Follow us

Βουλή: Τι είναι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Ανδρουλάκης - Όλη η διαδικασία

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την πρόταση δυσπιστίας (ή μομφής) - Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή και ο αριθμός των βουλευτών που απαιτούνται για να "πέσει" η κυβέρνηση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΒΟΥΛΗ

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, από κοινού με τις ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας.

"Αναλαμβάνω σήμερα μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία" είπε ο κ. Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Είπε ότι "σε κάθε σκάνδαλο και κυβερνητική αποτυχία" η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι "να κρύβει την αλήθεια, αντί να ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης".

Πρόσθεσε, ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης "η ατιμωρησία και η συγκάλυψη, πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας την πολιτική".

Διαβάστε Επίσης

Υπενθύμισε, ότι πριν από μερικές μέρες στη Βουλή "απέναντι στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την θεσμική, ηθική και πολιτική χρεωκοπία" της κυβέρνησης.

Τι είναι η "πρόταση δυσπιστίας"

Βουλή Τέμπη

Με τον όρο "πρόταση δυσπιστίας" ή διαφορετικά "πρόταση μομφής" καλείται η πρόταση που καταθέτει κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Ειδικότερα, το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία για την υποβολή "πρότασης μομφής" ή "πρότασης δυσπιστίας" περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και αναλυτικότερα στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 84, η "πρόταση μομφής" κατατίθεται με την προϋπόθεση να φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (50 βουλευτές από το σύνολο των 300), ενώ πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.

Στην περίπτωση που η "πρόταση δυσπιστίας" προσυπογράφεται από τον αριθμό βουλευτών που προβλέπεται, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός από την περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας (κάτι που συνέβη τώρα).

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Βάσει του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η τελευταία φορά που κατατέθηκε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ήταν τον Ιανοάριου του 2023, με τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να προβαίνει στην κίνηση αυτή με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΕΝΕΒΗ Η ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ 20 Ιουν 2024 | 16:14

Το απαράδεκτο ομοφοβικό σχόλιο Στίγκα στη Βουλή: Ο, η Πατέλης

Ο Βασίλης Στίγκας από τους Σπαρτιάτες προχώρησε σε ομοφοβικό σχόλιο στη Βουλή.

ΠΕΡΙ "ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ" 19 Ιουν 2024 | 10:22
11 ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ 19 Ιουν 2024 | 10:03

Και επισήμως εκτός Ελληνικής Λύσης ο Σαράκης – Η επιστολή Βελόπουλου στον Τασούλα - Οι συσχετισμοί των κομμάτων στη Βουλή

Η επιστολή Βελόπουλου στον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα για την απομάκρυνση του Π. Σαράκη.

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ 17 Ιουν 2024 | 07:28

Ο Μητσοτάκης αρχίζει επισκέψεις στα υπουργεία μετά τον ανασχηματισμό - Παζάρια για τον νέο Επίτροπο στην Κομισιόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τους νέους υπουργούς, κάνοντας την αρχή από την Τετάρτη στο Υπουργείο Εσωτερικών και τον Θοδωρή Λιβάνιο.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ 14 Ιουν 2024 | 18:02

Έγινε η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών - Δείτε εικόνες από το Προεδρικό Μέγαρο

Αύριο θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεσή του.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 14 Ιουν 2024 | 15:23

Θύμωσε ο Κελέτσης για την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση: Με τιμώρησαν επειδή δεν ψήφισα τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο Σταύρος Κελέτσης άφησε καρφιά για την απομάκρυνσή του από την κυβερνηση. Η απάντηση του Μαξίμου.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 14 Ιουν 2024 | 14:00

Γιώργος Μυλωνάκης: Το νέο πρόσωπο στο Μέγαρο Μαξίμου - Ποιος είναι ο στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη

Ο Γιώργος Μυλωνάκης είναι το νέο πρόσωπο στο Μαξίμου, καθώς αναλαμβάνει υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ. Για χρόνια στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη.

ΑΛΛΑΓΕΣ 14 Ιουν 2024 | 12:38

Οι 4 υπουργοί και 7 υφυπουργοί που έμειναν εκτός μετά τον ανασχηματισμό

Εκτός κυβέρνησης έμειναν τέσσερις υπουργοί και επτά υφυπουργοί, μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 14 Ιουν 2024 | 11:28

Οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης: Λιβάνιος στο Εσωτερικών, Θεοδωρικάκος στο Ανάπτυξης, Κεραμέως στο Εργασίας - Όλα τα ονόματα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο ανασχηματισμός από τον Παύλο Μαρινάκη. Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 14 Ιουν 2024 | 07:28

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός: Ποιοι υπουργοί παραμένουν, ποιοι αλλάζουν πόστο και τι αλλάζει στη δομή

Τις τελευταίες κινήσεις του πριν τον ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αντίστροφη μέτρηση για τις σχετικές ανακοινώσεις να έχει ξεκινήσει. Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 13 Ιουν 2024 | 22:42

Ίσως και αύριο ο ανασχηματισμός: Η "γκρίνια" για τα "πασοκογενή" μέλη, οι αμετακίνητοι και οι υποψήφιοι προς αποχώρηση

Δεν αποκλείεται και αύριο να ολοκληρωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό - Στόχος είναι να αξιοποιηθούν περισσότερα "γαλάζια" στελέχη και να μην υπάρξουν "μεταγραφές"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 13 Ιουν 2024 | 10:46

Βορίδης: Δεν υπήρξε ενίσχυση της ακροδεξιάς - Πολιτικές που στενοχώρησαν πρέπει να διορθωθούν

"Η ανάταξη θα επιτευχθεί μέσω της διόρθωσης πολιτικών που στενοχώρησαν", υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης.

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 13 Ιουν 2024 | 07:28

Σιγή από Μαξίμου για τον ανασχηματισμό: Τουλάχιστον 5 υπουργοί και 5 υφυπουργοί πηγαίνουν... σπίτι τους

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να βρει το μείγμα των προσώπων που θα μπορέσουν να φέρουν γρήγορα σε πέρας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα θα αποκηρύξουν την αλαζονεία.