Βρούτσης: Πώς ο Τσάρος του υπουργείου Εργασίας βρέθηκε "στα αζήτητα"- Τα λάθη που του χρέωσε το Μαξίμου

Γιατί μετακινήθηκε ο Γιάννης Βρούτσης από το υπουργείο Εργασίας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας, τα έχει όλα: καθημερινότητα του πολίτη, στήριξη των πληγέντων από την πανδημία, εκσυγχρονισμό του κράτους, καθημερινότητα του πολίτη, παθογένειες 10ετιών.

Γι’ αυτό και βρίσκεται συνεχώς στο κέντρο της κριτικής πολιτών και κομμάτων αντιπολίτευσης χωρίς να είναι λίγες οι φορές που αυτή η κριτική γίνεται "πρώτη είδηση". Τα επιδοτούμενα σεμινάρια των αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων έχουν μείνει πλέον στην ιστορία με την φράση "σκοιλ ελικικού". Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς εισόδημα μέσα στον Δεκέμβριο -ακόμη δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ- δεν πέρασε απαρατήρητο. Ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων μεγάλωσε και μαζί με αυτόν και η δυσαρέσκεια των συνταξιούχων που ακούν έκδοση σύνταξης σε ένα δευτερόλεπτο αλλά σύνταξη δεν βλέπουν εδώ και δύο ή τρία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο για το τελευταίο "χτύπημα", η προοπτική του να αρχίσουν να πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 300 ευρώ εν μέσω πανδημίας, ήταν επικοινωνιακά και το πιο ισχυρό και χρειάστηκε να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός να "ακολουθεί" την αξιωματική αντιπολίτευση για να μην λάβει το ζήτημα μεγαλύτερες διαστάσεις. Και μπορεί το επισπεύδων υπουργείο στην περίπτωση των φαρμάκων των συνταξιούχων να είναι το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, όπου υπάρχει η λέξη "συνταξιούχος" το μυαλό πηγαίνει κατευθείαν στο υπουργείο Εργασίας.

Βάσει αυτών των δεδομένων κρίθηκε και η ανάγκη να μετακινηθεί ο Γιάννης Βρούτσης από το υπουργείο Εργασίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Κατά τη σημερινή παράδοση-παραλαβή με τον νύν πλέον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, θα ακουστούν πολλά όσον αφορά στον απολογισμό του έργου των τελευταίων 18 μηνών: η ενεργοποίηση του συστήματος ΑΤΛΑΣ για την ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων και η υλοποίηση των μέτρων στήριξης με τα οποία αποφεύχθηκε ένα μαζικό κύμα απολύσεων (σ.σ οι αναστολές συμβάσεων εργασίας έχουν συμβάλλει και ουσιαστικά και στατιστικά στο να μην λυθούν μαζικά εργασιακές σχέσεις) αναμένεται να ξεχωρίσουν.

Όπως θα ακουστούν και οι αλλαγές που δρομολογήθηκαν στο ασφαλιστικό με την πλήρη ανατροπή του προηγούμενου συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους (αποσυνδέθηκαν οι εισφορές από το δηλωθέν εισόδημα και θεσπίστηκαν συγκεκριμένα ποσά) αλλά και την αύξηση των συντάξεων για τους έχοντες περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Κωστής Χατζηδάκης παραλαμβάνει ένα ογκώδη φάκελο με εκκρεμότητες και πολλές καυτές πατάτες. Η μεταρρύθμιση που αφορά στις επικουρικές συντάξεις, συνιστά την πρώτη απόπειρα στην Ελλάδα να θεσπιστεί πλήρως ανταποδοτικό σύστημα υπολογισμού της σύνταξης. Μπορεί το πρώτο βήμα να αφορά μόνο στους εργαζόμενους που θα ασφαλιστούν από εδώ και πέρα αλλά πολιτικά είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα δεδομένου ότι εδώ και χρόνια έχει τοποθετηθεί στην κορυφή της λίστας των μεταρρυθμίσεων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη, υπάρχουν οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη. Ποιες από αυτές θα γίνουν πολιτική της κυβέρνησης και ποιες θα παραμείνουν εισηγήσεις των ειδικών;

Αν υποτεθεί ότι το 2021 μπορεί να αποδειχθεί εκλογική χρονιά, το μεγάλο ζητούμενο από τον νέο υπουργό είναι να τα καταφέρει στο πεδίο έκδοσης των παλαιών συντάξεων. Ο ΑΤΛΑΣ του Γιάννη Βρούτση, δεν βοηθάει στο να μειωθεί το στοκ των 300.000 κύριων και επικουρικών συντάξεων. Βοηθάει -και μάλιστα με σταδιακό τρόπο που για να γίνει πλήρης θα φτάσουμε μέχρι το τέλος του 2021- στο να μην προστίθενται με τον ίδιο ρυθμό νέες εκκρεμείς συντάξεις. Για να ξεκαθαρίσουν οι εκκρεμείς συντάξεις θέλει εξειδικευμένο προσωπικό και μια "ιδέα" για το πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει γρήγορα ώστε οι "παραπονούμενοι" συνταξιούχοι στα χαρτιά που είναι χωρίς εισόδημα (ή με μια προκαταβολή σύνταξης) να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο στο τέλος της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μονοπώληση της επικαιρότητας από τα μέτρα στήριξης που επιβάλει η πανδημία θα τελειώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Και το υπουργείο Εργασίας θα δοκιμαστεί σε ένα ακόμη πεδίο, αυτό των απαιτούμενων αλλαγών στα εργασιακά: απεργίες, συνδικαλιστική νομοθεσία, υπερωρίες, διευθέτηση χρόνου εργασίας, τηλεργασία, είναι "μέτωπα" που το καθένα από μόνο του μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Το εργασιακό ήταν προγραμματισμένο να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στον Γενάρη. Μόλις αναλάβει και επίσημα ο νέος υπουργός, θα γίνει και σαφές αν το χρονοδιάγραμμα θα αλλάξει για να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές στη στρατηγική.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ 14 Ιαν 2021 | 13:10

Θεοδωρικάκος: Συνεχίζω με αίσθημα ευθύνης, δεν έχει σημασία που δεν είμαι πια υπουργός

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε στον Σκάι ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις

ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ 13 Ιαν 2021 | 13:48

Θεοδωρικάκος: Θα συνεχίσω να στηρίζω με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, τον οποίο όπως είπε στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει.

ΣΕ 645.054 ΑΤΟΜΑ 12 Ιαν 2021 | 08:03

Αναστολή σύμβασης: Πιστώνονται σήμερα τα 534 ευρώ στους δικαιούχους

Μέσα στην ημέρα θα πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο.

08 Ιαν 2021 | 15:08

Απολογισμός

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός αποτελεί μια ευκαιρία για έναν απολογισμό της πρώτης φάσης της θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ 05 Ιαν 2021 | 13:53

Ορκωμοσία κυβέρνησης: Πολιτικό όρκο έδωσαν Γιατρομανωλάκης και Αμυράς [εικόνες]

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν ο Γιώργος Αμυράς (υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης (υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού).

ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 05 Ιαν 2021 | 13:07

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Η Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της- Απογοήτευση για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Τι έγινε στο περιθώριο της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκηκαι τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 05 Ιαν 2021 | 12:37

Ηλιόπουλος: Μήνυμα σύγκρουσης με την κοινωνία ο ανασχηματισμός

"Πρόκειται για έναν ανασχηματισμό που δεν άκουσε την πραγματική κριτική της κοινωνίας, και που επιπλέον δίνει σήματα αυταρχισμό", είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΗΣ ΕΡΤ 05 Ιαν 2021 | 11:37

Ανασχηματισμός: Απέφυγε το τετ α τετ με Μητσοτάκη ο Αρχιεπίσκοπος στο Προεδρικό

Στο ναδίρ οι σχέσεις Κυβέρνησης και Εκκλησίας λόγω των Θεοφανείων

ΜΕΤΡΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 05 Ιαν 2021 | 07:43

Σήμερα η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης - Σε τρεις ομάδες

Σε τρεις διαφορετικές ομάδες θα γίνει η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ 05 Ιαν 2021 | 07:22

Ανασχηματισμός: Γιατί οι αλλαγές πυροδότησαν σενάρια πρόωρων εκλογών

Η μετακίνηση Λιβάνιου στο Μαξίμου, η υπουργοποίηση "γαλάζιων" βουλευτών και οι αλλαγές στο υπουργείου Εσωτερικών έφεραν συζητήσεις για κάλπες.

«ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ» 04 Ιαν 2021 | 21:34

Πατέλης: Ιστορική μέρα για την LGBTI+ κοινότητα η υπουργοποίηση Γιατρομανωλάκη

Σε μια ιδιαίτερη ανάρτηση για την υπουργοποίηση του Νίκου Γιατρομανωλάκη προχώρησε ο Αλεξ Πατέλης

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 04 Ιαν 2021 | 16:49

Τάκης Θεοδωρικάκος: "Υπερήφανος για τις 15 μεταρρυθμίσεις" - Η πρώτη αντίδραση μετά τον ανασχηματισμό

Αποχωρεί από το υπουργείο Εσωτερικών ο Τάκης Θεοδωρικάκος μετά τον ανασχηματισμό, μένοντας χωρίς χαρτοφυλάκιο.