Σε άδεια αίθουσα λόγω κορονοϊού η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας από συστάσεως του κράτους θα ορκιστεί στις 11 το πρωί.

Κανείς δεν φαντάζονταν στις 22 Ιανουαρίου που η Κατερίνα Σακελαροπούλου εξελέγη πανηγυρικά από τη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία 261 ψήφων, ότι 51 ημέρες μετά, η ορκωμοσία της θα γίνονταν κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Ακόμα και εκείνοι που πιστεύουν στις προλήψεις και θα συνδύαζαν την σημερινή ημερομηνία (Παρασκευή και 13) με δεινά και καταστροφές, δεν θα έβαζαν στο νου τους ότι η χώρα όπως και ολόκληρη η υφήλιος θα βρίσκονταν υπό τον ασφυκτικό κλοιό του κορονιού.

Η πραγματικότητα όμως ξεπερνά τη φαντασία ακόμα και όταν πρόκειται για εφιάλτη και έτσι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας από συστάσεως του κράτους θα ορκιστεί στις 11 το πρωί μέσα ένα κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας για την εξέλιξη της νόσου και των εθνικών μας θεμάτων.

Κυρίως η επιδημία έχει αφήσει τα σημάδια της και στην τελετή . Παραδοσιακά η διαδικασία ήταν "ανοικτή". Κατάμεστη η αίθουσα της Ολομέλειας. Πλήθος κόσμου στα θεωρεία, διπλωμάτες, αξιωματούχοι κα. Σύμφωνα με υπολογισμούς άγγιζαν τα 1000 άτομα. Σήμερα δεν θα ξεπεράσουν τους 150 -170. Στην Ολομέλεια θα βρίσκεται μόνο ο Πρωθυπουργός και κάποιοι από τους υπουργούς, το προεδρείο της Βουλής, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων και οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι .

Ελάχιστοι θα είναι οι εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, όπως και οι οικείοι της κυρίας Σακελλαροπούλου που θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία. Για πολίτες βέβαια ούτε λόγος καθώς έχουν ανακληθεί εδώ και ημέρες οι προσκλήσεις που είχαν επιδοθεί από τα πολιτικά κόμματα. Ακόμα και οι φωτογράφοι θα είναι μετρημένοι, ενώ μόνο έξι κοινοβουλευτικές συντάκτες θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία από τα θεωρεία.

Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά:

Την Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα αναμένουν στην κεντρική είσοδο του κτιρίου (Λεωφόρος Αμαλίας) ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα την συνοδεύσουν στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής και όταν όλα είναι έτοιμα θα προσέλθει στην Ολομέλεια που θα γίνει η ορκωμοσία της.

Η κυρία Σακελλαροπούλου έχει ζητήσει να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο κάτι που προκάλεσε έκπληξη καθώς υπήρχε η εσφαλμένη αίσθηση ότι θα ορκίζονταν με πολιτικό.

Στην συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και αργότερα θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει η παράδοση και παραλαβή από τον προκάτοχο της Προκόπη Παυλόπουλο.

Λόγω της πανδημίας δεν θα λάβει χώρα ούτε η παραδοσιακή τελετή επίδοσης συγχαρητηρίων που γίνεται την επόμενη ημέρα.

Πως φτάσαμε στην εκλογή της

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας είναι μια προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη που ήθελε με τον τρόπο αυτό να συμβολίσει όλα όσα ενσαρκώνει η κυρία Σακελλαροπούλου.

Μια γυναίκα επιστήμονας, αυτοδημιούργητη, με περγαμηνές (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας) αλλά και ευαισθησίες (υπέρ της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, υπέρ της ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία), σε απόσταση από τα πολιτικά σαλόνια.

Η κ. Σακελλαροπούλου έδωσε πάντως ένα πρώτο δείγμα γραφής με την επιθυμία της να αναγραφεί στην πρόσκληση για την σημερινή ορκωμοσία το όνομα Κατερίνα που χρησιμοποιεί καθημερινά αντί του Αικατερίνη.

Η ίδια μετά την εκλογή της τον περασμένο Ιανουάριο στην πρώτη της ομιλία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη ψηφοφορία στη Βουλή, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί με το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Είχε δε θέσει τις εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό είχε αναφέρει ότι προυπόθεση για να παραμείνει η χώρα παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας είναι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Είχε προτάξει επίσης τη βελτίωση της εκπαίδευσης, του συστήματος Υγείας, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ως προτεραιότητες για την πρόοδο της χώρας, όπως και τον σεβασμό των δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι πριν την ανακοίνωση του ονόματος της από τον Πρωθυπουργό είχε προηγηθεί "παρέλαση" ονομάτων υποψηφίων. Την ίδια στιγμή το ζήτημα του ΠτΔ είχε προκαλέσει μεγάλη διαμάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό και με την αλλαγή του Συνταγματικού Άρθρου που προέβλεπε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και με απλή πλειοψηφία. Ο αξιωματική αντιπολίτευση επέμενε έως το τέλος στο όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου προκειμένου να συμπράξει. Γκρίνιες υπήρχαν και στο εσωτερικό της ΝΔ με βουλευτές να δηλώνουν δημόσια και ιδιωτικά την αντίθεση τους σε υποψήφιο από τις τάξεις της κεντροαριστεράς. Το Κίνημα Αλλαγής από την πλευρά του είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν επρόκειτο να συμπράξει σε επιλογή μη κεντροαριστερή.

Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπερκομματική του επιλογή υποχρέωσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταβάλει στάση και το ΚΙΝΑΛ να εγκαταλείψει τις επιφυλάξεις του.

ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΑΚΣ 01 Ιουν 2020 | 16:30

Το οινοποιείο "Κίκονες" που επισκέφθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη Θράκη- Γυναίκα οινοποιός και σπουδαία κρασιά

Η κα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το οινοποιείο "Κίκονες", ένα οινοποιείο που παράγει κρασιά από τοπικές και όχι μόνο ποικιλίες

ΣΤΟ FACEBOOK 01 Ιουν 2020 | 14:47

Η συγκινητική ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη Θράκη: Συνάντησα τη Μαίρη, την Σερικέ, τη Ζωή [εικόνες]

"Βρήκα ξανά με πραγματική συγκίνηση το παρελθόν, συνάντησα όμως και το μέλλον" αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επίσκεψή της στη Θράκη.

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" 01 Ιουν 2020 | 13:16

Νέα ένταση με τον Φίλη στη Βουλή για τα ολοήμερα - Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία

Ο Νίκος Φίλης ζήτησε πιεστικά και κατ' επανάληψη από το υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση για το τι πρόκειται να γίνει με το ολοήμερο σχολείο​​​​​​​.

31 Μαϊ 2020 | 08:13

Κεραμέως vs Φίλης ξανά στη Βουλή - "Κόκκινο" πανί οι μεταρρυθμίσεις στα σχολεία

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή

ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 30 Μαϊ 2020 | 13:30

Γιαννακοπούλου για Κεραμέως: Mea Culpa για το ύφος, αλλά θα προχωρήσω πιο δυναμικά

Ομολογώ ότι βρέθηκα εκτός εαυτού από τις ρυθμίσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 30 Μαϊ 2020 | 11:42

Σακελλαροπούλου για Τουρκία: Απάντησή μας η Ελλάδα της δημιουργίας, της ισονομίας, του κράτους δικαίου

Από τη Θράκη, όπου βρίσκεται από την Πέμπτη - "Χριστιανοί και μουσουλμάνοι πολίτες μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά"

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 29 Μαϊ 2020 | 18:23

Σταϊκούρας: Μείωση της προκαταβολής φόρου για πληττόμενες επιχειρήσεις

Για το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ: "Φανταστικά ποσά δίχως να υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθούν"

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ 29 Μαϊ 2020 | 12:14

Σακελλαροπούλου από την Κομοτηνή: Χριστιανοί και μουσουλμάνοι αποτελούν μοναδικό πλούτο της Θράκης

Για τη Θράκη είπε ότι σε αυτή δημιουργήθηκε και εφαρμόζεται ένα μοντέλο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών μοναδικό στη Ευρώπη.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ 29 Μαϊ 2020 | 07:40
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 28 Μαϊ 2020 | 20:02

Βουλή: Σκληρή κόντρα για τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη - Μας απαγόρεψαν αυτοψία, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπαράθεση για την πορεία του έργου ανάμεσα στον Πάνο Σκουρολιάκο και την Λίνα Μενδώνη.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ 28 Μαϊ 2020 | 11:34

Ηχηρό μήνυμα Σακελλαροπούλου από τη Ξάνθη: "Οι προκαταλήψεις δεν βοήθησαν ποτέ ούτε μπορούν να βοηθήσουν τώρα"

"Η Θράκη υπήρξε και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας", τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 27 Μαϊ 2020 | 23:03

Εστίαση: Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση - Τι προβλέπει αναλυτικά

Η ίδια ρύθμιση περιλαμβάνει και μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 27 Μαϊ 2020 | 22:30

Ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού με πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ - Η πρόβλεψη για τα καταστήματα τις Κυριακές

"Τουρισμός για Ολους" - Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία από το υπουργείο Τουρισμού