Βούτσης: Τα συμφέροντα πολεμούν τη συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ

«Οι σημαντικές μερικές φορές διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους θέματα διαμορφώνουν το πεδίο για ανοχή ή συναίνεση, χωρίς να προδιαθέτουν ημερομηνία λήξης», είπε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βούτσης: Τα συμφέροντα πολεμούν τη συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ

Θετικά αποτίμησε την πρώτη διετία διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα RealNews, εκτιμώντας ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Ερωτηθείς για τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, απάντησε πως οι σημαντικές διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους θέματα διαμορφώνουν το πεδίο για ανοχή ή συναίνεση, χωρίς να προδιαθέτουν ημερομηνία λήξης για τη συνεργασία.

Αναφορικά με τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε πως ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας, οι υπηρεσίες και οι Περιφέρειες λειτούργησαν αποτελεσματικά και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Πρόσθεσε πως οι πυρκαγιές που έκαιγαν στη Μεσόγειο περιόρισαν τη δυνατότητα της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα. Για το ενδεχόμενο εμπρηστικών ενεργειών ο κ. Βούτσης είπε: «Ήταν και είναι πάντοτε παρόν και δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε πικρή εμπειρία από καταστροφές πολύ μεγαλύτερης έκτασης ποσοτικά και ποιοτικά». Ωστόσο τόνισε πως η Ελλάδα προχώρησε στην έγκαιρη, επέκταση των συμβάσεων εργασίας και στη συντήρηση του στόλου, αποφάσεις που βοήθησαν «ώστε το επαγγελματικό προσωπικό να κρατήσει τη ραχοκοκαλιά του». Ο πρόεδρος της Βουλής, πάντως, για τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών υπογράμμισε: «Δεν νομίζω ότι όποιος κάνει εύκολη και ακραία κριτική κερδίζει στην κοινή γνώμη, αλλά μάλλον εκτίθεται».

Ο Νίκος Βούτσης είπε εξάλλου, ότι είναι ζήτημα του πρωθυπουργού και των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων η συνεχής ενίσχυση της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου. Ανέφερε ότι «η ενίσχυση του συντονισμού και η διαμόρφωση ισχυρού και μόνιμου θετικού κοινωνικού πρόσημου στις πολιτικές είναι χωρίς αμφιβολία τα πεδία στα οποία η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί και στο αμέσως προσεχές διάστημα». Ο Νίκος Βούτσης τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η απουσία ουσιαστικής πολιτικής αντιπολίτευσης, ευνοεί την κυβέρνηση δεν επιτρέπεται ο ελάχιστος εφησυχασμός αφενός απέναντι στα ανοιχτά κοινωνικά ζητήματα και αφετέρου στις απαιτήσεις των δανειστών, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι και η αίσθηση αυτή ανατροφοδοτείται με τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας σε κρίσιμους δείκτες». Ερωτηθείς για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρέπεμψε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Για την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση ο Νίκος Βούτσης ζήτησε να αποφευχθεί η τάση ορισμένων από τους ισχυρούς πόλους των δανειστών να «μηδενίζουν το κοντέρ», επαναφέροντας ζητήματα που έχουν κλείσει σε προηγούμενες φάσεις και εκτίμησε πως με το πέρας του «εκλογικού κύκλου» στην Ευρώπη με τις γερμανικές εκλογές, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την «ατζέντα της κοινωνικής Ευρώπης» που θα αποτελέσει ειδικό θέμα σε ανώτατο διακυβερνητικό επίπεδο στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε για τις τροπολογίες της κυβέρνησης που έρχονται σε άσχετα νομοσχέδια και τις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση και απάντησε πως έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες ώστε να μειώνονται αρνητικά φαινόμενα στη νομοθέτηση και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και πρόσθεσε πως «η αντιπαράθεση πάνω σε αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα με την αξιωματική αντιπολίτευση, παίρνει μερικές φορές διαστάσεις που υπαγορεύονται περισσότερο από την ανάγκη επικοινωνιακών χειρισμών».

Για τις δηλώσεις του ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται στην ατζέντα, Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών ή Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια, απάντησε: «Έθεσα ένα αυτονόητο πλαίσιο για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος (...) στον έντονο δημόσιο διάλογο που γίνεται έτσι κι αλλιώς για αυτά τα ζητήματα σημειώνω τους θετικούς προβληματισμούς και τις επιχειρηματολογημένες ενστάσεις που εκφράστηκαν από πολλές πλευρές» και καταλήγοντας τόνισε: «Πρέπει να οικοδομούμε συναινέσεις και συνθέσεις μέσα από τις αντιπαραθέσεις και όχι μέσα από την άκριτη αποδοχή παραδοσιακών στερεοτύπων».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος τροφοδοτεί μια σύγκρουση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε: «Δεν αισθάνομαι, ούτε τροφοδοτώ κανενός είδους σύγκρουση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε όσα ζητήματα ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν προβλήματα είτε για τη λειτουργία της Βουλής, είτε για πρωτοβουλίες και απόψεις του προέδρου της Βουλής, αισθάνομαι την υποχρέωση, μέσα στην Ολομέλεια ή και γραπτώς, να απαντάω με θεσμικό τρόπο» ενώ για το ενδεχόμενο να κατατεθεί από τη ΝΔ πρόταση μομφής, είπε: «Προφανώς έχουν κάθε δικαίωμα να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια. Επί της ουσίας όλοι νομιμοποιούμαστε και κρινόμαστε ενώπιον του λαού και των αντιπροσώπων του».

Με αφορμή την πρόταση για προγραμματικό διάλογο με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Η πρόταση για συμπόρευση όσων δυνάμεων μπορούν να συνδιαμορφώσουν τον προοδευτικό κοινωνικό πόλο είναι παρούσα, σε αντιδιαστολή βεβαίως με το παλαιό πολιτικό σύστημα και τα στερεότυπα του δικομματισμού».

Τέλος ερωτηθείς για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και για το εάν θα ολοκληρωθεί με τη λήξη της κυβερνητικής θητείας σημείωσε: «Η αγωνία που διακατέχει όσους, πολιτικούς και οικονομικά συμφέροντα, πολεμούν τη σημερινή κυβερνητική συνεργασία δεν επιτρέπει στους ίδιους να αποφύγουν τον χαρακτηρισμό ότι εμφορούνται από το τραύμα της "έλλειψης εξουσίας"» και συμπληρώνει: «Οι σημαντικές μερικές φορές διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους θέματα αναδεικνύονται και διαμορφώνουν το πεδίο για ανοχή ή συναίνεση, χωρίς να προδιαθέτουν ημερομηνία λήξης για τη συνεργασία».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ 12 Μαϊ 2021 | 14:54

8ωρο: Αυτό είναι το νέο εργασιακό- Τι προβλέπει για ωράριο, άδειες, συνδικαλισμό και Κυριακές

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το νέο εργασιακό και τις προβλέψεις για ωράριο, άδειες και εργασία τις Κυριακές

ΠΑΕΙ ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ 12 Μαϊ 2021 | 10:26

Γιατί ο Τσίπρας δεν είδε τον σοσιαλιστή Σάντσεθ: Η δικαιολογία της Κουμουνδούρου - Ψάχνει επαφές στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνάντησε στο Φόρουμ των Δελφών τον Ισπανό σοσιαλιστή Σάντσεθ.

12 Μαϊ 2021 | 09:24

Ο Σάντσεθ, η Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Τσίπρας

Εκ πρώτης όψεως τα δυο γεγονότα είναι άσχετα. Είναι όμως;

12 Μαϊ 2021 | 09:17

Τα "σταματημένα" ρολόγια του κ. Αλέξη...

Θυμάμαι την εποχή που η "Σοβιετία" έστεκε ακόμη αγέρωχη όρθια και ο κ. Τσίπρας δεν είχε ενταχθεί ακόμη στην ΚΝΕ (εντάχθηκε κατά την περίοδο της πτώσης...), τη θλίψη που με καταλάμβανε ως νεαρό αριστερό τότε, έστω και του ευρωπαϊκού δημοκρατικού δρόμου, όταν βρισκόμουν σε κάποια από τις χώρες του "Παραπετάσματος".

ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 11 Μαϊ 2021 | 18:48

"Εκπληξη" Γεωργιάδη: Yπέρ Καρανίκα για φαρμακευτική κάνναβη - "Κάναμε λάθος που αντιδρούσαμε το 2018"

Ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ευθαρσώς ότι η ΝΔ έκανε λάθος το 2018 που αντιδρούσε στο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 11 Μαϊ 2021 | 18:12

Φίλης: Ο Τσίπρας με έδιωξε από το υπουργείο γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία

Ο Τσίπρας με έδιωξε από το υπουργείο γιατί μπήκε θέμα από την Εκκλησία, δήλωσε ο Νίκος Φίλης

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 11 Μαϊ 2021 | 11:32

Βαρβιτσιώτης: Fake news ότι φωτογραφήθηκα σε περιφραγμένο χώρο στην Ακρόπολη - Καρφιά από ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που η αντιπολίτευση μέμφεται τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για φωτογράφηση στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ο ίδιος κάνει λόγο για "fake news".

"Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ" 10 Μαϊ 2021 | 16:03

Τσίπρας με ΔΟΕ: Η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν τρομακτική ανεμελιά

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με τη ΔΟΕ σημείωσε πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν τρομακτική ανεμελιά.

ΓΙΑ ΤΟ 8ΩΡΟ 10 Μαϊ 2021 | 14:11

Τα ΝΕΑ "σφάζουν" Ραγκούση και Ξενογιαννακοπούλου: Αλλα ψήφιζαν ως ΠΑΣΟΚ άλλα λένε ως ΣΥΡΙΖΑ

Η εφημερίδα Τα Νέα σφάζει με το μπαμπάκι τα (σήμερα) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ραγκούση και Ξενογιαννακοπούλου για το ελαστικό ωράριο

10 Μαϊ 2021 | 07:44

Το πρόβλημα του ακούει στο όνομα Τσίπρας...

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεταπολίτευσης, εκτός από την ευημερία με δανεικά που οδήγησε στη χρεοκοπία, ήταν το ισχυρό δικομματικό σύστημα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΜΙΑ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 09 Μαϊ 2021 | 19:55

Η καθηγήτρια Βάσω Κιντή απαντά στην Αχτσιόγλου για την ατομική ευθύνη για την κανονικότητα

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση της Εφης Αχτσιόγλου για την ατομική ευθύνη και τον ατομικισμό

09 Μαϊ 2021 | 19:39

ΣΥΡΙΖΑ: "Προσχηματική η συγγνώμη του Πατέλη για τα διδακτορικά - Η κυβέρνηση μισεί και φοβάται τους νέους"

Προσχηματική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συγγνώμη που ζήτησε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σχετικά με τη δήλωση για όσους κάνουν διδακτορικό.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 09 Μαϊ 2021 | 15:21

Πελώνη: Η κ. Αχτσιόγλου αντί της συγγνώμης απέναντι στην κοινωνία, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Η κ. Αχτσιόγλου επέλεξε αντί της συγγνώμης απέναντι στην κοινωνία που δίνει μάχη, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα" τόνισε η κα Πελώνη.