Βουλή: Στην τελική ευθεία το ν/σ για τον θεματικό τουρισμό

Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του στην ολομέλεια της βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό που κατάθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βουλή: Στην τελική ευθεία το ν/σ για τον θεματικό τουρισμό

Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του στην ολομέλεια της βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό που κατάθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Τουρισμού, με τους φορείς του τουρισμού, να εκφράζουν στην πλειοψηφία τους την εκτίμηση, ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Με τους περισσότερους να ομιλούν για επίλυση χρόνιων ζητημάτων, ειδικά στο σκέλος της ανάπτυξης δραστηριοτήτων που αφορούν τον θεματικό τουρισμό, η υπουργός Ελενα Κουντουρά, σημείωσε στην αρμόδια επιτροπή ότι «εισάγεται το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας στον θεματικό τουρισμό και ανοίγει νέους ορίζοντες στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η κυρία Κουντουρά ανέφερε εμφατικά, ότι "η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι μία γενναία κομβική και επιβεβλημένη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η ελληνική τουριστική αγορά, ώστε να καταστεί πιο ελκυστική, πιο σύγχρονη πιο ευέλικτη στο διεθνές περιβάλλον, και που πραγματικά θα δώσει νέα και ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στο εθνικό τουριστικό μας προϊόν. Δίνουμε στον τουρισμό μία νέα μεγάλη ευκαιρία, που θα αποφέρει αύξηση της απασχόλησης, αύξηση των εσόδων, οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για όλους".

ΠΟΞ: Το νομοσχέδιο είναι σε γενικές γραμμές σε σωστή κατεύθυνση - Παρατηρείται προσπάθεια να μπουν στο κομμάτι φιλοξενίας πελατών στις ειδικές μορφές τουρισμού και "σκιώδη " καταλύματα.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις των φορέων του κλάδου, επί του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσποδνδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το νομοσχέδιο είναι σε γενικές γραμμές σε σωστή κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι, μέσα σ' όλα τα άλλα παρατηρείται μια προσπάθεια να μπουν στις ειδικές μορφές τουρισμού και "σκιώδη " καταλύματα. "Πρέπει να διαφυλάξει το υπουργείο όλες εκείνες τις διατάξεις που προβλέπονται για τα ξενοδοχεία χωρίς καμία παρέκκλιση. Άρα μόνο καταλύματα με άδεια λειτουργίας και πιστοποιητικό αστεροποιησης. Όπως και τουριστικές επαύλεις από 100τμ και πανω. Όχι σπιτάκια διαμερισματακια κλπ", σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

FEDHATTA: Στο σύνολο του ικανοποιεί τους φορείς-Τροχοπέδη οι παρεμβάσεις από υπουργείο Μεταφορών και Ναυτιλίας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης, αφού τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το νομοσχέδιο είναι καλοδεχούμενο από τα τουριστικά γραφεία της χώρας επισημαίνει, ότι στο σύνολο του ικανοποιεί τους φορείς και βάζει τάξη σε θεματικές μορφές τουρισμού, όπως πχ στον αθλητικό τουρισμό. Ωστόσο κάνει λόγο για παρεμβάσεις από συναρμόδια υπουργεία, "που αντί να κατανοήσουν την λειτουργία των τουριστικών γραφείων και να βοηθήσουν με τις παρεμβάσεις τους, βάζουν τροχοπέδη με θέσεις που δεν εξυπηρετούν", όπως αναφέρει ο κ. Τσιλίδης.

Ο κ. Τσιλίδης εστιάζει στο θέμα των ναυλώσεων με σκάφη επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν μπορούν τα τουριστικά γραφεία να θεωρούνται εκ-ναυλωτές όταν είναι οι ναυλωτές σε σκάφη, σημειώνει ο κ. τσιλίδης και διερωτάται: Πως όταν έλθει ο ξένος πελάτης θα ναυλώσει ένα σκάφος, θα κάνει τον τουριστικό πράκτορα; Πως θα προσλάβει αυτός τον καπετάνιο, τον σκίπερ; κλπ. Πως θα πάρει πάρει πετρέλαια; Αυτό το σκέλος, το διεκπεραιώνουν τα τουριστικά γραφεία και θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Τσιλίδης υπογραμμίζει και το ζήτημα του μεταφορικού έργου με τα Mini Van, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να θεωρείται ότι τα τουριστικά γραφεία παίρνουν τη δουλειά άλλων εργασιακών ομάδων. "Εμείς πάντα δίναμε εργασία και στα ταξί με συγκεκριμένα Voucher. Το δικό μας επάγγελμα είναι ελεύθερο. Ταξί και ΚΤΕΛ κάνουν τα τουριστικά γραφεία. Οταν εμείς πάμε να κάνουμε πχ έργο μεταφορικό θεωρούν ότι τους παίρνουμε τη δουλειά" εξηγεί ο κ. Τσιλίδης εκφράζοντας την λύπη του για αυτό το ζήτημα.

Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος: Επιλύονται χρόνια ζητήματα του κλάδου και συγκεκριμένα αυτό του διακριτικού τίτλου στα καταλύματα

Στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ, Παναγιώτης Τοκούζης εκφράζει την ικανοποίηση του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι επιλύεται μεταξύ άλλων ένα ζήτημα που ταλάνιζε τον κλάδο για πολλά χρόνια, αυτό της κατοχύρωσης του διακριτικού τίτλου του καταλύματος. Οπως αναφέρει πλέον θεσμοθετείται ο διακριτικός τίτλος του καταλύματος, μια δυνατότητα που θα την έχουν μόνο όσοι ασκούν την επαγγελματική ιδιότητα και όχι όσοι έχουν καταλύματα στη βραχυχρόνια μίσθωση. Την ίδια στιγμή τονίζεται ότι η ως άνω κατοχύρωση δεν θα γίνεται μέσω του Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και φυσικά χωρίς κόστος για τα καταλύματα του ΣΕΤΚΕ, όπως σημειώνει ο κ. Τοκούζης. Από το ΞΕΕ δεν θα γίνεται πλέον και η πιστοποίηση-κατηγοριοποίηση των καταλυμάτων, συμπληρώνει ο κ. Τοκούζης.

Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών: "Για πρώτη φορά θεσμοθετεί τη δυνατότητα μετάφρασης και διερμηνείας"

Ο Ανδρέας Λαζαρίδης, εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών – ΠΟΞΕΝ, δήλωσε ότι "για πρώτη φορά θεσμοθετεί τη δυνατότητα μετάφρασης και διερμηνείας ως δυνατότητα κάλυψης της έλλειψης ξεναγών, μια δυνατότητα που οριζόταν μέχρι τώρα σε εγκυκλίους του υπουργείου Τουρισμού, αλλά είναι η πρώτη φορά που θεσμοθετείται σε νομοσχέδιο. Επίσης, για πρώτη φορά ορίζονται στο νομοσχέδιο τα προσόντα των κατ’ εξαίρεση ξεναγών, όπως και η διάρκεια της άδειας".

Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών: "Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με το νομοσχέδιο"

Ο Μάρκος Δανάς, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με το νομοσχέδιο, με τον τρόπο με τον οποίον φτιάχτηκε», κάνοντας αναφορά στη μακρά δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού: "θεωρούμε ότι το θέμα αυτό θα αγγίξει την ελληνική οικονομία"

Θετικά βλέπει το νομοσχέδιο και ο Διογένης Βενετόπουλος, γενικός γραμματέας της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, λέγοντας: "Ζητήσαμε τη στήριξη του υπουργείου Τουρισμού, όπως και ολόκληρης της Βουλής, διότι θεωρούμε ότι το θέμα αυτό θα αγγίξει την ελληνική οικονομία".

Πανελλήνιο Σωματείο Τουριστικών Συνοδών: "Αναγνωρίζεται μετά από πάρα πολλά χρόνια, το επάγγελμα του τουριστικού συνοδού"

Η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Τουριστικών Συνοδών, Φωτεινή Ραλλάτου, καλωσόρισε το νομοσχέδιο επισημαίνοντας για πρώτη φορά αναγνωρίζεται μετά από πάρα πολλά χρόνια, το επάγγελμα του τουριστικού συνοδού. Μία από τις καινοτομίες που εισάγει στην εγχώρια τουριστική αγορά το νομοσχέδιο του υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Η ΣΤΑΣΗ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΥ 02 Δεκ 2020 | 22:11

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή για τον πρόεδρο του ΕΣΡ: Άγρια κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Σε επιτροπή της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 02 Δεκ 2020 | 21:32

Γεωργιάδης: Εντός της εβδομάδας η υπουργική απόφαση για το κόστος των covid test

Μέσα στην εβδομάδα η υπουργική απόφαση για το κόστος των covid test και των συνοδών υπηρεσιών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή τους

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 30 Νοε 2020 | 12:48

Βαρουφάκης: Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη για το εάν υπάρχει παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 καλεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή και για να απαντήσει εάν "λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ".

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27 Νοε 2020 | 12:40

Κεραμέως: Περισσότερες από 1,6 εκατ. τηλεδιασκέψεις με πάνω από 21 εκατ. συμμετοχές μαθητών

Πραγματοποιήθηκαν μόνο χθες περίπου 54.000 με 55.000 παράλληλες τηλεδιασκέψεις δημοτικών και νηπιαγωγείων.

ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2020 | 20:20

Στα πορτοκαλί η Βουλή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών [Εικόνες]

Η Βουλή συμμετέχει στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 25 Νοε 2020 | 19:10

Βουλή: Κόντρα Τασούλα-Βαρουφάκη για το βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρόσοψη της Βουλής

Επανήλθε στο θέμα του βίντεο στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, "Απόλυτα ενσωματωμένες στο Πολίτευμα η ΕΔ", απάντησε ο Κώστας Τασούλας.

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

Ο 52ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 25 Νοε 2020 | 15:10

Ο Μητσοτάκης στο ιατρείο της Βουλής - Τα συλλυπητήριά του για τον καρδιολόγο που "έφυγε" από κορονοϊό

Το ιατρείο της Βουλής επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης για να συλλυπηθεί τους εργαζομένους για τον θάνατο του 52χρονου γιατρού Γιάννη Μητρόπουλου.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:30

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για μισθωτό των 800 ευρώ σημαίνει αύξηση 183 ευρώ- Αναλυτικά παραδείγματα

"Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή