Βούλτεψη: Ζήτημα χρόνου η μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα

"Η διαπραγμάτευση δεν έκλεινε επί Σαμαρά γιατί η κυβέρνηση δεν δεχόταν να δώσει το όνομα στους Σκοπιανούς" ανέφερε η Σ. Βούλτεψη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βούλτεψη: Ζήτημα χρόνου η μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα

Αντιδράσεις στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκάλεσε η παρέμβαση της βουλευτή της ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, η οποία ανέφερε ότι «είναι ζήτημα χρόνου η διεκδίκηση και καθιέρωση μακεδονικής μειονότητας στη Μακεδονία μας».

«Στη ρύμη του λόγου σας είπατε ότι είναι θέμα χρόνου η ίδρυση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Θα παρακαλούσα, εάν μεν επιμένετε, και έχει γραφτεί στα πρακτικά, αν δεν επιμένετε και θέλετε να ανασκευάσετε, να το κάνετε. Είστε πολλή έμπειρη και αντιλαμβάνεστε ότι είναι σοβαρό ζήτημα» παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Είπα ότι είναι ζήτημα χρόνου η διεκδίκηση και καθιέρωση. Δεν το παίρνω πίσω, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι στις 11 Νοεμβρίου έγινε συνέδριο στο Ξινό Νερό Φλώρινας του «Ουράνιου Τόξου» που δήλωσαν ότι διεκδικούν μακεδονική μειονότητα και διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας στα σχολεία. Και θα είστε εσείς υπεύθυνοι για αυτό» επέμεινε η Σοφία Βούλτεψη.

Το θέμα έθεσε αρχικά η βουλευτής της ΝΔ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το ζήτημα των συντάξεων εντάσσεται στο πλαίσιο συναλλαγής.

«Ζητάτε αποδείξεις γι΄αυτό που είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η συμφωνία, δίνει όνομα, ταυτότητα, γλώσσα, αυτοπροσδιορισμό, πρόσβαση στη θάλασσα, ότι ζητούσαν πάντα οι Σκοπιανοί. Είναι ζήτημα χρόνου η διεκδίκηση και καθιέρωση Μακεδονικής μειονότητας στη Μακεδονία μας. Και η κυβέρνηση τα βρίσκει όλα ωραία. Επί κυβέρνησης Σαμαρά, οι Σκοπιανοί διαμαρτύρονταν στους Ευρωπαίους ότι δεν έχουν συνομιλητή στην Αθήνα. Διότι οι θέσεις Σαμαρά ήταν πάντα γνωστές. Έπρεπε λοιπόν να φύγει ο Σαμαράς για να βρουν οι Σκοπιανοί συνομιλητή» ανέφερε η Σοφία Βούλτεψη και κατέθεσε τηλεγραφήματα του γραφείου σύνδεσης της Ελλάδας στα Σκόπια που είχαν φτάσει τότε, 16 Ιουλίου, στο γραφείο της όταν ήταν υπουργός. Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα αυτά, στις 15 Ιουλίου είχε γίνει η συνάντηση του Ντουμπρόβνικ με επίσημη προσκεκλημένη την κ. Μέρκελ. Εκεί η κ. Μέρκελ είχε πει ότι το ανεπίλυτο πρόβλημα της ονομασίας και της ταυτότητας της Μακεδονίας συνιστά βάρος για όλους.

«Δηλαδή, από τον Ιούλιο του 2014 η κ. Μέρκελ μιλούσε για ταυτότητα, ζήτημα το οποίο ήταν για εμάς, από πάντα και από όλες τις κυβερνήσεις, πρωτοφανές. Ο Ιβανόφ είχε δηλώσει ότι εξέθεσε την κατάστασή τους στην κ. Μέρκελ και ότι τους είπαν ότι στην άλλη πλευρά, δηλαδή στον Σαμαρά, δεν έχουν εταίρο για να συνομιλήσουν και να βρεθεί μια λύση. Από εκείνη τη συνάντηση τελείωσαν όλα. Δεν έκλεινε η αξιολόγηση, κάθε φορά έβρισκαν κάτι άλλο να ζητούν, πρόσθεταν απαιτήσεις. Η κ. Μέρκελ μίλησε για ταυτότητα σε ανύποπτο χρόνο. Προφανώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γι΄αυτό δεν έκλεινε η αξιολόγηση. Τι για τον σχολικό τροχονόμο και τις καθαρίστριες, δεν έκλεινε η αξιολόγηση. Εσείς έχετε προσλάβει 100 Πετσίτηδες!» υποστήριξε η Σοφία Βούλτεψη και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα: «Εσείς είστε πολύ καλοί! Τους τα κάνετε όλα και σας αξιολογούν μια χαρά! Και σας χειροκροτούν με την οικονομία στα τάρταρα! Ενοχλείστε! Θα έρθει η ώρα που θα τα πληρώσετε όλα αυτά. Θα τα πληρώσετε όταν θα έρθει το Ουράνιο Τόξο και θα σας ζητάει μειονότητα, που τη ζητάει ήδη. Μετά από αυτά, οι Σκοπιανοί βρήκαν και συνομιλητή και λύση, σε βάρος βέβαια των εθνικών μας συμφερόντων. Μη ζητάτε λοιπόν αποδείξεις. Γνωρίζουμε πως πίεζαν εμάς, εμείς διαπραγματευτήκαμε μαζί τους. 'Αρα, μη ζητάτε αποδείξεις, οι αποδείξεις είναι στα έργα και τις ημέρες σας».

Κεφαλογιάννης: «Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για αναγνώριση δήθεν μακεδονικής μειονότητας»

Μετά τη βουλευτή της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, και ο βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο «για αναγνώριση δήθεν μακεδονικής μειονότητας», μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

«Σε μερικούς μήνες, όταν θα έρθει προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το κείμενο, έρχονται τετελεσμένα με ένα κείμενο το οποίο εσείς έχετε συμφωνήσει ως κυβέρνηση και θα κληθεί ο καθένας από εμάς να το απορρίψει ή να το ψηφίσει», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης. «Αυτή τη στιγμή ο συνδυασμός παραχώρησης μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής ιθαγένειας, οδηγεί μοιραία στην αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας, και επομένως ανοίγει ο δρόμος δυστυχώς για διεκδικήσεις και αλυτρωτισμούς από το γειτονικό κρατίδιο. Είναι ένα δεδομένο που δυστυχώς θα βρούμε μπροστά μας. Εμείς κρούουμε το καμπανάκι και έχουμε πει ότι είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία. Μάλιστα, εδώ δεν χωράνε διαφορετικές νομικές ερμηνείες, είναι πολύ συγκεκριμένη νομική ερμηνεία. Δυστυχώς, ανοίγετε το δρόμο για μακεδονικό αλυτρωτισμό και, δυστυχώς, ανοίγετε το δρόμο για αναγνώριση δήθεν μακεδονικής μειονότητας», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης σχολίασε και τις επικρίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για εναγκαλισμό της ΝΔ με την ακροδεξιά ρητορική. «Η δική μας παράταξη έκανε ότι ήταν θεσμικά ορθό προκειμένου αυτό το ακροδεξιό μόρφωμα, που λέγεται Χρυσή Αυγή, να καταπολεμηθεί. Αντίθετα, εσείς, χέρι με χέρι, ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά, εσείς ήσασταν στο δημοψήφισμα του 2015 και εσείς ήσασταν, μετά από πρόσκληση του κ. Καμμένου, να βγάζατε φωτογραφίες μαζί τους. Και μάλιστα να θυμίσω ότι τότε η κίνηση των 53 μιλούσε για ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής όταν κάποιοι συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους ΑΝΕΛ, πηγαίνατε στο Καστελόριζο με τον κ. Καμμένο για να βγάζετε φωτογραφίες», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 30 Νοε 2020 | 12:48

Βαρουφάκης: Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη για το εάν υπάρχει παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 καλεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή και για να απαντήσει εάν "λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ".

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27 Νοε 2020 | 12:40

Κεραμέως: Περισσότερες από 1,6 εκατ. τηλεδιασκέψεις με πάνω από 21 εκατ. συμμετοχές μαθητών

Πραγματοποιήθηκαν μόνο χθες περίπου 54.000 με 55.000 παράλληλες τηλεδιασκέψεις δημοτικών και νηπιαγωγείων.

ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2020 | 20:20

Στα πορτοκαλί η Βουλή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών [Εικόνες]

Η Βουλή συμμετέχει στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 25 Νοε 2020 | 19:10

Βουλή: Κόντρα Τασούλα-Βαρουφάκη για το βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρόσοψη της Βουλής

Επανήλθε στο θέμα του βίντεο στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, "Απόλυτα ενσωματωμένες στο Πολίτευμα η ΕΔ", απάντησε ο Κώστας Τασούλας.

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

Ο 52ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 25 Νοε 2020 | 15:10

Ο Μητσοτάκης στο ιατρείο της Βουλής - Τα συλλυπητήριά του για τον καρδιολόγο που "έφυγε" από κορονοϊό

Το ιατρείο της Βουλής επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης για να συλλυπηθεί τους εργαζομένους για τον θάνατο του 52χρονου γιατρού Γιάννη Μητρόπουλου.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:30

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για μισθωτό των 800 ευρώ σημαίνει αύξηση 183 ευρώ- Αναλυτικά παραδείγματα

"Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

25 Νοε 2020 | 14:19

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: "Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας ούτε Μωυσής- Μην σκοτώνετε την λογική"

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:01

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Εκτός πραγματικότητας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Αυτά είναι τα 4 σημάδια ανθεκτικότητας

Ο προϋπολογισμός στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 13:44

Κ. Μητσοτάκης: Διπλασιάζουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τον Δεκέμβριο- Για 500 χιλιάδες δικαιούχους

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.