Βούτσης: Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει με υποκρισία την Ελλάδα

Aλλιώς συμπεριφέρονται έναντι της χώρας μας για το χρέος και αλλιώς για το προσφυγικό, δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βούτσης: Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει με υποκρισία την Ελλάδα

Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα λυγίσουν την ελληνική κοινωνία, όποιες κι αν είναι οι πιέσεις των δανειστών, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα.

Ο κ. Βούτσης απαντώντας στις διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς, του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξήγησε πως πρόκειται στην ουσία για διαφορετική πολιτική προσέγγιση σε ποια κατεύθυνση θα βαδίσει η ΕΕ για να γίνει μια οικονομική δύναμη, ανταγωνιστική και υπολογίσιμη.

Παράλληλα, ο κ.Βούτσης προέβλεψε πως αν και το 2017 θα είναι πολύ κρίσιμο έτος, θα υπάρξει ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση για τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις, ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε πως πρόκειται για αντιπαράθεση στην ΕΕ με ακραίους "φονταμενταλιστές της νεοφιλελεύθερης οικονομίας" που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή το Νότο, αλλά και το εσωτερικό κεντροευρωπαϊκών χωρών που μέχρι πρότινος βαθμολογούνταν με τρία «Α» από τους διεθνείς οίκους. Πρόσθεσε πως η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια "είναι μια αυτοκαταστροφική έλικα". Και δήλωσε χαρακτηριστικά "ο ρυθμός και ο αριθμός των μεταρρυθμίσεων που γίνονται σε μεγάλους τομείς της οικονομίας στην Ελλάδα θα ακολουθήσει μια πορεία έτσι ώστε η κοινωνία να μείνει όρθια. Δεν είμαστε διατεθειμένοι, προφανώς, να λυγίσει η κοινωνία και να φύγουν και όλοι οι νέοι άνθρωποι για να μείνουν οι υπόλοιποι, οι συνταξιούχοι, να μοιράσουμε το τι θα έχει μείνει από αυτά που θεωρούν άλλοι από τους δανειστές ότι θα πρέπει να γίνει. Αυτή είναι και η αντιπαράθεση".

Το ΔΝΤ προτείνει θεραπείες που εφάρμοσε σε υποανάπτυκτες χώρες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής "δεν είναι στο συμφέρον της Γερμανίας η πολιτική που ακολουθεί. Διότι, το μεγαλύτερο ποσό από αυτό που έχει δανειστεί η Ελλάδα έχει επιστραφεί με άμεσους ή έμμεσους τρόπους στους δανειστές και στους εταίρους, στις τράπεζές τους και ιδιαίτερα στη Γερμανία. Άρα αυτά τα χρόνια να είναι θετικό το πρόσημο του τι έχει κερδίσει η Γερμανία σε σχέση με αυτά που έχει δανείσει".

Ενώ, όσον αφορά στη θέση του ΔΝΤ, επισήμανε πως οι περισσότερες από τις μέχρι τώρα θεραπείες που έχει προτείνει είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση, διότι μεταξύ άλλων είναι «copy-paste» από αντίστοιχες θεραπείες σε υποανάπτυκτες χώρες.

Ο κ. Βούτσης παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα -το οποίο έθεσε υπόψη του ελληνικού λαού σε δεύτερες εκλογές- αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ισχυρούς συμβιβασμούς και δέχτηκε πλήγμα στην εικόνα της, καθώς μόνο με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας θα μπορούσε η Ελλάδα να προχωρήσει.

Διακινδυνεύουμε τη σχέση μας με την κοινωνία

Οπως είπε ο κ. Βούτσης "μιλώντας ως κεντρικό στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης. Δεν κινδυνεύουμε από την πολιτική αντιπολίτευση ή από τα media που είναι στραμμένα απέναντί μας, ίσως ούτε καν και από τους διεθνείς εταίρους-δανειστές με τους οποίους συνομιλούμε. Διακινδυνεύουμε τη σχέση μας με την κοινωνία. Αυτό είναι το ευαίσθητο σημείο για μια δύναμη της αριστεράς, το πώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται τους συμβιβασμούς που γίνονται ή πόση ελπίδα παραμένει σε αυτή την κοινωνία ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο δοκιμαζόμαστε".

Ωστόσο αναφέρθηκε στις μείζονες διαφορές με το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας "πως η κυβέρνηση δεν απολύει κανέναν και αυτή είναι η διαφορά με το πολιτικό πρόγραμμα του νεοφιλελευθερισμού που εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης. Η δυσθεώρητη ανεργία μειώθηκε κατά 3,5%".

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι στο τέλος του 2017 η χώρα μας θα βγει στις αγορές, καθώς "αυτό λένε όλοι οι διεθνείς οίκοι και η εκτίμηση είναι για 2,7% ανάπτυξη, και τα spreads κάτω από 5%, όπως έγινε και με την Πορτογαλία ή άλλες χώρες και πως με νέα λαϊκή εντολή το 2019 θα ανασυσταθούν μερικά από τα δικαιώματα που τώρα έχουν περισταλεί".

Αναφερόμενος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία έως το 2018 και για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα που θα αφορούν στο χρέος, τα οποία, όπως είπε, κυρίως καθησυχάζουν επενδυτές, αλλά "ο λαός, η κοινωνία, θα αντιληφθεί καλυτέρευση μέσα από την καλυτέρευση της πραγματικής οικονομίας, για την οποία εργαζόμαστε".

Για το προσφυγικό αναφέρει πως «υπάρχει υποκρισία στις διεθνείς σχέσεις, την οποία υφιστάμεθα, διότι είναι άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, αλλιώς συμπεριφέρονται ως προς τους κανόνες της ΕΕ έναντι της χώρας μας για το χρέος και αλλιώς τους επικαλούνται όταν πρόκειται για την προσφυγική κρίση. Το σημαντικό είναι η ΕΕ και όλες οι χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής. Έχουν απορροφήσει μόνο το 1/10 από τις 160 χιλιάδες πρόσφυγες, για τους οποίους είχαν χρεωθεί αυτό το μέρισμα ευθύνης. Από εκεί πρέπει να επανεκκινήσει η εφαρμογή μιας συμφωνίας που θα αποφορτίσει και την Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή μόνη της –όπως και η Ιταλία άλλωστε– τραβάει αυτό το βάρος», αναφέρει ο κ. Βούτσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ ΡΟΤΑ ΤΟ ORUC REIS 27 Οκτ 2020 | 07:32

Ερντογάν: Το ισλαμιστικό παραλήρημα κατά Μακρόν "ξύπνησε" την Ευρώπη

Άλλαξε πάλι ρότα το Oruc Reis, αλλά παραμένει εντός της παράνομης τουρκικής Navtex - Υπό την πίεση ομοβροντίας αποδοκιμασιών ευρωπαΐων ηγετών ο Ερντογάν.

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 11:51

Τελωνειακή Ένωση ΕΕ - Τουρκίας: Τι είναι και τι σημαίνει η αναστολή της

Η Ελλάδα ζήτησε σήμερα την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 16 Οκτ 2020 | 15:20

"Φωτιά" στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Τζόνσον: Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία

Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον για το πως αναμένεται να αποχωρήσει η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 15 Οκτ 2020 | 07:21

Μονόδρομος για την Τουρκία οι κυρώσεις- Η Ευρώπη διστάζει, η Αθήνα πιέζει

Η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να προβεί σε κυρώσεις στην Τουρκία.

"ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΚΛΟΤΣΗΣΑΝ ΤΟ ΤΕΝΕΚΕΔΑΚΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ» 14 Οκτ 2020 | 15:14

Reuters: Απέτυχαν οι απειλές στην Τουρκία - Χρειάζεται και "μαστίγιο" λένε αξιωματούχοι της ΕΕ

Η τελευταία στρατηγική της ΕE για την εξάλειψη των εντάσεων με την Τουρκία αυξάνει την ένταση, αναφέρουν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Reuters.

ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 12 Οκτ 2020 | 13:49

Έλληνες διεθνολόγοι: Η Ευρώπη έχει ευθύνες για το αδιέξοδο με την Τουρκία- Γιατί έκανε πίσω στις κυρώσεις

Να ενεργοποιείται άμεσα ο μηχανισμός των κυρώσεων, σε περίπτωση που η Τουρκία προκαλεί ζητούν Ελληνες διεθνολόγοι

ΦΟΡΟΥΜ GLOBSEC 2020 08 Οκτ 2020 | 18:24

Αποκαλυπτικός Δένδιας για ΕΕ: Αλλη μια φορά ήταν εξαιρετικά απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία

Αναφερόμενος στην Κύπρο ο Νίκος Δένδιας είπε πως παρότι υπήρχε σαφής παράνομη ενέργεια, η Ένωση ήταν εξαιρετικά απρόθυμη για κυρώσεις.

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΟΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ 08 Οκτ 2020 | 17:06

Οι δηλώσεις Κοντονή για τη Χρυσή Αυγή "ζαλίζουν" τον ΣΥΡΙΖΑ - Τα συμφέροντα, οι σταλινικοί και ο αμαρτωλός Ποινικός Κώδικας

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κοντονή ότι με τα όσα είπε για τη Χρυσή Αυγή εξυπηρετεί συμφέροντα - Είστε σταλινικοί τους απαντά ο πρώην υπουργός

ΘΥΜΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 08 Οκτ 2020 | 15:59

Ο Νίκος Βούτσης θυμήθηκε τις "ευπρόσδεκτες ή μη ψήφους της Χρυσής Αυγής"- Απαράδεκτα fake news λέει θυμωμένος

Το σχόλιο του Νίκου Βούτση για τις δήθεν σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής με αφορμή την απλή αναλογική- Τι είχε πεί για τις ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφους

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 06 Οκτ 2020 | 11:11

Deutsche Welle: Είναι δουλοπρεπής η ΕΕ έναντι της Τουρκίας;

Με αφορμή την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ σε Άγκυρα και Αθήνα, σχόλια του γερμανικού Τύπου για την τουρκική τακτική στην εξωτερική πολιτική.

ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ 03 Οκτ 2020 | 20:58

Προκαλεί και πάλι ο Τσαβούσογλου: "Μην τολμήσει η ΕΕ να μας επιβάλει κυρώσεις"

"Θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας" δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εφημερίδα "La Stampa"

ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 01 Οκτ 2020 | 15:56

Εντονο παρασκήνιο στη Σύνοδο Κορυφής: Γιατί δεν υπάρχει ούτε λέξη για την Τουρκία στο προσχέδιο Συμπερασμάτων

Χωρίς παράγραφο για την Τουρκία το προσχέδιο Συμπερασμάτων που δημοσιεύτηκε

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 01 Οκτ 2020 | 14:20

Ανάλυση - Σύνοδος Κορυφής: Γιατί παραμένει επτασφράγιστο μυστικό το κείμενο με τις κυρώσεις στην Τουρκία

Όπως όλα δείχνουν οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν ως αργά το βράδυ όταν θα ολοκληρωθεί το δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.