Βούτσης για αποδοκιμασίες: Αν ήταν μόνο βλακεία, θα έλεγα πως είναι ανίκητη

Δεν παράγονται απλά fake news, παράγεται μια fake πολιτική από την αρχή μέχρι τέλους, τόνισε ο Ν. Βούτσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τις θετικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ προειδοποίησε για τους κινδύνους που απορρέουν από στάσεις «αφωνίας» και «υποκρισίας», απέναντι σε ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε ως στοιχείο "αυτοκριτικής" την κυβερνητική στάση την περίοδο της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, η οποία δεν επέτρεψε την έγκαιρη διάδοση της "σε πλειοψηφικά στρώματα και ρεύματα στον ελληνικό λαό".

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε ως «ακόμη μια ιστορική μέρα για τη χώρα» την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας, υπό τον πρωθυπουργό, στη γειτονική χώρα και τις συζητήσεις που έγιναν εκεί για την αναπτυξιακές προοπτικές και «για το μέλλον των Βαλκανίων», σημειώνοντας την εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας, μέσα σε ένα γεωπολιτικά ασταθή γεωγραφικό περίγυρο και, μάλιστα, μόλις μετά την έξοδο της από τη μνημονιακή περίοδο.

«Όλο αυτό είναι μια άλλη εικόνα» είπε ο κ. Βούτσης και συνέχισε: «Αυτή η χώρα (η Ελλάδα) δε βγαίνει σιγά - σιγά από το καβούκι της δεν ξεπορτίζει σιγά-σιγά, δειλά, να πει: είμαι και εγώ εδώ. Το λέει, τα τελευταία χρόνια, πιστεύω, με ευθύτητα, με υπερηφάνεια και με ανάληψη πρωτοβουλιών».

Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι με επίκεντρο τα προβλήματα που άφησε πίσω της η κρίση «γίνεται, από μια πλευρά, μια προσπάθεια αξιοποίησης και κεφαλαιοποίησης του φόβου».

«Αυτός ο φόβος, για το ακόμη δυσμενέστερο σενάριο, θα πρέπει να αρθεί, να αποδομηθεί, να αντικατασταθεί από ελπίδα, από προσδοκία, από μια διάθεση θετική, η οποία βεβαίως να εμπεδώνεται με προγράμματα, με πολιτικές, με παρεμβάσεις με κριτήρια τα οποία θα δίνουν μια νέα αισιοδοξία στην κοινωνία» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε:

«Αντ' αυτού γίνεται μια συστηματική προσπάθεια πολιτικής κεφαλαιοποίησης του φόβου, της εσωστρέφειας, μιας εσωτερικής περαιτέρω αποσταθεροποίησης του κοινωνικού ιστού, μια προσπάθεια δηλαδή να πάμε ακόμη πιο πίσω ακόμη από ότι ήμασταν προ της κρίσης. Μια συστηματική, συντηρητική, αντιδραστική προσπάθεια για το παρόν και το μέλλον αυτής της κοινωνίας. Αυτή η σύγκρουση είναι παρούσα, τη βλέπουμε σε όλες της τις εκφάνσεις, τη βλέπετε και εσείς όπως έχει παραχθεί, τροφοδοτηθεί και πριμοδοτηθεί μέσα π.χ. από τη συμφωνία των Πρεσπών».

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι αναδεικνύεται και η διαφορά αντίληψης μεταξύ δύο διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων μέσα από αυτή τη διαδικασία και πρόσθεσε:

«Θα έλεγα, λοιπόν - συνέχισε ο κ. Βούτσης - ότι μερικά συνθήματα και κυρίως η εμμονή, από ορισμένες πλευρές, να υποθάλπουν, εάν και ευθέως δεν ενθαρρύνουν, τις κραυγές περί προδοσίας, έναντι της πραγματικότητας, ίσα - ίσα, ότι μια εκκρεμότητα λύνεται με τον καλύτερο τρόπο για τη χώρα μας και για την περιοχή, αυτές οι κραυγές αν ήταν μόνον βλακεία θα έλεγα πως είναι ανίκητη και πως, εντάξει, κάποια στιγμή και αυτοί θα σκεφτούν πως δεν ήταν έτσι. Δεν είναι απλό όμως το πράγμα. Διότι είναι βαθύτατα διχαστικές αυτές οι κραυγές και άκρως επικίνδυνες».

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες κομμάτων της αντιπολίτευσης, του «δημοκρατικού τόξου», τα οποία ενώ είχαν στο παρελθόν εκφραστεί υπέρ της ανάγκης για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με τη γειτονική χώρα, σήμερα για σκοπούς «εσωτερικής συνοχής» τους και για ψηφοθηρικούς λόγους, υιοθετούν μια στάση που «αφήνει χώρο» σε ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές.

«Είναι εγκληματικό λάθος, ενόψει των ευρωεκλογών και ενόψει των βουλευτικών εκλογών, η συνέχιση της αφωνίας και η συνέχιση της υποκρισίας πάνω σε αυτό το ζήτημα. Διότι έχει αφεθεί πραγματικά χώρος του να λέγονται πράγματα τα οποία είναι πρωτοφανή, άκρως διχαστικά και επικίνδυνα».

Ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι η τάση αυτή θα γίνεται όλο και πιο μειοψηφική, όσο θα γίνονται κατανοητά τα «οφέλη» της συμφωνίας, «πλην όμως ο διχασμός δεν έρχεται πάντοτε, ούτε συνήθως από τις πλειοψηφίες, για αυτό θα παραμείνει», προειδοποιώντας για τα αποτελέσματα αυτών των στάσεων και πρόσθεσε:

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου δεν παράγονται απλά fake news, για τα οποία συζητά όλος ο κόσμος. Παράγεται μια fake πολιτική, ένα υποκατάστατο πολιτικής άκρως επικίνδυνο, δηλαδή μια πολιτική που στηρίζεται, υποστηρίζεται και αναπαράγει ψέματα, στοχοποιεί, δολοφονεί χαρακτήρες, αλλάζει ατζέντα».

Ο πρόεδρος της Βουλής έφερε, ως παράδειγμα, τι διαδίδεται - εν αναμονή και της εξέλιξης της υπόθεσης για τη Novartis και ενδεχομένως, όπως είπε, με πρόθεση «συμψηφισμού» - ότι η Βουλή δεν έχει δημοσιοποιήσει τα πόθεν έσχες των πολιτικών, ενώ αυτά είναι ήδη αναρτημένα στη «Διαύγεια». «Δεν είναι fake πολιτική, δεν είναι πια fake news…είναι ψέματα από την αρχή μέχρι τέλους» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Με αφορμή παρέμβαση που έγινε από μια γυναίκα, η οποία εξέφρασε αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «λάθος» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, ότι «παραμελήθηκε σοβαρά» τους προηγούμενους μήνες η προσπάθεια που γινόταν αναφορικά με τη Συμφωνία.

«Φτάσαμε, η Συμφωνία των Πρεσπών να δημοσιοποιηθεί, να δημοσιευτεί πέντε μέρες πριν την ψηφίσουμε στη Βουλή…. δεν είχε μοιραστεί στον κόσμο καν», τόνισε ο κ. Βούτσης, επισημαίνοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση δεχόταν πυρά, για μήνες, με «μη ακριβή» επιχειρήματα, «από την πλευρά, την κυβερνητική, υπήρξε στα όρια «του άκρα του τάφου σιωπή», για μερικούς μήνες» και πρόσθεσε:

«Δεν αποτιμήθηκε η επιρροή του συμμάχου και συγκυβερνήτη, μέχρι πριν από τρεις μήνες του κόμματος του κ. Καμμένου των ΑΝΕΛ, και της παρουσίας του Πάνου του Καμμένου σε μια καίρια θέση του ΥΕΘΑ της χώρας όλους αυτούς τους μήνες. Που ήταν μια παρουσία, που εκ των πραγμάτων - δεν έκρυψε ποτέ τις απόψεις του για αυτά τα θέματα ο Πάνος Καμμένος - ήταν μια παρουσία που αδυνάτιζε, υπονόμευε, αποδομούσε και σε κάθε περίπτωση βήμα προς βήμα, έφτιαχνε αντισώματα μέσα στο σώμα της κοινωνίας και στο δημόσιο χώρο και διεθνώς στα διεθνή χώρα σε σχέση με τη Συμφωνία».

«Δεν εκτιμήθηκε σωστά η δύναμη αυτής της σύμπραξης επί έξι μήνες πάνω σε ένα κορυφαίο ζήτημα σε επίπεδο διακυβέρνησης. Δεν έχω να σας πω πως θα έπρεπε να γίνει το διαζύγιο πιο νωρίς και τι και πως, προς Θεού, είναι άλλη συζήτηση αυτή, ανοίγω όμως όπως καταλαβαίνετε ένα θέμα που αφορά πραγματική μας ευθύνη».

Ο κ. Βούτσης πρόσθεσε ότι διαφορετικά θα υπήρχε η δυνατότητα τα σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών να αναλυθούν και να συζητηθούν πιο διεξοδικά, «να εμποτιστούν σε πλειοψηφικά στρώματα και ρεύματα στον ελληνικό λαό» και πρόσθεσε: «Θεωρώ πως εκεί είναι ένα θέμα αυτοκριτικής και δεν είναι αδυναμία».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση τόνισε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης διατυπώθηκαν με τρόπο που να είναι ευρείας συναίνεσης, αλλά σε «προοδευτική» κατεύθυνση.

Για τον παρευρισκόμενο έτερο ομιλητή και πρόεδρο της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση, βουλευτή Νίκο Παρασκευόπουλο σημείωσε ότι είναι ένα από «διαμάντια» της πολιτικής και ότι «υπήρξε και είναι ακόμη στοχοποιημένος, στο πλαίσιο μιας πολιτικής δολοφονίας χαρακτήρων» για τον νόμο του, παρόλο που υπήρχαν και από προηγούμενες κυβερνήσεις νομοθεσίες σε αυτή την κατεύθυνση και εξήρε το έργο του ως προέδρου της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Τη συζήτηση συντόνισε ο συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Χρήστος Δουίτσης, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση, ενώ παραβρέθηκαν ο επίσης ο βουλευτής και Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Κώστας Ζουράρης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού, ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ισάακ Σαλτιέλ , ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και ολυμπιονίκης του Τάε Κβο Ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η σύμβουλος δημοτικής παράταξης της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου, ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς Χρήστος Αρκούδης, ο πρόεδρος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Θάνος Μπούτσης, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος δημοσιογράφου Βασίλη Λυριτζή.

Πηγή, φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΑΦΗΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ 28 Μαρ 2020 | 10:51

Πέτσας: Πιθανή η παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας και μετά τον Απρίλιο

"Το υφιστάμενο πλαίσιο λήγει στο τέλος Απριλίου. Ας προχωρήσουμε προς τα εκεί και θα δούμε", σημείωσε.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ 28 Μαρ 2020 | 10:44

Τσίπρας: Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι ήρωες της εποχής μας

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι κάθε εποχή έχει τους δικούς της ήρωες.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 28 Μαρ 2020 | 10:03

Νέα αντιπολιτευτική "οδηγία" Τσίπρα προς τον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τα εργασιακά

Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι, με το  το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΥΦΕΣΗ 28 Μαρ 2020 | 09:39

Σταϊκούρας: Το ευρωομόλογο είναι το "μπαζούκας" που χρειάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία

"Δυστυχώς η Ευρώπη δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση του ευρω-ομολόγου και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα οι χώρες που διαφωνούν θα συμφωνήσουν για την έκδοση του" ανέφερε.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗΣ ΤΟΥ EUROGROUP 28 Μαρ 2020 | 08:19

Ενόχληση Μητσοτάκη για το γερμανικό nein στα κορονο-ομόλογα

Η Ε.Ε. εμφανίζεται διχασμένη - "Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, "βράζουμε στο ίδιο καζάνι"" σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός -

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 27 Μαρ 2020 | 21:10

ΥΠΕΞ: Ειδικός απεσταλμένος στη Βρετανία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων

Ο πρέσβης Πάνος Καλογερόπουλος μεταβαίνει στο Λονδίνο προκειμένου να συντονίσει τις σχετικές προσπάθειες

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 27 Μαρ 2020 | 20:45

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ λέει στα επιστημονικά επαγγέλματα να φάνε τηλε-εκπαίδευση

δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης επιστημονικών επαγγελμάτων, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, κ.λπ.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ 27 Μαρ 2020 | 17:43

Spiegel: Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία ότι η Τουρκία κατηύθυνε τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι οι γερμανικές αρχές έθεσαν υπόψη τις πληροφορίες αυτές σε εκπροσώπους της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ 27 Μαρ 2020 | 15:19

Θεοδωρικάκος: Η ζωή μας δεν θα είναι η ίδια μετά την πανδημία

"Δεν υπάρχει κανείς που να φαντάζεται ότι η ζωή μας θα είναι η ίδια την επόμενη μέρα. Θα υπάρξει ύφεση. Θα υπάρξει πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη", είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

27 Μαρ 2020 | 14:54

Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η χθεσινή σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

"Δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. Αυτά δεν αρκούν".

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ 27 Μαρ 2020 | 14:45

Τηλεοπτικό διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου το απόγευμα

Πριν την έναρξη της Ακολουθίας των Δ’ Χαιρετισμών.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ 27 Μαρ 2020 | 14:21

Μητσοτάκης για Έβρο: Τα σύνορα μας ήταν και θα παραμείνουν προστατευμένα [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ και τον ένοπλες δυνάμεις για την επίπονη προσπάθεια τους στις Καστανιές.