλή - Φώφη Γεννηματά για πανδημία: Εχετε αποτύχει σε όλα

"Αποτύχατε να διαχειριστείτε την πανδημία" ανέφερε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 02 Απρ 2021 | 11:12

Βουλή- Μητσοτάκης: Γιατί επιτρέψαμε την ελεύθερη μετακίνηση το Σαββατοκύριακο και το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Η ομιλία Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

ΣΤΙΣ 11 ΜΙΛΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 02 Απρ 2021 | 08:47

Βουλή: Σύγκρουση πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια για την πανδημία και την οικονομία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.