Follow us

Βραβεύτηκε η Σακελλαροπούλου: Οι γυναίκες που κατέχουμε ηγετικές θέσεις οφείλουμε να συμβάλλουμε στην εξάλειψη των ανισοτήτων

Την Κατερίνα Σακελλαροπούλου βράβευσε η Πρόεδρος του Δικτύου Women Political Leaders, Silvana Koch-Mehrin.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τιμήθηκε με το βραβείο WPL Trailblazer Award, από την Πρόεδρο του Δικτύου Women Political Leaders, Silvana Koch-Mehrin, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κατά την ομιλία της, η κυρία Σακελλαροπούλου, χαιρέτησε τις παρευρισκόμενες, κάνοντας λόγο για κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, γυναίκες που ανοίγουν δρόμους εφαρμόζοντας έμπρακτα την αρχή της ισότητας των φύλων ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, εμπλουτίζοντας την πολιτική με διαφορετικές εμπειρίες, ενδιαφέροντα, συμπεριφορές, συστήματα αξιών, ενισχύοντας την Δημοκρατία.

Τόνισε, επίσης, ότι η εκλογή της στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια δεν ήταν απλώς μια ύψιστη τιμή προς το πρόσωπό της και προς την Δικαιοσύνη, από τους κόλπους της οποίας προέρχεται "Ήταν, πάνω απ' όλα, μια συμβολική χειρονομία, που τιμά όλες τις Ελληνίδες, μια ουσιαστική αναγνώριση της γυναικείας ισότητας σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί ιδιαίτερα τη συμμετοχή των γυναικών στα συστήματα εξουσίας και πολιτικής ισχύος" σημείωσε.

Βραβεύτηκε η Σακελλαροπούλου: Οι γυναίκες που κατέχουμε ηγετικές θέσεις οφείλουμε να συμβάλλουμε στην εξάλειψη των ανισοτήτων

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας μου, πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού. Και μολονότι δεν θα μπορούσε να πει ότι έχει υποστεί διακρίσεις κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, γνωρίζει τι σημαίνει η διάρρηξη της περίφημης "γυάλινης οροφής" από τις γυναίκες, γνωρίζει την καχυποψία ή την συγκατάβαση με την οποία ενδέχεται να αντιμετωπιστούν, την ανάγκη να καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από τους άνδρες προκειμένου να πείσουν για τις ικανότητες, τις ιδέες, την αντοχή τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά "Γνωρίζω ότι η αλλαγή δεν έρχεται αυτόματα. Παρότι έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για την πλήρη και ίση άσκηση των δικαιωμάτων των γυναικών, παρότι οι γυναικείες κατακτήσεις στην πολιτική και την κοινωνική ζωή είναι σημαντικές και αξιοθαύμαστες, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν".

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, η Πρόεδρος υποστήριξε ότι "Για να μπορέσουν οι γυναίκες να εξελιχθούν ισόρροπα και αρμονικά, πρέπει να εκλείψουν οι έμφυλες προκαταλήψεις και να διαρραγούν τα στερεότυπα που κατασκευάζουν προδιαγεγραμμένους ρόλους για τα φύλα· να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην καινοτομία και την επιστήμη και η ισότιμη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας· να ενισχυθεί η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να προωθηθούν οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, όπου, όπως έχει δείξει η εμπειρία, επιδεικνύουν τόλμη, επινοητικότητα και αποφασιστικότητα, αλλά ταυτόχρονα ενσυναίσθηση και ευαισθησία".

Ακολούθως, παρατήρησε ότι ο κόσμος μας αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και στον ορίζοντα των δημοκρατιών μας αναδύονται νέες προκλήσεις. "Σε πολιτικό επίπεδο, παρατηρούμε μια δυναμική επιστροφή του εθνικισμού και του προστατευτισμού. Σε οικονομικό επίπεδο, παρά την πρόοδο, όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί η φτώχεια, αλλά σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Οι πόλεμοι, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα επισφαλές διεθνές περιβάλλον. Οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες συμβάλλουν τα μέγιστα στο άνοιγμα και την ευελιξία των κοινωνιών, ελλείψει ρυθμιστικού πλαισίου μπορεί να απειλήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, να αξιοποιηθούν για τη διάδοση μηνυμάτων μίσους και ψευδών ειδήσεων, ακόμη για την διάπραξη εγκλημάτων. Η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση επιφέρουν τεκτονικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μεταμορφώνουν την αντίληψή μας για τον κόσμο και απαιτούν γρήγορες προσαρμοστικές κινήσεις, προβλεπτική ετοιμότητα, μεταρρυθμιστική τόλμη και συμπεριληπτικές πρακτικές. Κι αυτό σημαίνει ενσωμάτωση της προοπτικής του φύλου σε όλες τις διεργασίες" διευκρίνισε.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ωστόσο, επισήμανε, ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται, καθώς το 2023, οι άνδρες αποτελούσαν το 73,5% των παγκόσμιων κοινοβουλίων και το 77,2% των υπουργών, ενώ πάνω από το 90% των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων παγκοσμίως είναι άνδρες.

Επικαλούμενη στοιχεία του ΟΗΕ, ανέφερε ότι "Η επίτευξη της ισότητας στα ανώτατα κλιμάκια εξουσίας δεν θα επιτευχθεί για άλλα 130 χρόνια, ενώ η ισότητα στη νομοθετική εκπροσώπηση δεν αναμένεται πριν από το 2063. Και κυρίως, σ' ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου μας, εκατομμύρια γυναίκες όχι μόνο δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να διεκδικήσουν την ισοτιμία στους χώρους της εκπαίδευσης ή της εργασίας, αλλά καθώς βρίσκονται σ' ένα καθεστώς πολλαπλής ευαλωτότητας, έκθετες στη βία, την ένδεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους, δεν έχουν καν φωνή" και πρόσθεσε ότι " Έχουμε υποχρέωση σ' αυτές τις γυναίκες. Να τις ακούσουμε. Να διασφαλίσουμε τη ευρύτερη δυνατή αντήχηση της φωνής τους. Να δραστηριοποιηθούμε, να εργαστούμε, να αγωνιστούμε γι' αυτές".

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Τέλος, υποστήριξε ότι "Όλες εμείς οι γυναίκες που κατέχουμε ηγετικές πολιτικές θέσεις οφείλουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εξάλειψη των ανισοτήτων που καταδικάζουν στη σιωπή και τον αποκλεισμό τις ομόφυλές μας" και κατέληξε λέγοντας ότι "Πρόκειται για ηθικό και πολιτικό μας καθήκον. Για ένα μεταμορφωτικό όραμα που δεν περιορίζεται στις κοινωνίες μας αλλά αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο, προσβλέποντας σ' ένα μέλλον δικαιοσύνης, ισότητας και ελευθερίας, των πολύτιμων όσο και εύθραυστων αξιών που αποτελούν τους πυλώνες της πολιτικής μας ύπαρξης".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 07 Ιουν 2024 | 13:00

Λευτέρης Παπαδόπουλος και Μίμης Πλέσσας παρασημοφορήθηκαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο για την πολυσχιδή προσφορά τους στην ελληνική μουσική

ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ 28 Μαϊ 2024 | 14:07

Η Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας συναντήθηκε με Μητσοτάκη και Μαρέβα - "Οικοδεσπότης",ως συνήθως, ο Πίνατ [εικόνες]

Η πριγκίπισσα Κάκο είναι κόρη του Διαδόχου Ακισίνο και δισέγγονη του Αυτοκράτορα Χιροχίτο.

23 Ιουν 2024 | 18:26

Συναντήθηκαν οι στενοί συνεργάτες Κασσελάκη και Ανδρουλάκη; - Το διαψεύδουν και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Διαψεύσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά από δημοσιεύματα περί συνάντησης των έμπιστων συνεργατών Κασσελάκη και Ανδρουλάκη.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Ιουν 2024 | 15:32

ΣΥΡΙΖΑ κατά Κικίλια για τις πυρκαγιές: Να αφήσει τα επικοινωνιακά τερτίπια και τα fake news "βαφτίζοντας" εμπρηστές

Αιχμές Κικίλια κατά ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο καταλογίζει μικροπολιτική και τοξικό κλίμα αναφορικά με το ζήτημα των πυρκαγιών.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 23 Ιουν 2024 | 14:38

Ανδρουλάκης για τα 28 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου: Το αποτύπωμά του είναι παντού ορατό

Ο Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου υπηρέτησε ένα άλλο πρότυπο πολιτικής, πέρα από τα άδεια κουστούμια της εξουσίας.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 23 Ιουν 2024 | 11:29

Μητσοτάκης: Στόχος οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ να γίνονται μέσα σε έναν χρόνο - Έκκληση για τη μάχη κατά των πυρκαγιών

Το μήνυμα Μητσοτάκη για ακρίβεια, δημόσια υγεία και τουρισμό - Τι είπε για την πυρόσβεση και την προστασία των δασών.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 23 Ιουν 2024 | 08:38

Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό - Μήνυμα για μεταρρυθμίσεις, τιμές και φορολογία

Η ατζέντα της κυβέρνησης που θέλει να "τρέξουν" οι μεταρρυθμίσεις - Στόχος η φοροδιαφυγή για να μειωθεί η φορολογία.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ 22 Ιουν 2024 | 14:55

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ταχύτερη εκδίκαση ενώπιον του ΣτΕ

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ 22 Ιουν 2024 | 13:51

Αναζητείται ηγέτης για την Κεντροαριστερά - Οι μνηστήρες του ΠΑΣΟΚ, η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και το "φιτίλι" του Τσίπρα

Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 22 Ιουν 2024 | 11:29

Σχετικά φθηνή χώρα για τον Άκη Σκέρτσο η Ελλάδα: "Είμαστε οι 8οι φθηνότεροι στην ΕΕ"

Ο Άκης Σκέρτσος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της ΕΕ.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 21 Ιουν 2024 | 19:58

Ράνια Σβίγκου: Ανεπαρκή και καθυστερημένα τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Όσα είπε η Ράνια Σβίγκου μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για φορολόγηση με 33% των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιουν 2024 | 12:11

Οργή Γιώργου Τσίπρα για τα περί αργομισθίας: "Όχι απλά τους το επιστρέφω, αλλά τους φτύνω στα μούτρα" [βίντεο]

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς απάντησε ο Γιώργος Τσίπρας στα όσα είπε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, περί "αργομισθίας".

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΣΙΑΡΑ 21 Ιουν 2024 | 12:09

Παρατείνεται το πρόγραμμα για φθηνό ρεύμα στους αγρότες: Εξαγγελία Μητσοτάκη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συναντήθηκε με τον Κώστα Τσιάρα.