Δανέλλης: Χωρίς κυβέρνηση δεν θα υπήρχε ούτε Συμφωνία Πρεσπών

Αν δεν υπήρχε κυβέρνηση που θα έφερνε τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα υπήρχε ούτε και Συμφωνία, λέει ο βουλευτής.

danellis-xwris-kubernisi-den-tha-upirxe-oute-sumfwnia-prespwn
SHARE THIS
0
SHARES

Αν δεν υπήρχε κυβέρνηση που θα έφερνε τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα υπήρχε ούτε και Συμφωνία: το μήνυμα αυτό, εξηγώντας έτσι και τη στάση του στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, έστειλε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπ. Δανέλλης, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM».

Στην αρχή της συνέντευξης χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι το εθνικό συμφέρον πρέπει να τίθεται πάνω από το μικροκομματικό, ενώ σε άλλο σημείο, επεσήμανε ότι αν δεν υπήρχε κυβέρνηση που θα έφερνε τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα υπήρχε ούτε και Συμφωνία. Δεν είναι απλό να αναγκάζουμε μια χώρα να αλλάζει όνομα και Σύνταγμα, δήλωσε.

Εκείνοι που σκύλεψαν -όπως κατά λέξη είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο «Πρακτορείο FM»- το κοινοβουλευτικό σώμα του Ποταμιού και του πήραν βουλευτές, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι υποκριτικό να του κάνουν υποδείξεις, δεν έχουν το δικαίωμα να του κουνούν το δάκτυλο, επεσήμανε ο Σπ. Δανέλλης. Τόνισε μάλιστα ότι οι θέσεις του για το Μακεδονικό είναι κρυστάλλινες από το 1992.

Διευκρίνισε όμως ότι από το πρόσφατο Συνέδριο του Ποταμιού που αποφασίστηκε προσέγγιση με την ΝΔ, η ιδεολογία του δεν του επέτρεπε να συνεχίσει στο Ποτάμι, χαρακτήρισε δε, «ληξιπρόθεσμη» τη σχέση του με το κόμμα στο οποίο συμμετείχε μέχρι χθες. «Δεν απαλλοτριώνω σε κάνεναν το δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης μου», ξεκαθάρισε με έμφαση και εξέφρασε την έκπληξή του για τη δημόσια αντίδραση του Ποταμιού εναντίον του (υπαινίχθηκε ότι άλλα ειπώθηκαν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις). Μιλώντας δε, για τη δική του διαδρομή θύμισε ότι έχει παρουσία 40 χρόνων στα δημόσια πράγματα και δεν αλλάζει τον κώδικα αξιών του, τοποθετώντας τον εαυτό του στην ανανεωτική, ευρωπαϊκή Αριστερά.

Εκ παραλλήλου, εκτίμησε ότι οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) δεν μπορούν να κάνουν τίποτε διαφορετικό από να δώσουν θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην αναφορά του στο κόμμα της ΝΔ, ο κ. Δανέλλης παρατήρησε ότι κάθε μέρα μετακινείται όλο και πιο δεξιά, και κάλεσε τους πρώην συντρόφους του στο Ποτάμι να το λάβουν αυτό υπ' όψιν.

Για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως δεν μπορεί να είναι διαφορετική η στάση του από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών -θυμίζοντας και τη στάση που είχαν στο θέμα οι Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου-, είπε πάντως πως αδικεί τον προοδευτικό κόσμο η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Θα έπρεπε να είχαν μιλήσει ήδη οι κ.κ. Παπανδρέου και Σημίτης, σημείωσε επίσης.

Ταυτοχρόνως ο ανεξάρτητος βουλευτής διεμήνυσε ότι οι βουλευτές δεν πτοούνται από απειλές και πρόσθεσε ότι το σύνολο των κομμάτων θα έπρεπε να τις καταδικάσει, επεσήμανε δε, πως αναμένει από την ΝΔ να το κάνει.

Στο «δια ταύτα» ο Σπ. Δανέλλης εκτίμησε, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM» ότι η Συμφωνία θα περάσει με περισσότερους από 151 ψήφους, αρκεί να εκφραστεί η συνείδηση του καθενός και το πατριωτικό καθήκον, και όχι το μικροπολιτικό συμφέρον.

Κλείνοντας είπε πως θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής.

Υπέρ της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - Ποτάμι

"Δεν θα με δείτε στην κυβέρνηση στον ανασχηματισμό ούτε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ" διαβεβαίωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης μιλώντας στον News24/7 στους 88,6.

"Δεν είναι το ανταλλάξιμο το ζητούμενό μου" σημείωσε και πρόσθεσε: "Στη ζωή μου έχω μάθει να ακολουθώ τη συνείδησή μου. Αυτό έχει κόστος. Προσπαθώ να μιλάω πολιτικά. Το Ποτάμι, που θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο ως εξισορροπητικός αντιτοξικός παράγοντας στην πολιτική ζωή, δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αυτή την ευκαιρία και τώρα είναι σε αποδρομή. Ήδη από το συνέδριο είχα διαχωρίσει τη θέση μου λέγοντας ότι οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ δεν με αφορά. Εγώ δεν εντάχθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνώ σε πολλά πράγματα μαζί του, η δική μου αντίληψη είναι ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, αυτό που γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη απέναντι στην επέλαση της Δεξιάς. Αντιλαμβάνομαι τον θυμό που υπάρχει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό δεν είναι πολιτική προσέγγιση, δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζονται τα πολιτικά ζητήματα με το θυμικό. Πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε ένα μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα όχι δίνοντας λευκή επιταγή στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνομαι ότι το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι το αρνούνται αλλά είμαστε στην εξέλιξη προς μια αναδιάρθρωση της πολιτικής ατζέντας συνολικότερη, η κοινωνία δεν περιμένει, οι πολίτες δεν εγκλωβίζονται στις επιλογές των κομματικών ηγεσιών".

Ο κ. Δανέλλης επιβεβαίωσε ότι δέχεται απειλές ο ίδιος και οι κόρες του, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο του εκφοβισμού βουλευτών καταρρακώνει τον πολιτικό μας πολιτισμό. "Δεν περίμενα -συνέχισε- να ακούσω αυτά που άκουσα από τον Σταύρο Θεοδωράκη στη Βουλή. Περίμενα μια πιο έντονη αντίδραση από το Ποτάμι για το λιντσάρισμα που δέχομαι. Στις κατιδίαν συνομιλίες μας με τον Σταύρο Θεοδωράκη ο ένας έδειχνε κατανόηση προς τον άλλο για τα διλήμματα που αντιμετώπιζε". Κατά τον κ. Δανέλλη, "ο κ. Βενιζέλος είναι ο τελευταίος που θα έπρεπε να ασκεί κριτική σε οτιδήποτε συμβαίνει στον προοδευτικό χώρο γιατί είναι αυτός που εξαΰλωσε το ΠΑΣΟΚ μετά την εκπαραθύρωση του Γ. Παπανδρέου, είναι χαρακτηριστικό ότι από την οκταμελή ομάδα των ευρωβουλευτών εκείνης της περιόδου, η σχέση των επτά από τους οκτώ με το ΠΑΣΟΚ πάγωσε".

Στα σχόλια για "γυρολόγο" απάντησε ότι "ένας τυχοδιώκτης πολιτικός έχει συμφέρον να τα βρει με την ανερχόμενη πολιτική δύναμη, δηλαδή με τη ΝΔ, εγώ έκανα το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι μεταξύ Ποταμιού και ΝΔ και ασκείται πίεση ακόμη και για προεκλογική σύμπραξη. Πιστεύω ότι ο Στ. Θεοδωράκης θα μείνει σταθερός υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Περιμένω ότι ο Σπ. Λυκούδης θα υπερψηφίσει, μου είναι αδιανόητο ότι θα κάνει κάτι άλλο". Στην ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει προοδευτικό μέτωπο με Τ. Κουίκ και Κ. Παπακώστα απάντησε ότι "αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι φιλελεύθερο κόμμα το Ποτάμι με βουλευτή τον Ψαρριανό; Ας μη μένουμε σε μεμονωμένα πρόσωπα, ας μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα".

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook