Bούτσης: O Βαρουφάκης δεν είναι συγγραφέας Βίπερ

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Ρουβίκωνα αλλά και τα πλεονάσματα μιλά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Bούτσης: O Βαρουφάκης δεν είναι συγγραφέας Βίπερ

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Ρουβίκωνα αλλά και τα πλεονάσματα μιλά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στην εφ. "Νέα Σελίδα". Ο Νίκος Βούτσης αναφέρει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσει η χώρα στο σημείο να εξυπηρετεί μόνη της τις ανάγκες της, τονίζοντας ότι ο στόχος αυτός "είναι απολύτως εφικτός στον βαθµό που θα γίνουν δύο και τρεις επιπλέον έξοδοι στην αγορά, έτσι ώστε και η καµπύλη επιτοκίων να διαµορφωθεί ευνοϊκά αλλά και να υπάρξει «µαξιλαράκι» για το τέλος του προγράµµατος".

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που υποστηρίζει ότι και αυτή η επιλογή της εξόδου έχει κόστος, ο κ. Βούτσης, επισήμανε ότι πάντοτε έχει κόστος "αρκεί να είναι με χαμηλό επιτόκιο", προσθέτοντας ότι αν υπάρξει και ποσοτική χαλάρωση (QE) µετά τις γερµανικές εκλογές, θα είναι ένας επιπλέον παράγοντας".

Ως προς το τελευταίο, εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό, καθώς μετά τις γερμανικές εκλογές η νέα ηγεσία θα "ανοίξει τα χαρτιά της", όπως και το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ακόμη στην εν εξελίξει συζήτηση για την αλλαγή συγκεκριμένων κανόνων της ΕΕ, επισήμανε, διατηρώντας τις επιφυλάξεις του, τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ε. Μακρόν, κυρίως εκ της θέσεως στην οποία βρίσκεται η Γαλλία, ώστε να αρθούν κάποιες ακραίες συνέπειες των πολιτικών της λιτότητας, ενώ εξέφρασε μεγαλύτερη αισιοδοξία για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν "το εκλογικό πρόγραµµα του κ. Κόρµπιν ή οι θετικές προσπάθειες που γίνονται στην Ιβηρική και αλλού, που πράγµατι µας γεµίζουν αισιοδοξία ότι οι καιροί του '15 έχουν περάσει ανεπιστρεπτί".

Χαρακτήρισε "πολύ βαριά" τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, επισημαίνοντας παράλληλα την σημασία της συζήτησης για το χρέος, αλλά και την αναγκαιότητα να "είναι ανοιχτή µπροστά µας η δυνατότητα, εφόσον πάει καλά η οικονοµία, µε πρόσηµο αναπτυξιακό, να υπάρξει και επαναδιαπραγµάτευση, µε συναίνεση προφανώς και αυτών των µεγάλων πλεονασµάτων".

Ο κ. Βούτσης διατήρησε τις επιφυλάξεις του ως προς το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, κυρίως λόγω της ασυνέπειας κάποιων εντός των θεσμών, οι οποίοι "έχουν μηδενίσει το κοντέρ πάνω σε πολύ κρίσιµα ζητήµατα στην αρχή της εκάστοτε διαπραγµάτευσης", προσθέτοντας "ελπίζω αυτή τη φορά να µην συµβεί, επειδή εκτιµώ ότι και τους Ευρωπαίους τούς συµφέρει πάρα πολύ και µέσα τους έχουν κλείσει τον κύκλο του ελληνικού ζητήµατος και της ταλαιπωρίας, εγώ θα έλεγα, του ελληνικού λαού".

Ερωτηθείς αν ανησυχεί από ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις όπως οι ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο, είπε ότι "αντιδράσεις για ζητήµατα που µπορεί να τεθούν από τη µια πλευρά πρέπει να υπάρχουν, υπό την έννοια της αντίθεσης των κοινωνικών δυνάµεων και της αντίθεσης της κυβέρνησης, αν αυτά είναι έξω από τα όρια του ελληνικού Συντάγµατος".

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι όπου υπάρχουν δεσμεύσεις θα προχωρήσουν, προσθέτοντας ότι "γίνεται µια πολύ µεγάλη προσπάθεια στον ενεργειακό τοµέα, στα νερά ή αλλού, όπου έχουν τεθεί τα όρια και το πλαίσιο και οι «κόκκινες γραµµές», στη βάση των οποίων θα υπάρξει διαπραγµάτευση".

Σχετικά με την νομοθετική δραστηριότητα των δύο τελευταίων εβδομάδων, έκανε λόγο για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, που δείχνουν ότι "η κυβέρνηση κυβερνά και πέραν των δεσµεύσεων, αλλά και ότι η άνεση που δίνουν η έξοδος στις αγορές και η δεύτερη αξιολόγηση µεταφράζεται και σε µια καθαυτή πολιτική και κοινωνική παρέµβαση. Αυτό είναι µεγάλο κέρδος και θα αλλάξει και το κλίµα ενόψει της ΔΕΘ µέσα στον ίδιο τον λαό".

Εξέφρασε την διαφωνία του με την κριτική που του άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ για "κακή νομοθέτηση", και ενέταξε την θέση αυτή του κ, Μητσοτάκη στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής πολιτικής "για την αποφυγή των μεγάλων κοινωνικών θεµάτων που βρίσκονται πια στην ατζέντα µετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης".

Θα έκανα ξανά το ίδιο με τον Ρουβίκωνα

Ως προς την στάση του αναφορικά με τον "Ρουβίκωνα", ο κ. Βούτσης είπε "μας κατηγόρησαν ότι έγιναν συλλήψεις, που δεν έγιναν από τη φρουρά της Βουλής ούτε σε συνεννόηση µαζί της, εκεί είναι το λεπτό ζήτηµα. Επίσης, στο παρελθόν έχουν αποφύγει όλοι να κάνουν συλλήψεις µε ή χωρίς χειροπέδες, αλλά σε όλα τα ζητήµατα που αναφέρω και στην επιστολή µου, είτε συµβαίνουν µέσα στο Κοινοβούλιο είτε έξω, κρατούνται τα στοιχεία, διασταυρώνονται από τις αρµόδιες Αρχές και ακολουθείται µια διαδικασία που δεν είναι σύλληψη. Από εκεί και πέρα είναι έκθετοι όσοι θέλησαν να δηµιουργήσουν ζήτηµα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης µε την αστυνοµία".

Πρόσθεσε οτι θα έκανε το ίδιο ακριβώς σε ενδεχόμενο αντίστοιχο ζήτημα στο μέλλον.

Αναφορικά με την ασφάλεια των πολιτών, ο Πρόεδρος της Βουλής, υπογράμμισε ότι η Αθήνα και η Ελλάδα είναι ασφαλέστατες και επέρριψε "πολύ μεγάλη ανευθυνότητα στην τρέχουσα πολιτική και κοµµατική ατζέντα να τίθενται καταστροφολογικά και τροµολαγνικά τέτοιου τύπου ζητήµατα".

Ως προς την άποψη του κ. Μητσοτάκη για την ύπαρξη προβλήματος στα Εξάρχεια, ο κ. Βούτσης είπε "δεν θέλω, µε τον κ. Μητσοτάκη ειδικά, να κάνω συζήτηση ούτε για τα Εξάρχεια ούτε για τα δυτικά προάστια ούτε για το Κολωνάκι ούτε για τη Μύκονο. Ας επιλέξει ο ίδιος την ατζέντα µε την οποία ασχολείται τώρα η αξιωµατική αντιπολίτευση, αντί της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, των εξωτερικών θεµάτων της χώρας ή των δηµοκρατικών ζητηµάτων".

Ο Βαρουφάκης ανήκει στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Κληθείς να σχολιάσει την στάση του κ. Βαρουφάκη, είπε ότι "η συστηµατική τροφοδότηση µε υλικό παραπολιτικής και µικροπολιτικής, την οποία κάνει ο κ. Βαρουφάκης, είναι απολύτως ενταγµένη οργανικά και συνειδητά στην προσπάθεια του αντι-ΣΥΡΙΖΑ µετώπου που επιχειρείται να υπάρξει µε επίκεντρο την αξιωµατική αντιπολίτευση και συµφέροντα µιντιακά, τραπεζικά και γενικότερα, τα οποία αισθάνονται ότι χάνουν. Χάνουν πάρα πολύ από το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά, κερδίζει χρόνο, αναπτύσσει πολιτικές και προφανώς αποµακρύνεται πολύ -ενδεχοµένως πάρα πολύ- η προοπτική της διακυβέρνησης για ένα τέτοιο συντηρητικό µπλοκ στη χώρα µας. Εκεί εντάσσονται πια η πολιτική και η παρουσία του κ. Βαρουφάκη και ενδεχοµένως και το κόµµα το οποίο έχει ή θα διαµορφώσει".

Ο κ. Βούτσης διέγνωσε "εκατό τοις εκατό πολιτικά κίνητρα στην στάση Βαρουφάκη", αναφέροντας χαρακτηριστικά "δεν είναι συγγραφέας Βίπερ ο κ. Βαρουφάκης, όσο κι αν προσπαθεί να το κάνει".

Ως προς την δυνατότητα συνεννόησης του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για την ύπαρξη δύο διαφορετικών πόλων, δύο αντίπαλων πολιτικών στρατοπέδων στην χώρα, στα οποία μπορεί να εμπεριέχονται πλέον του ενός κόμματα με τις αφετηρίες του τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο κέντρο του ενός από αυτούς τους δύο πόλους και σημειώνοντας ότι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και παράγοντες που αναφέρονται στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και είχαν ή έχουν µια σοσιαλδηµοκρατική ή σοσιαλιστική προοπτική θα πρέπει είτε κατά µόνας είτε εν συνόλω να τοποθετηθούν σε αυτό το βασικό δίληµµα ως προς την προοπτική της χώρας µας.

Ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ δεν είναι παγιωμένο και κατέληξε στην συνέντευξή του, λέγοντας "θεωρώ ότι κατά 90% εναπόκειται στην κυβέρνηση τι θα γίνει το ερχόµενο διάστηµα για να αρθούν αυτές οι διαψευσμένες ελπίδες κάποιου κόσµου. Δεν µπορεί η αξιωµατική αντιπολίτευση να εμπνεύσει αυτό τον κόσµο. Τι αποτέλεσµα και τι κοινό µπορεί να έχει µια τέτοια πολιτική πρόταση για τη µεταµνηµονιακή Ελλάδα;”

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 13 Μαϊ 2021 | 17:58

Ζόραν Ζάεφ: Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας, ασκεί μεγάλη επιρροή και είναι ηγέτης στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Ζόραν Ζάεφ μιλάει για την Ελλάδα που είναι ηγέτης στα Δυτικά Βαλκάνια και εξάρει τη συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 13 Μαϊ 2021 | 16:16

Έξι υπερσύγχρονες κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία"

Το Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" επισκέφθηκε σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να εγκαινιάσει την αναβαθμισμένη Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα

ΟΙ "ΣΚΛΗΡΕΣ" ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 13 Μαϊ 2021 | 16:06

Χάρης Θεοχάρης στο BBC: Τον "στρίμωξε" με δύσκολες ερωτήσεις ο Βρετανός δημοσιογράφος

"Στριμώχθηκε" στη συνέντευξη στο BBC ο Χάρης Θεοχάρης από τον Βρετανό δημοσιογράφο ενόψει τους ανοίγματος του τουρισμού

ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ 13 Μαϊ 2021 | 16:04

Προανακριτική Παππά για το ΣΥΡΙΖΑ Channel: Αλλα λέει η Νέα Δημοκρατία άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ

Πλήρης σύγχυση για το τι κατέθεσε στην Προανακριτική για το ΣΥΡΙΖΑ Channel ο μάρτυρας Αντώνης Λιανός

«ΤΟ ΕΛΛΑΔΑ 2.0 ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» 13 Μαϊ 2021 | 15:36

Σκέρτσος στο Φόρουμ Δελφών: Οι ιδιώτες να ρίξουν χρήματα σε επενδύσεις και κατανάλωση

Πρόσκληση σε ιδιώτες, να ρίξουν τα "μεγάλα ταμειακά αποθέματα που έχουν δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα", σε επενδύσεις και κατανάλωση από τον Ακη Σκέρτσο

«ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ» 13 Μαϊ 2021 | 15:07

Μητσοτάκης: Θα έχουμε μέτρα και μάσκες, μέχρι να χτίσουμε "εθνικό τείχος ανοσίας"

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μειώσουμε σημαντικά τους περιορισμούς και να ξαναπάρουμε πίσω τον έλεγχο των ζωών μας, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΕΧΑΣΕ ΕΔΑΦΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ 13 Μαϊ 2021 | 14:55

Ο Ακάρ θύμωσε με την Ελληνική Επανάσταση: Όσοι μας κατηγορούν για επεκτατισμό, να δουν τον χάρτη του 1821 και τον σημερινό...

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε πως "όσοι μας κατηγορούν για επεκτατισμό, ας κοιτάξουν στον χάρτη και να κάνουν τη σύγκριση του 1821 με το 2020".

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΦΑΗΛΟ 13 Μαϊ 2021 | 14:51

Ο Θάνος Τζήμερος απειλεί να αποχωρήσει από την πολιτική…και την αρθρογραφία- Αν δεν τον στείλουμε στη Βουλή

Με ανάρτησή του ο Θάνος Τζήμερος δηλώνει ότι αποχωρεί από την πολιτική, αν δεν μπει στη Βουλή στην επόμενη αναμέτρηση

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 13 Μαϊ 2021 | 14:46

Παραλήρημα Βελόπουλου: Υπουργός χασισεμπορίου και χασισοποτείου ο Γεωργιάδης- Υπερ οπλοκατοχής και θανατικής ποινής

Επίθεση του Κυριάκου Βελόπουλου σε Άδωνι Γεωργιάδη με αναφορές σε χασισοποτεία και Καρανίκα.

ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ 13 Μαϊ 2021 | 14:07

Προανακριτική Παππά: Ο λογιστής της εταιρείας CCC διαψεύδει τον Καλογρίτσα για το ΣΥΡΙΖΑ Channel

Ο λογιστής της εταιρείας CCC διέψευσε τον Χρήστο Καλογρίτσα που ισχυρίζεται ότι πήρε χρήματα για να στήσει κανάλι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 13 Μαϊ 2021 | 13:59

Παρέμβαση Τσίπρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: "Η αγωνία για την επόμενη μέρα γίνεται κυρίαρχη"

Συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με το δημοσιογράφο της Καθημερινής Πέτρο Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

ΑΝΑ ΜΠΡΝΑΜΠΙΤΣ 13 Μαϊ 2021 | 13:56

Συνάντηση Μητσοτάκη με τη Σέρβα πρωθυπουργό: "Οι Σέρβοι τουρίστες θα έχουν ασφαλή διαμονή, δεχόμαστε όλα τα εμβόλια"

"Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχουν μία ευχάριστη αλλά επίσης και μία πολύ ασφαλή διαμονή στη χώρα μας", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

13 Μαϊ 2021 | 12:39

Πελώνη: Έως το τέλος Ιουνίου η ολοκλήρωση του εμβολιασμού των κατοίκων στα νησιά

Στόχος ο εμβολιασμός όλων των μονίμων κατοίκων τους ηλικίας 18 και άνω, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι το τέλος Ιουνίου, είπε η Α. Πελώνη.